Powered By Blogger

Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Ανακαλύφθηκε γαλαξίας από τη βρεφική ηλικία του Σύμπαντος.

Διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε τον πιο αχνό γαλαξία του πρώιμου σύμπαντος που έχει ποτέ βρεθεί. 

Ο γαλαξίας αυτός βρίσκεται σε απόσταση περίπου 13 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη. Η γέννηση του Σύμπαντος οριοθετείται πριν
από περίπου 13.8 δισ. έτη.
Η ανακάλυψη
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το ισχυρό διαμέτρου δέκα μέτρων τηλεσκόπιο Keck στη Χαβάη και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «The Astrophysical Journal Letters».
Ο γαλαξίας παρατηρήθηκε όπως ήταν μερικές μόνο εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια μετά τη γέννηση του Σύμπαντος. Είναι μικρός, καθώς η αστρική μάζα του είναι μόλις το 1% του δικού μας γαλαξία. Η ανίχνευση του μακρινού στον χώρο και στον χρόνο, μικρού και αχνού γαλαξία έγινε με τη χρήση της τεχνικής του βαρυτικού φακού, η οποία κατέστησε δυνατό να εντοπισθεί ο πανάρχαιος γαλαξίας, ο οποίος ήταν κρυμμένος πίσω από έναν άλλο πιο κοντινό.
Η τεχνική
Η μέθοδος του βαρυτικού φακού (ή μικροφακού) που αναπτύχθηκε πρόσφατα έχει συμβάλει πολύ στη διαστημική εξερεύνηση τα τελευταία χρόνια. Η τεχνική βασίζεται σε ένα φαινόμενο που προβλέπεται από τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας, και βρίσκει εφαρμογή κυρίως στην αναζήτηση πλανητών. Οι ερευνητές επικεντρώνουν την προσοχή τους όταν ένα άστρο περνάει μπροστά από ένα άλλο, πιο μακρινό άστρο.
Κατά το πέρασμα αυτό, το βαρυτικό πεδίο του πιο κοντινού άστρου – το οποίο σύμφωνα με τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας κάμπτει τον περιβάλλοντα χωροχρόνο – διαθλά το φως του πιο μακρινού άστρου λειτουργώντας σαν μεγεθυντικός φακός  μέσα από τον οποίο το άστρο και οι πλανήτες που κινούνται γύρω από αυτό γίνονται ορατά από τη Γη.
Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνει το μέγεθος και η φωτεινότητα ενός κοσμικού σώματος ως και 20 φορές. Η ίδια μέθοδος χρησιμοποιείται και για τον εντοπισμό πολύ μακρινών γαλαξιών. Χρησιμοποιούνται ως βαρυτικοί φακοί πολύ μεγάλοι γαλαξίες οι οποίοι στρεβλώνουν και μεγεθύνουν το φως των γαλαξιών που βρίσκονται σε πιο μακρινές αποστάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου