Powered By Blogger

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Πανικός στην αυλή του Σουλτάνου



Σε εξαιρετικά δυσχερή θέση βρίσκεται ο πρωθυπουργός της Τουρκίας μετά τη δημοσίευση ηχογραφημένης συνομιλίας, όπου φέρεται να καλεί τον γιο του, Μπιλάλ, να… ξεφορτωθεί μεγάλα χρηματικά ποσά, όταν ήδη είχαν αρχίσει να έρχονται στην επιφάνεια τα πρώτα στοιχεία για το μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς που συνεχίζει να προκαλεί κλυδωνισμούς στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε ψεύτικες και απολύτως αναληθείς τις συγκεκριμένες ηχογραφήσεις, οι οποίοι ανέβηκαν στο YouTube και δημιούργησαν τεράστιο «θόρυβο» σε όλο τον κόσμο. Την ίδια στιγμή η Αντιπολίτευση καλεί την κυβέρνηση να παραιτηθεί και ζητάει την προκήρυξη εκλογών.

Αντίπαλες κοσμοθεωρίες πίσω από σκάνδαλο διαφθοράς

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως πρόκειται για ένα ακόμα επεισόδιο στη διαρκή σύγκρουση ανάμεσα σε δύο αντίπαλες δυνάμεις με εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας του τουρκικού κράτους.

Για δεκαετίες η Τουρκία υπέφερε από τα στρατιωτικά πραξικοπήματα, με τους πολιτικούς να μετατρέπονται σε… μαριονέτες των στρατηγών, μέχρι τη στιγμή που το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ήρθε στην εξουσία.

Η πληθωρική προσωπικότητα του Ερντογάν, σε συνδυασμό με το σημαντικό αναπτυξιακό έργο που παρουσίασε, τον ισχυροποίησαν στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας, δίνοντάς του μάλιστα το βήμα για να προχωρήσει ακόμα και σε διώξεις -μέσω της Δικαιοσύνης- πρώην υψηλόβαθμων στελεχών του στρατού.

Ωστόσο, η προσήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού στην εφαρμογή πρακτικών που συνδέονται άμεσα με τον Ισλαμικό Νόμο (μαντίλα, θέση της γυναίκας στην κοινωνία), απειλούσαν τον χαρακτήρα του «κοσμικού» κράτους και επακόλουθα εκείνων των στοιχείων που έφερε ο Κεμάλ, όταν ανέβηκε στην εξουσία, πράγμα αδιανόητο για πλήθος υποστηρικτών του εμβληματικού ηγέτη.

Παρ' όλα αυτά, η σταθεροποίηση της οικονομίας και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Τούρκων πολιτών, που είχε ως αποτέλεσμα τη συγκρότηση και ισχυροποίηση της μεσαίας τάξης (κατάσταση που προωθήθηκε και επιβεβαιώθηκε μέσω των τουρκικών σίριαλ με τα πολυτελή διαμερίσματα, τα ακριβά αυτοκίνητα και τα κομψά ρούχα) δεν άφηναν περιθώρια στους αντιπάλους του Ερντογάν να τον πλήξουν.

Η χώρα έφθασε στο σημείο να αποτελεί τον ρυθμιστή στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με τις ΗΠΑ να επιθυμούν να βάλουν την Άγκυρα -παραδοσιακό σύμμαχό τους- στη θέση του τοποτηρητή στην ευρύτερη περιοχή, από τη στιγμή που η σφαίρα επιρροής της Ουάσινγκτον μεταφερόταν σταδιακά προς το νοτιοανατολικό τμήμα της Ασίας, όπου ο κινεζικός δράκος γίνεται ολοένα και πιο απειλητικός για τα αμερικανικά συμφέροντα.

Η διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 και η ήττα από το Τόκιο στο νήμα αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της νέας θέσης της Τουρκίας στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη. Όλα αυτά όμως πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο διαφθοράς που ώθησε την τουρκική λίρα σε συνεχείς «βουτιές».

«Εξαφάνισε γρήγορα τα λεφτά»

Σε μια από τις ηχογραφήσεις, μία φωνή που υποτίθεται ότι είναι του Ερντογάν, ακούγεται να λέει στον γιο του να απομακρύνει από το σπίτι του μεγάλα χρηματικά ποσά.

Σύμφωνα με το Reuters, στις ηχογραφήσεις υποτίθεται ότι ακούγονται πατέρας και γιος να συζητούν για το πώς να προχωρήσουν σε δραστική μείωση κονδυλίων τα οποία έχουν στη διάθεσή τους και σκοπεύουν να τα μοιράσουν σε διάφορους επιχειρηματίες. Σ’ ένα σημείο μάλιστα ακούγεται η «φωνή» του Μπιλάλ να λέει ότι «πρέπει να εξαφανιστούν ακόμα 30 εκατομμύρια ευρώ».

Το πρωθυπουργικό γραφείο παρέμεινε στην ίδια γραμμή υπεράσπισης που έχει χαράξει ο Ερντογάν από την αρχή που ξέσπασε το σκάνδαλο.

«Αυτές οι ηχογραφήσεις, οι οποίες κυκλοφόρησαν το βράδυ μέσω του Διαδικτύου είναι απολύτως αναληθείς και αποτελούν προϊόν ανήθικου μοντάζ. Οι υπεύθυνοι για τη δημιουργία αυτής της βρόμικης συνωμοσίας, η οποία έχει ως στόχο τον πρωθυπουργό της χώρας μας, θα πρέπει να λογοδοτήσουν ενώπιον του νόμου» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Recep Tayyip Erdogan And Bilal SHOE BOX10:29reEmbedit
Play
Current Time0:00
/
Duration Time0:00
Loaded: 0%
Progress: 0%
00:00
Fullscreen
00:00
Mute
Loading

Στην αντεπίθεση η Αντιπολίτευση

Μετά τη γνωστοποίηση της δημοσίευσης των ηχητικών αρχείων, η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης πραγματοποίησε έκτακτη συνάντηση και κάλεσε την κυβέρνηση να παραιτηθεί. 

«Η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει την πορεία της με αυτή τη λάσπη και αυτό το βάρος», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του κόμματος.

«Να πάρει το ελικόπτερο και να φύγει ή να παραιτηθεί από τη θέση του πρωθυπουργού» κάλεσε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, μιλώντας ενώπιον μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας αναφορικά με την επίμαχη συνομιλία που φέρεται να είχε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας με τον γιο του στις 17 Δεκεμβρίου.

«Η κυβέρνηση δεν έχει τη νομιμότητα. Κλείνουν το κανάλι της βουλής όταν συνεδριάζουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες της αντιπολίτευσης. Δηλαδή ο πρωθυπουργός κλέβει κι εμείς δεν θα μπορούμε να το λέμε» πρόσθεσε.

Το σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε στις 17 Δεκεμβρίου αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην 11ετή θητεία του Ερντογάν, ο οποίος μέχρι σήμερα πιστώνεται την ενίσχυση της τουρκικής λίρας, τα μεγάλα επενδυτικά έργα σε διάφορα σημεία της Τουρκίας και τη θεαματική βελτίωση των υποδομών.

Διαβάστε επίσης:
Ερντογάν: «Αποτέλεσμα ξεδιάντροπου μοντάζ οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις», Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2014, 16:04

Τουρκία: Ηχογράφηση… καίει τον Ερντογάν, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2014, 04:12 

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας
zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου