Powered By Blogger

Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

H UNI-CREDIT προβλέπει ελληνική οικονομική κατάρρευση: «Έρχεται ύφεση 18,5% στην Ελλάδα!» - Η μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη

H UNI-CREDIT προβλέπει ελληνική οικονομική κατάρρευση: «Έρχεται ύφεση 18,5% στην Ελλάδα!» - Η μεγαλύτερη στην ΕυρωζώνηΣε μία εφιαλτική πρόβλεψη προχώρησε ο μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος της Ιταλίας UNI-CREDIT , ο οποίος ουσιαστικά σε έκθεση του προέβλεψε οικονομική «εξαΰλωση» για την Ελλάδα με μείωση του ΑΕΠ κατά 18,5%, η οποία θα αποτελεί την μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη! 
Για να γίνει καλύτερα αντιληπτό το μέγεθος, τα χρόνια της ύφεσης από το 2008-2015 το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 26%, αυτή την κατάρρευση θα τη ζήσουμε αντί για διάστημα χρόνων, σε διάστημα μηνών!
Την ίδια στιγμή, ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες αρχίζουν και αποσύρουν τα μέτρα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα επεκτείνει μέχρι τέλος Απριλίου! 
Η έκθεση έχει τίτλο «Η μητέρα όλων των υφέσεων έχει φτάσει» και προβλέπει, διόρθωση μέσα στο 2021 αλλά με σημαντικές πληγές στις οικονομίες των χωρών.
Πιο αναλυτικά, για την Ελλάδα προβλέπει τη μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ στην ευρωζώνη, κατά -18,5%, τουλάχιστον μέσα στο 2020, που θα είναι ιδιαίτερα έντονη στο πρώτο εξάμηνο (35% σε σωρευτική βάση), ακολουθούμενη από μερική ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο.
Για το 2021 προβλέπει επίσης μερική ανάκαμψη που θα αγγίξει το 15% για το ΑΕΠ όμως θα παραμείνει κάτω από το επίπεδο του 5% με το οποίο έκλεισε το τέταρτο τρίμηνο του 2019.
Οι αναλυτές της Unicredit θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι η πλέον εκτεθειμένη στην κρίση χώρα της ευρωζώνης λόγω της εξάρτησής της από τον τουρισμό που αντιπροσωπεύει το 35% του ΑΕΠ και το 20% του εργατικού δυναμικού και θα έχει ιδιαίτερα αρνητική επίπτωση από τον περιορισμό των μετακινήσεων καθώς η αποκατάσταση των αεροπορικών συνδέσεων θα καθυστερήσει μέχρι την οριστική εξάλειψη του κοροναϊού.
Η έκθεση αναλύει το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση για την άμβλυνση των επιπτώσεων της κρίσης και μνημονεύει την επιλογή της ΕΚΤ να «ανοίξει την πόρτα» για αγορά ελληνικού χρέους, λόγω των έκτακτων συνθηκών, το οποίο σε φυσιολογικές συνθήκες δεν είναι επιλέξιμο για την ποσοτική χαλάρωση του QE. 
Σε παγκόσμιο επίπεδο η Unicredit θεωρεί ότι τα μέτρα που κρίθηκαν απαραίτητα για την περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του COVID-19 έχουν παραλύσει το παγκόσμια οικονομία και αναμένει ότι οι περιορισμοί σε Ευρώπη και ΗΠΑ να διαρκέσουν μέχρι τον Ιούνιο με μεγάλη οικονομική αβεβαιότητα. Αναμένει μείωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά -5% το πρώτο εξάμηνο και διόρθωση κατά 2% στη συνέχεια και ετήσια αύξηση κατά 89% από το 2021.
«Κλειδί» για την ανάκαμψη θεωρείται η άρση των περιορισμών όμως παραμένει ο κίνδυνος για «δεύτερο κύμα μόλυνσης» λόγω των ζημιών που έχουν προκληθεί σε επιχειρήσεις και ανεργία, που δύναται να προκαλέσει μακροπρόθεσμη βλάβη στο παραγωγικό δυναμικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου