Powered By Blogger

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Εγκλωβισμένοι στην πόλη Al-Suqaylabiyah από το ISIL 15.000 Ελληνορθόδοξοι δίνουν μάχη για την ζωή τους

Σφοδρό βομβαρδισμό εναντίον της ελληνορθόδοξης πόλης Σελευκόβουλος (Αλ Σουελκμπίγια) στην περιφέρεια της Χάμα εξαπέλυσε το ISIL σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει νέο μέτωπο με σκοπό να διακόψει την μεγάλη εκστρατεία του συριακού Στρατού στα σύνορα με Τουρκία και Ιράκ. Μετά τον βομβαρδισμό επιχειρήθηκε διείσδυση από τα ανατολικά και βόρεια της πόλης η οποία αποκρούστηκε από την Ελληνορθόδοξη πολιτοφυλακή, η οποία χρησιμοποίησε και ΤΟΜΑ BMP-1 που της έχει διαθέσει ο Στρατός, ενώ έχγινε και ευρεία χρήση ελαφρών μη κατευθυνόμενων μιας χρήσεως Α/Τ  όπλων RPG-18. Αποτέλεσμα ήταν να πληγεί η προφυλακή των ισλαμιστών και να αποχωρήσει, αφού πρώτα είχε λεηλατήσει τρεις συνοικίες της πόλης.
 
Μέσα στην πόλη βρίσκονται εγκλωβισμένοι 15.000 Ελληνορθόδοξοι, οι μισοί από τους οποίους είναι γυναίκες και παιδιά.
 
Είναι επιχείρηση αντιπερισπασμού καθώς επιχειρείται προσπάθεια αποκοπής των δυνάμεων του Μ.Άσαντ που επιχειρούν στην επαρχία Ιντλίμπ κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.
 
Μετά την ελληνορθόδοξη πόλη είναι η Μεσόγειος, στην οποία οι ισλαμιστές έχουν θέσει ως στρατηγικό τους στόχο να φτάσουν
 
Πρόκειται για μια επίθεση θρησκευτικού μίσους και εκφοβισμού των ελληνορθόδοξων πληθυσμών οι οποίοι ως γνωστόν έχουν ταχθεί μαζικά υπέρ της κυβέρνησης Μ.Άσαντ.

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ-ΕΛΛΑΔΑ

Ellinair: Δυναμική είσοδος στις πτήσεις εσωτερικού

O Σταύρος Δαλιάκας, Εμπορικός Διευθυντής της εταιρείας, μιλάει στο E-Radio.gr

Ellinair: Δυναμική είσοδος στις πτήσεις εσωτερικού
Υπάρχει εναλλακτική – αυτό είναι το μότο της εταιρείας με έδρα την Θεσσαλονική που κάνει τα πρώτα της βήματα στον χώρο των αερομεταφορών, έχοντας ξεκινήσει αρχικά αποκλειστικά με πτήσεις charter . Δημιούργημα ανθρώπων με πολυετή εμπειρία στον τουρισμό, η Ellinair έθεσε υψηλα τον πήχυ στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, ενώ τολμά να δοκιμαστεί και σε αγορές που καμιά ελληνική εταιρεία δεν εξυπηρέτησε ποτέ. Ο Σταύρος Δαλιάκας, Εμπορικός Διευθυντής της εταιρείας, με περγαμηνές του την τεράστια εμπειρία στην Ολυμπιακή Αεροπορία, την Aegean και την Olympic Air είναι ο άνθρωπος που ζει και σχεδιάζει το μεγάλο εγχείρημα της εισόδου της Ellinair στις τακτικές πτήσεις εσωτερικού της Ελλάδας αλλά και την μελλοντική επέκταση τους στο εξωτερικό.
Τι οδήγησε τον όμιλο Μουζενίδη στη δημιουργία της Ellinair;
Ο όμιλος Μουζενίδη είναι οργανισμός εισερχόμενου τουρισμού που δραστηριοποιείται στον χώρο πάνω από 20 χρόνια. Η ανάγκη της μεταφοράς των πελατών του οι οποίοι υπερβαίνουν τις 400.000 καθιστούσε αναγκαία την συνεργασία με 6-7 αεροπορικές εταιρείες όπως η Astra, η Aeroflot, η VIM avia, η Ural και άλλες. Αυτό δημιουργούσε πρόβλημα στην οργάνωση της μεταφοράς και ταυτόχρονα έχει και ένα αυξημένο κόστος. Η ανάγκη αυτή γέννησε την ιδέα της δημιουργίας της Ellinair το 2013. Η πρώτη πτήση έγινε τον Φεβρουάριο του 2014 με τα ιδιόκτητα αεροσκάφη Avro RJ 85, 96 θέσεων. To καλοκαίρι του 2014 προστέθηκαν άλλα δυο αεροσκάφη Boeing 737-300 βραχυχρόνια μίσθωσης και έτσι εκτελέσθηκαν τα δρομολόγια του περασμένου έτους.
Για την χρονιά που διανύουμε έχουμε δρομολογήσει τα ιδιόκτητα αεροσκάφη μας και σε τακτικές πτήσεις εσωτερικού. Πετάμε από την Θεσσαλονίκη για Σαντορίνη, Μύκονο, Ρόδο, Ηράκλειο, Ζάκυνθο και από την Σαντορίνη, Μύκονο και Ηράκλειο πετάμε και για την Αθήνα.
Στον στόλο προστέθηκε ήδη και ένα Airbus 319, 144 θέσεων με μακροχρόνια μίσθωση
Στο παρελθόν υπήρξαν και άλλοι μεγάλοι τουριστικοί οργανισμοί που επιχείρησαν την δημιουργία δικής τους αεροπορικής εταιρείας - να σας θυμίσω την περίπτωση του Manos travel -κάτι που αποδείχθηκε καταστροφικό πολλές φορές για ολόκληρους ομίλους. Τι διαφοροποιεί την προσπάθεια του ομίλου Μουζενίδη;
Βεβαίως το παράδειγμα του Manos travel είναι πολύ κακή περίπτωση, και ήταν κρίμα γιατί οδήγησε τον όμιλο στην πτώχευση και δεν άξιζε κάτι τέτοιο γιατί ήταν από τους πρώτους διδάξαντες του ελληνικού τουρισμού που έμαθε τους Έλληνες να ταξιδεύουν οργανωμένα. Όμως η προσπάθεια του ήταν ατυχής, έγινε με λάθος αεροσκάφη και όχι σωστό προγραμματισμό. Αυτό που διαφοροποιεί την Ellinair είναι πως εμείς έχουμε ήδη την πελατεία που μεταφέρεται με άλλες εταιρείες, και αντί να αγοράζει θέσεις και πτήσεις από αυτές, ο όμιλος αγοράζει από την θυγατρική του εταιρεία. Για αυτό παράλληλα προσπαθούμε να αναπτύξουμε την εταιρεία και με περιφερειακά δρομολόγια, όπως και αργότερα ίσως με charter προς τρίτους ωστέ να απασχολούνται τα αεροσκάφη για το μέγιστο χρονικό διάστημα και όχι μόνο για 4-5 μήνες ώστε να μπορούν να καλύπτονται τα έξοδα και ταυτόχρονα να συμβάλουμε στο τουριστικό ελληνικό προϊόν. Στην Ελλάδα έρχονται εκατομύρια τουρίστες με πάρα πολλές ξένες εταιρείες, άρα υπάρχει αγορά. Όλες οι προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Τουρισμού και της ΙΑΤΑ συγκλίνουν ότι στα επόμενα δέκα χρόνια ο τουρισμός στην Ελλάδα θα αυξάνεται 5% περίπου κάθε χρόνο.
Προσέχοντας μια επιχείρηση το κόστος λειτουργίας της και γενικότερα τα οικονομικά της, μπορεί να επιβιώσει.
Πώς έφτασε η Ellinair να αλλάξει στρατηγική και από τις charter πτήσεις να μπεί στην αγορά των τακτικών πτήσεων στο εσωτερικό;
Θα σας πω ειλικρινά πως αυτό που μας οδήγησε στην απόφαση αυτή ήταν η ανάγκη απασχόλησης των αεροσκαφών αλλά και η διάγνωση πως υπάρχει χώρος για αυτό το εγχείρημα, κυρίως στην εποχή υψηλής ζήτησης.
Η είσοδος της Ryanair στην αγορά εσωτερικού και η μεγάλη της επιτυχία, συνέβαλε στην απόφαση σας;
Η είσοδος της Ryanair έδειξε πως η αγορά έχει ακόμα δυνατότητες να αυξηθεί και είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα το Αθήνα-Θεσσαλονίκη όπως και το Αθήνα-Χανιά αλλά και Θεσσαλονίκη-Χανιά όπου η κίνηση έχει αυξηθεί πάνω από 50%. Και οι δυο εταιρείες που δραστηριοποιούνται έχουν μια πληρότητα της τάξης του 85%, γεγονός πρωτοφανές. Αυτό σημαίνει ότι κάποια κίνηση δεν εξυπηρετείται.

Η Θεσσαλονική είναι αεροπορικά εξαρτημένη τόσο από την Αθήνα, όσο και από ευρωπαικούς κόμβους για την σύνδεση της με μεγάλες πόλεις της Ευρώπης αλλά ακόμη και ελληνικά νησιά. Ποια είναι τα σχέδια σας τις πτήσεις από Θεσσαλονική;
Η Ellinair όπως και έδωσε ήδη το πρώτο δείγμα γραφής, και μιλάω για τη σύνδεση Θεσσαλονίκης-Ηρακλείου που θα συνεχιστεί και τον χειμώνα, θα προσπαθήσουμε να δούμε και δρομολόγια όπως είναι ίσως το Θεσσαλονίκη-Μυτιλήνη που φαίνεται πως έχει μια αυξημένη κίνηση, και το ίδιο θα κάνουμε και με αρκετές πόλεις του εξωτερικού που μελετάμε και κάποιες δεν καλύπτονται αυτή την στιγμή αλλά φαίνεται πως υπάρχει κίνηση που εξυπηρετείται μέσω transfer. Είναι βέβαια γεγονός πως σε μια χώρα όπως είναι η Ελλάδα που είναι μια μικρή αγορά, είναι πολύ δύσκολο να υπάρχουν αεροδρόμια που θα φιλοξενούν δυο εταιρείες που θα τα έχουν βάση. Σε πολλές περιπτώσεις δεν δεν μπορούν να συντηρηθουν οι γραμμές. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να συνδυάζεται με κίνηση από το εξωτερικό.
Σκέφτεστε την συνεργασία με ξένες αεροπορικές που θα λειτουργούν τροφοδοτικά στις δικές σας πτήσεις εσωτερικού;
Υπάρχει και νομίζω πως οποιαδήποτε σοβαρή εταιρεία το σκέφτεται αυτό, αλλά πρέπει η αεροπορική εταιρεία να διανύσει κάποια στάδια. Πρώτα από όλα πρέπει να γίνουμε μέλη του interlining agreement της IATA, κάτι που είναι ήδη δρομολογημένο και σύντομα θα πραγματοποιηθεί. Το δεύτερο στάδιο είναι να γίνουμε πλήρες μέλος της IATA, και πιστεύω μέσα στον χρόνο αυτό θα ολοκληρωθεί και αυτό.
Στο αεροδρόμιο της Αθήνας σχεδιάζεται μεγαλύτερη επέκταση επιπλέον των πτήσεων που έχετε ήδη ξεκινήσει αυτό το καλοκαίρι;
Ναι, σχεδιάζουμε να πετάξουμε και στο Αθήνα-Θεσσαλονίκη και στο Αθήνα-Ηράκλειο να αυξήσουμε τις συχνότητες από την χειμερινή περίοδο.
Η διεκδίκηση δρομολογίων των άγονων γραμμών περιλαμβάνεται στα σχέδια σας;
Στις σκέψεις μας είναι, θα το εξετάσουμε και θα δούμε αν έχουμε τις δυνατότητες και τον στόλο για να το κάνουμε.
Μελλοντικά ο στόλος σας πώς προβλέπεται να διαμορφωθεί; Υπάρχει σκέψη για ένταξη μικρότερων ελικοφόρων για το εσωτερικό;
Προς το παρόν δεν έχουμε σκεφτεί την ένταξη ελικοφόρων αν και είναι και οικονομικά πολύ αποδοτικά και αξιόπιστα αεροσκάφη. Αυτό που σκεφτόμαστε είναι την επέκταση του στόλου με Airbus.
Γιώργος Στεφάνου

Περισσότερα: Ellinair: Δυναμική είσοδος στις πτήσεις εσωτερικού | E-Radio.gr Daily

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Τι τράβηξε ο Δημήτρης Πολιτόπουλος για να επενδύσει στην Ελλάδα 10 εκατ. ευρώ και να φτιάξει ελληνική μπύρα


Τι τράβηξε ο Δημήτρης Πολιτόπουλος για να επενδύσει στην Ελλάδα 10 εκατ. ευρώ και να φτιάξει ελληνική μπύρα«Η οδύσσεια μιας μικρής ελληνικής μπύρας». Με αυτό τον τίτλο έγινε πρωτοσέλιδο στους New York Times ο χημικός μηχανικός Δημήτρης Πολιτόπουλος ο οποίος αντί για ταξίδι προς την επιτυχία γνώρισε την κόλαση που λέγεται ελληνική αγορά και νομοθεσία.

Ολα άρχισαν στα μέσα της δεκαετίας του '90, όταν η Ελλάδα δεν διέθετε ούτε μία, 100%, γνήσια ελληνική μπύρα. Την εποχή εκείνη η Ελλάδα δεν είχε την πολυτέλεια να έχει τη δική της μπίρα (σ.σ. η ζυθοποιία Fix είχε πτωχεύσει το 1983). Αντ' αυτού, είχε 3.500 διαφορετικά κρασιά και 500 επωνυμίες ούζου. Όλα αυτά, όταν η Βουλγαρία διέθετε 18 δικές της μπίρες, η Αλβανία 4, οι ΗΠΑ 3.000 και το Μεξικό 500.

Ήταν λοιπόν ηλίου φαεινότερο ότι όποιος αναλάμβανε ένα τέτοιο εγχείρημα δεν θα αργούσε να δρέψει τους καρπούς των κόπων του. Οπως γράφει στο υπέροχο σάιτ του ο Ιωάννης Πρωτοπαπαδάκης, αυτή την πεποίθηση είχε και ο Δημήτρης Πολιτόπουλος, εξ Αμερικής ορμώμενος, όταν στις 13 Φεβρουαρίου 1998 θα εξέδιδε το πρώτο τιμολόγιο της μπίρας «Βεργίνα». Ωστόσο, το ταξίδι προς την επιτυχία εξελίχθηκε σε πραγματική οδύσσεια – μια οδύσσεια έφτασε σε σημείο να γίνει πρωτοσέλιδο στους New York Times.

Ποιός είναι ο Δημήτρης Πολιτόπουλος

Ο χημικός μηχανικός Δημήτρης Πολιτόπουλος, γεννημένος στην Αθήνα, αποφασίζει να εξειδικεύσει τις γνώσεις του στη ζυθοποιία, στο φημισμένο πανεπιστήμιο Stevens του Σικάγο, προκειμένου να υλοποιήσει μια παράτολμη ιδέα: να επιστρέψει στην πατρίδα του και να δημιουργήσει μια ελληνική ζυθοποιία με στόχο την παραγωγή, την εμφιάλωση και την εμπορία μπύρας ανώτερης ποιότητας, που να παράγεται από ελληνικό κριθάρι και να έχει ελληνικό όνομα.

Το παράτολμο του εγχειρήματος αποτυπώνεται και στις αντιδράσεις των Ελλήνων φίλων του, όταν τους αποκαλύπτει τα σχέδιά του, το 1994. «Μα η Ελλάδα έχει ήδη μπύρα. Τη Heineken», του απαντούσαν όλοι. Όντως, ο ολλανδικός κολοσσός με μερίδιο αγοράς που ξεπερνούσε το 90% (δεύτερο υψηλότερο παγκοσμίως μετά το 99% στην αγορά της Αιγύπτου – σήμερα, έχει υποχωρήσει στο 72%) είχε ταυτίσει το όνομά του και το χρώμα του, το πράσινο, με τη μπύρα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Δημήτρης Πολιτόπουλος στους New York Times, εξαργυρώνοντας την ηγεμονική της θέση επέβαλε στη χώρα μας τιμές υψηλότερες κατά 30% σε σχέση με τις τιμές στην Ολλανδία – δεν είναι τυχαίο ότι οι πωλήσεις της Heineken στην ελληνική αγορά συνεισφέρουν κατά το 7,1% στο σύνολο των λειτουργικών κερδών του ομίλου.

Ερευνα στην τοπική αγορά

Ενόσω στην Αμερική ο εκκολαπτόμενος επιχειρηματίας εκπονεί έρευνα για το πού θα στηθεί το ζυθοποιείο και ποια θα είναι η παραγωγική του ικανότητα. Μολονότι ως πρώτη επιλογή προκρίθηκαν τα Χανιά, εν τέλει επιλέγεται η δεύτερη, η Κομοτηνή, με δυναμικότητα 200.000 εκατόλιτρων ετησίως, καθώς ήταν πιο οργανωμένη βιομηχανικά και διέθετε το καλύτερο νερό (σύμφωνα με την παράδοση, εκεί παρήχθη για πρώτη φορά ελληνική μπύρα στους αρχαίους χρόνους), βασική πρώτη ύλη της μπύρας.

Δύο χρόνια μετά, το 1996, ο 36χρονος τότε χημικός μηχανικός, με τη συνδρομή του μεγαλύτερου αδερφού και του πατέρα του, επιστρέφει στα πάτρια εδάφη και επενδύει 10 εκατ. ευρώ στην Κομοτηνή. Άγνωστο για ποιο λόγο, η επένδυση αυτή στην ακριτική περιοχή απορρίφθηκε δύο φορές από τις επιδοτήσεις του αναπτυξιακού νόμου.

Επιμονή στο στόχο

Ένα χρόνο μετά, δημιουργείται αυτοματοποιημένη μονάδα παραγωγής υψηλών προδιαγραφών με την επωνυμία Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης Α.Ε., όμως η παραγωγή καθυστερεί καθώς οι ντόπιοι παραγωγοί μεταλλικών κουτιών δημιουργούν εμπόδια, με τα πρώτα μπουκάλια που καταφθάνουν να είναι προβληματικά.

Ως εμπορική επωνυμία της νέας, αυθεντικά ελληνικής μπύρας, επελέγη το όνομα ενός διάσημου τόπου, όπου ο Έλληνας αρχαιολόγος, Μανώλης Ανδρόνικος, ανακάλυψε ένα ταφικό μνημείο συμπεριλαμβανομένου και του τάφου του Φιλίππου Β' πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου: Βεργίνα.

Αρχίζουν τα προβλήματα

Ωστόσο, τα πρώτα σοβαρά προβλήματα όχι μόνο δεν θα αργήσουν να φανούν, αλλά παίρνουν και τη μορφή χιονοστιβάδας. Οι χονδρέμποροι επιστρέφουν το προϊόν δηλώνοντας ότι «κινδυνεύει το σπίτι τους», το τηλεφωνικό κέντρο της ζυθοποιίας γίνεται αποδέκτης απειλητικών τηλεφωνημάτων, πολλοί εργαζόμενοι αποχωρούν αδυνατώντας να απορρίψουν δελεαστικές προσφορές από ανταγωνιστές, οι διανομές σαμποτάρονται με άδειασμα καυσίμων από τα φορτηγά, αρκετά φορτηγά συνεργαζόμενων διανομέων καταστρέφονται, ενώ κυκλοφορούν και φήμες ότι πίσω από τη νέα μπίρα βρίσκονται Τούρκοι.

Η ελληνική εταιρεία δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια και αποφασίζει να περάσει στην αντεπίθεση. Ξεκινάει τις εξαγωγές –σήμερα εξάγεται σε ΗΠΑ, Αυστραλία, Κύπρο, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία, Ιαπωνία και Αλβανία-, μειώνει τις τιμές για ξενοδοχεία και πλοία, παρασκευάζει φθηνή και επώνυμη μπύρα για σούπερ μάρκετ, ενώ μειώνει την τιμή, έως και 50%, στο μεταλλικό κουτί.

Πρόστιμο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Λίγα χρόνια αργότερα, το 2003, ενημερώνει με επιστολή της την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για τη ζοφερή κατάσταση της αγοράς μπύρας, αλλά και την αντίστοιχη Ελληνική Επιτροπή, το 2005, στην οποία παραδίδει έναν ογκώδη φάκελο για της καταχρηστικές πρακτικές του ηγέτη της αγοράς. Εν μέρει δικαιώνεται, καθώς το 2007 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβάλει πρόστιμο 219 εκατ. ευρώ για παράνομες εμπορικές πρακτικές της εταιρείας Heineken στην έδρα της στην Ολλανδία.

Ανήσυχο πνεύμα ο Δημήτρης Πολιτόπουλος, δεν επιθυμεί να περιοριστεί στην παραγωγή μπύρας, αλλά θέλει να διευρύνει την προϊοντική γκάμα παρασκευάζοντας ροφήματα από βότανα, που βρίσκονται άφθονα στην Θράκη. Όμως, εδώ έχει να αντιμετωπίσει έναν ακόμη δυσεπίλυτο γρίφο, καθώς σύμφωνα με ένα «σκοτεινό» διάταγμα, οι ζυθοποιίες στην Ελλάδα πρέπει να παράγουν μόνο μπύρα και τίποτα άλλο. Ένα διάταγμα που έλκει την καταγωγή του από τα χρόνια του βασιλιά Οθωνα...

Πέτυχε λόγω επιμονής

Σήμερα, η μπύρα Βεργίνα κατέχει μερίδιο 6% της ελληνικής αγοράς (πλέον στη χώρα μας λειτουργούν 13 μικρές ελληνικές ζυθοποιίες), με τη Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης να θεωρείται –με ετήσια ανάπτυξη που προσεγγίζει το 30%- από τις πλέον ανερχόμενες και πολλά υποσχόμενες εταιρίες στην Ελλάδα. Το παράδειγμα του Δημήτρη Πολιτόπουλου αν μη τι άλλο μας υπενθυμίζει ότι με όπλο το όραμα, την αποφασιστικότητα, το πείσμα και ένα ποιοτικό προϊόν, η επιτυχία δεν θα αργήσει να έρθει.

iefimerida.gr

Ποινικό αδίκημα η άρνηση της Ευρώ-Κατοχής μας


Μνημονιακό πραξικόπημα βρίσκεται σε εξέλιξη για την ενοχοποίηση και την ποινικοποίηση της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ κατά του ευρώ: Ποινικοποίηση όχι μόνο της πράξης, αλλά και της άποψης.
Τα δωσίλογα ανδρείκελα του 4ου Ράιχ, με εμπροσθοφυλακή τα προπαγανδιστικά τους ιερατεία, την εγκληματική ΟΡΓΑΝΩΣΗ των ΜΜΕ, χαρακτηρίζουν «εγκληματική οργάνωση» όλους εκείνους που υπερασπίζονται μια λύση ΕΚΤΟΣ ευρώ.


Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ των ανδρεικέλων εκτελεστών του ελληνικού λαού, οι δουλικοί υπηρέτες των τοκογλύφων επιχειρούν, αφηνιασμένα, να κατασκευάσουν ένα νέο ΙΔΙΩΝΥΜΟ το οποίο θα παρουσιάζει ως εσχάτη προδοσία κάθε ΑΣΚΗΣΗ πολιτικής και κάθε ΛΟΓΟ έξω και πέρα από τα όρια του ευρώ.

Αυτοί που διέπραξαν, κατά εξακολούθηση, ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ εσχάτης προδοσίας εναντίον της Ελλάδας και του λαού της, με «εργαλείο» το ευρώ, επιχειρούν να ενοχοποιήσουν και να ποινικοποιήσουν κάθε ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ και κάθε ΑΠΟΨΗ εναντίον τους (συγκάλυψη των εγκλημάτων τους) και εναντίον του «εργαλείου» (ευρώ) της λεηλασίας μας και της καταστροφής μας…

Το εξιλαστήριο θύμα αυτής της συναινετικής, οργουελικά εφιαλτικής, κατασκευής ΓΥΨΟΥ, είναι ο Βαρουφάκης: Παρέχεται γιατί ο άνθρωπος μέσα στο νοσηρό ναρκισσισμό του και τα θεαματικά του σώου έχει ξεστομίσει άπειρες αντιφατικές ασυναρτησίες…

Η μνημονιακή κακουργία αποκόβει, δόλια, ένα μέρος των λεχθέντων του Βαρουφάκη (ότι είχε κάποιο σχέδιο Β και μάλιστα κατ’ αρχήν εντός του ευρώ) και προπαρασκευάζει, υστερικά, την ποινική δίωξη του Βαρουφάκη…

Εδώ έχουμε παράκρουση μνημονιακής δολιότητας και μοχθηρίας: Κατασκευάζεται η ποινική δίωξη του πρώην υπουρ¬γού επειδή …τόλμησε να εκτελέσει το καθήκον του (η προετοιμασία εναλλακτικών λύσεων αποτελεί πολιτικό καθήκον για μια κυβέρνηση και έναν υπουργό).

Γίνεται σαφές ότι αυτό το άγριο «λιντσάρισμα» του Βαρουφάκη στοχεύει, στρατηγικά, σε τούτο: Σε ένα νέο «ιδιώνυμο αδίκημα» που θα ενοχοποιεί και θα διώκει κάθε Πολιτική και Άποψη που θα αμφισβητεί τη δικτατορία του ευρώ.

Την ολοκληρωτική τρομοκράτηση και ΦΙΜΩΣΗ της ελληνικής κοινωνίας επιχειρούν να επιβάλλουν τα μνημονιακά παράσιτα του 4ου Ράιχ.

Στρατηγικός στόχος, επίσης, αυτής της μνημονιακής ΑΝΤΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ είναι και το ξέπλυμα της ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ των δωσίλογων ανδρείκελων.

Και μέσα σ’ αυτήν την «οργάνωση» του δωσιλογισμού, «συνωστίζονται» και πολλά μέλη αυτής της κυβέρνησης, υπό την ΑΝΟΧΗ, αν όχι και ενθάρρυνση του Τσίπρα: Ο Αλέξης Μητρόπουλος (η πασοκική αχρειότητα) και ο Γ. Πανούσης (άλλη μνημονιακή λέπρα) έσπευσαν ταχύτατα να λιθοβολήσουν τον Βαρουφάκη…

Το συντριπτικό ΟΧΙ του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα έχει σπείρει ΤΡΟΜΟ στα ανδρείκελα της δωσίλογης κακουργίας, καθώς και στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και σπεύδουν, συναινετικά, να θωρακίσουν την κακουργία του δωσιλογισμού τους με νέα ΙΔΙΩΝΥΜΑ…


Μόνο που οι άμοιροι δεν έχουν καταλάβει ότι ένας ολόκληρος λαός δεν μπορεί να τεθεί σε παρανομία…

Γιατί το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος θα γιγαντώνεται συνεχώς και με ταχύτητα γεωμετρικής προόδου μετά από την προδοσία της «αριστερής» κυβέρνησης, παρά τη δειλία, τη δολιότητα και τα ταχυδακτυλουργικά παιχνίδια ΑΠΑΤΗΣ της «Αριστερής Πλατφόρμας»…
 
 

Τι δείχνει η μάζωξη της "αριστερής πλατφόρμας" στον Πανελλήνιο.

του Δημήτρη Καζάκη
Χθες είχαμε την πρώτη επίσημη ανοιχτή συγκέντρωση της λεγόμενης "αριστερής πλατφόρμας" στο γήπεδο του Πανελληνίου. Ειλικρινά μια σκέτη απογοήτευση. Ως συνήθως είχαμε στημένες από τα πριν ομιλίες και φυσικά στημένες παρεμβάσεις. Ο πολιτικός διάλογος ανύπαρκτος.
Μόνο όσοι συμφωνούν με τις κεντρικές επιλογές της "αριστερής πλατφόρμας" είχαν τον λόγο. Κανένας άλλος. Ο τρόμος μην τυχόν κι ο κόσμος που βρέθηκε εκεί "ξεστρατίσει" την εκδήλωση ήταν έκδηλος.
Και το γνωστό καταπραϋντικό που θέλει την Αριστερά (με κεφαλαίο "Α" πάντα για να υποδηλώνει τη θεϊκή της καταγωγή) ως θεραπεύουσα "πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν εν τω λαώ," όπως μας λέει ο ευαγγελιστής Ματθαίος, σε δόσεις που θα αποκοίμιζαν ελέφαντα. Πόσο μάλλον το φιλοθεάμων κοινό.
Έτσι ακούσαμε κάθε λογής λογίδρια περί του τι πρέπει να είναι, ή τι δεν πρέπει να κάνει η Αριστερά, αλλά για την ταμπακέρα ουδέν. Κανείς δεν είχε την αξιοπρέπεια να απαιτήσει απαντήσεις στα εξής βασικά:
Νοείται αριστερά χωρίς κοινωνική ευαισθησία κατ' ελάχιστο; Ή μήπως η κομματική σκοπιμότητα είναι ανώτερη της κοινωνικής ευαισθησίας;
Αν ισχύει το αυτονόητο, που οφείλει να ισχύει όχι μόνο για κάποιον αριστερό, αλλά για....
οποιονδήποτε τίμιο και αξιοπρεπή άνθρωπο, τότε γιατί κανένας από τους ομιλητές δεν απολογήθηκε για την πορεία του μέχρι σήμερα. Γιατί δεν απολογήθηκε για το γεγονός ότι όλοι τους με τη στάση τους επέτρεψαν στην κυβέρνηση να οδηγήσει τα πράγματα στη συμφωνία θανάτου;
Αυτοί δεν ήταν που μας έλεγαν "περιμένετε" όλο αυτό το διάστημα; Αυτοί δεν έβγαζαν στους δρόμους τον κόσμο σαν απλούς χειροκροτητές και κομματικά πιόνια;
Αυτοί δεν ήταν άφαντοι από το "πεζοδρόμιο" και την οργάνωση της λαϊκής αντίστασης; Αυτοί δεν ήταν που είχαν κατεβάσει το ακουστικό για να μην τους ενοχλούν όσοι επέμεναν ότι τα πράγματα πάνε στραβά;
Αυτοί δεν ήταν που χειροκρότησαν την αρπαγή των ταμειακών διαθεσίμων, σαν δήθεν προσωρινό μέτρο; Αυτοί δεν ήταν που χειροκρότησαν τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, που ήταν ο προάγγελος της συμφωνίας θανάτου της 13ης Ιούλη;
Δεν υπηρετούσαν ως υπουργοί όταν η εργοδοσία δολοφόνησε 4 εργάτες στα ΕΛΠΕ; Εκτός κι αν η ζωή 20άρηδων εργατών, που δουλεύοντας στα κάτεργα έχασαν άδικα τη ζωή τους, δεν σημαίνει τίποτε προκειμένου να κρατηθούν θώκοι και οφίτσια.
Δεν υπηρετούσαν ως υπουργοί όταν η ασυδοσία της Ελληνικός Χρυσός ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και έφτασε μέχρις του σημείου να επιβάλλει καθεστώς εμφυλίου στη Χαλκιδική; Ή μήπως κι αυτό είναι ανούσια λεπτομέρεια;
Δεν υπηρετούσαν στην κυβέρνηση όταν ψηφιζόταν ΠΝΠ για να δοθούν 30 εκατ. ευρώ στον Σάλα, δήθεν για να ανοίξει το εργοστάσιο ζάχαρης; Ή έγινε κατά λάθος, όπως και η λεηλασία των καταθέσεων που συνέβη από τις τράπεζες όλο αυτό διάστημα;
Ούτε βέβαια απείχαν από την παράδοση της περιοχής Λιπάσματα Δραπετσώνας στον Μελισανίδη. Κι άλλα πολλά τέτοια.
Εμείς δεν πρόκειται να τα ξεχάσουμε αυτά. Όχι για λόγους αντεκδίκησης, αλλά για λόγους αξιοπιστίας. Ποιος μπορεί να έχει εμπιστοσύνη σε κάποιον που δεν επέδειξε ούτε καν τη στοιχειώδη κοινωνική ευαισθησία; Και μάλιστα κατέχοντας κυβερνητικές θέσεις;
Πού ήταν άλλωστε όλο αυτό το διάστημα; Γιατί δεν πρωτοστατούσαν, ή έστω δεν συμμετείχαν στο άνοιγμα ενός δημόσιου πολιτικού διαλόγου για εναλλακτική πρόταση έναντι του μονοδρόμου του ευρώ; Για να μας λένε σήμερα ότι δεν έχουν προετοιμάσει άλλη πρόταση κι έτσι να προσφέρουν άλλοθι στον Τσίπρα;
Και ποιός φταίει; Ή μήπως θα πρέπει να περιμένει ολόκληρη η κοινωνία πότε η "αριστερή πλατφόρμα", η "αριστερή εξέδρα", η "αριστερή παντόφλα", η "αριστερή καλτσοδέτα", το "αριστερό πανέθυρο", ο "αριστερός παπαφίγκος" κι ότι άλλο υπάρχει στην αποκαλούμενη ριζοσπαστική αριστερά, διανοηθεί ότι χρειάζεται χειροπιαστή άμεση εναλλακτική πρόταση;
Και με ποιούς θα βρεθεί η εναλλακτική πρόταση; Με τον κ. Παπακωνσταντίνου, που αγωνίζεται να κατανοήσει πώς μια κυβέρνηση της αριστεράς είναι χειρότερη ακόμη κι από τους προηγούμενους; Με τον κ. Κουβελάκη που αναλύει το αυτονόητο με όρους κομματικού ινστρούκτορα του μεσοπολέμου; Με τους Λαπαβίτσα και Μηλιό, που όποτε δεν φωνάζουν ευρώ και πάνω τούρλα, μπερδεύουν συστηματικά και σκόπιμα το εθνικό νόμισμα με το διπλό; Ή με απάτριδες αριστερούς τύπου Νταβανέλου, που ακόμη και σήμερα ρίχνουν το ανάθεμα στην πατριωτική παράδοση του ΕΑΜ, όπως οι Τυριμοκόμοι της Κομαντατούρ;
Πού είναι οι περγαμηνές σας; Πού είναι οι προτάσεις σας; Ή μήπως το μοναδικό σας πρόβλημα δεν είναι άλλο από το κόμμα;
Αυτό φαίνεται πώς σας καίει. Πώς θα πάρετε στα χέρια σας το κόμμα. Και τι ενδιαφέρει αυτό τον εργαζόμενο, τον αγρότη, τον μικρομεσαίο, τον νέο που σφαγιάζεται από την κυβέρνηση του δικού σας κόμματος; Από πότε το κόμμα σας είναι πάνω από την πατρίδα και τον λαό;
Εσείς μπορείτε να περιμένετε. Άλλωστε απ' αυτούς που είδαμε στον Πανελλήνιο, πολλοί έχουν τον τρόπο τους. Είτε άμεσα δια μέσου του κόμματος αμέσως, είτε έμμεσα. Μπορούν λοιπόν να περιμένουν και να έχουν την πολυτέλεια να ασχολούνται με τα τετριμμένα και τα μηδαμινά, δηλαδή με τα κομματικά της αριστεράς.
Οι υπόλοιποι; Εκείνοι που αγωνίζονται για το μεροκάματο; Τους ρώτησε κανείς αν και πόσο μπορούν να περιμένουν;
Σας απασχόλησε ποτέ πόσο μπορούν να περιμένουν μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελευθεροεπαγγελματίες, αγρότες, μικρομεσαίοι και κυρίως νέοι, που αν είναι τυχεροί και έχουν δουλειά, δουλεύουν χωρίς να έχουν αύριο. Ναι βέβαια. Όσο σας απασχόλησε όλο τον προηγούμενο καιρό. Όταν κάνατε πολιτική ερήμην των προβλημάτων της κοινωνίας, ερήμην της κτηνώδους βίας που αντιμετωπίζει λαός και πατρίδα.
Σε τι διαφέρετε λοιπόν από όλους τους άλλους; Σε τι διαφέρετε από την αριστερά των συντρόφων σας στο ΣΥΡΙΖΑ; Σε τι διαφέρετε από τα υπόλοιπα καθεστωτικά κόμματα; Μόνο στα λόγια. Κι από λόγια, άλλο τίποτε. Να κτίζουμε ανώγεια και κατώγεια χωρίς κανένα αντίκρισμα στη ζωή.
ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ ΕΠΑΜ

Είκοσι οκτώ χρόνια στις φυλακές του Ενβέρ Χότζα και δεν συγκινήθηκε κάνεις από την π@υστοκρατια τους να τιμήσει την μνήμη αυτού του μεγάλου Έλληνα ήρωα...


Οσο εξιστορεί το δράμα του ο ογδοντατριάχρονος Λουκάς Χρηστίδης, είναι ψύχραιμος.
Αφηγείται τα όσα φοβερά υπέστη στις φυλακές του καθεστώτος του Ενβέρ Χότζα επί είκοσι οχτώ ολόκληρα χρόνια λες και ήταν σχολική τιμωρία. Οταν όμως φτάνει στο σήμερα σπάει:
«Ο,τι έκανα το έκανα για την Ελλάδα, και τώρα δεν αναγνωρίζουν ότι είμαι Ελληνας κάνουν πως δεν με ξέρουν», λέει βουρκωμένος.
Το παράπονο του Λουκά Χρηστίδη, είναι το παράπονο ενός κατάσκοπου τον οποίο οι μυστικές υπηρεσίες της πατρίδας του έριξαν στο «στόμα του λύκου» απ’ όπου βγήκε ζωντανός ως εκ θαύματος και όταν επέστρεψε του γύρισαν την πλάτη! Τον στρατολόγησαν και τον έστειλαν στην Αλβανία, όπου συνελήφθη, φυλακίστηκε, βασανίστηκε φρικτά και τώρα, στο τέλος της ζωής του, ψυχικό ερείπιο πλέον, εγκαταλελειμμένος και από την ίδια του την οικογένεια, περιμένει τη δικαίωση από την πολιτεία μέσω μιας ταυτότητας που να βεβαιώνει ότι είναι Ελληνας. Η περιπέτεια του Χρηστίδη θα μπορούσε να είναι σενάριο κατασκοπικής ταινίας. Βορειοηπειρώτης από το ελληνόφωνο χωριό Δρυμάδες της Χειμάρρας, δραπέτευσε το 1944 για τη «μητέρα Ελλάδα» σε ηλικία είκοσι χρόνων και από την Κέρκυρα όπου έφτασε με βάρκα κατέληξε εθελοντής χωροφύλακας στη Ναύπακτο και από εκεί με το τέλος του εμφυλίου εγκαταστάθηκε στην Ηγουμενίτσα όπου δημιούργησε οικογένεια. Εκεί το 1962 στρατολογήθηκε από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες που τον προόριζαν για κατάσκοπό τους στην Αλβανία.
Δίκτυα Ελλήνων πρακτόρων δραστηριοποιούνταν ανέκαθεν στον αλβανικό Νότο με σκοπό τη συλλογή πληροφοριών για την κατάσταση της ελληνικής μειονότητας αλλά και τη στρατιωτική κινητικότητα δεδομένου ότι από το 1959 στην Αυλώνα ελλιμενίζονταν σοβιετικά υποβρύχια. Ομως την περίοδο εκείνη υπήρχε ένας επιπλέον λόγος που οι Δυτικοί «καίγονταν» για επιπλέον πληροφόρηση: Ο Ενβέρ Χότζα τα είχε σπάσει ήδη με τον Χρουστσόφ, είχε στραφεί προς τον Μάο και τους Αμερικανούς ενδιέφερε η τύχη της ναυτικής βάσης του Αυλώνα, καθώς φοβούνταν ότι οι Κινέζοι θα διαδέχονταν τους Ρώσους. Περισσότερες πληροφορίες τις οποίες μόνο οι Ελληνες Βορειοηπειρώτες μπορούσαν να συγκεντρώσουν, μιας και η Αλβανία ήταν απροσπέλαστη στους Δυτικούς.
Η αποστολή
«Συνεργάστηκα με το Α2 του στρατού και την Ασφάλεια για να πάω κατάσκοπος στην Αλβανία μαζί με άλλους δύο πατριώτες, από τη Βόρειο Ηπειρο, τον Γεώργιο Βήτο και τον Γεώργιο Ντάτση. Προορισμός μας ήταν το χωριό Δίβρι κοντά στους Αγίους Σαράντα, όπου θα συναντούσαμε έναν Βορειοηπειρώτη ο οποίος θα μας έδινε πληροφορίες για το εάν υπήρχαν Ρώσοι ή Κινέζοι στην περιοχή. Γι’ αυτή την αποστολή θα παίρναμε πέντε χιλιάδες δραχμές ο καθένας…».
Στο τάγμα των Φιλιατών Θεσπρωτίας τους δόθηκαν από το τμήμα πληροφοριών, το γνωστό Α2, συγκεκριμένες οδηγίες και οπλισμός -αυτόματα, πιστόλια, χειροβομβίδες, κ.ά.- και νύχτα πέρασαν στο αλβανικό έδαφος.
«Επειτα από πεζοπορία πέντε ημερών φτάσαμε στο χωριό Δίβρι και κρυφτήκαμε στο δάσος. Ο αρχηγός μας συνάντησε κρυφά τον πληροφοριοδότη, έμαθε αυτά που θέλαμε και πήραμε τον δρόμο της επιστροφής. Στα μισά της διαδρομής και ενώ διασχίζαμε μεσάνυχτα μια χιονισμένη χαράδρα γλίστρησα και έπεσα σε γκρεμό βάθους εφτά μέτρων περίπου. Φώναζα βοήθεια αλλά οι άλλοι δύο φοβήθηκαν μήπως μας ακούσουν οι αλβανικοί περίπολοι και με εγκατέλειψαν. Εμεινα όλη τη νύχτα θαμμένος στο χιόνι και το πρωί με εντόπισε ο σκύλος μιας στρατιωτικής περιπόλου».
Ο Γολγοθάς του Ελληνα πράκτορα μόλις άρχιζε. Στις φυλακές των Τιράνων τον ανέκριναν επί δύο ολόκληρα χρόνια! «Ημουν δεμένος χειροπόδαρα και με βασάνιζαν όλο το εικοσιτετράωρο. Τα ποντίκια ήταν μεγαλύτερα από γάτες και δεν μ’ άφηναν να κοιμηθώ. Το μαρτύριο της αϋπνίας ήταν στην ημερήσια διάταξη, ακόμη και η εικονική εκτέλεση».
Με βαρύτατες κατηγορίες τον οδήγησαν στο δικαστήριο και τον καταδίκασαν σε καταναγκαστική εργασία είκοσι πέντε χρόνων.
Στο ορυχείο
«Με μετέφεραν σ’ ένα ορυχείο εξόρυξης χρωμίου και χαλκού στο Σπατς. Το στρατόπεδο αυτό ήταν το χειρότερο. Οι κρατούμενοι απελπισμένοι έπεφταν στα συρματοπλέγματα όπου τους εκτελούσαν οι στρατιώτες. Η θερμοκρασία στις στοές έφτανε στους 40 βαθμούς Κελσίου. Βγαίνοντας από το ορυχείο με το βαγόνι η θερμοκρασία ήταν 20 υπό το μηδέν.
Επί δεκατέσσερα χρόνια ο Χρηστίδης έσκαβε στο ορυχείο ώσπου μια μέρα τον φώναξαν στο γραφείο του διοικητή και του είπαν ότι απολύεται. «Πήγα στο διοικητήριο να πάρω το απολυτήριο όμως εκεί με περίμεναν αστυνομικοί που άρχισαν να με ξυλοκοπούν φωνάζοντας: βρωμοέλληνα γιατί έβρισες τον σύντροφο Ενβέρ Χότζα; Στο δικαστήριο με ψευδομάρτυρες μου έβαλαν άλλα δέκα χρόνια φυλακή για εξύβριση του Χότζα».
Η «περιήγηση» στα κολαστήρια του Χότζα-Λεζα, Αυλώνα, Μπαλς κ.α. συνεχίστηκε για τον Χρηστίδη μέχρι το 1990, οπότε με την κατάρρευση του καθεστώτος σε ηλικία εξήντα τεσσάρων χρόνων αποφυλακίστηκε. Ερείπιο, σωματικά και ψυχικά, πήρε τον δρόμο της επιστροφής για την πατρίδα. «Είχα μπει νέος και έβγαινα γέρος. Ενας γέρος καμπουριασμένος, σκελετωμένος από τις κακουχίες και το βάρος της σκλαβιάς».
Η απόρριψη
Το μεγαλύτερο χτύπημα το δέχτηκε αφού πέρασε τα σύνορα. Η οικογένειά του που μέχρι τότε πίστευε ότι είχε σκοτωθεί, τον απέρριψε, εκείνοι που τον έσπρωξαν στην καταστροφή αδιαφόρησαν. «Εφτασα στο σπίτι μου σαν ξένος. Ολοι οι άνθρωποι μέσα εκεί, η γυναίκα μου και τα τρία παιδιά μου μεγάλα πια, μου ήταν άγνωστοι. Το ίδιοι και εγώ για εκείνους. Μ’ έδιωξαν από το σπίτι και πήγα να ζήσω σ’ ένα καλύβι, αλλά και από εκεί μ’ έβγαλαν. Για όλους ήμουν ένας παρείσακτος».
Ο Χρηστίδης απευθύνθηκε στις αρχές ζητώντας βοήθεια για να επιβιώσει.
Βρήκε όμως κλειστή την πόρτα τους με εξαίρεση του γηροκομείου: «Ο διευθυντής Γιάννης Θεοδωρίδης έμαθε την ιστορία μου, συγκινήθηκε και μου εξασφάλισε στέγη στο ίδρυμα». Οι μυστικές υπηρεσίες τον αγνόησαν, η πολιτεία αδιαφόρησε.
Δεν του εξασφάλισε ούτε μια μικρή σύνταξη, δεν του έδωσε έστω κάποια οικονομική ενίσχυση, ούτε τον δικαίωσε ηθικά. Μόλις προσφάτως, δεκαπέντε χρόνια μετά δηλαδή, του εστάλη μια τιμητική διάκριση από το υπουργείο Εξωτερικών.
Στο αίτημά του να του χορηγηθεί αστυνομική ταυτότητα που να βεβαιώνει ότι είναι Ελληνας, η απάντηση ήταν η έκδοση δελτίου ομογενούς, όπως αυτό με το οποίο είναι εφοδιασμένοι δεκάδες χιλιάδες Βορειοηπειρώτες. «Εγώ έγινα κατάσκοπος για να υπηρετήσω την Ελλάδα. Πριν κλείσω τα μάτια μου ας μου δώσουν ένα χαρτί που να λέει αυτό που αισθάνομαι και είμαι, Ελληνας δηλαδή», λέει και δακρύζει.

Βόρειοι Ηπειρώτες 

ΒΟΜΒΑ Πούτιν: Ο Τσίπρας τα είχε όλα στημένα από την αρχή…

poutin

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του Κρεμλίνου στα δημοσιεύματα και στην ερώτηση βουλευτών της ΝΔ περί δήθεν αιτήματος βοήθειας του Έλληνα πρωθυπουργού προς τον Πούτιν για να του δώσει δάνειο 10 δισ. ευρώ για να τυπώσει δραχμές.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Itar Tass, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ διαψεύδει κατηγορηματικά τις παραπάνω φημολογίες, ενώ επίμεινε πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν ζήτησε ποτέ, κανενός είδους βοήθεια από την Ρωσία γα να ξεφύγει η χώρα από την δύσκολη συγκυρία την οποία βιώνει.
Ο κ. Πεσκόφ επισήμανεν χαρακτηριστικά: "Ουδέποτε ο Α.Τσίπρας ζήτησε από τη Μόσχα οικονομική βοήθεια για να τυπώσει δραχμές, αλλά και γενικότερα ουδέποτε μας ζήτησε κάποιου είδους βήθεια, όπως έχει τονίσει και ο ίδιος ο πρόεδρος Πούτιν" .
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σ.Λαβρόφ σε δήλωσή του τόνισε ότι "Δεν μας ζήτησε ποτέ βοήθεια η Ελλάδα. Αν μας ζητηθεί θα το μελετήσουμε άμεσα και θα ανταποκριθούμε".
Εύλογα λοιπόν προκύπτει το ερώτημα γιατί δεν ζήτησε, γενικώς ποτέ βοήθεια από την Ρωσία ο κ. Τσίπρας. Μήπως γιατί όλα ήταν "στημένα" από την αρχή για να καταλήξουμε εδώ που καταλήξαμε σήμερα...;
voicenews.gr

Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας, αγαπητοί... πλησιάζει. Και αυτό που θα προκύψει από τις συνεδριάσεις των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών σε συνδυασμό με τα ευρήματα της δικαστικής έρευνας για τα Μνημόνια και το Χρέος, θα είναι μια συγκλονιστική αποκάλυψη..!

#

ΣΤΟΝ ΙΣΤΟ της...αράχνης ΜΕ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ -ΜΑΜΟΥΘ

Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΤΤΑΚΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ: Το σατανικό κόλπο του Βερολίνου για να αλυσοδέσει την Ελλάδα! Ερευνα- σοκ στο Πεντάγωνο
Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας, αγαπητοί... πλησιάζει. Και αυτό που θα προκύψει από τις συνεδριάσεις των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών για τα Μνημόνια και το Χρέος, σε συνδυασμό με τα ευρήματα της δικαστικής έρευνας για την αλλοίωση του ελλείμματος του 2009, θα είναι μια συγκλονιστική αποκάλυψη: Μεγάλο μέρος της ευθύνης για τη χρεοκοπία της χώρας έχουν οι Γερμανοί εταίροι, οι οποίοι, σε αγαστή συνεργασία με τους τοπικούς εκπροσώπους τους στη σοσιαλιστική παράταξη, πρώτα (το 1998-2003) φόρτωσαν τη χώρα με ένα τεράστιο δημόσιο χρέος για εξοπλιστικά και μετά (το 2010) τη «βούλιαξαν» στα Μνημόνια για να τους πληρώσουν οι λαοί της Ευρώπης τα δανεικά!
Περί αυτού πρόκειται. Γερμανοί απαίτησαν να αγοράσουμε εξοπλισμούς-μαμούθ 84 δισ. ευρώ για να μπούμε στην ΟΝΕ. Γερμανοί έδωσαν εντολή στους εδώ υπαλλήλους τους να αλλοιώσουν το έλλειμμα του 2009 (με επιπλέον 4,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,9 δισ. από παραλαβές εξοπλισμών μελλοντικών ετών!). Για να μην έχουμε, λοιπόν, καρδιακά επεισόδια, προειδοποιώ: Θα ζήσουμε ζωηρές συγκινήσεις. Τα πρώτα στοιχεία που παρέλαβε ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος από την έρευνα που πραγματοποίησε στο Πεντάγωνο η Ζωή Γεωργαντά δείχνουν ότι η Ελλάδα δεσμεύτηκε σε Γερμανούς (και σε άλλους) με κρατική «προμήθεια» 84 δισ. ευρώ σε εξοπλιστικές δαπάνες την περίοδο 1998-2003. Ηταν το... διόδιο για την ένταξή της στην ΟΝΕ. Οι εταίροι στην αρχή έκαναν, μάλιστα, τα... στραβά μάτια και οι συμβάσεις του δανεισμού-μαμούθ, στον οποίο υποχρεωθήκαμε για να μπούμε στα ευρωπαϊκά σαλόνια, δεν ενεγράφησαν στα ελλείμματα εκείνων των ετών (με το κόλπο της παραλαβής). Το ποσό των 84 δισ. των εξοπλιστικών δαπανών 1998-2003 αντιστοιχεί στο 25% του δημόσιου χρέους και ξεσκεπάζει όλο το σύστημα που έβαλε την Ελλάδα στην ΟΝΕ με μια πέτρα στον λαιμό.
Σύστημα το οποίο, ακόμη και μετά την είσοδό μας στην Ενωση, πίεζε τον Καραμανλή να κατεβάσει το έλλειμμα κάτω από το 3% από τη μία και να αγοράσει πανάκριβα Eurofighter και ελαττωματικά υποβρύχια από την άλλη (αρνήθηκε και το πλήρωσε).Σύστημα το οποίο ζητούσε επιτακτικά να υπαχθούμε σε «επιτήρηση», αλλά, όταν ο Καραμανλής επεδίωξε τον εξοστρακισμό της κλεπτοκρατίας -μέσω του βασικού μετόχου-, εκείνο έβαλε «βέτο» μέσω των εκπροσώπων του στην Κομισιόν.

Η χρεοκοπία, λοιπόν -όπως θα καταδειχθεί στις επιτροπές-, εξελίχθηκε σε δύο φάσεις: Στην πρώτη, το 1998-2003, μας φόρτωσαν τα 84 δισ. ευρώ (ο Καραμανλής έκανε μόνο μία αγορά 40 F16, αξίας 2 δισ. ευρώ), που μας εκτόξευσαν στις πέντε πρώτες χώρες παγκοσμίως σε επίπεδο εισαγωγής εξοπλισμών! Στη δεύτερη, το 2010, όταν, λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης, χάθηκε ο έλεγχος, έβαλαν τη γερμανική ηγεσία της Εurostat να πειράξει, μέσω των εδώ υπαλλήλων της, το έλλειμμα του 2009, ώστε να χωθούμε πιο βαθιά στο Μνημόνιο και να εξοφλήσουμε με μέτρα λιτότητας τους εμπόρους όπλων. Είκοσι δισ. ευρώ δαπάνες για εξοπλιστικά πλήρωσε το Δημόσιο την περίοδο 2010-2015, την ώρα που έκοβε μισθούς και συντάξεις!

Θα είναι πολύ οδυνηρή η στιγμή -συμπεραίνω- όπου άπαντες θα καταλάβουν ότι το ευρώ δεν είναι το κοινό νόμισμα όλων, αλλά μια μεγάλη μπίζνα εις βάρος των λαών. Θα είναι πικρή η ημέρα όπου οι ευρωπαϊκοί λαοί θα συνειδητοποιήσουν ότι πέντε χρόνια τώρα δεν δανείζουν την πατρίδα μας για να περνάνε καλά «οι τεμπέληδες Ελληνες», αλλά για να εξοφληθεί μέχρι και το τελευταίο ευρώ στους Γερμανούς εμπόρους όπλων, πολιτικούς φίλους σοσιαλδημοκρατών και χριστιανοδημοκρατών.Θα είναι πικρή η ημέρα που θα ξεχωρίσουν οι πολιτικοί που έβαζαν τον λαό πάνω από τους εμπόρους και οι πολιτικοί που έβαζαν τους εμπόρους πάνω από τον λαό. Θα είναι, τέλος, πικρή, γιατί πράγματι θα αποδειχθεί -εκτιμώ- ότι ένα μεγάλο μέρος του χρέους μας είναι όντως ανήθικο και απεχθές, άρα πρέπει να ρυθμιστεί γενναία και χωρίς εκπτώσεις.
Από τον Μανώλη Κοττάκη/Δημοκρατία 

NewRussia.gr

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ 28

ΕΑΝ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΕΙΧΑΜΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΙ ΘΑ ΨΗΦΙΖΑΤΕ;

ΣΥΡΙΖΑ
ΝΔ
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
ΠΟΤΑΜΙ
ΚΚΕ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
ΠΑΣΟΚ
ΚΙΔΗΣΟ
ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
ΤΕΛΕΙΑ
ΑΝΤΑΡΣΥΑ
ΕΠΑΜ
ΑΛΛΟ
ΑΚΥΡΟ/ΛΕΥΚΟ/ΑΠΟΧΗ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ 27

Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ::


 ΘΑ ΕΠΙΤΥΧΕΙ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ             0               0%
 

ΘΑ ΕΠΙΤΥΧΕΙ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΜΕ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΑΡΧΙΚΑ          8             36%


 ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΑΛΛΑ ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΑΠΟΤΥΧΕΙ     3            14%  


ΘΑ ΑΠΟΤΥΧΕΙ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ                             11            50% 


 ΣΥΝΟΛΟ:                                                                                        22           100% 

Απόλυτη καταστροφή: "Ύφεση έως 10% και περαιτέρω μείωση του ΑΕΠ 20% προκαλεί το νέο μνημόνιο

ΣΥΝΤΡΙΜΜΙΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Η χώρα βρίσκεται ενώπιον μίας απόλυτης και μη αναστρέψιμης οικονομικής καταστροφής με ευθύνη της κυβέρνησης Τσίπρα που μετά από πέντε μήνες διαπραγμάτευσης «στέγνωσε» τα ταμεία του Δημοσίου, των  επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και αποδέχτηκε ένα τρίτο μνημόνιο, που απλά βάζει την ταφόπλακα. Η ύφεση που προκλήθηκε είναι τρομακτική και οδηγεί σε νέα δραματική μείωση του ΑΕΠ της χώρας, κάτι που συνεπάγεται «αντίο» στην ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση.
 
Αλλά για ποια έξοδο από την κρίση μιλάμε όταν έχουν επιβληθεί τα capital controls στις τράπεζες και ακόμη και ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Μάρδας δεν γνωρίζει πότε θα αρθούν. Αυτοί οι περιορισμοί που γνώριζε η κυβέρνηση Τσίπρα ότι θα επιβληθούν χωρίς να κάνει τίποτα για να προστατεύσει την ελληνική οικονομία είναι και ο βασικός λόγος της βαθιάς ύφεσης στην οποία οδηγούμαστε.
 
Η οικονομία δεν μπορεί να κινηθεί, ο τουρισμός έχει υποστεί  ανεπανόρθωτη ζημιά, όπως και οι ελληνικές επιχειρήσεις, η ανεργία σκαρφαλώνει σε δυσθεώρητα ύψη και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ψηφίζει νέα μέτρα. Υφεσιακά μέτρα, εξόντωσης της ελληνικής κοινωνίας και διάλυσης των όποιων υγειών επιχειρήσεων υπήρχαν.
 
Υπολογίζεται, και αυτό είναι το καλό σενάριο, πώς η ύφεση φέτος θα είναι της τάξεως του 4%, ενώ στα σενάρια τρόμου αγγίζει το 10%, ισοπεδώνοντας μικρομεσαίες επιχειρήσεις, απογειώνοντας την ανεργία πάνω από το 30% και προκαλώντας ένα κύμα δευτερογενών επιπτώσεων το μέγεθος του οποίου είναι αδύνατο να προβλεφθεί.
 
Και αυτή η μείωση αφορά συνολικά το 2015 και όχι το δεύτερο εξάμηνο του έτους, όπου εκτιμάται πώς η ύφεση θα είναι διπλάσια, δηλαδή 8-20%. Σε μία τέτοια περίπτωση, δεν πρόκειται όχι να εφαρμοστούν τα μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση, αλλά δεν θα μείνει τίποτα όρθιο με το Grexit να θεωρείται δεδομένο.
 
Η αναγωγή των προβλέψεων συρρίκνωσης του ΑΕΠ σε δισεκατομμύρια ευρώ οδηγεί σε εκτιμήσεις απωλειών από 7 έως και 18 δισ. ευρώ το 2015, δηλαδή από 1 έως 3 δισ. ευρώ τον μήνα στο β' εξάμηνο του έτους. Κι αυτό όπως είπαμε με ύφεση 4% έως 10%. Στο δεύτερο εξάμηνο του έτους η μείωση του ΑΕΠ θα «τρέχει» από 2,5 έως 6 δισ. ευρώ το μήνα και μπορεί να φτάσει έως και τα 36 δισ. ευρώ.
 
Μιλάμε για τον απόλυτο εφιάλτη, αφού ήδη το ΑΕΠ στην πενταετία των μνημονίων έχει συρρικνωθεί κατά 25% και έχει μειωθεί στα 180 δισ. ευρώ. 
 
Την ίδια στιγμή με 4% ύφεση, η αύξηση του δημόσιου χρέους (χρέος 150% του ΑΕΠ εκτιμούσε το ΔΝΤ για το 2020 πριν από τη μεγάλη κατρακύλα της οικονομίας) και η επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών (ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ φέτος δεν αποκλείεται με την αποδοχή της τρόικας να μετουσιωθεί σε πρωτογενές έλλειμμα) απειλούν να μας φέρουν σε πολλαπλάσια χειρότερη θέση από τα πέντε χρόνια του μνημονίου. 
 
Το ΔΝΤ εκτιμά πώς αν δοθεί τελικώς το δάνειο των 82,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα τότε το χρέος θα ανέλθει στο 200% από το 178% που είναι σήμερα. Και την ίδια στιγμή ένα βουνό μέτρων θα έχει πέσει στις πλάτες των φορολογουμένων.
 
Τι σημαίνει αυτό; Τραγικές επιπτώσεις δευτερογενείς στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Η ύφεση κατά περίπου 7,1% που σημειώθηκε το 2011 είχε σαν αποτέλεσμα η ανεργία να κάνει άλμα και από το 14,2% (τέταρτο τρίμηνο 2010) να βρεθεί στο 20,7% του εργατικού δυναμικού. Οι άνεργοι από 712.065 αυξήθηκαν σε 1.025.877.
 
Το πρώτο τρίμηνο του έτους φέτος η ανεργία να ήταν ήδη στο 27,8% (1.272.541 οι άνεργοι). Με την ύφεση που προβλέπεται η ανεργία θα ξεπεράσει το 30% και οι μισθοί που θα δίδονται σε όσους δουλεύουν θα είναι της… πείνας. 
 
Μετά απ’ όλα αυτά εκτιμά κανείς πώς μπορεί να υλοποιηθεί συμφωνία που θέλει να πετύχει η κυβέρνηση και πολύ περισσότερο τα προαπαιτούμενα μέτρα που πρόσφατα ψήφισε; Προφανώς και όχι. Αυτός είναι και ο λόγος που η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι πλέον αναπόφευκτη.
 

Η Άγκυρα εισέβαλε στη Β.Συρία με μεγάλη δύναμη τεθωρακισμένων - Βομβάρδισε κουρδικές θέσεις βοηθώντας το ISIL να απαγκιστρωθεί (vid)

ΕΙΧΕ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΡΚΚ ΚΑΙ ΤΟ ΥΡG
Σε εισβολή στο συριακό έδαφος με τεθωρακισμένη ταξιαρχία προχώρησε η Τουρκία βομβαρδίζοντας κουρδικές θέσεις κατά μήκος των συροτουρικών συνόρων προσφέροντας έτσι άπλετη βοήθεια στις μονάδες του ISIL που είχαν παγιδευθεί για να απαγκιστρωθούν.
Toν τελευταίο μήνα το ISIL είχε υποστεί μεγάλες απώλειες κατά μήκος των συνόρων και μεγάλες δυνάμεις του είχαν παγιδευθεί μεταξύ "Σφύρας και άκμονος" ανάμεσα στα διασταυρούμενα πυρά των κουρδικών PKK και YPG
Τουρκικά άρματα μάχης βομβάρδισαν ένα χωριό της βόρειας Συρίας το οποίο τελεί υπό τον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων, τραυματίζοντας τουλάχιστον τέσσερις μαχητές των Κούρδων, ανέφεραν σήμερα οι Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) και μία συριακή μη κυβερνητική οργάνωση.
Στόχος της κυβέρνησης Α.Ντβούτογλου είναι να δημιουργηθούν αντι-κουρδικά αισθήματα στην Τουρκία ώστε οι Τούρκοι ψηφοφόροι που επέλεξαν το φιλοκουρδικό κόμμα HDP να μην το επιλέξουν ξανά στις επόμενες πρόωρες εκλογές για να μπορέσει το ΑΚR να διεκδικήσει την απιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να κυβερνήσει.
Σε ανακοίνωσή τους οι YPG ανέφεραν πως τουρκικά άρματα μάχης έπληξαν τις θέσεις τους όπως και εκείνες των Αράβων μαχητών συμμάχων τους στο συριακό χωριό Ζουρ Μάγκαρ στην επαρχία του Χαλεπιού.
Τα «πυρά που εκτοξεύτηκαν από άρματα μάχης» τραυμάτισαν τέσσερα μέλη της δύναμης των ανταρτών συμμάχων και πολλούς κατοίκους, σύμφωνα με τις YPG.
Η κουρδική οργάνωση έκανε επίσης λόγο για έναν δεύτερο βομβαρδισμό εναντίον του χωριού και μίας άλλης κοινότητας στην ίδια περιοχή.
«Αντί να επιτεθούν στις θέσεις που κατέχουν οι τρομοκράτες του ΙΚ, οι τουρκικές δυνάμεις επιτίθενται στις αμυντικές μας θέσεις», ανέφεραν οι YPG σε ανακοίνωσή τους.
«Καλούμε τους Τούρκους ηγέτες να θέσουν τέρμα σε αυτή την επίθεση και να τηρήσουν τους διεθνείς κανόνες. Λέμε στον τουρκικό Στρατό να σταματήσει να πυροβολεί τους μαχητές μας και τις θέσεις τους».
Τους βομβαρδισμούς κατέγραψαν επίσης ακτιβιστές του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH).
«Βλήματα που ερρίφθησαν από τουρκικά άρματα μάχης έπεσαν στο χωριό Ζου Μάγκαρ, το οποίο ελέγχεται από τις YPG», ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση.
Το Ζου Μάγκαρ βρίσκεται στα σύνορα με την Τουρκία, ανατολικά της κοινότητας Τζαράμπουλους, στην επαρχία του Χαλεπιού.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του OSDH, Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, πρόκειται προφανώς για την πιο σοβαρή επέμβαση της Τουρκίας στις ζώνες που τελούν υπό κουρδικό έλεγχο στη συριακή σύγκρουση.
Διασυνοριακές ανταλλαγές πυρών είχαν σημειωθεί και στο παρελθόν όμως ο βομβαρδισμός της χθεσινής νύχτας είναι ιδιαίτερα σημαντικός λόγω των περιστάσεων, υπογραμμίζουν μαχητές.
Τις τελευταίες μέρες η Τουρκία πέρασε στην υποτιθέμενη επίθεση εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος πλήττοντας επανειλημμένα τις θέσεις της στο συριακό έδαφος. 
Όμως η τουρκική κυβέρνηση εξαπέλυσε επίσης πλήγματα εναντίον των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο βόρειο Ιράκ, έπειτα από μία σειρά επιθέσεων εναντίον αστυνομικών που αποδόθηκαν σε μαχητές που πρόσκεινται στο PKK, συνεπώς το ISIL έδωσε την απαραίτητη δικαιολογία στους Τούρκους για μια άτυπη εισβολή στην Συρία και μια προσχεδιασμένη εκκαθάριση κουρδικών θέσεων βοηθώντας έτσι επί της ουσίας το Ισλαμικό Κράτος το οποίο είχε βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση μετά τις απανωτές ήττες του από το YPG.
«Η Τουρκία κήρυξε τον πόλεμο στον Ντάες (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) και στο PKK», δήλωσε ο μαχητής Μουσταφά Εμπάντι. «Τώρα οι YPG υφίστανται τις επιθέσεις του ΙΚ και της Τουρκίας».
Eπί του πρακτέου οι Τούρκοι προσφέρουν βοήθεια στους "αδελφούς" Ισλαμιστές του ISIL.
Οι YPG είναι η πιο οργανωμένη και η πιο αποτελεσματική εναντίον του ΙΚ δύναμη στη Συρία, όμως η Τουρκία βλέπει την προώθησή της με κακό μάτι λόγω των δεσμών της κουρδικής αυτής οργάνωσης της Συρίας με το PKK.
Σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται σήμερα στον τουρκικό Τύπο, ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύει η Τουρκία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και των ανταρτών του PKK μπορεί να "αλλάξουν την ισορροπία" στη Συρία και στο Ιράκ.
«Η παρουσία μιας Τουρκίας ικανής να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά τη δύναμη μπορεί να επιτρέψει να αλλάξει η ισορροπία στη Συρία, στο Ιράκ και σε ολόκληρη την περιοχή. Όλος ο κόσμος πρέπει να το συνειδητοποιήσει», δήλωσε ο Νταβούτογλου.
Σε μια μακρά συζήτηση με αρθρογράφους και διευθυντές σύνταξης τουρκικών μέσων ενημέρωσης, ο επικεφαλής της ισλαμο-συντηρητικής κυβέρνησης δήλωσε επίσης πως η χώρα του δεν θα στείλει χερσαία στρατεύματα στη Συρία.
«Δεν θα στείλουμε χερσαία στρατεύματα» στο συριακό έδαφος, δήλωσε ο Νταβούτογλου, αλλά «δεν θέλουμε να δούμε τον Ντάες κοντά στα τουρκικά σύνορα».
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η επίθεση εναντίον των τζιχαντιστών του ΙΚ έγινε μετά τη φονική επίθεση αυτοκτονίας στη Σουρούτς (νότια Τουρκία) πριν από μία εβδομάδα, η οποία αποδόθηκε στο ΙΚ και τον θάνατο ενός τούρκου στρατιώτη που σκοτώθηκε στις 24 Ιουλίου από τους τζιχαντιστές.
«Θέλαμε να είμαστε βέβαιοι πως η οργάνωση θα πληρώσει ακριβά τον θάνατο 32 ανθρώπων ώστε να μην επαναλάβει ποτέ μία τέτοια επίθεση. Ο θάνατος του στρατιώτη μας επιτάχυνε απλώς την αντίδρασή μας», είπε.
Ο κ. Νταβούτογλου αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για τη συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τη χρήση της βάσης του Ιντσιρλίκ (νότια Τουρκία) για τις επιδρομές τους εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία και στο Ιράκ.
Είπε πως οι πιέσεις στην Τουρκία για μία «αεροπορική ζώνη απαγόρευσης» πτήσεων στη βόρεια Συρία έχουν «σε κάποιο βαθμό» ληφθεί υπόψη.
«Αν δεν στείλουμε στρατεύματα στο έδαφος, και δεν θα το κάνουμε, τότε ορισμένα στοιχεία (της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης στο καθεστώς της Δαμασκού) που συνεργάζονται μαζί μας στο έδαφος θα πρέπει να προστατευθούν», υπογράμμισε.
Οι επιχειρήσεις που έχουν εξαπολυθεί εναντίον του PKK έχουν στόχο να «αποκαταστήσουν την τάξη» στην Τουρκία, εξήγησε επίσης.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μπεν Ρόουντς, που συνόδευσε τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα σε μία επίσημη επίσκεψη στην Κένυα, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Ναϊρόμπι: «Οι ΗΠΑ θεωρούν ασφαλώς ειδικά το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση. Και έτσι, πάλι, η Τουρκία έχει δικαίωμα να αναλάβει δράση που σχετίζεται με τρομοκρατικούς στόχους, Και οπωσδήποτε εκτιμούμε το ενδιαφέρον τους να επιταχύνουν τις προσπάθειες εναντίον του ISIL».
Η Τουρκία δήλωσε το Σάββατο πως η απόφασή της να εισέλθει στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, λίγες μέρες αφού ένας βομβιστής αυτοκτονίας του ΙΚ σκότωσε 32 ανθρώπους, κυρίως Κούρδους, στην τουρκική πόλη Σουρούτς, θα βοηθήσει να δημιουργηθεί μία «ζώνη ασφαλείας» κατά μήκος των συνόρων στη βόρεια Συρία.
Ηγέτες της τουρκικής αντιπολίτευσης εκφράζουν ανησυχίες πως επιθυμία του Ερντογάν είναι οι νέες επιθέσεις εναντίον του PKK να διεγείρουν τα αντικουρδικά αισθήματα πριν από μία πιθανή διενέργεια πρόωρων εκλογών αργότερα φέτος.
Το ισλαμικών αρχών κόμμα AK το οποίο ίδρυσε έχει διορία μέχρι τα τέλη Αυγούστου προκειμένου να βρει έναν μικρότερο εταίρο για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, διαφορετικά θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές.
Το AKP έχασε την απόλυτη πλειοψηφία τον περασμένο Ιούνιο για πρώτη φορά σε περισσότερα από δέκα χρόνια, εν μέρει λόγω της επιτυχίας του φιλο-κουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) το οποίο εισήλθε για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο.
«Ένας από τους σκοπούς των επιχειρήσεων από αέρος, εδάφους και μέσω των μέσων ενημέρωσης που διεξάγονται τώρα είναι να υπονομεύσει το HDP στις πρόωρες εκλογές», ανέφερε ο ηγέτης του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, σε μήνυμά του στο Twitter.


 
 

Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

ΔΟΚΤΩΡ ΣΟΪΜΠΛΕΣΤΑΪΝ...

ΟΧΙ ΣΤΟ ΟΧΙ, ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΑΙ

Από που παίρνει "γραμμή" ο κ. Κουτσούμπας και ο Περισσός;

του Δημήτρη Καζάκη
Σε ομιλία του στην Σύρο (24/7), ο κ. Κουτσούμπας απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι η πολιτική του είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη μ' εκείνη των πιο χυδαίων υπερασπιστών του ευρώ και της ιμπεριαλιστικής Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τα γεράκια της ευρωζώνης δανείζεται μέχρι και την τελευταία τελεία των επιχειρημάτων του εναντίον του εθνικού νομίσματος.
Ας δούμε συγκεκριμένα. Ο κ. Κουτσούμπας αφού έκανε τη συνήθη λιτανεία εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μνημονίων, μας ξεκαθαρίζει επίσης το εξής: "Είμαστε επίσης κάθετα αντίθετοι, και δεν είναι αντίφαση αυτό, με το να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ αυτή τη στιγμή και να επιστρέψει σε ένα εθνικό νόμισμα. Διότι ξεκάθαρα λέμε στον ελληνικό λαό σε όλους τους τόνους ότι αυτή τη στιγμή έτσι όπως είναι η κατάσταση, με αυτούς τους συσχετισμούς δυνάμεων, όντας στο καπιταλιστικό σύστημα, όντας στην ΕΕ, όντας στην εξουσία που την έχουν συγκεκριμένοι, εάν πας σε δραχμή ή σε ένα άλλο νόμισμα όπως κι αν ονομαστεί αυτό, η κρατική χρεοκοπία και οι επιπτώσεις στο λαό μας θα είναι εξίσου μεγάλες όπως και με τη συμφωνία - μνημόνιο που υπογράφεται τώρα."
Ο Κουτσούμπας φερέφωνο της ιμπεριαλιστικής προπαγάνδας.
Εδώ είναι δυό τα ζητήματα: Ο κ. Κουτσούμπας και η παρέα του είναι "κάθετα αντίθετοι" να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ αυτή τη στιγμή και να επιστρέψει σε ένα εθνικό νόμισμα, αν ταυτόχρονα παραμείνει η χώρα στην ΕΕ, όπως θέλει το Grexit ο Σόιμπλε; Ή είναι "κάθετα αντίθετοι" να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ αυτή τη στιγμή και να επιστρέψει σε ένα εθνικό νόμισμα, για όσο υπάρχει καπιταλισμός γενικά;
Ο κ. Κουτσούμπας σκόπιμα τα συγχέει, γιατί είναι τελείως διαφορετική η περίπτωση ενός....
υποτιθέμενου Grexit, σαν κι αυτό που πρότεινε ο Σόιμπλε, όπου το χρέος δεν διαγράφεται, απλά ρυθμίζεται και η οικονομία παραμένει υπό τον έλεγχο των μηχανισμών της ΕΕ και άλλο ζήτημα η έξοδος από το ευρώ και την ΕΕ παραμένοντας στο γενικό έδαφος του καπιταλισμού. Όποιος μπλέκει τα δυό, το κάνει μόνο για έναν σκοπό: για να υιοθετήσει με το πρόσχημα ενός ανώδυνου αντικαπιταλισμού τη χυδαιότητα της επίσημης προπαγάνδας εναντίον του εθνικού νομίσματος.
Πού το βρήκε λοιπόν ο Κουτσούμπας ότι "εάν πας σε δραχμή ή σε ένα άλλο νόμισμα όπως κι αν ονομαστεί αυτό, η κρατική χρεοκοπία και οι επιπτώσεις στο λαό μας θα είναι εξίσου μεγάλες όπως και με τη συμφωνία - μνημόνιο που υπογράφεται τώρα." Από που αντλεί τέτοιο συμπέρασμα; Ποιος του το σφύριξε στο αυτί; Οι πληρωμένοι από τις τράπεζες καλαμαράδες, πολιτευτές και λοιποί δημοσιοκάφροι; Μόνο αυτοί το ισχυρίζονται.
Ο Κουτσούμπας, όπως και κάθε επαγγελματίας απολογητής του ευρώ, μιλά γενικά και αφηρημένα. Ποτέ συγκεκριμένα. Κι ο λόγος είναι γιατί δεν θέλει να εκτεθεί με επιχειρήματα, αλλά να αφήσει εντυπώσεις, να ενισχύσει την τρομοκρατία εναντίον του λαού που ασκείται από το καθεστώς και την ιμπεριαλιστική προπαγάνδα. Απ' αυτήν άλλωστε δανείζεται όλους τους ισχυρισμούς του. Παπαγαλίζει χωρίς καν δεύτερη σκέψη.
Τι σημαίνει χρεοκοπία κράτους;
Για τον Κουτσούμπα δεν έχει καμιά σημασία το γεγονός ότι δεν υπάρχει ούτε ένα παράδειγμα καπιταλιστικής χώρας που κήρυξε χρεοστάσιο με δικό της νόμισμα και να πήγε χειρότερα. Γιατί; Διότι πολύ απλά χρεοστάσιο σημαίνει κατ' ελάχιστο αναστολή πληρωμών του χρέους κι επομένως περισσότερα διαθέσιμα για την οικονομία και την κοινωνία. Το που θα πάνε αυτά είναι υπόθεση της ταξικής πάλης. Τα διαθέσιμα αυτά εκ των πραγμάτων πυροδοτούν τις κοινωνικές και ταξικές αναμετρήσεις προκειμένου να καθοριστεί το πώς θα μοιραστούν κι έτσι οι συσχετισμοί δύναμης τείνουν ν' αλλάξουν υπέρ των εργαζόμενων τάξεων.
Να γιατί ποτέ και καμιά άρχουσα τάξη δεν θέλησε από μόνη της να προχωρήσει σε χρεοστάσιο. Γινόταν πάντα υπό συθήκες κρίσης και βαθύτατου κλονισμού του συστήματος εξουσίας της. Διότι ήξερε κάτι που δεν θέλει να ξέρει ο κ. Κουτσούμπας. Ότι το χρεοστάσιο δεν έρχεται ποτέ μόνο του. Συνεπάγεται μια τεράστια όξυνση όλων των κοινωνικών και ταξικών αναμετρήσεων. Γι' αυτό και όπως είναι φυσικό δεν υπήρξε ποτέ αυθεντικά εργατικό και λαϊκό κίνημα που να εναντιώθηκε στην κήρυξη χρεοστασίου. Οι εργάτες και τα λαϊκά στρώματα ήξεραν ανέκαθεν πολύ καλά αυτό που δεν γνωρίζει ο κ. Κουτσούμπας, ότι μόνο έτσι θα μπορούσαν να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες και όρους αμοιβής. Μόνο έτσι θα μπορούσαν να κατακτήσουν δικαιώματα.
Το παράδειγμα της χρεοκοπίας του 1932.
Θέλει πολύ σκέψη να το αντιληφθεί κανείς; Μόνο αν είσαι Κουτσούμπας. Τον Απρίλιο του 1932 η Ελλάδα του Ελευθερίου Βενιζέλου εξαναγκάζεται να εγκαταλείψει το χρυσό κανόνα, δηλαδή τη χρυσή δραχμή. Η δημοσιονομική και κοινωνική κατάρρευση της χώρας μαζί με το παγκόσμιο κραχ του 1929, επέβαλλε στον πολιτικό κόσμο να καταργήσει ένα τόσο πολύτιμον νόμισμα, όπως το χαρακτήριζαν και το λάτρευε η αργόσχολη τάξη της εποχής. Ακριβώς όπως το ευρώ σήμερα. Λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός Βενιζέλος κηρύσσει επίσης χρεοστάσιο, αφού είχε εξαντλήσει κάθε μέσο και τρόπο αφαίμαξης της ελληνικής οικονομίας προκειμένου να υποστηρίξει τη χρυσή δραχμή και να εξυπηρετήσει σε χρυσό τα χρέη.
Να πώς περιγράφει ο Μπελογιάννης το δια ταύτα της απόφασης του Βενιζέλου: "Επόμενο ήταν κάτω απ΄ αυτές τις συνθήκες να μεγαλώνει η απόγνωση κι η αγανάκτηση του λαού. Ο κόσμος άρχισε να κάνει γιουρούσι στους φούρνους. Οι πορείες πείνας πλήθαιναν καθημερινά. Ο Βενιζέλος έπρεπε να διαλέξει. Ή τα τοκομερίδια ή το ψωμί του λαού." (Ν. Μπελογιάννης, Το Ξένο Κεφάλαιο στην Ελλάδα, Άγρα, 2010, σ. 290).
Φυσικά, ο επίσημος πολιτικός κόσμος της εποχής με κανένα τρόπο δεν ήθελε να διαγράψει το χρέος και να στερήσει τα πλούσια κέρδη από τους δανειστές της Ελλάδας. Από τα οποία άλλωστε είχαν να λαμβάνουν και μεγάλα ονόματα της εγχώριας οικονομίας και πολιτικής μαζί με το παλάτι. Κι έτσι ξεκίνησε μια ολόκληρη διελκυστίνδα διαπραγματεύσεων και εξευτελισμών του ελληνικού κράτους με τους ομολογιούχους δανειστές. Σαν αυτές περίπου που υποστήκαμε τον τελευταίο καιρό.
Όσο κρατούσαν οι συνεννοήσεις και οι εξευτελισμοί, είχαμε το ίδιο βιολί με σήμερα. Σχεδόν το σύνολο των "ειδικών" της εποχής, καθηγητάδες και μη, συμμετείχαν σε μια πρωτοφανή εκστρατεία το μαύρο να γίνει άσπρο και υποστήριζαν ότι το να μην πληρώσεις τα χρέη, είναι πολύ χειρότερο από το να πληρώσεις. Να τι έλεγε ο Μπελογιάννης: "Όλοι σχεδόν οι αστοί οικονομολόγοι προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι μια ανοιχτή χρεοκοπία θα κατάστρεφε την πίστη και τα οικονομικά της Ελλάδας. Όχι όμως μία αλλά εκατό φορές να λέγαμε στους ομολογιούχους ότι δεν έχουμε να τους πληρώσουμε, πάλι δεν θα παθαίναμε την οικονομική, εθνική και ηθική ζημιά πού πάθαμε με τις ατέλειωτες κι εξευτελιστικές για την αξιοπρέπεια της χώρας μας συζητήσεις." (Ό. Π., σ. 293).
Βέβαια ο Μπελογιάνης δεν ήταν Κουτσούμπας. Ούτε την εποχή εκείνη το ΚΚΕ διέθετε Κουτσούμπα. Γιατί αν διέθετε, είναι σίγουρο ότι το καθεστώς και η προπαγάνδα του θα τον είχε πείσει. Κι έτσι το ΚΚΕ θα είχε μετεξελιχθεί σε φερέφωνο της επίσημης προπαγάνδας. Όπως ακριβώς είναι σήμερα.
Ο Κουτσούμπας θεωρεί το αποικιοκρατικό μνημόνιο καλύτερο.
Όμως του κ. Κουτσούμπα δεν του αρκεί η υιοθέτηση της επίσημης κινδυνολογία. Προχωρεί ακόμη παραπέρα: "Μπορεί να είναι και χειρότερες [από εκείνες του μνημονίου] για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, που δε θα είναι μόνο έξι μήνες, όπως λέει ο κύριος Λαπαβίτσας ή διάφοροι οικονομολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ ή άλλων κομμάτων. Διότι μπορεί να μην παίρνονται σε αυτή την περίπτωση τέτοια μέτρα όπως θα παρθούν τώρα για μισθούς, συντάξεις, μείωση του λαϊκού εισοδήματος και λοιπά, όμως η ίδια η υποτίμηση του εθνικού νομίσματος που θα επέλθει, η οποία θα είναι πάνω από 50%, θα οδηγήσει σε πραγματική μείωση πάλι του λαϊκού εισοδήματος. Δηλαδή θα παίρνει ο εργαζόμενος 1.000 ευρώ, 600, 800 όσα παίρνει στη δουλειά του για παράδειγμα, τα οποία θα αντιστοιχούν στο μισό, σαν να παίρνει 300 ή 500 ευρώ από 1.000. Άρα έτσι θα ψωνίζει, έτσι θα αγοράζει υπηρεσίες, έτσι θα αγοράζει προϊόντα, έτσι θα ζει. Άρα κάθετη μείωση του λαϊκού εισοδήματος. Και δε λέω για όλα τα υπόλοιπα, ο πληθωρισμός, η μαύρη αγορά, οι αυξήσεις στις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων που θα επέλθουν."
Εδώ πραγματικά βγάζει μάτι η απολογητική ακόμη και του μνημονίου που επιχειρεί ο κ. Κουτσούμπας. Προσέξτε τι λέει. Τι σημαίνει μνημόνιο; Κατάλυση κάθε έννοιας εργασιακού και εργατικού δικαιώματος, διάλυση της κοινωνικής πρόνοιας, ολόκληρου του συστήματος κοινωνικών παροχών και ασφάλισης, επί τούτου κατάρρευση της παιδείας, της υγείας, μεταφορά των κέντρων απόφασης για τη χώρα σε ξένα κέντρα χωρίς καν κοινοβουλευτική νομιμοποίηση, κοκ.
Υπάρχει κανείς που να αρνείται ότι αυτό σημαίνει μνημόνιο; Μόνο ο κ. Κουτσούμπας, για τον οποίο μνημόνιο δεν είναι τίποτε άλλο εκτός από μέτρα μείωσης για μισθούς, συντάξεις, του λαϊκού εισοδήματος και λοιπά! Υποβαθμίζει έτσι το ρόλο και τη σημασία του μνημονίου από την σκοπιά των εργαζομένων και του λαού, για να ισχυριστεί το πρωτοφανές. Ό,τι η τυχόν μείωση του εργατικού και λαϊκού εισοδήματος από μια υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, θα έχει χειρότερες συνέπειες!
Νεοφιλελέ παραμύθια δια χειρός Κουτσούμπα
Αφήνουμε το γεγονός ότι ταυτίζει το ποσοστό υποτίμησης του νομίσματος με το ποσοστό μείωσης του λαϊκού εισοδήματος. Αυτό δείχνει πόσο αγράμματος είναι και πόσο εμποτισμένος με τα παραμύθια της επίσημης προπαγάνδας. Κατά τ' άλλα έχει το θράσος να ασκεί κριτική στους οικονομολόγους που υποστηρίζουν το εθνικό νόμισμα, όταν ο κ. Κουτσούμπας δεν γνωρίζει καν ότι μια ενδεχόμενη υποτίμηση δεν είναι ούτε καν αναγκαίο να περάσει στο λαϊκό εισόδημα.
Αυτό που κάνει η υποτίμηση του νομίσματος είναι -κάτω από προϋποθέσεις- να μειώσει την τιμή του προϊόντος σε συνάλλαγμα, για τις εξαγωγές. Το αν η υποτίμηση θα πυροδοτήσει εγχώριο πληθωρισμό ώστε να μειωθεί και μάλιστα αντίστοιχα το εργατικό εισόδημα, εξαρτάται άμεσα από τον βαθμό ολιγοπώλησης του εξωτερικού και εσωτερικού εμπορίου, υποκατάστασης των εισαγωγών από την εγχώρια παραγωγή, αλλά και από το επίπεδο των ποσοστών κέρδους ανά προϊόν ή υπηρεσία.
Επομένως, ακόμη και σε περίπτωση υποτίμησης του εθνικού νομίσματος, κάθε άλλο παρά δεδομένη είναι η αντίστοιχη υποτίμηση του εργατικού και λαϊκού εισοδήματος. Στην μεταπολίτευση η μείωση των εργατικών και λαϊκών εισοδημάτων δεν είχε ως πηγή την υποτίμηση της παλιάς δραχμής, αλλά τον πληθωρισμό κερδών ειδικά από τις μονοπωλιακές καταστάσεις που κυριαρχούσαν στην οικονομία. Η υποτίμηση της δραχμής είχε ελάχιστη επίδραση στο επίπεδο των μισθών και των συντάξεων.
Το 1982-1983 η νεοεκλεγμένη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ έδωσε σημαντικές για την εποχή πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Μάλιστα για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος του πληθωρισμού εφάρμοσε για πρώτη φορά Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή με βάση την οποία μισθοί και συντάξεις προσαρμόζονταν αυτόματα στο επίπεδο του ετήσιου πληθωρισμού.
Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι η δραχμή συνέχιζε τις διολισθήσεις της. Μάλιστα, όσο κράτησαν τα μέτρα ενίσχυσης του λαϊκού εισοδήματος (έως το 1984) ο πληθωρισμός δεν εκτινάχθηκε. Αντίθετα περιορίστηκε έστω οριακά. Από το 24,5% το 1981 στο 18,4% το 1984. Έστω κι αν η υποτίμηση της παλιάς δραχμής έναντι του δολαρίου ήταν περίπου 30% την ίδια χρονική περίοδο. Πού πήγε η συνταγή περί υποτίμησης του κ. Κουτσούμπα;
Αλήθεια, που το βρήκε ο κ. Κουτσούμπας αυτό το 50% υποτίμηση του νέου εθνικού νομίσματος; Ποιος του το έδωσε; Ο Ντράγκι ή κάποιος άλλος σαν κι αυτόν; Και τι σημαίνει υποτίμηση κατά 50%; Σημαίνει ότι από 1:1 ευρώ προς νέα δραχμή, θα γίνει 1:2 ευρώ προς νέα δραχμή. Ξέρει καμιά οικονομία που να την κατέστρεψε μια τέτοια υποτίμηση;
Η Ισλανδία είδε το νόμισμά της να υποτιμάται 400%, όταν το 2009 ο λαός παρά κι ενάντια στην κυβέρνηση της χώρας δεν επέτρεψε να περάσουν στον κρατικό προϋπολογισμό τα χρέη των τραπεζών. Την ίδια χρονιά ο πληθωρισμός ανέβηκε στο 19%. Αντί όμως να μειώνονται αντίστοιχα οι μισθοί και οι συντάξεις, αυξήθηκαν με αποτέλεσμα να μειωθεί και ο πληθωρισμός. Μέσα σε δύο χρόνια έπεσε στο 3%.
Κι όλα αυτά χωρίς να μπαίνουμε στον κόπο να εξηγήσουμε ότι δεν είναι καθόλου απαραίτητη μια υποτίμηση του εθνικού νομίσματος. Αντίθετα, είναι μια επιλογή ανάγκης όταν όλα τα άλλα μέσα πολιτικής δεν έχουν αποδώσει. Πράγμα απίθανό. Ούτε είναι ανάγκη το εθνικό νόμισμα να είναι διαθέσιμο στις διεθνείς αγορές FOREX για να γίνει αντικείμενο κερδοσκοπίας.
Αλλά αυτά ας τα αφήσουμε. Είναι πολύ ψηλά γράμματα για τον κ. Κουτσούμπα. Είναι σαν να προσπαθείς να μιλήσεις για μαθηματικά με μπαμπουίνο. Αν και πιστεύω ότι περισσότερα θα κατάφερνε κανείς, μιας και ο μπαμπουίνος δεν έχει τα κολλήματα, τις σκοπιμότητες και τις ιδεοληψίες του Κουτσούμπα και της παρέας του.
Έχει εναλλακτική πρόταση ο κ. Κουτσούμπας;
Ο κ. Κουτσούμπας λοιπόν απεύχεται την εισαγωγή εθνικού νομίσματος, γιατί έχει πειστεί πλήρως από την επίσημη ιμπεριαλιστική προπαγάνδα ότι θα έχει μέχρι και χειρότερες συνέπειες από το τωρινό μνημόνιο. Το ερώτημα βέβαια είναι, τότε γιατί καταγγέλλει τον Τσίπρα και τους άλλους δωσίλογους; Αυτό δεν λένε κι αυτοί;
Εδώ λοιπόν ο κ. Κουτσούμπας έχει έναν άσσο στο μανίκι του. Ή έτσι νομίζει:
"Αυτό δε σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Επειδή το ΚΚΕ λέει όχι στη μία όχι και στην άλλη λύση, ότι δεν έχουμε εναλλακτική λύση. Μόνο που αυτή η εναλλακτική λύση σημαίνει άλλη κοινωνική οργάνωση, άλλη οικονομία. Και πρέπει σε αυτό το ζήτημα να πειστεί ο ελληνικός λαός και να αποφασίσει να παλέψει και να το επιλέξει. Με πλήρη συνείδηση. Όχι με κοροϊδίες και ψεύτικα προεκλογικά διλήμματα ή εκβιαστικά διλήμματα, αλλά καθαρά και ντόμπρα. Κι αυτή την πρόταση φέρνει για συζήτηση στο λαό το ΚΚΕ. Σημαίνει ότι ο λαός στην εξουσία, ενισχύοντας το ΚΚΕ, δυνάμεις εργατικές - λαϊκές, τη λαϊκή συμμαχία που θα έρθει στην εξουσία, δεν θα κάνει διαπραγμάτευση με την τρόικα. Θα πει στοπ. Διότι, το πρώτο, καταργώ όλα τα μνημόνια, όλος τους εφαρμοστικούς νόμους. Αυτό σημαίνει ότι έρχομαι σε ρήξη, σε σύγκρουση με την ΕΕ και την Ευρωζώνη. Δεν σημαίνει ότι φεύγω μόνο από το ευρώ ή την ευρωζώνη και μένω στην ΕΕ. Αποδεσμεύομαι από την ΕΕ, την ίδια στιγμή όμως που προχωρώ σε κοινωνικοποίηση ως λαϊκή εξουσία, ως κυβέρνηση, ως κράτος - πέστε το όπως θέλετε. Προχωρώ σε κοινωνικοποίηση του πλούτου που παράγει ο λαός μου, δηλαδή του ορυκτού πλούτου, των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας, παίρνω την αγροτική οικονομία στα χέρια μου, αποδεσμεύομαι από ό,τι αλυσίδες και εξαρτήσεις έχω από την ΕΕ. Γιατί η ΕΕ βάζει δεσμεύσεις, το ζούμε και στα ναυπηγεία εδώ, το ζούμε και στην αγροτική οικονομία, το ζήσαμε πολλά χρόνια με τις ποσοστώσεις, και σε μια σειρά άλλους τομείς της οικονομίας. Άρα κοινωνικοποιώ αυτά, αποδεσμεύομαι, οργανώνω με βάση έναν πανεθνικό κεντρικό σχεδιασμό, επιστημονικά οργανωμένο για όλη τη χώρα, την προώθηση της ανάπτυξης του τόπου, της αξιοποίησης δηλαδή των παραγωγικών δυνατοτήτων που έχει η Ελλάδα, η πατρίδα μας."
Προσέξτε καλά τι λέει. Η δική του εναλλακτική λύση εντοπίζεται σε μια μόνη φράση: κοινωνικοποίηση. Φεύγουμε από ευρώ και ΕΕ για να κοινωνικοποιηθούν μέσα παραγωγής και ο πλούτος της χώρας. Ωραία. Όμως αυτή δεν είναι πρόταση. Είναι ευχή, ή έστω πρόθεση. Πώς θα φύγουμε από το ευρώ και την ΕΕ χωρίς να πυροδοτηθεί υπερπληθωρισμός και χωρίς να καταρρεύσει το νέο σοσιαλιστικό, ή λαϊκό, ή όπως αλλιώς φαντασιώνεται το νόμισμα ο κ. Κουτσούμπας; Ή δεν χρειάζεται νόμισμα; Πώς θα κοινωνικοποιηθούν τα μέσα παραγωγής και ο πλούτος σε μια χώρα καθόλα ρημαγμένη και κατεστραμμένη; Κουβέντα. Λέξη. Τσιμουδιά.
Να θυμηθούμε μόνο ότι οι μπολσεβίκοι χρειάστηκαν να εισάγουν το 1922 τον χρυσό κανόνα, με τη μορφή του σεβρονέτς, μόνο και μόνο για απαλλαγούν από το υπερπληθωριστικό χάρτινο ρούβλι, που οι ίδιοι είχαν εισάγει το 1918. Μαζί με τον χρυσό κανόνα χρειάστηκε να εισάγουν και τον κρατικό καπιταλισμό στην οικονομία, προκειμένου να απαλλαγούν από τον πολεμικό κομμουνισμό, δηλαδή έναν ιδεοληπτικό κομμουνισμό του στρατώνα όπου όλα ήταν κοινωνικοποιημένα.
Θα μου πείτε. Τι δουλειά έχουν τέτοιοι σιχαμεροί οπορτουνιστές, όπως ήταν οι μπολσεβίκοι του Λένιν, μ' έναν τέτοιο κολοφώνα της επανάστασης σαν τον Κουτσούμπα. Ειλικρινά, καμία.
Για τον Κουτσούμπα, σε αντίθεση με όλα τα άλλα επαναστατικά κινήματα που γνώρισε η ιστορία του καπιταλισμού, είναι τόσο απλά. Όλα θα λυθούν δια μαγείας. Με το κόκκινο ραβδάκι του Περισσού. Par ordre du Mufti, με διάταγμα του Μουφτί.
Ο κ. Κουτσούμπας δεν έχει πρόταση. Ή μάλλον η πρότασή του δεν διαφέρει από εκείνη των παλιών ιερέων των αρχόντων του Μεσαίωνα που δίδασκαν στους καταπιεσμένους την υπομονή και την καρτερία εν αναμονή του βασιλείου εν τοις ουρανοίς. Δεν είναι παρά η αναβίωση του παλιού γερμανικού ή "αληθινού" σοσιαλισμού, που ο Μαρξ στο Μανιφέστο τον θεωρούσε εξίσου επικίνδυνο με την πιο μαύρη αντίδραση, γιατί αρνιόταν να παλέψει τα πιο άμεσα αστικοδημοκρατικά αιτήματα στο όνομα των σοσιαλιστικών διεκδικήσεων.
"Έτσι, στον "αληθινό" σοσιαλισμό δόθηκε η τόσο ποθητή ευκαιρία να αντιπαραθέσει τις σοσιαλιστικές διεκδικήσεις στο πολιτικό κίνημα, για να εξαπολύσει τα πατροπαράδοτα αναθέματα ενάντια στο φιλελευθερισμό, ενάντια στο αντιπροσωπευτικό κράτος, ενάντια στον αστικό συναγωνισμό, την αστική ελευθερία του τύπου, το αστικό δίκαιο, την αστική ελευθερία και ισότητα και για να κηρύξει στη λαϊκή μάζα πως δεν έχει να κερδίσει τίποτε απ' αυτό το αστικό κίνημα, αντίθετα θα τα χάσει όλα... Στις γερμανικές απολυταρχικές κυβερνήσεις με την ακολουθία τους από παπάδες, δασκάλους, ευγενείς της υπαίθρου και γραφειοκράτες, ο σοσιαλισμός αυτός χρησίμευε σαν ποθητό σκιάχτρο ενάντια στην αστική τάξη που τραβούσε απειλητικά προς τα πάνω. Αποτελούσε το γλυκερό συμπλήρωμα στις πικρές βουρδουλιές και τις σφαίρες, με τις οποίες οι ίδιες αυτές κυβερνήσεις αντιμετώπιζαν τις γερμανικές εργατικές εξεγέρσεις."
Έτσι κι ο Κουτσούμπας με τους εκ Περισσού. Αποτελούν το "γλυκερό συμπλήρωμα" στην αγριότητα των μνημονίων και της ιμπεριαλιστικής κατοχής.


 ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ ΕΠΑΜ

Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Το όπλο του κ. Ν. Μιχαλολιάκου



Παλαιότερα, εκτιμούσα ιδιαίτερα τον κ. Ν. Μιχαλολιάκο, εξαιτίας κυρίως των θαυμαστών οργανωτικών του ικανοτήτων. Ολόκληρη η πορεία της Χρυσής Αυγής, από μία παντελώς άγνωστη περιθωριακή εθνικιστική οργάνωση ως την ανάδυση ενός ρωμαλέου εθνικιστικού κινήματος, που βρίσκει μιμητές και στην αμερικανική και στην ευρωπαϊκή ήπειρο, αποτελεί ένα αριστούργημα πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού σχεδιασμού.
Με ελάχιστα μέσα, οργανώθηκε μία "κάθοδος των μυρίων", η οποία κατόρθωσε να διέλθει ανάμεσα στις συμπληγάδες του καθεστώτος και να ταρακουνήσει τα αφεντικά της οικουμένης, σε βαθμό ώστε να κινηθούν εναντίον της οι πιο αμείλικτες, οι πιο ισχυρές δυνάμεις του παγκοσμιοποιημένου σκότους.

Η τραγωδία [ή η προβοκάτσια] Φύσα, χρησιμοποιήθηκε ως αφορμή για να ανασχέσει την "κάθοδο" του Λαϊκού Συνδέσμου προς τον πάσχοντα Ελληνικό λαό, απομονώνοντας σε μεγάλο βαθμό την ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής από τα λαϊκά στρώματα τα οποία είχαν ήδη αρχίσει να αφυπνίζονται και να οργανώνονται πίσω από τα λάβαρα της.
Όλη η δύναμη πυρός του καθεστώτος, μυστικές υπηρεσίες, ρουφιάνοι, πράκτορες, παπαγαλάκια, κουκουλοφόροι, μπράβοι, φονιάδες, έπεσαν απάνω σε μια χούφτα ανθρώπων, που δεν ειχαν άλλο μέσον για να αμυνθούν, παρά τη δύναμη της αλήθειας...

Αν στη θέση της Χρυσής Αυγής ήταν ένα οποιοδήποτε συμβατικό κόμμα, σήμερα δεν θα μιλούσαμε καν γι αυτό. Θα είχε εξαφανιστεί.
Ωστοσο, στις πρόσφατες ευρωεκλογές η Χρυσή Αυγή έλαβε περίπου το 10% των ψήφων, χρησιμοποιώντας ως μοναδικό επικοινωνιακό μέσον για την προεκλογική εκστρατεία της, ένα καρτοτηλέφωνο που βρίσκεται στον διάδρομο των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού!
Ε λοιπον δεν χρειάζεται και τίποτε παραπάνω για να καταλάβεις το οργανωτικό θαύμα που έχει πετύχει αυτή η πολιτική οργάνωση και που χρωστιέται κατά κύριο λόγο στον Αρχηγό της.

Τελευταία όμως αρχίζω να θαυμάζω τον κ. Μιχαλολιάκο και για κάτι ακόμα, εξόν από τις αναντίρρητες οργανωτικές του ικανότητες... 
Για τη συνταρακτική απλότητα του πολιτικού του λόγου!

Χωρίς υπερβολή και προπαντός χωρίς να έχω διάθεση να κολακέψω κανέναν, αφού ούτε στέλεχος του κόμματος είμαι, ούτε προσδοκώ σε διορισμό, διαπιστώνω ότι ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, έχει περάσει σε ένα άλλο στάδιο της πολιτικής του ωρίμανσης,
Δεν περιορίζεται πλέον να χαράζει μια πολιτική πορεία ή να συνεγείρει τα πλήθη στοχεύοντας κυρίως στα εθνικά τους αντανακλαστικά, όπως έπραττε κατά κανόνα στις δημόσιες ομιλίες του, μέχρι τον αχαρακτήριστο εγκλεισμό του στις φυλακές.
Προχωρά ένα βήμα παραπέρα, ερμηνεύοντας το γιατί και το πως, οι Έλληνες πρέπει να συνειδητοποιήσουν και να δράσουν, προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση, προς ένα δύσβατο μονοπάτι, που είναι όμως το μαναδικό για να βγουν από τα αδιέξοδα της τωρινής τους φυλετικής, οικονομικής και πολιτισμικής παρακμής.

Δεν στοχεύει στο θυμικό των  μαζών, όπως κάμουν άπαντες οι λαοπλάνοι ηγετίσκοι, αλλά αντίθετα στοχεύει στο Νου και στην αίσθηση του Ορθού Λόγου, καθενός από τους ακροατές του.
Δεν απευθυνεται στο πόπολο, αλλά στον πολίτη.
Και δη στον συνειδητοποιημένο πολίτη.

Σας κοτσάρω εδώ από κατου το βιντεάκι με την τελευταία του ομιλία στη Βο[υ]λή ώστε να βγάνετε και τη δική σας γνώμη, για να μην μου λέτε μετά, ότι αυτά που θα σας γράψω παρακάτου, αναλύοντας κάποιες παραμέτρους της ομιλίας, είναι επειδή θέλω να αρχίσω το γλείψιμο...
Δεν είμαστε ρε παιδιά όλοι της κρατικοδίαιτης σπάτουλας, για να κολακεύουμε τους πολιτικούς.
Μην κρίνετε από τον εαυτό σας...              



Το βίντεο με την τελευταία ομιλία του κ. Μιχαλολιάκου στη Βουλή [22/7/2015]
Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το ότι, αν και αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος, 
δεν συνθηματολογεί ούτε ένα λεπτό. 
Αντιθέτως...
Προσπαθεί να δώσει στον Έλληνα να καταλάβει το πως φτάσαμε ως εδώ και το ποια είναι η μοναδική μας διέξοδος... 
Στην πραγματικότητα θυμίζει πιο πολύ τα λόγια που θα έλεγε ένας δάσκαλος του παλιού καιρού στους μαθητές του, παρά τις παρλαπίπες ενός συμβατικού πολιτικού που αποσκοπούν απλώς στο να παραπλανήσουν το πόπολο...


Με πολύ αδρές γραμμές, ο Αρχηγός επικεντρώθηκε σε τρεις βασικούς άξονες: α] στη θλιβερή πορεία της κοινωνικής, πολιτισμικής, οικονομικής και ηθικής παρακμής του Ελληνισμού, από τον καιρό της μεταπολίτευσης ως τις μέρες μας... β] στη συνεχή κηδεμόνευση της Ελλάδος, από τις ΗΠΑ, που άνθρωπος τους είναι ο πολύς Ντοναλντ Τουσκ και γ] στο κυρίαρχο πρόταγμα για επιστροφή στην εθνική παραγωγή, το οποίο είναι και η μόνη ρεαλιστική λύση, ώστε να βγούμε από τα σημερινά μας αδιέξοδα... 
Η ομιλία διαρκεί μόλις 15 λεπτά αλλά περιγράφει με απλές φράσεις γιομάτες αλήθεια, το νεοελληνικό δράμα, από την τεχνητή ευμάρεια μέσω δανεικών, στη σκληρή πραγματικότητα του ότι τα δανεικά δεν είναι κι αγύριστα.
Δεν τον άκουσα ούτε μια στιγμή να θέλει να κολακεύσει τον νεοέλληνα, δεν βρήκα ούτε μία τελεία του λόγου του να είναι περιττή, δεν παρατήρησα ούτε μια τόση δα προσπάθεια να στρογγυλέψει καπως την κατάσταση.
Τα λόγια του ήταν πελεκημένα σαν τις παλιές μαστόρικες πέτρες.
Και μ' αυτές τις πέτρινες φράσεις έχτιζε λιθαράκι-λιθαράκι την Αλήθεια.
Ούτε λίγο πιο καλλωπισμένη, ούτε ελαφρώς πιο διογκωμένη, ούτε κάπως πιο συμμαζεμένη. 
Την αλήθεια, ακατέργαστη, γυμνη, αδιαπραγμάτευτη, τέτοια που είναι. 

Δυστυχώς, το αυτί του νεοέλληνα έχει συνηθίσει να ακούει απο τους πολιτικούς μοναχά αυτό που κολακεύει τις φαντασιώσεις του.
Οι συριζαίοι έπεσαν από τα σύννεφα όταν άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι οι ηγέτες τους τους παραπλανούσαν όλα αυτά τα χρονια των μνημονιων, πως δήθεν αυτοί θα τα έσχιζαν όταν θα τους έφερναν στην εξουσία. 
Το ίδιο είχαν εκπλαγεί και οι συντηρητικοι, όταν διαπίστωσαν ότι τα 18 σημεία του Ζαππείου, δεν ήσαν παρά το "δόλωμα" για την άνοδο της γαλαζοπράσινης συμμορίας στην εξουσία.    
Σε αντίθεση με τους κάπο ντι τούτι κάπι των καθεστωτικών συμμοριών, ο κ. Μιχαλολιάκος βγαίνει και λέει τα πράγματα με το όνομα τους.
Πρώτον, το ζήτημα του αν θα έχουμε εβρώ ή δραχμή, είναι δευτερεύον. Εκείνο που πρέπει να έχουμε είναι εθνική παραγωγή.
"Η χώρα αυτή, λέει ο κ. Μιχαλολιάκος, επί 3.000 χρόνια ήταν αγροτική και κτηνοτροφική. Έτσι επιβίωσε ο Ελληνισμός... Μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα, είμαστε αυτάρκεις σε τρόφιμα και παράλληλα διαθέταμε βιοτεχνία, ορυκτά και βιομηχανία... Όλα αυτά καταστράφηκαν!" 
Σε πέντε γραμμές, όλη η τραγωδία της Ελλάδας...
Δεύτερον, είμαστε υπό την κηδεμονία των Αμερικανών.
Ποιο Γερμανοί και ποια Μέρκελ;
"...Ο ανθρωπος των Αμερικανων Πολωνός Ντοναλντ Τουσκ, επισημαίνει ο Αρχηγός της Χρυσής  Αυγής, δήλωσε ότι αυτός ο ίδιος απαίτησε από την καγκελάριο της Γερμανίας και τον Έλληνα πρωθυπουργό, να τα βρουν στην 17ωρη διαπραγματευση τους, πράγμα που τελικά συνέβη, έστω κι αν χρειάστηκε να εγκλειστούν οι δυο τους για 17 ώρες σε ένα δωμάτιο!  Για ποια ηγέτιδα της Ευρώπης μιλάμε το λοιπόν; Γι αυτό και αμέσως μετά ο κ. Δραγασάκης ευχαρίστησε για άλλη μια φορά τους επικυριάρχους μας..."
Απ' όσο γνωρίζω μοναχά ο κ. Μιχαλολιάκος μίλησε με τέτοια σαφήνεια για το ποιοι πραγματικά κάμουν κουμάντο εδώ και για το τι πρεπει να εχει υποψιν του, οποιος αποφασισει να καμει τον μαγκα στις διεθνεις σχεσεις της χωρας...
Και τρίτον, ο Αρχηγός χάραξε με μνημειώδη λακωνικότητα, τον μοναδικό δρομο, που ανοίγεται για τους Έλληνες.
Επιστροφή στις παραδοσιακές μας αξίες.
Επιστροφή στον Ελληνισμό.
Για να το πω με άλλα λόγια, ο κ. Μιχαλολιάκος μου θύμισε τον περίφημο λόγο του Τσώρτσιλ, όταν η Αγγλία έμπαινε στον Β΄παγκόσμιο πόλεμο.
"Δεν έχω να σας τάξω αλλο παρά αίμα, δάκρυα και ιδρωτα"
Κατά τον κ. Μιχαλολιάκο λοιπον, δεν υπάρχει βασιλική οδός για να προκόψουμε στο τραχύ περιβάλλον της παγκοσμιοποίησης και του βουλιμαίου καπιταλισμού. Πρέπει να σηκώσουμε τον ωραίο κώλο μας από τον καναπέ και να ξαναπιάσουμε τη δουλειά στο χωράφι, στη φάμπρικα, στον τορνο, στο εμπορικο, στο καραβι, στον σταβλο.
Πρεπει να παραγουμε την τροφη μας και οχι να δινουμε τη γη μας να τη δουλευουνε ξενοι.
Αλλιως θα ειμαστε μαι ζωη αναγκασμενοι να παρακαλαμε τους δανειστες μας και να εισπρατουμε τα ψιχουλα της ελεημοσυνης τους.
Τοσο απλα!
Θα μου πεις, οτι ετσι δεν κερδιζονται εκλογες, τουλαχιστον στην εκφυλισμενη Ελλαδα. Ο νεοελληνας γουσταρει να του ταξεις τον ουρανο με τ' αστρα κι ας ειναι να τον πεταξεις στα σκουπιδια την επομενη μερα.
Σωστο...
Αλλα δεν νομιζω οτι ο Αρχηγος της Χρυσης Αυγης γνοιαζεται για τα ψηφαλακια - ή τουλαχιστον για τα ψηφαλακια των μαζων που δεν συνειδητοποιουν τι σημαινει να δωκεις ψηφο στη Χρυση Αυγη.
Εχω μαλιστα την αισθηση οτι κι ο ιδιος πιστευει πως δεν ηρθε ακομα η ωρα της δημιουργιας μιας αμιγους εθνικης συνειδησης, που θα σπασει τα φραγματα του λαϊκισμου και θα αναζητησει τη γλωσσα της αληθειας...    
Οι αληθινοί ηγέτες όμως δεν προσαρμόζουν τον πολιτικό τους λόγο στις φαντασιώσεις του πλήθους.
Αντιθέτως, διευρύνουν τα όρια της κατανόησης της πραγματικότητας, με μοναδικό όπλο τους τη δύναμη της αλήθειας.
Αυτό είναι και το όπλο που φαίνεται να επέλεξε ο αρχηγος της Χρυσής Αυγής, για να απευθυνθεί στους Έλληνες, σε μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές της νεώτερης ιστορίας τους.
Το πέτρινο όπλο της αλήθειας.
Το αν θα το σηκώσουμε για να αγωνιστούμε μ'αυτό, ενάντια στα λυγκόρνια της παγκοσμιοποίησης, εναπόκειται στον πατριωτισμό αλλά και στο μυαλό των Ελλήνων...


Λευτερης Πανουσης