Powered By Blogger

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Συντριπτική-κατ'αρχήν-ήττα για την κυβέρνηση: "Με το ζόρι" 160 ψήφοι υπέρ του Σ.Δήμα (upd 2)

"ΦΟΥΛ" ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΝ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΠΟΥ 10-14 ΕΦΕΔΡΕΙΕΣ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΔΥΟ ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ
Σε πολιτική συντριβή ανάλογη της οποίας δεν έχει υποστεί ποτέ άλλοτε κυβέρνηση κατά την μεταπολιτευτική περίοδο εξελίχθηκε η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς την κυβερνητική πρόταση για το πρόσωπο του Σταύρου Δήμα υπερψήφισαν μόλις 160 βουλευτές.
Αρκετοί, πάντως, από αυτούς που αναμενόταν να ψηφίσυν "υπέρ" ψήφισαν παρόντες. Θεωρούμε ότι υπάρχει μια δεξαμενή κάπου 10-14 βουλευτών που σε επόμενη ψηφοφορία θα μπορούσαν να ψηφίσουν "υπέρ".
Παρών ψήφισε μέχρι και ο Π.Μελάς ο οποίος θεωρούνταν σίγουρος για πολλούς στη ΝΔ ότι θα ψήφιζε υπέρ της υποψηφιότητας Στ.Δήμα.
Από την άλλη πλευρά ο Μ.Ανδρουλάκης που είχε διακηρύξει τα "τρία όχι" ήδη "έφαγε" το πρώτο και ψήφισε "παρών".
Ο υποψήφιος που προτάθηκε από την κυβέρνηση έλαβε 160 ψήφους, σαράντα λιγότερες από τις 200 που προβλέπει για την πρώτη ψηφοφορία το Σύνταγμα και 20 από τον πήχη των 180 που απαιτούνται στην τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία.
Επλισης 135 βουλευτές επέλεξαν «Παρών», ενώ πέντε απουσίαζαν – με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αννα Χατζησοφιά ανάμεσά τους για άγνωστο λόγο μέχρι στιγμής. 
Μόνο πέντε ανεξάρτητοι βουλευτές προστέθηκαν τελικά στην κυβερνητική δύναμη των 155 βουλευτών: Οι Χρήστος Αηδόνης, Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Κατερίνα Μάρκου και ο Γιώργος Νταβρής.
Τέσσερις ανεξάρτητοι βουλευτές προτίμησαν να απουσιάσουν: Οι Κώστας Γιοβανόπουλος και Γιώργος Κασαπίδης (από τους οποίους η κυβέρνηση αναμένει μεταστροφή σε επόμενη φάση), καθώς και οι ανεξάρτητοι που προέρχονται από τη Χρυσή Αυγή Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και Στάθης Μπούκουρας.
Ο Γιώργος Κασαπίδης απουσίασε λόγω του αιφνιδίου θανάτου του πατέρα του, και ο Κώστας Γιοβανόπουλος βρισκόταν μαζί του στην κηδεία για να του συμπαρασταθεί.
Από τους συνολικά 24 ανεξάρτητους βουλευτές οι υπόλοιποι 15 επέλεξαν το ΠΑΡΩΝ, αλλά δεν είναι όλοι στην ίδια κατηγορία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις: Οι περισσότεροι εξ αυτών θεωρείται μεν ότι θα διατηρήσουν την ίδια στάση μέχρι τέλους, αλλά για περίπου τους μισούς η κυβέρνηση τρέφει ελπίδες ότι μπορεί τελικά να ψηφίσουν υπέρ.
Απόλυτη δικαίωση του defencenet που ήταν το μοναδικό ελληνικό ΜΜΕ που έγραφε 20 ώρες πριν ότι "Δεν βγαίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας"  και είναι αδύνατο για την κυβέρνηση να εκλέξει ΠτΔ και να αποφύγει τις εκλογές
Συγκεκριμένα είπαμε " Με το ζόρι θα συγκεντρώσει περί τους 170 βουλευτές (με το ζόρι 160 τελικά) αύριο η κυβερνητική πρόταση με υποψήφιο πρόεδρος της Δημοκρατίας τον Σταύρο Δήμα, ενώ αν δεν αλλάξει η υποψηφιότητα Δήμα στην καθοριστική τρίτη ψηφοφορία που απαιτούνται 180 ψήφοι, οπότε να αποκτήσει μια νέα δυναμική η εκλογή προέδρου (ο Σ.Δήμας ήταν από την αρχή "καμμένο χαρτί") είναι βέβαιη η προσφυγή στις κάλπες.
Τουλάχιστον δύο μεγάλες δυτικές πρεσβείες χωρών μελών της ΕΕ και της ευρωζώνης (η γερμανική δεν περιλαμβανεται σε αυτές) σε αναφορές τους προς τα εθνικά τους κέντρα σημειώνουν ότι "Είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από τη νυν Βουλή" και βλέπουν εθνικές κάλπες μέσα στον Ιανουάριο αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πηγές στο defencenet.gr."
 
Σήμερα το πρωί σας αναλύσαμε τι θα συμβεί και ποιες πολιτικές εξελίξεις αναμένουμε με βάση των αριθμό των βουλευτών που θα ψήφιζαν υπερ του Στ.Δήμα δέιτε με πολύ προσοχή τι γράψαμε για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να συγκεντρώσει μόνο 160-165 ψήφους
 
Οι εκλογές είναι πλέον προ των πυλών αν και στο παρασκήνιο ήδη "δουλεύεται" μια τελευταία προσπάθεια για "κυβέρνηση ειδικού σκοπού"...
Τα αποτελέσματα της πρώτης ψηφοφορίας έχουν ως εξής:
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: 127 «ΝΑΙ»
ΠΑΣΟΚ: 28 «ΝΑΙ»
ΣΥΡΙΖΑ: 71 «ΠΑΡΩΝ»
ΛΑΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: 16 «ΠΑΡΩΝ»
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ: 12 «ΠΑΡΩΝ»
ΚΚΕ: 12 «ΠΑΡΩΝ»
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: 10 «ΠΑΡΩΝ»
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: 13 «ΠΑΡΩΝ» - 2 «ΝΑΙ» ΚΑΙ 2 ΑΠΟΝΤΕΣ: Κώστας Γιοβανόπουλος και Γιώργος Κασαπίδης (λόγω θανάτου του πατέρα του Κασαπίδη)
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ: 3 «ΝΑΙ», 2 «ΠΑΡΩΝ» ΚΑΙ 2 ΑΠΟΝΤΕΣ: Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος.
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου