Powered By Blogger

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ε.α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΟΡΚΑ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΒΙΤΣΙ ΣΤΙΣ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011 ΠΟΥ ΜΑΣ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕ ΟΛΟΥΣ


Η ομιλία, στις εκδηλώσεις στο Βίτσι,  του ηρωϊκού πολεμιστού της δεκαετίας 1940-49, Αντγου ε.α κ. Κόρκα Κων/νου, ο οποίος συγκίνησε τους παρευρισκόμενους με την εξαιρετική εξιστόρηση των μαχών στις οποίες συμμετείχε και ο ίδιος. Ο 91χρονός με καθαρό και περιεκτικό λόγο απέσπασε τα θερμά χειροκροτήματα των παρευρισκομένων.

Η μάχη Βίτσι-Γράμμου 1949 είναι η τελική και αποφασιστική μάχη του 3ου Γύρου, του Συμμοριτοπολέμου, 30 Μαρτίου 1946 έως 29 Αυγούστου 1949.

Ως γνωστόν,

Ο 1ος  Γύρος ήταν από την Κατοχή 1941- 4 Δεκεμβρίου 1944.

Ο 2ος Γύρος ήταν το Κίνημα των Αθηνών, 4 Δεκεμβρίου 1944 μέχρι 12 Φεβρουαρίου 1945, ότε υπεγράφη η Συμφωνία της Βάρκιζας.

Το 1948 απεφασίσθη το Δόγμα Τρούμαν, το οποίο μαζί με το Σχέδιο Μάρσαλ, εβοήθησε σοβαρά και πολλαπλά την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, παρουσιάσθη η μεταστροφή του Τίτο από την Κομινφόρμ, ενώ στις 21 Ιανουαρίου 1949 ανεκλήθη ο Στρατάρχης Παπάγος και ανέλαβε την αρχιστρατηγία των Ενόπλων Δυνάμεων. Παράλληλα ο Ζαχαριάδης, Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ στις 30 Ιανουαρίου 1949, απομάκρυνε τον Μάρκο Βαφειάδη από τη θέση του Πρωθυπουργού και την αρχιστρατηγίαν του Δημοκρατικού Στρατού, την οποία ανέλαβε ο Γούσιας με βοηθό τον Βλαντά.

Η ΜΑΧΗ Βίτσι-Γράμμου εσχεδιάσθη εις τρεις φάσεις.

ΠΥΡΣΟΣ Α΄: Παραπλάνηση στο Γράμμο.

ΠΥΡΣΟΣ Β΄: Μάχη στο Βίτσι και

ΠΥΡΣΟΣ Γ΄: Μάχη στο Γράμμο.

Ο ΠΥΡΣΟΣ Α΄, 5-10 Αυγούστου 1949, επέτυχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αγγίστρωση και παραπλάνηση των Συμμοριτών, ως προς την κυρία προσπάθεια.

Ο ΠΥΡΣΟΣ Β΄, 10-15 Αυγούστου 1949, μάχη στο Βίτσι, προετοιμάσθη από το Β΄ ΣΣ με αποστολή «να καταλάβη την εχθρική τοποθεσία Βίτσι και να καταστρέψη τας εν αυτή δυνάμεις των Κ/Σ». Την 10.30 ώρα της 10 Αυγούστου 1949 άρχισε επίθεση της ΙΙ Μεραρχίας προς κατάληψη των υψωμάτων 1685 και Πολενάτας. Στις 13.30 ώρα, κατελήφθη το ύψωμα 1685, και η Πολενάτα. 1.

Τη νύχτα 10/11 Αυγούστου 1949, άρχισε η κυρία επίθεση των ΙΙ, ΙΙΙ, ΙΧ, Χ και ΧΙ Μεραρχιών.

Η ΙΙ Μεραρχία από Φλώρινα προς Πισοδέρι και η ΙΙΙ Μεραρχία Καταδρομών από Μπίκοβικ προς Λέσιτς. Η ΙΧ Μεραρχία από Φλατσάτα προς Μάλι Μάδι, η Χ Μεραρχία από Καστοριά προς Βάρμπα, η ΧΙ Μεραρχία από Κουλκουθούρια προς Λέσιτς-Τσούκα.

Κατελήφθησαν τα υψώματα Μπάρο, Προφήτης Ηλίας, Άγιοι Πάντες, Ντάμες Μόρο και η Τσούκα. Οι Συμμορίτες αιφνιδιάστηκαν και εξηπατήθησαν αφού επήραν δυνάμεις από το Λέσιτς και τις έστειλαν στην Πολενάτα. Την 12 Αυγούστου, αι ΙΙΙ και ΧΙ Μεραρχίαι προωθήθησαν μέχρι Μπελίτσα, παραπόταμο Αλιάκμονος. Ομοιώματα Αλεξιπτωτιστών ριφθέντα τις βραδινές ώρες δυτικώς Βατοχωρίου επροκάλεσαν σύγχυση εις τους Συμμορίτες. Στις 13 Αυγούστου κατελήφθη η τοποθεσία Μαύρη Ράχη-Μισοδάγιστα Λόκκα-Πρεβόλ-Μάζνι.

Στις 14 Αυγούστου ελήφθη επαφή με την τοποθεσία Πρεσπών-Πυξού των Κ/Σ αποσυρθέντων εις Αλβανία και Γιουγκοσλαβία.

Στις 15 Αυγούστου απελευθερώθη η χερσόνησος του Πυξού και στις 16 Αυγούστου ολόκληρο το Βίτσι ήταν ελεύθερο.

Αι ΙΙΙ, ΙΧ και ΧV Μεραρχίαι έφυγαν στον Γράμμο δια τον ΠΥΡΣΟ Γ.

Στο Βίτσι έμεινε η ΙΙ Μεραρχία με την ΙΙΙ Ορεινή Ταξιαρχία στόν Πυξό, όπου εγκατέστησε μεθοριακά φυλάκια προς Αλβανίαν και Γιουγκοσλαβίαν. Συγχρόνως ασχολήθηκε με περισυλλογήν αιχμαλώτων, υλικού και εγγράφων από τα Υπουργεία της ψευδοκυβέρνησης του Βουνού η οποία ελειτουργούσε σε χαράδρα βορείως χωρίου Πύλη.

Απώλειαι Ημετέρων: 1386

Απώλειαι Κ/Σ             1819.

Το σύνθημα των Συμμοριτών που είχε στηθεί στο Βίτσι «Ο εχθρός ΔΕΝ θα περάσει από το Βίτσι» εξηνεμίσθη εντός 5 ημερών.

Μετά το Βίτσι ακολούθησε ο Γράμμος, ΠΥΡΣΟΣ Γ΄ με το Α΄ ΣΣ από 25-29 Αυγούστου 1949. Την 09.15 ώρα της 28 Αυγούστου 1949, ο 1ος Λόχος του 521 ΤΠ της 41 Ταξιαρχίας έστησε πάλι την Κυανόλευκον στην κορυφή του υψώματος 2520 του Γράμμου.

Απώλειες Ημετέρων   1584

Απώλειες Κ/Σ:                        1866.

Οι Συμμορίτες διέφυγαν εις τα όμορα κομμουνιστικά κράτη με τις οικογένειες τους και το παιδομάζωμα, 28000, κατενεμήθησαν εις τα κράτη του Σοβιετικού μπλοκ όπου εγνώρισαν και εγεύθησαν τα «αγαθά» του Κομμουνισμού. Έκτοτε άρχισε η αντίστροφη μέτρηση της επιστροφής - επαναπατρισμού τους ατομικώς και ομαδικώς στην Πατρίδα.

Ο Ανδρέας Τζίμας, ή «Σαμαρινιώτης», ο ιδεολόγος του κομμουνισμού με σπουδές στη Μόσχα και Ακροναυπλία είχε υπογράψει τα προδοτικά Σύμφωνα το 1969, είπε:  «Έπρεπε να ζήσω 20 χρόνια στον Παράδεισο του Κομμουνισμού για να ανοίξω τα μάτια μου και να ιδώ ότι η μεγαλύτερη απάτη χιλιετηρίδων είναι ο Κομμουνισμός».

Όλα τα πρώην κομμουνιστικά κράτη και η Ρωσία ακόμη, βλέπουν και οδεύουν Δυτικά, μόνο το ΚΚΕ βλέπει και ενεργεί αριστερά καταστροφικά.

Ο μέγας δημοκράτης, Γεώργιος Παπανδρέου κατεδίκασε το ΚΚΕ ως Κόμμα της προδοσίας και του εγκλήματος. Ο Θεμιστοκλής Σοφούλης, ο μέγας αγωνιστής και δημοκράτης πρωθυπουργός της Ελλάδας στον Τρίτο Γύρο, ονόμασε τον Συμμοριτοπόλεμο «Ιερό Πόλεμο». Προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων είπε: «Είστε οι αξιότεροι των αξίων».

Δυστυχώς ο επαναπατρισμός των Κ/Σ έγινε χωρίς κανόνες ελέγχου, αντίθετα έγινε με κρατικές δαπάνες, με υποδοχές και τιμές υπερβολικές. Με νόμο αίρονται οι συνέπειες του Συμμοριτοπολέμου, εδόθησαν βαθμοί, αξιώματα συντάξεις, μερίσματα, επιδόματα κ.τ.λ. Βουλευτής Επικρατείας και Λαϊκό προσκύνημα ο Μάρκος Βαφειάδης. Βουλευτής και τριήμερο πένθος δια τον Χαρίλαο Φλωράκη.

Στις 4 Απριλίου 1949 ιδρύθηκε το ΝΑΤΟ.

Το 1950 συνεχίσθηκαν οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στα υπολείμματα των Κ/Σ, άρχισε όμως η κρίση στο Βερολίνο και Κορέα.

Το 1950 άρχισε η προετοιμασία των κρατών της Δυτικής Ευρώπης δια τη νέα κατοχή από το Σοβιετικό μπλοκ.

Το 1952 η Ελλάδα μπήκε στο ΝΑΤΟ και αργότερα στην ΕΟΚ.

«Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων είναι αντιδημοκρατικά και αντιπαραγωγικά…» και άλλα πολλά ελέχθησαν προσβλητικά και συκοφαντικά. Δυστυχώς οι νόμιμοι φορείς ΔΕΝ έδωσαν τη δέουσα απάντηση.

Σήμερα, 62 χρόνια μετά το 1949, από εδώ, από το Βίτσι και το Γράμμο, την απάντηση τη δίνουν οι χιλιάδες νεκροί αξιωματικοί και οπλίτες αλλά και εμείς όλοι, προσκυνητές οι οποίοι εχάρισαν στο Έθνος τη Νίκη, την Ελευθερία και τη Δημοκρατία.

Η Πατρίδα, η Ελλάδα μας, 10 χρόνια πολεμούσε και εδημιούργησε το Έπος της Αλβανίας, τη Δόξα των Οχυρών, το Θρύλο της Κρήτης και εκέρδισε το παγκόσμιο Τρόπαιο για τη Νίκη εναντίον του διεθνούς Κομμουνισμού.

Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων εθελοντικά πήγαν στην Κρήτη, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική, Ελ Αλαμέιν, Ιταλία, Ρίμινι, Κορέα. Εθελοντικά έκαναν τον Ιερό Λόχο, εθελοντικά πηδούσαν με αλεξίπτωτα, ελευθέρωσαν τα νησιά του Αιγαίου, Δωδεκανήσων. Αυτά όλα συνεκίνησαν την ανθρωπότητα επροκάλεσαν τον θαυμασμό και αφύπνισαν τις δημοκρατικές χώρες δια τον επερχόμενο κίνδυνο. Αυτά όλα οφείλονται εις τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά και την αξία του Στρατεύματος.

Ως γνωστόν, η φωνή εκάστου κράτους είναι ανάλογος της ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων. Συνεπώς η προσβολή και συκοφαντία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί ατόπημα και αδίκημα κατά της Ασφαλείας και ανεξαρτησίας της χώρας και απαιτεί επέμβαση της Δικαιοσύνης.

Από εδώ, από το Βίτσι και το Γράμμο, οι ηρωικοί νεκροί μας και εμείς όλοι οι πολεμιστές και τραυματίες και Εσείς όλοι, ανεξαρτήτως κόμματος και χρώματος, βροντοφωνούμε και δηλώνουμε ότι οι μάχες Βίτσι Γράμμου, Μαρκυγιάννη, Κόνιτσας, Φλώρινας δεν είναι Εορτές Μίσους είναι Εθνικές και Πατριωτικές Εορτές.

Παράλληλα όμως με την οικονομική και κοινωνική κρίση και την προσβολή των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων έχομε και την Εθνική κρίση από τις Εθνικές μας ταπεινώσεις, τις υποχωρήσεις και παραχωρήσεις στα Εθνικά θέματα.

Η τιμή, η αξιοπρέπεια και το φιλότιμο του Έλληνα έχουν θιγεί και τρωθεί σε βαθμό ώστε να μην ανέχεται άλλες Εθνικές προσβολές ούτε γκρίζες και πράσινες ζώνες.

Πληροφορούμε όλους τους φερτούς γείτονές μας και την άσπονδο σύμμαχο Τουρκία ότι, οι Ελληνες είναι ιδιοκτήτες του χώρου μας πολλές χιλιάδες χρόνια πριν αυτοί φανούν στο στερέωμα και έχουμε δικαιώματα πατρογονικά, κληρονομικά, αλλά και ιστορικά και πολιτιστικά.

Η Τουρκία, προαιώνιος και αδίστακτος εχθρός του Ελληνισμού, επιτήδειος ουδέτερος και ανέντιμος σύμμαχος, καραδοκεί και διεκδικεί τη Θράκη μας, το Αιγαίο μας, τα Νησιά μας, την Κύπρο μας και άλλα πολλά.

Εκπτώσεις ή μειώσεις των Εθνικών μας Θεμάτων, του Ελληνικού Χώρου και της Ελληνικής Κληρονομιάς ΔΕΝ επιτρέπονται σε κανένα και για κανένα λόγο.

Ο Ελληνικός Λαός και ο Στρατός ΔΕΝ ανέχονται και δεν επιτρέπουν Εθνικές ταπεινώσεις, ούτε υποχωρήσεις και παραχωρήσεις,

Ζήτω ο Εθνικός μας Στρατός.



                                                            28 Αυγούστου 2011

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΡΚΑΣ

                                                         Αντιστράτηγος ε.α.

                                                Επίτιμος Διοικητής της Στρατιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου