Powered By Blogger

Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

O «κβαντικός υπολογιστής» της NSA

Επιστημονική φαντασία ή σκοτεινή πραγματικότητα;
O «κβαντικός υπολογιστής» της NSA
Η δημιουργία ενός «κβαντικού υπολογιστή» που θα έχει τη δυνατότητα να αποκρυπτογραφεί σχεδόν οποιοδήποτε σύστημα κρυπτογράφησης στο Διαδίκτυο αποτελεί τον στόχο ενός σχεδίου της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) σύμφωνα με δημοσίευμα της «Washington Post», η οποία επικαλείται απόρρητα έγγραφα που διέρρευσε ο πρώην αναλυτής Έντουαρντ Σνόουντεν.
Σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά ο υπολογιστής πάνω στον οποίο εργάζεται η NSA θα της επιτρέψει να σπάζει τους κώδικες που προστατεύουν τραπεζικά και ιατρικά απόρρητα και μυστικές πληροφορίες από τον χώρο των κυβερνήσεων ή του κόσμου των επιχειρήσεων.
Οι μεγάλες επιχειρήσεις της πληροφορικής, όπως η IBM, επιδιώκουν εδώ και καιρό να δημιουργήσουν κβαντικούς υπολογιστές που επιτρέπουν την εκμετάλλευση της ισχύος των ατόμων και των μορίων αυξάνοντας έτσι σημαντικά την ταχύτητα και την ασφάλεια των υπολογιστών.
Εντούτοις ειδικοί θεωρούν ότι δεν είναι πολύ πιθανό η NSA να είναι έτοιμη να δημιουργήσει έναν τέτοιο υπολογιστή χωρίς να το γνωρίζει η επιστημονική κοινότητα.
«Δεν είναι πολύ πιθανό να βρίσκεται η NSA τόσο μπροστά χωρίς να το γνωρίζει κανείς», δήλωσε στην εφημερίδα ο Σκοτ Άαρονσον από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT).
Η δημιουργία του υπερ-υπολογιστή αποτελεί τμήμα ενός ερευνητικού προγράμματος ύψους 79,7 εκατ. δολαρίων με την ονομασία «Διείσδυση σε Σκληρούς Στόχους», σημειώνει η εφημερίδα.
Η NSA από την πλευρά της αρνήθηκε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση από το Γαλλικό Πρακτορείο.
Σύμφωνα με τα έγγραφα που διαθέτει η Washington Post η NSA εργάζεται πάνω στο συγκεκριμένο πρόγραμμα μέσα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους που αποκαλούνται «κλωβοί Φάραντεϊ» και οι οποίοι προστατεύουν από την ηλεκτρομαγνητική «ρύπανση» των εξωτερικών χώρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου