Ούτε ζωγραφιστό δεν θέλουν να βλέπουν στην Ευρώπη τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον οποίο θεωρούν εξαιρετικά ελλειμματικό ως υπουργό Οικονομικών για μια χώρα που κινδυνεύει να χρεοκοπήσει εντός της ευρωζώνης.
Οπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, οι συνάδελφοί του στο Ecofin έχουν «εντυπωσιαστεί» αρνητικά από την αδικαιολόγητη διαχυτικότητά του στις επαφές με τους άλλους υπουργούς, η οποία αντιμετωπίζεται συχνά πυκνά με αμηχανία από τους δεύτερους.
Η εικόνα του ευτραφούς Ευάγγελου Βενιζέλου, που επιχειρεί να φωτογραφηθεί είτε με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε είτε με άλλους, είναι συνηθισμένη στα συμβούλια Ecofin, όπως συνηθισμένα είναι και τα χαμόγελα συγκατάβασης που σχηματίζονται στα πρόσωπα των συναδέλφων του.
Κοινός τόπος στις Βρυξέλλες είναι η αντίληψη ότι οι πιρουέτες του Ελληνα υπουργού απευθύνονται κατά βάση στο εσωτερικό της χώρας, όπου θέλει να προβάλλεται ως ισχυρός συνομιλητής των Ευρωπαίων, σε αντίθεση και με τον «ηττημένο» Γ. Παπανδρέου.
Οι «κουτόφραγκοι» πάντως, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θεωρούν τη συμπεριφορά του Ευ. Βενιζέλου σχεδόν αγοραία, που στα καθ' ημάς θα μπορούσε να αντιστοιχηθεί με «συμπεριφορά καφενείου», η οποία ενισχύει αντί να εξομαλύνει τις αντιθέσεις.
Οι Γερμανοί και οι Γάλλοι θεωρούν δύσκολο να συνεννοηθούν με τον ευφυή συνταγματολόγο, που πριν από λίγους μήνες έδιωξε με αστείες δικαιολογίες την τρόικα από την Ελλάδα ζητώντας πολιτική συμφωνία. Στη συνέχεια και χωρίς ντροπή ο ίδιος εκλιπαρούσε για επιστροφή του κλιμακίου στην Αθήνα.
Ο γαλλογερμανικός άξονας ανοιχτά πλέον δεν εμπιστεύεται τον Ευ. Βενιζέλο, ενώ ήταν έκπληξη πρώτου μεγέθους το πώς ο νέος πρωθυπουργός δεν πρότεινε ένα πρόσωπο της δικής τους εμπιστοσύνης για να εισέλθει στο οικονομικό επιτελείο.
Η δυσκολία να συνεργαστούν οι κοινοτικοί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο έχει ήδη διαμηνυθεί στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Πάντως και ο πρωθυπουργός γεύτηκε τα τερτίπια του υπουργού Οικονομικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ο οποίος πρόσφατα με νυχτερινό non paper κατηγορούσε έμμεσα τον πρωθυπουργό ως άνθρωπο των τραπεζιτών που «αντιμάχεται» το «κούρεμα» του χρέους.
Εξαιρετικά χαμηλή είναι πάντως η εκτίμηση των Ευρωπαίων και για το πρόσωπο του υπουργού Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που ενώ λέει πολλά στην πραγματικότητα δεν κάνει τίποτα για να απορροφηθούν οι πολυδιαφημιζόμενοι πόροι του ΕΣΠΑ. Στους εν αναμονή πόρους των 14 δισ. ευρώ αναφέρθηκε και ο Λουκάς Παπαδήμος προχθές στη Βουλή, υποσχόμενος και αυτός ότι θα χρησιμοποιηθούν για να αιμοδοτήσουν στο μέλλον την οικονομία.
Αναιμική εκτίμηση απολαμβάνει στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων και ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που θεωρείται ότι έκανε σοβαρά λάθη στη διαχείριση της κρίσης κυρίως στα αρχικά στάδια, όταν υποσχόταν αυξήσεις μεταφέροντας ένα λανθασμένο μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου