Powered By Blogger

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Αλ-Μανάρ: Κατάρριψη τουρκικού αεροσκάφους από τη Συρία



Ένα τουρκικό πολεμικό αεροσκάφος F4 Phantom, που έχει εξαφανιστεί κοντά στα σύνορα μεταξύ Συρίας και Τουρκίας, καταρρίφθηκε από συριακές αντιαεροπορικές δυνάμεις, σύμφωνα με πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού αλ-Μανάρ, που εδρεύει στο γειτονικό Λίβανό και ελέγχεται από την οργάνωση Χεσμπολάχ, παραδοσιακό σύμμαχο της Δαμασκού.

Οι πληροφορίες του σταθμού αλ-Μανάρ δεν έχουν επιβεβαιωθεί, μολονότι ο σταθμός επικαλείται ως πηγές αξιωματούχους των δυνάμεων ασφαλείας στη συριακή πρωτεύουσα.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το BBC, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνει πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την κατάρριψη του τουρκικού αεροσκάφους, ούτε ότι έχει λάβει απολογία από τη συριακή πλευρά. Νωρίτερα, το πρακτορείο Anatolia είχει ισχυριστεί ότι η Συρία παραδέχτηκε την κατάρριψη του αεροσκάφους, απολογούμενη για το περιστατικό. Το BBC αναφέρει επίσης πως η Τουρκία έχει καλέσει έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας για να εξετάσει το ζήτημα.

Πρωτύτερα, η Άγκυρα είχε ανακοινώσει ότι έχει χάσει επαφή μέσω ασυρμάτου με ένα πολεμικό αεροσκάφος, το οποίο πραγματοποιούσε πτήση πάνω από τα νοτιοανατολικά παράλια της Τουρκίας, κοντά στα χωρικά ύδατα της Συρίας.

Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Δαμασκού και της Άγκυρας είναι ιδιαίτερα τεταμένες, καθώς ο τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους επικριτές του σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ-Άσαντ, έχοντας επανειλημμένα καταγγείλει τη Δαμασκό για σφαγές αμάχων.

Επιπλέον, η Άγκυρα είχε παλαιότερα αποκαλύψει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας νεκρών ζωνών σε διάφορα σημεία κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία. Σκοπός ύπαρξης αυτών των ζωνών θα ήταν η προστασία των σύρων προσφύγων οι οποίοι προσπαθούν να καταφύγουν στην Τουρκία ώστε να διαφύγουν από τον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στη χώρα τους.

Εάν οι πληροφορίες του σταθμού αλ-Μανάρ επαληθευθούν, η κατάρριψη του τουρκικού αεροσκάφους θα έφερνε δυνητικά τη Συρία, χώρα της ζώνης επιρροής της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, σε τροχιά σύγκρουσης με την Τουρκία, που διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο NATO.

Ενδεχόμενη στρατιωτικοποιήση και διεθνοποίηση της κρίσης στη Συρία, με πιθανή εμπλοκή της Άγκυρας, θα προκαλούσε μεγάλα προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών, Ρωσίας και Κίνας, δεδομένου ότι η Μόσχα και το Πεκίνο διατηρούν σημαντικές εμπορικές σχέσεις με τη Δαμασκό, ενώ παρέχουν έως τώρα και πολιτική προστασία στο καθεστώς Άσαντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου