Powered By Blogger

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Τουρκία: Στοιχεία-σοκ για την ενεργειακή ισχύ της - Μετατράπηκε σε υπερκόμβο ενέργειας μέσα σε 10 χρόνια!

ΘΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ 'Η ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑΠΙΟΥΝ;
 
Σε ενεργειεκό υπερκόμβο μετατράπηκε αθόρυβα τα τελευταία δέκα χρόνια η Τουρκία, ενώ στην Ελλάδα μαινόταν ο πόλεμος για τον South Stream ο οποίος κόστισε στην χώρα την βίαιη ουσιαστικά (αν σκεφθούμε τα Δεκεμβριανά και το δήθεν σκάνδαλο του Βατοπαιδίου που "έστρωσε" ψυχολογικά την πτώση της κυβέρνησης Καραμανλή.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο South Stream μετατράπηκε σε ... "Turkish Stream" με την Ρωσία να απαντά στον πόλεμο των δυτικών που μαίνεται εναντίον της και τα εμπόδια που έβαζαν στο έργο με την περαιτέρω ενεργειακή αναβάθμιση: O Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν μιλώντας σήμερα κατά τη διάρκεια του διεθνούς συμποσίου  Στρατηγικής Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου αποκάλυψε ότι αυτή την στιγμή η Τουρκία είναι ο βασικός κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου και πετρελαίου από την Ασία και την Μέσα Ανατολή προς τον έξω κόσμο!
Οπως είπε:
-Ηδη το πετρέλαιο του Τουρκμενιστάν και του Καζακστάν μεταφέρεται στην Μεσόγειο μέσω του αγωγού Μπακού - Τυφλίδας - Τσεϊχάν».
-Παρατάθηκε για 20 χρόνια η συμφωνία για τη λειτουργία του πετρελαιαγωγού Κιρκούκ - Γιουμούρταλικ και θα αυξηθεί η χωρητικότητα του.
-Από το 2007 λειτουργεί ο αγωγός φυσικού αερίου Μπακού - Τυφλίδας - Ερζερούμ και η διασύνδεση φυσικού αερίου Τουρκίας -Ελλάδας.
-Το φυσικό αέριο του Ιράκ θα διοχετευθεί στη διεθνή αγορά μέσω της Τουρκίας.
- Πρόσφατα συμφωνήθηκε ο αγωγός ΤΑΡ για τη μεταφορά αερίου 10 δισ. κυβικών ετησίως από το Αζερμπαϊτζάν, μέσω Τουρκίας και Ελλάδος στην Ευρώπη, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.
"Και έρχεται και ένας ακόμα αγωγός. Αυτός ο αγωγός θα περνάει για λίγο από τη Μαύρη Θάλασσα και στην συνέχεια, μέσω Τουρκίας και Ελλάδος, θα οδηγεί στη Ευρώπη. Αν συμφωνήσουμε, θα κατασκευάσουμε αυτόν τον αγωγό, χωρητικότητας 63 δισ. κυβικών ετησίως συμπλήρωσε.
Και βέβαια δεν παρέλειψε να απειλήσει και πάί Ελλάδα και Κύπρο και να προειδοποιήσει ότι εν πρόκειται να αποσύρει το Barbaros από την κυπριακή ΑΟΖ όσο Ελλάδα και Κύπρος δεν παίρνουν στα σοβαρά τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας". Κοινώς, αν δεν "καθίσουν στα τέσσερα"...
Το τραγικό είναι ότι ελάχιστοι στην Ελλάδα αντιλαμβάνονται και γνωρίζουν τι συμβαίνει στην Τουρκία. Την αντιμετωπίζουν ως τον "μεγάλο ασθενή", ενώ μετασχηματίζεται ταχύτατα σε μεγάλη στρατιωτική δύναμη και είναι ήδη μεγάλη οικονομική δύναμη, μέλος των G20.
Αν υλοποιηθεί ο Turkish Stream (οι Αμερικανοί δεν το θέλουν και θα υπονομεύσουν την κατασκευή του (ήδη πολλοί "αρμόδιοι" στην Ελλάδα άρχισαν να ανησυχούν για τον τουρκικό "ενεργειακό υπερκόμβο" τώρα που τέθηκε το θέμα του ρωσικού αγωγού, ενώ ούρλιαζαν από ευτυχία για την διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας όταν υπογραφόταν ο ΤΑΡ) τότε η Τουρκία θα γίνει ο "κλειδοκράτορας" της ενέργειας Μέσης Ανατολής και νότιας Ασίας. Και όποιος κρατάει τα κλειδιά μπορεί να κλείνει διακόπτες και να εκβιάζει...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου