Powered By Blogger

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Κύπρος: Δίνει δύο ευρωβουλευτές στους Τ/Κ!

ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ



Σε αναγνώριση του Ψευδοκράτους οδεύει η ΕΕ σε συνεργασία με την κυβέρνηση Αναστασιάδη αφού σκοπεύουν να τους παράσχουν δύο θέσεις ευρωβουλευτών στις επερχόμενες Ευρωεκλογές
Οι δύο θέσεις των Τουρκοκυπρίων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι «υπό κατοχή και κατάληψη από τους Ελληνοκύπριους», ισχυρίστηκε ο γγ του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος, Κουτλάι Ερκ.
H αναπληρωτής επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, Αλεξάνδρα Ατταλίδου επισκέφθηκε χθες τα γραφεία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και ενημέρωσε το κόμμα για τις ευρωεκλογές τον ερχόμενο Μάιο. Η κ. Ατταλίδου ανέφερε ότι η κυβέρνηση προβαίνει σε ενέργειες για να μπορέσουν οι Τ/κ να συμμετάσχουν στις εκλογές.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Ερκ ανέφερε ότι για να μπορέσουν οι εκλελεγμένοι εκπρόσωποι των Τουρκοκυπρίων να κατέχουν τις θέσεις τους, η ΕΕ πρέπει να προβεί σε ενέργειες και να βρει λύσεις. Πρόσθεσε δε ότι εάν ισχύει το σύνταγμα του 1960 της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι μέλος της ΕΕ, τότε πρέπει οι δύο κοινότητες να εκλέξουν χωριστά τους δικούς τους πολιτικούς εκπροσώπους.
Γι’ αυτό το λόγο, συνέχισε, και οι Τουρκοκύπριοι πρέπει στη δική τους πλευρά να κάνουν τις δικές τους εκλογές για να εκλέξουν τους εκπροσώπους που θα τους εκπροσωπήσουν στις θέσεις στο ΕΚ.
Oι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό από την κυβέρνηση Αναστασιάδη που έχει βαλθεί να "τελειώσει" την Κυπριακή Δημοκρατία.
Μέτρα για την διευκόλυνση της συμμετοχής των τουρκοκυπρίων στης ευρωεκλογές λαμβάνουν κυβέρνηση και Βουλή στην Κύπρο. Ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης είχε δηλώσει πρόσφατα ότι "οι Τ/κ μπορούν να εκλεγούν δικαιωματικά αν το επιθυμούν, εκλέγοντας κανονικά μέλη του ΕΚ μέσα από ένα ενιαίο κατάλογο. Με βάση τα δεδομένα που είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμα, κάτι τέτοιο δεν πρέπει πλέον να θεωρείται εκτός πραγματικότητας."
Ο Ι.Κασουλίδης, πάντως, τόνισε πως δεν τίθεται σε καμία περίπτωση θέμα τουρκοκύπριων παρατηρητών στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και πως οι τ/κ μπορούν να εκλέξουν «κανονικό» βουλευτή για τις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο.Προφανώς "δουλευόμαστε"μεταξύ μας.
Μάλλιστα ο κύπριος ΥΠΕΞ είχε στείλει μήνυμα προς τους "Τ/κ συμπατριώτες μας"(!), καλώντας τους να συμμετάσχουν ενεργά στις ευρωεκλογές.
«Έχουν τη δυνατότητα, και η Κυπριακή Κυβέρνηση θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και θα ζητήσει και από τη Βουλή να εγκρίνει νομοθετικά μέτρα, που θα κάνει όσο το δυνατό πιο προσβάσιμη και εύκολη τη συμμετοχή των Τ/κ στις ευρωεκλογές για να εκλεγούν δικαιωματικά και αν θέλουν μπορούν να το πετύχουν αν λάβουμε υπόψη τον αριθμό των Τ/κ που έχουν ταυτότητες, καινούργιες, της ΚΔ, μπορούν να βγάλουν μέχρι και δύο ευρωβουλευτές, αν πράγματι το θέλουν, εκλέγοντας κανονικά μέλη του ΕΚ, μέσα από ένα κοινό εκλογικό κατάλογο,  σύμφωνα με το κεκτημένο που δεν μπορεί να κάνει διακρίσεις ή διαχωρισμούς στην εκλογή του ΕΚ», σημείωσε ο Υπουργός.
Τους κάλεσε μάλιστα να ξεχάσουν το θέμα των παρατηρητών , τονίζοντας για άλλη μια φορά ότι έχουν την ευχέρεια , αν θέλουν,  να εκλέξουν κανονικούς βουλευτές.
Από τη δική του πλευρά, το ΕΚ σχολιάζει πως θα στηρίξει την ενίσχυση της συμμετοχής των ψηφοφόρων στις επικείμενες εκλογές του Μάη. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στα πλαίσια της πιο πάνω εκδήλωσης, η Αλεξάνδρα Ατταλίδου, Αν. Επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Κύπρο, υπενθύμισε τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις σταθμούς με τα οποία το ΕΚ βρέθηκε στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπογράμμισε ότι οι Ευρωπαϊκές Εκλογές του 2014 αποτελούν ευκαιρία για τους Κύπριους πολίτες να ενδυναμώσουν ακόμα περισσότερο τη φωνή τους στις Βρυξέλλες.
Κοινώς φέρνουν ένα σχέδιο Ανάν μεσω των ευρωεκλογών
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου