Μετά την απόρριψη από τη Γερμανία και την Ολλανδία της πρότασης εννιά χωρών της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, για την έκδοση κορωνο-ομολόγων που επί της ουσίας θα επιβάλλει νέο μνημόνιο στην Ελλάδα αλλά και στις Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία θα προσπαθήσουν Βρυξέλλες-Βερολίνο να παρουσιάσουν την αύξηση της δανεικής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης από υφιστάμενους θεσμούς - τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ως «συμβιβασμό».
Την ίδια στιγμή ο κορωνοϊός έχει στοιχίσει στην παγκόσμια οικονομία 15 τρισ. δολάρια. Μόνο το γεγονός ότι μιλάμε για τρισ. σα να είναι «ψίχουλα» δείχνει πολλά για το που έχει πέσει η αξία του χρήματος και γιατί οι οικονομίες «έσκασαν» με έναν ιό.
Η χρηματοδότηση από τους θεσμούς αυτούς στις χώρες - μέλη θα γίνει με πολύ χαμηλό κόστος, καθώς μπορούν να αντλούν φθηνά κεφάλαια από τις αγορές λόγω του υψηλού αξιόχρεου που έχουν (ΑΑΑ).
Όμως θα πρόκειται πάλι για κεφάλαια που θα πρέπει να επιστραφούν και φυσικά θα δοθούν υπό όρους.
Μια χώρα σαν την Ελλάδα με χρέος περίπου 180% του ΑΕΠ πως θα μπορέσει να ανταπεξέλθει; Το χρέος της θα ξεπεράσει το 200%; Θα είναι εξυπηρετήσιμο;
Σε τηλεδιάσκεψη που είχαν χθες, ενόψει του σημερινού Eurogroup οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και της ευρωομάδας Μάριο Σεντένο εξέτασαν την πρόοδο που σημειώθηκε στην οικονομική απάντηση της ΕΕ στην κρίση του κορωνοϊού και διαβεβαίωσαν ότι η ΕΕ θα προστατεύσει τους Ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού.
«Υπάρχει μεγάλο περιθώριο αλληλεγγύης εντός των υφιστάμενων μέσων και των θεσμικών οργάνων, πρέπει να αξιοποιήσουμε πλήρως αυτά τα εργαλεία και να παραμείνουμε ανοιχτοί για να κάνουμε περισσότερα. Ένα ισχυρό πακέτο είναι σε εξέλιξη. Ο στόχος μας είναι σαφής: θα προστατεύσουμε τους Ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις από τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας» τονίζεται σε ανακοίνωση που εξεδόθη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Επισημαίνεται ακόμα πως ο προϋπολογισμός της ΕΕ, η Ενιαία Αγορά και τα άνευ προηγουμένου επίπεδα επενδύσεων, ιδίως των πράσινων και των ψηφιακών, αποτελούν μέρος της απάντησης και σημειώνεται:
«Την επομένη ημέρα της κρίσης του κορωνοϊού, η οικονομική ανάκαμψη σε όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ταχύτερη και ισχυρότερη. Η απάντηση της ΕΕ θα βοηθήσει να προετοιμαστεί το έδαφος προς αυτή την κατεύθυνση».
Σε αυτό το πλαίσιο, οι Σαρλ Μισέλ, Σαρλ Μισέλ, Κριστίν Λαγκάρντ και Μάριο Σεντένο καλούν όλα τα μέλη του Eurogroup «να εξετάσουν όλα τα δυνατά μέσα με επινοητικό και εποικοδομητικό τρόπο».
Θα πρέπει επομένως η ελληνική οικονομία να σηκωθεί... πρώτη, πως θα γίνει αυτό από την στιγμή που δεν σηκώνονταν ούτε καν προ της κρίσης της πανδημίας.
Την ίδια στιγμή η παγκόσμια οικονομία έχει δεχτεί ένα τρομακτικό σοκ από το οποίο όλοι κάνουν υποθέσεις για το αν θα ανακάμψει ή όχι.
Τα μέτρα για να περιορισθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού «παραλύουν» τις μεγάλες οικονομίες. Οι περισσότεροι όμως διατηρούν ακόμη τις ελπίδες για ταχεία επιστροφή στην ανάκαμψη, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.
Βέβαια για να υπάρξει η ανάκαμψη αυτή θα πρέπει να τυπωθεί αφειδώς χρήμα και να μην είναι δανεικό. Θα γίνει αυτό; Ή θα υπάρξει μια ανάπτυξη σε «υποθήκη»;
Η πανδημία έχει καταλυτική επίδραση στην παγκόσμια οικονομία που ήδη εμφάνιζε σημάδια κόπωσης, σαρώνοντας παράλληλα και τις διεθνείς αγορές, εξανεμίζοντας κεφαλαιοποίηση σχεδόν 15 τρισ. δολαρίων.
Σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση των οικονομολόγων από Βόρειο Αμερική, Ευρώπη και Ασία που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Reuters, η παγκόσμια οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση φέτος, με 1,2% συρρίκνωση του ΑΕΠ και έναντι προβλέψεων για ανάπτυξη 1,6% πριν από μόλις τρεις εβδομάδες.
Οι προβλέψεις κυμαίνονται από πολύ βαθιά ύφεση 6% έως και ισχνή ανάπτυξη 0,7%.
Στο χειρότερο σενάριο, οι οικονομολόγοι προβλέπουν συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 4,9% φέτος, με τις προβλέψεις (για το χειρότερο σενάριο) να κυμαίνονται μεταξύ -9% και -1%.
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι τα άνευ προηγουμένου μέτρα εθνικών κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών για την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας δεν είναι αρκετά ώστε να αποτρέψουν μια ύφεση, αν και θεωρούν ότι το σοκ είναι μεν μεγάλο αλλά προσωρινό, αναμένοντας επιστροφή στην ανάκαμψη στο τρίτο τρίμηνο.
Πολλά θα εξαρτηθούν από το εάν θα σημειώσουν επιτυχία οι προσπάθειες κυβερνήσεων, πολιτών και εργαζομένων υγείας στην ανάσχεση του Covid-19, αλλά και στις εξελίξεις σε άλλες σημαντικές χώρες, όπως η Βραζιλία και Ινδία, όπου η πανδημία είναι στα πρώτα στάδια.
«Το χτύπημα είναι σημαντικά χειρότερο από ό,τι η ύφεση του 2008-2009. Υποβαθμίζουμε για μία ακόμη φορά τις προβλέψεις μας. Η έλλειψη αποτελεσματικών μέτρων για να περιορισθεί η εξάπλωση του ιού στις ανεπτυγμένες αγορές και κάποιες αναδυόμενες ήταν ένας από τους λόγους που μας οδήγησε στην προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων για την παγκόσμια ανάπτυξη», επισημαίνει ο Ίθαν Χάρις, head of global economics στην BofA.
Aπαντώντας σε ξεχωριστή ερώτηση, 11 οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η παγκόσμια οικονομία θα χρειασθεί 3 με 6 μήνες ώστε να αρχίσει να ανακάμπτει, ενώ εννέα βλέπουν εννέα μήνες ή και περισσότερο.
Δύο οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η παγκόσμια οικονομία θα χρειασθεί ένα με δύο χρόνια για να συνέλθει. Οκτώ οικονομολόγοι εμφανίζονται αρκετά αισιόδοξοι, αναμένοντας επιστροφή στην ανάκαμψη στο επόμενο τρίμηνο.
Για την αμερικανική οικονομία προβλέπουν συρρίκνωση του ΑΕΠ 2,5% στο πρώτο τρίμηνο και 20% στο δεύτερο, ενώ προ τριών εβδομάδων ανέμεναν ανάπτυξη 0,7% και ύφεση 5% αντιστοίχως. Για το τρίτο τρίμηνο όμως προβλέπουν ανάκαμψη με ρυθμούς 10,5%, ενώ η μέση πρόβλεψη για το σύνολο του 2020 είναι ύφεση 3% και ανάπτυξη 3,2%.
Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ύφεση και για την Ευρωζώνη, με 3,3% συρρίκνωση του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο και ακόμη βαθύτερη 9,1% για το δεύτερο, με ανάκαμψη 6% στο τρίτο τρίμηνο.
Τα τελευταία μακροοικονομικά καταδεικνύουν ότι η Κίνα -από όπου ξεκίνησε η διασπορά του κορωνοϊού- οδεύει προς την ανάκαμψη. Για πρώτη φορά όμως στην ιστορία των δημοσκοπήσεων του Reuters, οι οικονομολόγοι προβλέπουν συρρίκνωση του κινεζικού ΑΕΠ 6,1% στο πρώτο τρίμηνο, με ανάκαμψη 3,3% στο δεύτερο.
Yπάρχει ένα ζήτημα στις προβλέψεις όλων για το τι μέλλει γενέσθαι στην παγκόσμια οικονομία. Η ύφεση είναι δεδομένη όπως και ότι θα είναι πολύ ΜΕΓΑΛΗ.
Η ανάπτυξη όμως είναι κάτι που το υποθέτουν με διάφορες θεωρίες όπως του «ελατηρίου που συμπιέζεται» κ.λ.π.
Η αλήθεια είναι πως πρώτη φορά συμβαίνει κάτι τέτοιο και κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει. Όλοι απλά ελπίζουν να υπάρξει ολική επαναφορά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου