Powered By Blogger

Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Η Τυνησία συμφώνησε με τον Χαλίφα Χάφταρ να προστατεύουν μαζί τα σύνορα: Σοκ στην Άγκυρα

Η Τυνησία συμφώνησε με τον Χαλίφα Χάφταρ να προστατεύουν μαζί τα σύνορα: Σοκ στην ΆγκυραΣτην Άγκυρα ήταν σίγουροι πως είχαν κάποια σημαντική συμμαχία με την Τύνιδα αλλά η τελευταία σε μια απόλυτη ενέργεια αιφνιδιασμού φαίνεται πως σύναψε συμφωνία με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ για την από κοινού προστασία των λιβυοτυνησιακών συνόρων!
Ο Αχμέτ Ελ Μισμαρί, εκπρόσωπος του Χαφτάρ στην δήλωση του είπε πως «Σύντομα θα κάνουμε από κοινού επιχειρήσεις με την Τυνησία για την προστασία των συνόρων». 
Η Τουρκία για να στηρίξει την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας στην Τρίπολη, είχε ζητήσει βάση από την Τυνησία, αλλά το αίτημα εκείνο δεν έγινε δεκτό.
Μέχρι τώρα η Τυνησία έδειχνε να κρατάει ουδέτερη στάση και ότι δεν ήθελε καμία εμπλοκή στα εσωτερικά της Λιβύης. Όμως αν ισχύουν οι ισχυρισμοί του LNA κάτι αλλάζει στην εξωτερική πολιτική της Τύνδιδας.
Σίγουρα οφείλεται και στο γεγονός ότι ο Χάφταρ είναι σε σαφώς πλεονεκτικότερη θέση για να κεδίσει την σύγκρουση, ενώ οι δυνάμεις του έχουν καταλάβει σχεδόν όλα τα φυλάκια του GNA στην μεθόριο με την Τυνησία.
Η συμφωνία αυτή είναι εν μέρει λόγω ρεαλισμού αλλά σημαίνει πως η Τύνιδα αρχίζει να αποδέχεται ως μόνη νόμιμη πολιτική οντότητα στην Λιβύη τον Χαλίφα Χάφταρ, σημαίνει πως αρχίζει να επιλέγει πλευρά και είναι αυτή του Χαλίφα Χάφταρ και επίσης πως δεν θα επιτρέψει να χρησιμοποιήσουν τουρκικές Ειδικές Δυνάμεις την τυνησιακή παραμεθόριο για επιχειρήσεις «μπες-βγες» κατά των δυνάμεων του LNA στο μέλλον καθώς αυτό θα σήμαινε άμεση εμπλοκή της Τύνιδας.



Η αλήθεια είναι πως με τον κορωνοϊό το λιβυκό ζήτημα έχει ξεχαστεί ενώ η ίδια η Τουρκία έχει πλέον πολλά εσωτερικά προβλήματα να αντιμετωπίσει λόγω της πανδημίας.pronews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου