Powered By Blogger

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Φλέγεται το Κίεβο





Πατήστε εδώ για να δείτε LIVE από την Πλατεία Ανεξαρτησίας

Έκδηλη είναι η ανησυχία της διεθνούς κοινότητας για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία, η οποία μοιάζει αφενός ανήμπορη να αντιδράσει αποτελεσματικά στην εκτόνωση της κρίσης κι αφετέρου διχασμένη στην αντιμετώπισή της, αλλά και στα συμφέροντά της...

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση στην έκτακτη συνδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών για την κρίση στην Ουκρανία αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις στους υπευθύνους της αιματοχυσίας, ενώ η Ρωσία στέλνει εκτάκτως στη χώρα ειδικό διαπραγματευτή μετά από έκκληση του Γιανουκόβιτς. Παράλληλα, έχει πέσει στο τραπέζι και πρόταση από τον Πολωνό υπουργό Εξωτερικών για συνάντηση με εκπροσώπους των διαδηλωτών στην πρεσβεία της Πολωνίας στο Κίεβο. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι. Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ κάλεσαν τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς να αποσύρει τα στρατεύματα από την πλατεία Ανεξαρτησίας και να σεβαστεί το δικαίωμα των πολιτών στη διαδήλωση. O ίδιος, πάντως, διαβεβαίωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι θα γίνουν πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές εντός του 2014.

Το γεγονός πάντως είναι ένα: η Ουκρανία βιώνει μία από τις μεγαλύτερες και κρισιμότερες κρίσεις στην ιστορία της, θέτοντας εαυτόν στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου. Οι διαδηλώσεις μετατρέπονται σε λουτρό αίματος που πνίγουν το Κίεβο και τις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Η ηγεσία των δύο πλευρών φαίνεται ανήμπορη να ελέγξει την κατάσταση. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς δεν έχει τον απόλυτο έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας, άνδρες των οποίων κατηγορούνται για φρικαλεότητες και χτυπήματα «στο ψαχνό» με αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατο διαδηλωτών από σφαίρες στο κεφάλι. Από την άλλη, η αντιπολίτευση είναι διχασμένη στον τρόπο αντίδρασης, με την ακροδεξιά νεοναζιστική οργάνωση «Δεξιός Τομέας» (PravySektor) να είναι αυτή που «σπάει» πρώτη τη συμφωνία για εκεχειρία, αγνοώντας τους υπόλοιπους ηγέτες της αντιπολίτευσης.

Δείτε live εικόνα από την πλατεία Ανεξαρτησίας:






Στους 75 οι επιβεβαιωμένοι νεκροί


Μέχρι στιγμής, 75 διαδηλωτές -σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας- έχουν σκοτωθεί στο κέντρο του Κιέβου, κατά τη νέα έκρηξη βίας, την οποία η ουκρανική αντιπολίτευση καταγγέλλει ως «προβοκάτσια» της κυβέρνησης κατά των ειρηνικών διαδηλωτών. Πάντως, ο Όλεγκ Μούσι, επικεφαλής της ιατρικής υπηρεσίας των διαδηλωτών έκανε λόγο για περίπου 100 νεκρούς. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Russia Today 505 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τους οποίους 300 νοσηλεύονται στα νοσοκομεία.

«Δεν υπάρχουν Έλληνες τραυματίες»

Το zougla.gr επικοινώνησε με ελληνικές διπλωματικές πηγές στην Ουκρανία, οι οποίες διαβεβαίωσαν πως κανένας εκ των Ελλήνων που κατοικούν στο Κίεβο δεν έχει πάθει το παραμικρό. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο αριθμός των Ελλήνων στην ουκρανική πρωτεύουσα είναι μόλις 200 οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι επιχειρηματίες.

Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κατάσταση εκτός της περιοχής της Πλατείας Ανεξαρτησίας δεν είναι το ίδιο έκρυθμη.


Οι τραυματισμένοι διαδηλωτές μεταφέρονται όπως-όπως σε ασφαλές σημείο

Κυρώσεις από την ΕΕ

Το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησε νωρίς το βράδυ της Πέμπτης να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων, περιλαμβανομένης της απαγόρευσης έκδοσης ταξιδιωτικών θεωρήσεων και του παγώματος των οικονομικών πόρων σε ευρωπαϊκές δικαιοδοσίες, σε βάρος των προσώπων τα οποία ευθύνονται για τη βία στην Ουκρανία, όπως δήλωσε η Ιταλίδα ΥΠΕΞ Έμμα Μπονίνο.

Μιλώντας κατά την έξοδό της από την έκτακτη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ στις Βρυξέλλες η Μπονίνο δήλωσε ότι η θέση αυτή ελήφθη από κοινού και με τον Γάλλο, τον Γερμανό και τον Πολωνό υπουργό. Οι τρεις τους, ο Λοράν Φαμπιούς, ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και ο Ράντοσλαβ Σικόρσκι βρίσκονται στο Κίεβο, όπου διαπραγματεύονται με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και την αντιπολίτευση.

«Η εφαρμογή της απόφασης θα προχωρήσει με πολύ μεγάλη ταχύτητα, μέσα στις επόμενες ώρες», τόνισε η Μπονίνο, σημειώνοντας ότι οι κυρώσεις θα περιλαμβάνουν «την απαγόρευση έκδοσης βίζας και το πάγωμα των πόρων σε βάρος αυτών οι οποίοι διέπραξαν βίαιες ενέργειες», όπως τόνισε η Μπονίνο στους δημοσιογράφους.



«Τρόμαξαν» οι υπουργοί Εξωτερικών λόγω των επεισοδίων

Σημειώνεται πάντως πως οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας είχαν πεντάωρη συνάντηση με τον με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Κατά τη συνάντηση τέθηκε η πρόταση εκ μέρους του Πολωνού υπουργού Εξωτερικών να γίνει μία συνάντηση με τους διαδηλωτές στην πρεσβεία της Πολωνίας στο Κίεβο, προκειμένου να τους εκθέσει τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον Ουκρανό πρόεδρο και την πρόταση στην οποία κατέληξαν για την εκτόνωση της κρίσης.

Ωστόσο πριν από τη συνάντηση, φήμες ήθελαν τους Ευρωπαίους υπουργούς να έχουν αποχωρήσει από την χώρα λόγω των επεισοδίων. «Αναχώρησαν. Δεν θα δουν τον πρόεδρο για λόγους ασφαλείας», δήλωσε διπλωματική πηγή. Νωρίτερα, ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Στανισλάβ Σικόρσκι δήλωσε ότι ο μαύρος καπνός, οι εκρήξεις και τα πυρά γύρω από το προεδρικό μέγαρο στο Κίεβο προκάλεσαν πανικό στους Oυκρανούς αξιωματούχους.



Ρώσος διαπραγματευτής σπεύδει στην Ουκρανία

Η Ρωσία ανακοίνωσε πως στην Ουκρανία σπεύδει εκτάκτως μετά από έκκληση του Γιανουκόβιτς, Ρώσος διαπραγματευτής, προκειμένου να συνδράμει στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του προέδρου και της αντιπολίτευσης. Άλλωστε, χθες, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τη Γερμανίδα ομόλογό του Άνγκελα Μέρκελ, δεσμεύτηκε να κάνει ό,τι δυνατόν για την εξομάλυνση της κρίσης.

ΗΠΑ προς Γιανουκόβιτς: Αποσύρετε τις δυνάμεις ασφαλείας

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς να αποσύρει αμέσως τις δυνάμεις ασφαλείας από το κέντρο του Κιέβου και τις αρχές της Ουκρανίας να σεβαστούν το δικαίωμα των Ουκρανών πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά, μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας που είχε κηρυχθεί από τον πρόεδρο και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, και τις δεκάδες νέους θανάτους που αναφέρθηκαν στην ουκρανική πρωτεύουσα.

«Είμαστε σοκαρισμένοι από τα πλάνα (στα οποία απεικονίζονται) ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας να ανοίγουν πυρ με αυτόματα όπλα εναντίον του ίδιου του λαού τους», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ σε ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

Ακόμη η προεδρία των ΗΠΑ κάλεσε τον ουκρανικό στρατό «να μην εμπλακεί στη σύγκρουση, η οποία πρέπει να επιλυθεί με πολιτικά μέσα» και τόνισε ότι θα συνεργαστεί με τους συμμάχους της χώρας στην ΕΕ για να λογοδοτήσουν αυτοί που ευθύνονται για τη βία στην Ουκρανία.

Προσοχή! Ακολουθούν εικόνες που περιέχουν σκληρό περιεχόμενο από την παροχή των πρώτων βοηθειών στους τραυματισμένους διαδηλωτές:



Διαβάστε επίσης Χάος στο Κίεβο, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2014, 18:38

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου