Powered By Blogger

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Οι δημιουργοί του Σοσιαλισμού και Κομμουνισμού στην Ελλάδα



Σε συνέχεια του άρθρου για την κοινή καταγωγή των ιδρυτών του Κομμουνισμού (μπορείτε να το δείτε κάνοντας κλικ ΕΔΩ), θα ασχοληθούμε λίγο με την καταγωγή των ιδρυτών της Σοσιαλιστικής Εργατικής Ομοσπονδίας (ΦΕΝΤΕΡΑΣΙΟΝ) που μετά έγινε Σ.Ε.Κ.Ε (Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδος) μέτά Σ.Ε.Κ.Κ.Ε. (Σοσιαλιστικό Εργατικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος) και μετά ΚΚΕ (Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος)
Δείτε τα έγγραφα και τα περαιτέρω στοιχεία:
Όταν εκδιώχθηκαν οι Εβραίοι από την Ισπανία το 1492, ο πληθυσμός τους μετακινήθηκε προς τα δώθε και με άδεια του Σουλτάνου και της Ορθόδοξης εκκλησίας εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα.
Μεταξύ των εκδιωχθέντων ήταν και η οικογένεια του Αβραάμ Μπεναρόγια. Ο ίδιος γεννήθηκε το 1887, ξεκίνησε τις σπουδές του ως νομικός αλλά δεν αποφοίτησε ποτέ, μετά έγινε δάσκαλος και παράλληλα τυπογράφος, πράγμα χρήσιμο για την εποχή εκείνη που δεν υπήρχε τηλεόραση. Η τυπογραφία ήταν το όπλο προπαγάνδας της εποχής μέχρι που έκανε την εμφάνιση του ο κινηματογράφος αρχικά και το απόλυτο όπλο που ονομάζεται τηλεόραση αργότερα.
Αρχικά ο Μπεναρόγια έδρευε στην Βουλγαρία και το 1908 εγκαταστάθηκε στην Θεσσαλονίκη. Το 1909 δημιούργησε μαζί με τον Αλ. Αρδίτι και κάποιους άλλους Εβραίους την Σοσιαλιστική Εργατική Ομοσπονδία (ΦΕΝΤΕΡΑΣΙΟΝ).Το 1915 εξελέγη μέλος του Ελληνικού κοινοβουλίου μαζί με τον Αλβέρτο Κουριέλ. Η ΦΕΝΤΕΡΑΣΙΟΝ μετετράπη σε Σ.Ε.Κ.Ε (Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδος) το 1918 στον Πειραιά, διότι η Φεντερασιόν ήταν εμφανέστατα Εβραική υπόθεση οπότε και δεν μπορούσε να έχει πανελλαδική εμβέλεια, έτσι πρόσθεσαν και κάποιους Έλληνες ή Ελληνίζοντες. Το Σ.Ε.Κ.Ε. μετονομάστηκε μετά ένα χρόνο σε Σ.Ε.Κ.Κ.Ε (Σοσιαλιστικό Εργατικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος) και τέλος σε ΚΚΕ (Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας) το 1924 στο 3ο έκτακτο συνέδριο του.
ο Ζακ Βεντούρα το 1920 ίδρυσε και οργάνωσε την ΟΣΕΝΕ (Ομοσπονδία Σοσιαλιστικών Εργατικών Νεολαιών Ελλάδος), και τμήμα αυτής, την Ένωση Σοσιαλιστών και Φοιτητών Ελλάδος για την οργάνωση και δράση του κόμματος στην σπουδάζουσα νεολαία. το 1922 σε αντικατάσταση της ΟΣΕΝΕ ιδρύεται η ΟΚΝΕ (Ομοσπονδία Κομμουνιστών Νεολαίων Ελλάδος). η ΟΚΝΕ οργάνωνε συλλαλητήρια το 1930 για την εγκαθίδρυση Πανεπιστημιακού Ασύλου. (σημείωση: Πανεπιστημιακό άσυλο είχαν νωρίτερα και άλλες χώρες με μια τεράστια διαφορά, στο εξωτερικό Πανεπιστημιακό Άσυλο σημαίνει ότι ο Καθηγητής μπορεί να πει ελεύθερα από την έδρα του τις απόψεις του, ενώ στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Άσυλο είναι ο χώρος του Πανεπιστημίου, πράγμα ασύμμετρο με την λογική)
Μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912, η Φεντερασιόν υιοθέτησε το σύνθημα της αυτονόμησης της Μακεδονίας (Το υπόμνημα δημοσιεύτηκε από τον Κομμουνιστή Άγγελο Ελεφάντη στο "Η Φεντερασιόν της Θεσσαλονίκης και το εθνικό ζήτημα), κάτι που συνέχισε και το Σ.Ε.Κ.Ε. και το ΚΚΕ. Μπορείτε να δείτε τα δημοσιεύματα της εφημερίδας Ριζοσπάστης επί του θέματος πατώντας ΕΔΩ και ακόμα ποιος σήμερα χρηματοδοτεί την προπαγάνδα των Σκοπίων, και τον ρόλο κάποιων που είναι εντός των τειχών πατώντας ΕΔΩ και ΕΔΩ, ακόμα: τις επαφές του σημερινού Πρωθυπουργού με τον χρηματοδότη των Σκοπίων πατώντας ΕΔΩ

"Η ίδρυση της Φεντερασιόν σχετίζεται με την ΝεοΤουρκική επανάσταση του 1908 που οργανώθηκε και ξέσπασε στην Θεσσαλονίκη"
Βιβλίο: "Ιστορία του Ελληνικού (?) Εργατικού κινήματος"
Συγγραφέας: Γιάννης Κορδάτος
σελ: 236


Φωτογραφία του ιδρυτικού συνεδρίου του Σ.Ε.Κ.Ε. στον Πειραιά 4-8 Νοε. του 1918.
Διακρίνονται ο Μπεναρόγια -πέμπτος εκ των όρθιων- και Αρδίτι -καθιστός και μπροστά του-


Το παρακάτω έγγραφο είναι η αίτηση αναγνώρισης της Σοσιαλιστικής Εργατικής Ομοσπονδίας (ΦΕΝΤΕΡΑΣΙΟΝ). - Αρχείο Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης π.50:
κάντε κλικ ΕΔΩ για να δείτε το έγγραφο σε μεγέθυνση

Τα ονόματα στην αίτηση είναι τα εξής:
Ζακ Αμαρίου
Α. Αρδίτι
Σ. Γκικόπουλος
Μ. Καράσσο
Σ. Κουένκα
Χ. Μπενρουμπί
Χ. Χαουέλ


Το παρακάτω έγγραφο είναι η αίτηση αναγνώρισης της Σοσιαλιστικής Νεολαίας.- Αρχείο Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης π.70:
κάντε κλικ ΕΔΩ για να δείτε το έγγραφο σε μεγέθυνση

Τα ονόματα στην αίτηση είναι τα εξής:
Μεντές Μπενατόν
Αβράμ Κουένκα
Χαίμ Χαουέλ
Αβράμ Μενασέ
Μωής Σαδικάριο
Σιαλόμ Νισίμ
Ισάκ Σερρέρο


Το παρακάτω έγγραφο είναι το πρακτικό ίδρυσης της νέας λέσχης Θεσσαλονίκης Μπενέ Σιών (Οι Υιοί της Σιών) που ιδρύθηκε παράλληλα με την Σοσιαλιστική Εργατική Ομοσπονδία (ΦΕΝΤΕΡΑΣΙΟΝ)
κάντε κλικ ΕΔΩ για να δείτε το έγγραφο σε μεγέθυνση


Το παρακάτω είναι η υπό Σοσιαλιστικής Εργατικής Ομοσπονδίας εφημερίδα. Όπως μπορείτε να διακρίνετε είναι στα Εβραικά.
Εκδότης αυτής ο Αλβέρτος Αδρίτι
κάντε κλικ ΕΔΩ για να δείτε την εφημερίδα σε μεγέθυνση


πηγές:
βιβλίο: "Ιστορία του Ελληνικού Εργατικού κινήματος" Συγγραφέας: Γιάννης Κορδάτος
βιβλίο: "Η Σοσιαλιστική Εργατική Ομοσπονδία Θεσσαλονίκης (ΦΕΝΤΕΡΑΣΙΟΝ) και η Σοσιαλιστική νεολαία" συγγραφέας: Α. Λιάκος
Καταστατικά της Σοσιαλιστικής Εργατικής Ομοσπονδίας (Federation Socialiste Ouvriere) και της Σοσιαλιστικής Νεολαίας προέρχονται από το αρχείο του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης


ως επίλογο του σημερινού ιστορικού αφιερώματος, θα παραθέσουμε από το βιβλίο-ντοκουμέντο του πρώην Γ.Γ. του ΚΚΕ Ε. Σταυρίδη «Τα παρασκήνια του ΚΚΕ» την μαρτυρία του σοσιαλιστή Νίκου Γιαννιού, ο οποίος παραβρέθηκε στο ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΕΚΕ και αποχώρησε αμέσως μόλις κατάλαβε ποιοι κρύβονταν πίσω από τα παρασκήνια: «Ιδρυταί του ΚΚΕ, τόσον εις τας Αθήνας, όσον και εις την Θεσσαλονίκην, ήσαν Ισραηλίται ή κρυπτοεβραίοι Έλληνες, το δε κίνημά των, παρ’ όλα τα σοσιαλιστικά φαινόμενα ή προσχήματα, ήτο εβραϊκόν εθνικιστικόν. Δυστυχώς, τα σοσιαλιστικά μας επιχειρήματα δεν εισακούσθησαν εφ’ όσον η εβραϊκή ηγεσία είχε τους ιδικούς της ανθελληνικούς σκοπούς, οι δεγύρω αυτής Έλληνες προλετάριοι ήσαν αγράμματοι και αφελείς. Προσήλθαμε, εν τούτοις, ως μειοψηφία εις το πρώτον σοσιαλιστικόν συνέδριον (1918), ηγωνίσθημεν και πάλιν, αλλ’ αποχωρήσαμεν εν τέλει δια να μη γίνομε όργανα της κομμουνιζούσης εβραϊκής πλειοψηφίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου