Powered By Blogger

Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Οι «75» του ΠΑΣΟΚ είναι οι τελευταίοι σπασμοί ενός κόμματος που ψυχορραγεί

Τελικά δεν πρόκειται ποτέ να απαλλαγούμε από τις ομάδες, ομαδούλες και παρεούλες που υπάρχουν σε όλα τα κόμματα και θέλουν να είναι πάντα στην πρώτη γραμμή της πολιτικής σκηνής ακόμη και αν ο κόσμος τους έχει αποβάλει ως ανεπιθύμητους. Έχει και η ΝΔ τέτοιους αλλά στο διαλυμένο ΠΑΣΟΚ γίνεται χαμός. Έτσι, λοιπόν, ξαναβγαίνει στο προσκήνιο η «κίνηση των 75», μια ομάδα Παπανδρεϊκών που κάνουν αντιπολίτευση στον Βενιζέλο, αλλά δεν τολμούν και να τον ανατρέψουν. Με επικεφαλής τους γνωστούς και μη εξαιρετέους Καρχιμάκη, Παντελή Οικονόμου, Γρ. Νιώτη, Κατερίνα Μπατζελή εξέδωσε ανακοίνωση που ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι στο ΠΑΣΟΚ βρίσκονται ένα βήμα πριν τη διάλυση. Κι αυτό φυσικά μπορεί να σημαίνει και «ατύχημα» για την κυβέρνηση.
Όμως, είναι τέτοια η… πρεμούρα τους για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν το κρύβουν. Οι «75» φαίνεται ότι βλέπουν την Κουμουνδούρου κι αυτοί σαν Κολυμβήθρα του Σιλωάμ και ετοιμάζονται να μπουν για να κάνουν τον ΣΥΡΙΖΑ το… ΠΑΣΟΚ που ονειρεύονται.
Δεν ξέρουμε αν τους βάζει όλους αυτούς ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος θέλει να επιστρέψει στην ενεργό πολιτική σκηνή αλλά δεν τολμάει να το κάνει μόνος του. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι στην… δήθεν δημοκρατική παράταξη ετοιμάζονται να πουλήσουν την ψυχή τους στο διάβολο προκειμένου να ξαναβρεθεί το ΠΑΣΟΚ να το παίζει ρυθμιστής των εξελίξεων. Η ανακοίνωση με την οποία επιτίθενται στον Βενιζέλο και ανοίγουν διάπλατα την πόρτα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανότατα μια προαναγγελία συνεργασίας με τον Τσίπρα. Αλλά αυτό που προκαλεί περισσότερο στην ανακοίνωση είναι ότι μας κάνουν και μαθήματα πολιτικής ιστορίας και μας υπενθυμίζουν τα επιτεύγματα του ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα που ζήτημα είναι αν μπαίνει στη Βουλή, ψυχορραγεί και οι «75» είναι απλά οι τελευταίοι σπασμοί πριν το θάνατο. Καλύτερα είναι να αποφασίσουν και οι «75» και ο Βενιζέλος να βάλουν λουκέτο στο μαγαζί να τελειώνουμε μια και καλή.
Η ανακοίνωση της κίνησης των «75», που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρει τα εξής:
«Η σημερινή κατάσταση δεν είναι η μοίρα του ΠΑΣΟΚ.
Όσοι βολεύονται με ένα “μικρό” ΠΑΣΟΚαποκομμένο από την κοινωνίαμαγαζάκι γιαπροσωπικά παιχνίδιααγνοούν ότι η Δημοκρατική Παράταξη δεν ήταν ποτέ μικρή σε αυτόν τοντόπο.
Διαμόρφωσε τη νεότερη ιστορία της πατρίδας μαςγιατί εξέφρασε τις πιο δημιουργικέςδυνάμεις του τόπου και συνδέθηκε μαζί τουςΤην κοινωνία που ασφυκτιούσε έξω από τα«συστήματα», τη νεολαία και τους μη προνομιούχους.
Το ΠΑΣΟΚ είχε και έχει ως σταθερά εκφρασμένη βούληση να μην προκαλέσει πολιτικήαστάθειαθέση με πολιτικό κόστοςΔεν είχε όμως την ίδια στάση ο αρχηγός της ΝέαςΔημοκρατίας, που έκανε τα πάντα για να ρίξει μια εκλεγμένη Κυβέρνηση και – ακόμη και ότανεκλέχτηκε – διακινδύνευε την προοπτική της χώραςμε βάση τους μικροπολιτικούς τουσχεδιασμούςμε χαρακτηριστικότερη περίπτωση αυτή της ΕΡΤ.
Για μαςόμωςδεν ήταν μονόδρομος η πλήρης ένταξη του ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση και ηπλήρης συμπόρευση με την Ν.Δ.
Υπήρχαν εναλλακτικές που αποκλείστηκαν.
Η χώρα θα μπορούσε να συνεχίσει με Οικουμενική Κυβέρνηση ή με το ΠΑΣΟΚ να παρέχει απλώςκοινοβουλευτική ψήφο εμπιστοσύνηςυπό συγκεκριμένους όρους και εγγυήσειςβάζονταςδιαφανείς, πράσινες γραμμές προγραμματικής συνεργασίας.
Η είσοδος άλλωστε του ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση Σαμαράχωρίς πρώτα να έχουν συμφωνηθεί οιπροϋποθέσεις και οι όροι αυτής της συμφωνίαςτραυματίζει την αξιοπιστία αυτής τηςσυγκατοίκησηςΔεν ανήκει στην προοδευτική αντίληψη η πρακτική, πρώτα να μοιράζονται οικαρέκλες και μετά να συμφωνούνται οι πολιτικές.
Οι δημοκρατικοί πολίτες αντιδρούν στην ταύτιση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚγιατί έχουν τοένστικτο της ανάγκης αναγέννησης της δημοκρατικής παράταξηςΑπαιτούνεπίσηςναυπάρξει ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο διαφοροποίησης από τη Δεξιάστην επόμενηεκλογική αναμέτρηση.
Όσοι ονειρεύονται μια στρατηγική παγίωσης της συνεργασίας με την δεξιάμε ή χωρίς«Ευρωπαϊκή παράταξη», «Νέα Ελλάδα» κλπ, λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο.
Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί παρά να είναι η επαναθεμελιώση των σχέσεων του μετους πολίτες και η ανασυγκρότηση της μεγάλης Δημοκρατικής παράταξης.
Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει το ποιους υπηρετούμε και με ποιουςσυγκρουόμαστε.
Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να βάζει σε δεύτερη μοίρα τη διαρκή προσπάθειαεπαναγεφύρωσης των σχέσεων μας με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις της Αριστεράς και τηςΚεντροαριστεράς.
Η σύγχρονη Κεντροαριστερά δεν προκύπτει με αποκλεισμούς και δεν εξαντλείται σεεπιλεκτικές συγκολλήσεις κορυφήςΟύτε μπορεί να στοχεύει σε ικανοποίηση εγωκεντρικώνσχεδιασμών επιβίωσης ή προσωπικής ανέλιξης μεμονωμένων στελεχώνΗ αναγέννηση τηςπροοδευτικής δημοκρατικής παράταξης θα προκύψεικυρίωςμε συγκλίσεις μέσα στηνκοινωνίαΜε λαϊκή ενότητα, πάνω σε ένα προοδευτικό πλαίσιο πολιτικών αλλαγών.
Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί παρά να πρωταγωνιστεί στον αγώνα για πρόοδο και αλλαγή στη χώρα.
Να πρωτοστατεί στον σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας για πολιτική και κυβερνητικήσταθερότητα με ξεκάθαρο προοδευτικό πρόσημο.
Δεν κόβουμε τις γέφυρες με την αριστεράαλλά και δεν τρέφουμε αυταπάτεςγια το πώς μαςαντιμετώπισαν ως ΠΑΣΟΚότι πολιτικά επιδιώκουν να μας «κατασπαράξουν», να μαςαφομοιώσουννα μας καταστήσουν συμπληρωματικό μέγεθοςΑυτό το επιδιώκει τόσο η δεξιάόσο και η αριστερή συντήρηση.
Δεν δίνουμε σε κανένα «λευκή επιταγή».
Για αυτό ασκούμε κριτική στη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, που αποδέχθηκε να στηρίξει τηνκυβέρνηση Σαμαράχωρίς να προηγηθεί προγραμματικό πλαίσιο συμφωνίας.
Διαφωνούμε πλήρως και με όσους λένε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συνεργάζεται προς τα δεξιά,όσους «μετά βδελυγμίας» απορρίπτουν κάθε προοπτική μελλοντικής προγραμματικήςσυμφωνίας με τις άλλες δυνάμεις της αριστεράς και της κεντροαριστεράςΌ,τι μπορεί να δώσειασφάλειασταθερότηταανάπτυξη με δημιουργία θέσεων εργασίαςμέσα στο ευρωπαϊκόπλαίσιο και το ευρώτο ΠΑΣΟΚ οφείλει να το στηρίζει και να επιδιώκει την διασφάλιση καιυλοποίηση τουΚαι με τον πολιτικό του λόγο να λειτουργεί ως δύναμη εγγύησης τηςΔημοκρατίαςτης πολυφωνίαςτης σταθερότητας και της διασφάλισης των προοδευτικώνμεταρρυθμίσεων με ανθρώπινο πρόσωπο.
Λέμε ξεκάθαραλοιπόνσε όσους μας ρωτάνε τι προτείνουμε:
Ο κύκλος της κρίσης πρέπει να κλείσει.
Τώρα πρέπει να πάμε στον κύκλο της ανάπτυξης με αλλαγή πολιτικής
Αυτή την άλλη πολιτική αποδείχτηκε ότι δεν μπορεί να την υλοποιήσει η Κυβέρνηση Σαμαρά.
Χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο.
Και πρέπει να το επιδιώξουμεγια να αποφύγουμε την κοινωνική έκρηξη.
Χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιοστο οποίο μπορούμε να χτίσουμε μια δίκαιη
Ελλάδαμε μέλλον για τις νέες γενιές.
Να στηρίξουμε την Ελλάδα της εργασίαςτης παραγωγήςτης εξωστρέφειαςτης δημιουργίαςαπό τους νέους ανθρώπους.
Για την προάσπιση του μέλλοντος της πατρίδας είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε μεΤραπεζικάΟικονομικά κατεστημένα και Συστήματα μέσα στη Δικαιοσύνη και το Δημόσιοεάναυτά συνεχίσουν πρακτικές του παρελθόντος και δεν σταθούν στο ύψος του πατριωτικούκαθήκοντος που επιβάλλει η συγκυρίαΣυγκρούσεις με όλους εκείνους που αναχαιτίζουν,υπονομεύουνχωνεύουνυφαρπάζουν και παρεμποδίζουν τη διεύρυνση του πλούτου στηχώραμε αποτέλεσμα να την πληρώνουν οι εύκολοι στόχοιοι αδύναμοι και οι άνθρωποι τηςπραγματικής δημιουργίας που έγιναν και τα μεγάλα θύματα της κρίσης.
Επανατοποθέτηση της πολιτικής πάνω από την οικονομική διαπλοκή και τα συμφέροντα πουβουλιάζουν τη χώραΞεσκέπασμα όλων εκείνων που μέσα από το πολιτικό σύστημα συνεχίζουννα τους υπηρετούνΠου αντιπάλεψαν κάθε δημοκρατική μεταρρύθμισηκάθε δημοκρατικήέκφρασηόπως το δημοψήφισμαΠου σκόρπισαν το μίσος και το «όλοι ίδιοι είναι», για ναεξυπηρετούν ανενόχλητοι τα συμφέροντα τουςσε βάρος των πολλών και του τόπου.

Η ελπίδα είναι στα χέρια μαςαρκεί να παλέψουμε ενάντια στις εστίες της συντήρησης και τηςφθοράςΤο διακύβευμα είναι η Δημοκρατίαοι επόμενες γενιές και η πλήρης επανάκαμψη τηςχώρας».

Ποιοι είναι οι «75»

Αδαμόπουλος Κώστας μέλος ΝΟΕΣ Β1- Νότιας Αθήνας, περιφερειακός σύμβουλος Αττικής
Αλαΐσκας Βασίλης μέλος ΚΟΕΣ, Γραμματέας ΝΟΕΣ Β’ Πειραιά
Αλέξάκης Βασίλης μέλος ΝΟΕΣ Κέρκυρας
Αντωνάκος Μανώλης μέλος ΝΟΕΣ Λακωνίας, υποψήφιος Βουλευτής
Αξαρλής Γιάννης μέλος ΚΟΕΣ, Γραμματέας ΝΟΕΣ Α’ Πειραιά
Αυγητίδου Γεωργία πρώην μέλος Γραμματείας Τομέα Εθελοντισμού
Βαγενά Αγγελική πρώην Γραμματέας Ν.Ε. Λάρισας
Βαϊνάς Γιάννης πρώην Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας
Βαλυράκης Σήφης μέλος ΚΟΕΣ, πρώην Υπουργός
Βεζύρης Σπύρος μέλος ΝΟΕΣ Α΄Αθήνας, μέλος Π.Ε. Αθήνας
Βόλης Κώστας μέλος ΝΟΕΣ Βοιωτίας, μέλος Π.Ε. Στερεάς Ελλάδας
Βολωνάκη Έφη μέλος ΝΟΕΣ Ηρακλείου
Γεωργιάδης Δημήτρης πρώην μέλος Ν.Ε. Μαγνησίας, πρώην δ/νων συμβουλος Οργανισμού Λιμένος Βόλου
Γιαννακάκος Βασίλης μέλος ΝΟΕΣ Β3- Δυτικής Αθήνας, περιφερειακός σύμβουλος Αττικής
Γιουματζίδης Βασίλης μέλος ΚΟΕΣ, πρώην Βουλευτής Πέλλας
Γκόλφη Λένα αναπληρώτρια Γραμματέας Ν.Ε. Β2- Βόρειας Αθήνας
Γραμμένος Βαγγέλης μέλος ΝΟΕΣ Λάρισας, υποψήφιος Βουλευτής
Διαμαντίδης Γιάννης μέλος ΚΟΕΣ, πρώην Υπουργός
Διαμαντοπούλου Κατερίνα μέλος ΚΟΕΣ, υποψήφια βουλευτής Α’ Αθήνας
Ζέρβας Φώτης μέλος ΚΟΕΣ, Γραμματέας ΝΟΕΣ Πρέβεζας
Ηρακλείδης Τέλης μέλος ΚΟΕΣ, Γραμματέας Π.Ε. Νότιου Αιγαίου
Καρχιμάκης Μιχάλης μέλος Γραμματείας ΚΟΕΣ, πρώην Υφυπουργός
Κατσαρού Άννα μέλος ΚΟΕΣ, πρώην Βουλευτής Χαλκιδικής
Καψής Κώστας μέλος ΝΟΕΣ Α΄Αθήνας, περιφερειακός σύμβουλος Αττικής
Κολιάτσος Μέμος μέλος Τομέα Επιστημόνων
Κονής Κώστας αντιπρόεδρος Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος
Κοντοπίδη Άννα μέλος ΝΟΕΣ Κυκλάδων
Κυτίδης Κώστας μέλος ΚΟΕΣ, Γραμματέας Π.Ε. Δυτικής Μακεδονίας
Κωνσταντίνου Θύμιος πρόεδρος Ταχυδρομικών Υπαλλήλων Εσωτερικής Εκμετάλλευσης ΕΛΤΑ Αθήνας
Λαμπρόπουλος Τηλέμαχος πρώην Γραμματέας Ν.Ε. Ανατολικής Αττικής
Λιονάκης Μανούσος μέλος ΝΟΕΣ Χανίων, Αντιδήμαρχος
Μάνεσης Σωτήρης μέλος ΚΟΕΣ
Μπαϊρακτάρης Τάκης μέλος ΝΟΕΣ Αιτωλοακαρνανίας, πρόεδρος Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ
Μπατάκης Νίκος μέλος Τομέα Επιστημόνων, μέλος Δ.Σ. Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών
Μπατζελή Κατερίνα μέλος ΚΟΕΣ, πρώην Υπουργός
Μπαλτατζίδου Δώρα μέλος ΚΟΕΣ, υποψήφια βουλευτής Ημαθίας
Μπουρδάρας Αριστείδης πρώην Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Μεταφορών
Μπουρδούβαλης Χρήστος μέλος ΝΟΕΣ Αιτωλοακαρνανίας, πρόεδρος Εφοριακών Αιτωλοακαρνανίας
Μουρμπούλης Κώστας πρώην Γραμματέας Ν.Ε. Σάμου
Μπρέγιαννης Άρης μέλος Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας ΠΑΣΟΚ
Νικήτας Γρηγόρης μέλος Γραμματείας Τομέα Επιστημόνων
Νιώτης Γρηγόρης μέλος ΚΟΕΣ, πρώην Α΄ Αντιπρόεδρος Βουλής
Νούσιος Βασίλης μέλος ΚΟΕΣ
Νούτσος Θανάσης μέλος ΚΟΕΣ, Γραμματέας ΝΟΕΣ Γρεβενών
Ξενικάκη Μαρία μέλος ΝΟΕΣ Αιτωλοακαρνανίας
Οικονόμου Παντελής μέλος Γραμματείας ΚΟΕΣ, πρώην αναπληρωτής Υπουργός
Πανταζής Σπύρος μέλος ΚΟΕΣ, Γραμματέας ΝΟΕΣ Θεσπρωτίας
Παπαηλιού Άσπα μέλος Γραμματείας ΚΟΕΣ, πρώην μέλος Πολιτικού Συμβουλίου
Παπουτσής Γιάννης μέλος ΝΟΕΣ Δράμας
Παυλίδου Μαρία μέλος ΚΟΕΣ, πρώην μέλος Πολιτικού Συμβουλίου
Πετκίδου Νικολέττα μέλος ΝΟΕΣ Ροδόπης
Πετρόπουλος Κώστας μέλος ΝΟΕΣ Αχαΐας, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Πάτρας
Πετρόπουλος Νίκος μέλος ΚΟΕΣ, Γραμματέας ΝΟΕΣ Κορινθίας
Πόκκιας Γιώργος μέλος ΚΟΕΣ, Γραμματέας ΝΟΕΣ Νότιας Δωδεκανήσου
Πολίτη Ελίζα αναπληρώτρια Γραμματέας Π.Ε. Αθήνας, αντιπρόεδρος της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος
Πολυχρονάκος Γιάννης μέλος ΝΟΕΣ Ανατολικής Αττικής, Γραμματέας Ν.Ε. Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Ανατολικής Αττικής
Ραγκάβας ‘Αρης Γραμματέας ΠΑΣΠ Κορίνθου
Ράσσιος Θανάσης μέλος ΚΟΕΣ, Γραμματέας ΝΟΕΣ Έβρου
Ροτζιώκος Γιάννης μέλος ΝΟΕΣ Κορινθίας, υποψήφιος Βουλευτής
Σαμιωτάκης Αντώνης μέλος ΚΟΕΣ, μέλος Εκτελεστικής Γραμματείας Νεολαίας ΠΑΣΟΚ
Σαουλίδης Στέλιος πρώην Γραμματέας Ν.Ε. Σερρών
Σπαθής Γιώργος πρώην δήμαρχος Τρικάλων
Στάμου Αλέκος πρόεδρος Ταμείου Υγείας Υπαλλήλων Αγροτικής Τράπέζας
Στρατάκης Μανώλης μέλος ΚΟΕΣ, πρώην Υφυπουργός
Σωτηρίου Γιάννης μέλος ΚΟΕΣ, πρώην Δήμαρχος Αντίκυρας
Τάχος Δημήτρης πρώην μέλος Π.Ε. Θεσσαλίας, μέλος Δ.Ε. ΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας
Τζιώλης Χρήστος μέλος ΝΟΕΣ Τρικάλων
Τσάρας Θανάσης μέλος ΝΟΕΣ Τρικάλων, περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας
Τσαρτσάρας Αχιλλέας μέλος ΚΟΕΣ, Γραμματέας ΝΟΕΣ Ξάνθης
Τσίκας Θόδωρος μέλος Γραμματείας Τομέα Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
Χατζηεφραιμίδης Πρόδρομος μέλος ΝΟΕΣ Ιωαννίνων, υποψήφιος Βουλευτής
Χατζηχρήστου Νϊκος μέλος ΚΟΕΣ, Γραμματέας ΝΟΕΣ Καβάλας
Χρουμπ Ιωσήφ μέλος ΝΟΕΣ Καρδίτσας, γραμματέας Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας
Ψήμμα Μαρία Γραμματέας ΝΕ Λέσβου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου