Powered By Blogger

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

ΙΣΡΑΗΛ:«ΝΑΙ» ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΟΗΕ-ΗΠΑ-ΕΕ-ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΕΝΤΟΣ 2012


Όπως δήλωσε σήμερα ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν, το Ισραήλ οφείλει να αποδεχθεί το ‘σχέδιο των τεσσάρων’ (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία και ΟΗΕ) για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων μέχρι τέλους του 2012. "Πιστεύω ότι θα...
πρέπει να αποδεχθούμε την πρόταση του Κουαρτέτου, επειδή περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα πράγμα που είναι πολύ θετικό: την έναρξη διαπραγματεύσεων χωρίς προϋποθέσεις. Και έχουμε πει, εδώ και δυόμισι χρόνια, από τότε που σχηματίσαμε αυτήν την κυβέρνηση, ότι είμαστε έτοιμοι για άμεσες διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις", δήλωσε από τη Νέα Υόρκη στο Ραδιοσταθμό του Ισραήλ.
Την πρόταση τους για την επανεκκίνηση των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων υπέβαλαν οι ‘τέσσερις’ αμέσως μετά την υποβολή από τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς του αιτήματος αναγνώρισης της Παλαιστίνης από τον ΟΗΕ.
Η πρόταση συνίσταται σε μία προπαρασκευαστική συνάντηση εντός ενός μήνα ώστε να συμφωνηθεί η ημερήσια διάταξη και η μέθοδος των διαπραγματεύσεων, προκειμένου οι δύο πλευρές να προχωρήσουν στα εδαφικά και συνοριακά θέματα εντός έξι μηνών και να καταλήξουν σε μια ειρηνευτική συμφωνία έως το τέλος του 2012.
Παρά τις επιφυλάξεις του σχετικά με τη διατύπωση του σχεδίου, ο Λίμπερμαν, δικαιολόγησε τη θετική στάση του έναντι του σχεδίου των τεσσάρων, προβάλλοντας την υποχρέωση του Ισραήλ απέναντι στις ΗΠΑ. "Οι Αμερικάνοι ανέπτυξαν τεράστιες προσπάθειες στους κόλπους του Κουαρτέτου για να καταλήξει σε αυτήν την πρόταση, εκτός του ότι μας υποστήριξαν στην κρίση γύρω από την πρεσβεία μας στο Κάιρο και κατά την ομιλία (την Τετάρτη) του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στον ΟΗΕ", δήλωσε. "Ελπίζω ότι οι Παλαιστίνιοι θα έρθουν αυτήν τη φορά αντιμέτωποι με τις ευθύνες τους και δεν θα τις αποφύγουν", σημείωσε επίσης, κατηγορώντας τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς ότι επιζητεί "συνεχώς προσχήματα για να μην διαπραγματευτεί".
Ο Αμπάς χαρακτήρισε ‘άδικη’ χθες τη συμφωνία του Παρισιού του 1994 και ζήτησε τη τροποποίηση της.
Από την πλευρά του ο Λίμπερμαν προειδοποίησε εξάλλου ότι "αν οι Παλαιστίνιοι περάσουν πράγματι μια μονομερή απόφαση αν όχι στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αργότερα στη Γενική Συνέλευση, αυτό θα μας φέρει αντιμέτωπους με μια ολότελα καινούργια κατάσταση και αυτό θα έχει επιπτώσεις, σκληρές επιπτώσεις".
Ο φόβος του Ισραήλ είναι μήπως παρά το βέτο των ΗΠΑ στο παλαιστινιακό αίτημα για την αναγνώριση κράτους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αυτό τελικά κερδίσει μια πιο περιορισμένη έγκριση στη Γενική Συνέλευση, όπου οποιαδήποτε πρόταση μπορεί να υιοθετηθεί με απλή πλειοψηφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου