Powered By Blogger

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Ουκρανία: Συμφωνία πυρηνικής προστασίας με Κίνα

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΤΟΥ 5% ΤΟΥ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ
Η Κίνα υπέγραψε συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Ουκρανία η οποία προβλέπει ότι το Πεκίνο θα ... υπερασπιστεί ακόμα και με πυρηνικά όπλα την Ουκρανία αν δεχθεί επίθεση με πυρηνικά η χώρα που βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης Ρωσίας-ΕΕ, απικαλύπτει η αμερικανική εφημερίδα Washington Times.
«Η Κίνα έχει δεσμευτεί να ... μην χρησιμοποιήσει ή  επιτρέψει σε άλλη χώρα να απειλήσει με χρήση πυρηνικών όπλων εναντίον μιας αποπυρηνικοποιημένης Ουκρανίας. Η Κίνα υπόσχεται  στο μέλλον να παράσχει στην Ουκρανία απτές διαβεβαιώσεις  «πυρηνικής ασφάλειας» , εάν η χώρα  βρεθεί  υπό την απειλή εισβολής με χρήση πυρηνικών  όπλων» αναφέρει ρητά η συμφωνία .
Κίεβο και Πεκίνο συμφώνησαν επίσης να μην επιτρέψουν «Την δημιουργία οποιασδήποτε  αυτονομιστικής , τρομοκρατικής και εξτρεμιστικής  οργάνωσης ή ομάδας στο έδαφος τους   , καθώς την ψήφιση νόμων που βλάπτουν την κυριαρχία, την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της κάθε  χώρας» .
Επιπλέον η Συνθήκη απαιτεί από την Ουκρανία να αναγνωρίσει το Πεκίνο ως το μόνο νόμιμο εκπρόσωπο της Κίνας, εξαλείφοντας έτσι κάθε μελλοντική ουκρανική υποστήριξη προς την Ταϊβάν .
Στη δεκαετία του 1990, η Ουκρανία  πούλησε στην Κίνα το ημιτελές αεροπλανοφόρο «Varyag», το οποίο στην συνέχεια αποτέλεσε το πρώτο κινεζικό  αεροπλανοφόρο «Liaoning» .
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα τελευταία χρόνια, η Κίνα χρησιμοποιεί την Ουκρανία για «να παρακάμψει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας» των Ρώσων στην  αεροπορική και πυραυλική τεχνολογία .
Η χώρα κατασκευάζει επίσης τα αμφίβια χόβερκραφτ Zubr, με ρωσική τεχνολογία, τα οποία χρησιμοποίει το κινεζικό Nαυτικό  «για να εκφοβίσει τους αντιπάλους του» στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα  .
Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία που υπέγραψε η χώρα  με την Κίνα ξεσήκωσε αντιδράσεις τόσο εντός όσο και εκτός Ουκρανίας και αφορούσε  την ενοικίαση προς καλλιέργεια του 5% της ουκρανικής γης (που μπορεί να φθάσει το 9%), προκειμένου να καλυφθούν οι διατροφικές ανάγκες του συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού του ασιατικού γίγαντα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου