Powered By Blogger

Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Παραίτηση Α.Νταβούτογλου - Ο Ρ.Τ.Ερντογάν έδωσε εντολή για εισβολή στην Συρία και επιθεώρησε τις ειδικές δυνάμεις (φωτό,vid)

ΣΦΟΔΡΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣτου Βασίλη Καπούλα
 
Έντονες είναι οι διαρροές για παραίτηση του Τούρκου πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, και έκτακτο συνέδριο του AKP μέσα στον Μάιο στο οποίο δεν θα θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος καθώς ο Ρ.Τ.Ερντογάν φέρεται να έχει δώσει εντολή για εισβολή στην Συρία με ανώτατους Τούρκους αξιωματικούς να διαφωνούν.
 
Μετά από μια έκτακτη συνάντηση με τον Α.Νταβούτογλου που κράτησε 1 ώρα και 40 λεπτά φαίνεται ότι  ο Ρ.Τ.Ερντογάν επιμένει στην αντικατάσταση του ενώ νωρίτερα επισκέφτηκε τις τουρκικές ειδικές δυνάμεις.
 
Το δίλημμα πλέον είναι αν θα υπάρξει "παραίτηση"Α.Νταβούτογλου ή θα τον διώξει με την βία ο Ρ.Τ.Ερντογάν.
 
Η Μόσχα διεθέτει τις πληροφορίες που δείχνουν ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ Ρ.Τ.Ερντογάν και Α.Νταβούτογλου παρά τις διαβεβαιώσεις του τελευταίου περί ετοιμότητας εισβολής στην Συρία ενώ σήμερα η εκπρόσωπος του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, προχώρησε σε νέα σφοδρή επίθεση:
 
"Kάναμε ότι ήταν δυνατόν για να λύσουμε τις διαφορές με τηννΤουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να βρούμε λύσεις και συμβιβασμούς. Αλλά δυστυχώς όλα εξαρτώνται από την τωρινή τουρκική ηγεσία. Φαίνεται ότι θέλουν να αναβιώσουν την ισχύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Όλα τα στοιχεία της τωρινής τουρκικής πολιτικής αυτό δείχνουν. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία τελείωσε και όλοι γνωρίζουμε το πως" ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Ο Ρ.Τ.Ερντογάν φέρεται να έχει πει ότι "δεν πρέπει να ξεχνάς πως ανέβηκες στο αξίωμα σου, τι πρέπει να κάνεις και ποιοι είναι οι στόχοι σου" λίγο πριν την συνάντηση του με τον Α.Νταβούτογλου.
 
"Τα αξιώματα είναι μέσα υπηρέτησης του λαού. Η καρδιά και το μυαλό πρέπει να εργάζονται για να υπηρετούν το έθνος ανεξάρτητα αν είσαι δήμαρχος, υπουργός, πρωθυπουργός ή πρόεδρο" τόνισε ο Ρ.Τ.Ερντογάν.
 
Ακόμη δεν είναι γνωστό ποιος ζήτησε την εσπευσμένη συνάντηση.
 
Όλα αυτά, έπειτα από τη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος στις 29 Απριλίου, όπου ο Νταβούτογλου αναγκάστηκε να παραχωρήσει το δικαίωμα να ορίζει τους προέδρους των τοπικών οργανώσεων.
 
Μετά την πιο σύντομη ομιλία του, διάρκειας μόλις 50 λεπτών, ο Νταβούτογλου ερωτήθηκε από δημοσιογράφο της Hurriyet αν προανήγγειλε την παραίτησή του, με τον πρωθυπουργό να απαντά ότι δεν έχει λάβει ακόμα καμία απόφαση, είναι στο στάδιο της απόφασης και ότι εξετάζει τα πράγματα.
 
Το κλίμα περί αποχώρησης πυροδότησε και ένα κείμενο σε πρωτοεμφανιζόμενο μπλογκ, το οποίο εκθείαζε το έργο του Ερντογάν και τόνιζε πως ο Νταβούτογλου δεν κατάφερε να «υπηρετήσει» σωστά τον «σουλτάνο» ενώ το μόνο που μπορεί να προστατεύσει τη χώρα είναι «η σοφία και η δύναμη του προέδρου».
 
Αναφερόμενος, μάλιστα, στους «προδότες» της χώρας ο κυριότερος, σύμφωνα με τον συντάκτη είναι ο Αχμέτ Νταβούτογλου, τον οποίο «ο αρχηγός ευλόγησε για περίπου δύο χρόνια θέτοντάς τον στην θέση του πρωθυπουργού, με μόνο δύο προσδοκίες, να μη συνεργαστεί με τη Δύση και να βοηθήσει στη μετάβαση του προεδρικού συστήματος».
 
Βέβαια, σύμφωνα με τον δημιουργό του μπλογκ ο Νταβούτογλου δε σημείωσε επιτυχία σε κανένα από τα δύο ζητήματα καθώς έδωσε συνεντεύξεις στα δυτικά μέσα ενημέρωσης του «διαβόλου», συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και έκανε συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ δεν υπερασπίστηκε τον Ερντογάν «απέναντι στα ατελείωτα ψέματα της αντιπολίτευσης».
 
Όλα αυτά, ενώ ο Ερντογάν δείχνει να προτιμά το δεξί του χέρι τον υπουργό Μεταφορών, Μπιναλί Γιλντιρίμ, για την πρωθυπουργία ή τον υπουργό Ενέργειας Σερχάτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος τυγχάνει να είναι γαμπρός του…
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου