Powered By Blogger

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Συρία, έκτακτη είδηση: Μάχες μεταξύ Κούρδων και ανταρτών


Συγκρούσεις άνευ προηγουμένου μεταξύ κουρδικών πολιτοφυλακών και ανταρτών κατά του καθεστώτος στο Χαλέπι, στη βόρεια Συρία, έκαναν 30 νεκρούς και 200 αιχμαλώτους, ανέφερε σήμερα το συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH). 
Αυτές οι συγκρούσεις προστίθενται στη σύγκρουση μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ομάδων ανταρτών
από τότε που η εξέγερση εναντίον του καθεστώτος μετατράπηκε σε ένοπλη εξέγερση, αποδυναμώνοντας περαιτέρω μια χώρα που μαστίζεται από 19 μήνες βίας.

Πρωτόγνωρες συγκρούσεις ξέσπασαν τη Παρασκευή μεταξύ ανταρτών και μελών του Κόμματος της Δημοκρατικής Ένωσης Κούρδων (PYD), το συριακό παρακλάδι του PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, κουρδοτουρκικό) στη γειτονιά του Χαλεπιού με κουρδική πλειονότητα Achrafiye. 
Αυτός ο τομέας του βόρειου τμήματος του Χαλεπίου ήταν σχετικά ανέγγιχτος από τη βία που ξέσπασε στις 20 Ιουλίου στην πόλη. Σύμφωνα με τους κατοίκους, περίπου 200 αντάρτες διείσδυσαν στο Achrafiye και μέλη των λαϊκών κουρδικών επιτροπών που σταθμεύουν σε φράγματα ελέγχου προσπάθησαν να τους σταματήσουν, προκαλώντας τις συγκρούσεις.

«Τριάντα άνθρωποι  -Άραβες και Κούρδοι-  έχασαν τη ζωή τους στις μάχες, συμπεριλαμβανομένων 22 μαχητών από τις δύο πλευρές», δήλωσε το OSDH σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι η περιοχή ελέγχεται από τις πολιτοφυλακές του PYD. 

Δεκάδες άτομα έχουν συλληφθεί στη συνέχεια, ως επί το πλείστον αντάρτες, σύμφωνα με το OSDH, μια ΜΚΟ που εδρεύει στη Βρετανία, που βασίζεται σε ένα δίκτυο ακτιβιστών και σε πηγές στα πολιτικά και στρατιωτικά νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα.
«Περισσότεροι από 200 άτομα απήχθηκαν», δήλωσε ο διευθυντής του OSDH, Rami Abdel Rahman. «Περίπου 20 αντάρτες απήχθηκαν από το PYD. Τα άλλα απαχθέντα άτομα είναι Κούρδοι».

Η κουρδική μειονότητα (15% των 23 εκατ. Σύριων) είναι εχθρική προς το καθεστώς, το οποίο την έχει καταπιέσει και είναι δύσπιστη με την αντιπολίτευση την οποία κρίνει ότι δεν αναγνωρίζει την ιδιαιτερότητά των Κούρδων. 

«Προειδοποιούμε για τις πιθανές συνέπειες αυτών των συγκρούσεων», δήλωσε ο πρόεδρος του OSDH, Rami Abdel Rahman, που εκτιμά ότι τέτοιες μάχες θα επωφεληθούν υπέρ του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ. 
Η σύγκρουση στη Συρία σκότωσε τουλάχιστον 35.000 άτομα σε 19 μήνες, σύμφωνα με το OSDH.

Ινφογνώμων Πολιτικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου