Powered By Blogger

Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Τραυματίστηκε ο μουφτής του Ταταρστάν από έκρηξη βόμβας

   Ο μουφτής του Ταταρστάν, ο πιο υψηλόβαθμος μουσουλμάνος θρησκευτικός αξιωματούχος της μουσουλμανικής ρωσικής δημοκρατίας του Ταταρστάν, τραυματίστηκε την Πέμπτη από έκρηξη βόμβας, που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό του, ενώ ο αναπληρωτής του δολοφονήθηκε από επίθεση ενόπλων, δήλωσαν στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας.
Ο 63χρονος μουφτής Ίλντις Φάιζοφ διακομίστηκε σε νοσοκομείο στην Καζάν, την πρωτεύουσα του Ταταρστάν, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η επιτροπή έρευνας.

Ο αναπληρωτής του μουφτή, ο 64χρονος Βαλιούλα Γιακούποφ δολοφονήθηκε περίπου την ίδια ώρα από έναν ένοπλο στην είσοδο του σπιτιού του στην Καζάν, πρόσθεσε εκπρόσωπος της επιτροπής.

Σύμφωνα με μια πηγή της αστυνομίας που επικαλείται το Ιντερφάξ ο Γιακούποφ ήταν συνεπής πολέμιος του Ουαχαμπισμού (. μιας ακραίας τάσης του σουνιτικού Ισλάμ) στο Ταταρστάν, όπου ζουν περίπου 4 εκατ.πολίτες.

Ισλαμιστές μαχητές λένε ότι πολεμούν με στόχο την ίδρυση ενός χωριστού ισλαμιστικού κράτους σε επαρχίες κατά μήκος των νότιων συνόρων της Ρωσίας και στοχοθετούν συχνά μουσουλμάνους θρησκευτικούς αξιωματούχους οι οποίοι είναι πιστοί στην Μόσχα και έχουν την υποστήριξη των τοπικών αρχών.
Στο Ταταρστάν ωστόσο επικρατούσε σχετική ηρεμία τα τελευταία χρόνια και η περιοχή θεωρείται από τις ρωσικές αρχές πρότυπο θρησκευτικής ανεκτικότητας.

Ωστόσο τον περασμένο χρόνο οι αρχές θορυβήθηκαν από την εμφάνιση ένοπλων οργανώσεων που προβάλλουν μια ακραία αντίληψη για το Ισλάμ στην περιοχή.
Δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις στην Καζάν, μια πόλη η οποία βρίσκεται περίπου 735 χλμ.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου