Powered By Blogger

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Μεγαλύτερη εμπλοκή αναγγέλλει η Ρωσία στα κοιτάσματα της Κύπρου!



Την εντατικοποίηση των σχέσεων ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και τη Ρωσία, ανέδειξε ως προτεραιότητα ο Πρόεδρος της Ρωσίας Ντ. Μεντβέντεφ, με μήνυμα στον Κύπριο ομόλογό του, Δ. Χριστόφια, για τα 65α γενέθλια του. Ιδιαίτερης σημασίας χαρακτηρίζει ο Ντ. Μεντβέντεφ τις συμφωνίες μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας, που υπογράφηκαν το 2010, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «ο εμπιστευτικός προσωπικός διάλογος θα συμβάλει και στο μέλλον στην προώθηση εποικοδομητικής ημερήσιας διάταξης, τόσο σε διμερές όσο και σε διεθνές επίπεδο».


Το μήνυμα του Ρώσου Προέδρου έρχεται σε μια περίοδο που εντείνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί γύρω από τα πλούσια ενεργειακά κοιτάσματα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, με τη Μόσχα να επιζητεί αναβαθμισμένο ρόλο και μερτικό. Η προσέγγιση Κύπρου – Ισραήλ, με φόντο την ενεργειακή συμφωνία για το φυσικό αέριο, φέρνει στο προσκήνιο συμφέροντα που συγκρούονται μεταξύ Τουρκίας, ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσίας, Κίνας, καθώς επίσης και το χαρακτήρα των εύθραυστων συμμαχιών μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που ανεβάζουν το θερμόμετρο στην περιοχή.
Η Ρωσία εμφανίζεται να διεκδικεί άμεσο ρόλο στα κοιτάσματα της Κύπρου, καθώς αναμένεται πρόταση της «Gazprom» στο δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων που θα πραγματοποιήσει η Λευκωσία για το φυσικό αέριο, ενώ δεν αποκλείεται και συνεργασία με τη «Delek», προκειμένου να μπει στο παιχνίδι και να αποκτήσει ρόλο στα κοιτάσματα της περιοχής.
rizospastis
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ-ΕΛΛΑΔΑ

Η δημιουργία πολέμων είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία στις ΗΠΑ

  Του William Rivers (China National News) / μετ. ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ


Δύο ζωτικής σημασίας ειδήσεις χάθηκαν πρόσφατα, μέσα σε μια χιονοθύελλα από ιστορίες για την γυροσκοπική χρηματιστηριακή αγορά και τον σεισμό στην Ανατολική Ακτή.


Η πρώτη ήρθε από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λέον Πανέτα, (Leon Panetta) ο οποίος ανακοίνωσε ότι επετεύχθη μια συμφωνία που θα κρατήσει τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ πέρα ​​από την συχνά – προβαλλόμενη προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου, σε αντίθεση με τις υποσχέσεις του Ομπάμα. Λίγο μετά, ένας εκπρόσωπος του Ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι Αλ-Μαλίκι ήρθε και είπε για περιμένετε, περιμένετε ένα λεπτό, τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη, και οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.Το πιάσατε; Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, κάτι που κατά πάσα πιθανότητα σημαίνει ότι, κάποια στιγμή πριν από τις 31 Δεκεμβρίου, μια συμφωνία θα πρέπει να επιτευχθεί μεταξύ του Αλ-Μαλίκι και των ΗΠΑ για να κρατήσουν οι αμερικανικές δυνάμεις εκεί που έχουν βρεθεί για τις τελευταίες τρεις χιλιάδες ημέρες. Στην πραγματικότητα, ο Πανέτα άφησε να εννοηθεί ότι το Πεντάγωνο έχει ήδη σχέδια για να κάνει ακριβώς αυτό. Ο Πανέτα φρόντισε να χαράξει μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ των «μάχιμων δυνάμεων», που ισχυρίζεται ότι θα αποσυρθούν, και των «δυνάμεων εκπαίδευσης», που φαίνεται ότι θα παραμείνουν στο ορατό μέλλον. Αυτό θα έρθει ως μια μεγάλη ‘άνεση’ για τα στρατεύματα που δεν θα γυρίσουν πίσω, καθώς οι ηγέτες των ανταρτών έχουν καταστήσει σαφές ότι κάθε Αμερικανός στο ιρακινό έδαφος μετά τη λήξη της προθεσμίας απόσυρσης, θα ζει συνεχώς με ένα στόχο στην πλάτη του....


Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση αυτή ήρθε μια είδηση από το Ηνωμένο Βασίλειο από την Daily Telegraph, που είναι επίσης συγκλονιστική:


Η Αμερική και το Αφγανιστάν είναι κοντά στην υπογραφή μίας στρατηγικής συμφωνίας που θα επιτρέψει σε χιλιάδες Αμερικάνους στρατιώτες να παραμείνουν στη χώρα μέχρι τουλάχιστον το 2024.


Η συμφωνία θα επιτρέπει όχι μόνον τους στρατιωτικούς εκπαιδευτές να μείνουν για τη δημιουργία του αφγανικού στρατού και της αστυνομίας, αλλά και αμερικανικές ειδικές δυνάμεις και αεροπορικές δυνάμεις να παραμείνουν.

ξιωματούχοι τόσο του Αφγανιστάν όσο και Αμερικανοί δήλωσαν ότι ήλπιζαν να υπογράψουν το σύμφωνο πριν από τη διάσκεψη της Βόννης για το Αφγανιστάν τον Δεκέμβριο, ανέφερε η Telegraph. Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Χαμίντ Καρζάι συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα να κλιμακώσουν τις διαπραγματεύσεις και οι σύμβουλοι εθνικής ασφαλείας τους θα συναντηθούν στην Ουάσιγκτον τον Σεπτέμβριο, πρόσθεσε το άρθρο.


2024.


Περισσότερα από δώδεκα χρόνια από τώρα.


Επτά εκλογές για το Κογκρέσο και τρεις προεδρικές εκλογές από τώρα.


Θα είμαι 52 ετών, πριν εξετασθεί το ενδεχόμενο να αποσυρθούν οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτού του «στρατηγικού συμφώνου».


Ο Πόλεμος των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν άρχισε στις 7 Οκτωβρίου του 2001, περισσότερα από δέκα χρόνια πριν. Ο Πόλεμος των ΗΠΑ στο Ιράκ άρχισε στις 20 Μαρτίου 2003, σχεδόν εννέα χρόνια πριν. Συν το εξάμηνο που έχουμε εμπλακεί στην Λιβυκή σύγκρουση, και έχoυμε τις Ηνωμένες Πολιτείες να είναι σε πόλεμο για συνολικά δεκαεννέα χρόνια ... και τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, η προθεσμία απόσυρσης το Ιράκ έχει γίνει ελαστική, και το χρονοδιάγραμμα απόσυρσης από το Αφγανιστάν πρόκειται απομακρύνεται τόσο πολύ από τον ορίζοντα ώστε να καταντήσει άνευ νοήματος.

Πίσω, όταν ο Τζορτζ Μπους ήταν στην εξουσία, πολλοί άνθρωποι είχαν επίγνωση του πόσο πλούσια έγινε η οικογένειά του, οι φίλοι του και οι σύμμαχοί του από αυτές τις συγκρούσεις. Η Halliburton του Ντικ Τσένι, η KBR, η συνδεδεμένη με τον Μπους Carlyle Group, η Blackwater / Xe και πολλές άλλες έφερναν σωρό τα χρήματα χάρη σε ένα σκληρό απλό οικονομικό αλγόριθμο: κάθε μέρα από αυτούς τους πολέμους, κάθε μερίδα που θα φαγωθεί, κάθε στολή που θα φορεθεί, κάθε σφαίρα που θα φύγει, κάθε βόμβα που θα πέσει, κάθε πύραυλος που θα σηκωθεί, κάθε ελικόπτερο που θα καταρριφθεί, και κάθε πλαστική σακούλα που θα γεμίσει με ένα πτώμα μεταφράζεται άμεσα σε ακραία κέρδη για κάποιον.


Ο Μπους έχει φύγει τώρα, αλλά ο αλγόριθμος παραμένει αδίστακτα στη θέση του. Εταιρείες με πολεμικό προσανατολισμό όπως η DynCorp, η Washington Group International, η Aegis Defense Services, η URS Corporation, η BAE Systems, η Renco, η CACI, η Bechtel, η General Dynamics, η General Electric, και η Τιτάν, μαζί με τους γίγαντες του πετρελαίου, όπως η ExxonMobil και η Chevron, έχουν ωφεληθεί με εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια από αυτές τις συγκρούσεις, και είναι έτοιμες να συνεχίσουν να το πράττουν και στο μέλλον.


Για σκεφτείτε το.


Δεκαεννέα συνολικά χρόνια πολέμου, που ανέρχονται σε περίπου επτά χιλιάδες συνεχείς ημέρες αισχροκέρδειας από το αίμα, τα κόκαλα και τη σάρκα των στρατιωτών και των αμάχων.


Έχουμε ακούσει πολλά σχετικά με την ιδέα ότι ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι “too big to fail” (‘πολύ μεγάλα για να αποτύχουν’) και έτσι έχουν διασωθεί από την οικονομική ζώνη της καταστροφής που οι ίδιοι βοήθησαν να δημιουργηθεί, με ελάχιστη ή καμία τιμωρία για τους δράστες στον απόηχο. Ενώ δεν μπορεί να υπάρξει καμία αμφιβολία ότι οι ενέργειες αυτών των ουσιαστικά εγκληματικών επιχειρήσεων έχουν κάνει μεγάλη και μόνιμη ζημιά στην αμερικανική οικονομία, ελάχιστη προειδοποίηση έχει δοθεί για τις αφάνταστες δαπάνες που έχουν δοθεί σε μια δεκαετία σε μεγάλο βαθμό από τους ατελέσφορους πολέμους και το βάναυσο κόστος που επιβάλλεται στον αμερικανικό λαό - ειδικότερα οι στρατιώτες και οι πολίτες οι οποίοι έχουν φέρει το κύριο βάρος της μάχης - που σημαίνει αισχρό κέρδος για τους επίλεκτους λίγους που ούτε εσείς ούτε εγώ θα συναντήσουμε ποτέ.

Η αισχροκέρδεια από τον πόλεμο δεν είναι κάτι καινούργιο. Ο Ρωμαίος ο οποίος εφηύρε το gladius (ρωμαϊκό ξίφος), έφτιαξε το όπλο που χάραξε μια μόνιμη αυτοκρατορία, και πιθανότατα πέθανε σαν ένας πολύ πλούσιος άνθρωπος. Εδώ στην Αμερική του 21ου αιώνα, όμως, η αυτοκρατορία καταρρέει όχι λόγω έλλειψης των ικανοτήτων μας στον πόλεμο, αλλά επειδή η δημιουργία πολέμων φαίνεται να είναι η μόνη υγιής βιομηχανία που έμεινε στην οικονομία μας. Καταρρέουμε όχι, μολονότι υπάρχει πόλεμος, αλλά εξαιτίας του. Τρώμε τις σάρκες μας και αν οι ισχυροί πίσω από τον Ομπάμα και τον Πανέτα τα καταφέρουν, θα συνεχίσουμε να το πράττουμε για τα επόμενα χρόνια.


Ο πόλεμος στην Αμερική φαίνεται ότι είναι ‘too big to fail’.


Έτσι, θα δημιουργήσουμε τη κοινή μας (κακή) μοίρα.


ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Βουλή: Το χρέος είναι εκτός ελέγχου! Ερχεται νέα τρομοκρατία για νέα μέτρα...

It’s official, που λέει και ο Γιώργος. Το χρέος είναι εκτός ελέγχου. Το λέει η ίδια η Βουλή. Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους της Βουλής, που παρακολουθεί την εκτέλεσή του, κάνει φύλλο και φτερό την οικονομική πολιτική ΓΑΠ (και με Παπακωνσταντίνου και με Βενιζέλο).

Η έκθεση τονίζει ότι αναθεωρήθηκαν «επί τα χείρω» οι εκτιμήσεις και υπάρχει «σημαντική επιδείνωση των μακροοικονομικών δεδομένων».

Για το χρέος προειδοποιεί ότι «η δυναμική του πλέον είναι εκτός ελέγχου» και για το έλλειμμα ότι «θα υπερβεί τις προβλέψεις ακόμη και με την υπόθεση ότι το σύνολο των μέτρων που προβλέπονται στο μεσοπρόθεσμο, καθώς και κάποια μέτρα που λήφθηκαν αργότερα, θα υλοποιηθούν εγκαίρως και στο ακέραιο έως το τέλος του έτους»!

Εκφράζει δε την εκτίμηση ότι «υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι στην υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου» και ότι «θεωρείται απίθανο» να σταθεροποιηθεί το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ «ενισχύοντας έτσι τις αμφιβολίες των αγορών για την επιτυχία του μεσοπρόθεσμου και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας». «Η δυναμική του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ παραμένει ανεξέλεγκτη, καθώς οι παράγοντες που το προσδιορίζουν εξελίσσονται αρνητικά»,προσθέτει.

Ουσιαστικά εκτιμά ότι ούτε με την υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου αναστρέφεται η κατάσταση (άρα θα χρειαστούν νέα μέτρα;). «Η απαρέγκλιτη και έγκαιρη εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου είναι δυνατόν να περιορίσει σημαντικά, αλλά όχι και να εξαλείψει πλήρως τις αποκλίσεις από τον ετήσιο διορθωμένο στόχο του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού» σημειώνεται στο δελτίο το οποίο εξετάζει την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2011. Το Δελτίο αναφέρει πως εάν δεν εφαρμοστούν εγκαίρως όλα τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου τότε το έλλειμμα τόσο του κρατικού προϋπολογισμού όσο και της γενικής κυβέρνησης «είναι δυνατόν να υπερβούν τους στόχους», τονίζει.

Για την πορεία του προϋπολογισμού σημειώνει ότι είναι «ιδιαίτερα ανησυχητική» η εξέλιξη του πρωτογενούς ελλείμματος που αυξήθηκε στο 2,4% από 1,5% το 2010.

Στο «Μηνιαίο Δημοσιονομικό Δελτίο» που εξέδωσε το Γραφείο και μοιράστηκε σήμερα στους βουλευτές – μέλη της Επιτροπής Απολογισμού και Ισολογισμού του Κράτους τονίζεται τέλος ότι πρέπει «να ενισχυθούν οι προσπάθειες μείωσης των πρωτογενών δαπανών» την οποία προκρίνει ως λύση περισσότερο φιλική προς την ανάπτυξη σε σχέση με την αύξηση των εσόδων.

Με απλά λόγια τι λέει η έκθεση του γραφείου, επικεφαλής του οποίου είναι η διδάκτωρ Οικονομικών κυρία Στέλλα Σάββα-Μπαλφούσια;

Ότι δε φτάνουν τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου, ότι οι αποκλίσεις στον προϋπολογισμό τρώνε τις θυσίες του ελληνικού λαού και ότι ίσως θα απαιτηθούν κι άλλα μέτρα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ασκούνται πιέσεις από το οικονομικό επιτελείο προς το γραφείο να ανασκευάσει κάπως τις προβλέψεις τους γιατί έχουν γίνει ρόμπα…

antinews
thermopilai

Το ισλαμιστικό κίνημα του Γκιουλέν χρηματοδοτείται από τον Μπιλ Γκέιτς

Το κίνημα του Φετουλλάχ Γκιουλέν, επιδίωξη του οποίου είναι η αποκατάσταση της οθωμανικής αυτοκρατορίας, έχει βρει έναν φίλο και ευεργέτη στο πρόσωπο του γνωστού Μπιλ Γκέιτς, ιδρυτή και ιδιοκτήτη της εταιρείας Microsoft. Ως γνωστόν, ο Γκέιτς είναι σήμερα το τρίτο πλουσιότερο άτομο στον πλανήτη.

Το 2007, μέσω της νομοθεσίας για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση του Texas, το Ίδρυμα Γκέιτς προσέφερε 10.550.000 δολάρια στο Ίδρυμα Κόσμος, μια εταιρεία του Γκιουλέν που διευθύνει 25 σχολεία στο Τέξας που επιδοτούνται από το αμερικανικό δημόσιο.

Το έντυπο 990 της φορολογικής δήλωσης του Ιδρύματος Κόσμος δείχνει ότι το εν λόγω ίδρυμα έλαβε 41.570.721 δολάρια από φορολογούμενους.

Σήμερα υπάρχουν 85 ισλαμικά σχολεία του Γκιουλέν στις Ηνωμένες Πολιτείες, και όλες λειτουργούν με κρατικές επιδοτήσεις. Στα σχολεία Γκιουλέν, οι μαθητές κατηχούνται στον τουρκικό πολιτισμό, τη γλώσσα και τη θρησκεία, έτσι ώστε να είναι σε θέση να προσφέρουν υπηρεσίες στην υλοποίηση του οράματος του Φετουλάχ Γκιουλέν για ένα παγκόσμιο χαλιφάτο. Τα σχολεία χρηματοδοτούν τουρκικές λέσχες, σωματεία για την προώθηση της τουρκικής γλώσσας, τουρκικά χορευτικά συγκροτήματα και ετήσια ταξίδια στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με τον Στήβεν Σβάρτς του Κέντρου Iσλαμικού Πλουραλισμού, τα 85 σχολεία του Γκιουλέν αναπτύσσουν και προωθούν το ισλαμικό δόγμα, παρουσιάζουν την οθωμανική αυτοκρατορία, η οποία διήρκεσε από το 1299 έως 1923, ως μια χρυσή εποχή και συνεισφέρουν σε μια επανασυγγραφή της ιστορίας, αρνούμενα τη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους κατά τη διάρκεια του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Πολλοί από όσους διδάσκουν σε αυτά τα σχολεία είναι Τούρκοι μετανάστες αμφίβολων διαπιστευτηρίων. Μερικοί έχουν μη μεταναστευτικές βίζες τύπου H-1B, οι οποίες κανονικά χορηγούνται μόνο σε άτομα που διαθέτουν "πολύ εξειδικευμένες γνώσεις σε κάποιο πεδίο ανθρώπινης δραστηριότητας". Το θηλυκά μέλη του διδακτικού προσωπικού εμφανίζονται στις τάξεις τους φορώντας μαντήλες και παραδοσιακή ισλαμική ενδυμασία.

Οι επικριτές του Γκιουλέν δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί τα σχολεία είναι στελεχωμένα με εισαγόμενους εκπαιδευτικούς λειτουργούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όταν χιλιάδες εκπαιδευμένοι και έμπειροι Αμερικανοί εκπαιδευτικοί εκλιπαρούν για μια θέση εργασίας σε κάποιο σχολείο. Είναι, όμως, τα σχολεία πραγματικά τόσο ανατρεπτικά όσο πιστεύεται;

Η Ρέιτσελ Σαρόν-Κρέσπιν γράφει τα εξής: "Στόχος των οπαδών του Γκιουλέν είναι οι έφηβοι μεταξύ 14 και 18 χρόνων, τους οποίους διδάσκουν και κατηχούν στην ışıkevi, τους εκπαιδεύουν στα σχολεία του Γκιουλέν, και τους προετοιμάζουν για μια μελλοντική σταδιοδρομία στους κλάδους της νομικής, της πολιτικής και της παιδείας, προκειμένου να δημιουργήσουν την άρχουσα τάξη του μελλοντικού ισλαμικού τουρκικού κράτους".

Ακόμη πιο αποκαλυπτικό είναι ένα σχόλιο του Νουρετίν Βερέν, γνωστού ως το δεξί χέρι του Γκιουλέν τα τελευταία 35 χρόνια, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «Τα σχολεία αυτά μοιάζουν με βιτρίνες καταστημάτων. Η στρατολόγηση και ο εξισλαμισμός πραγματοποιούνται μέσω μαθημάτων σε νυχτερινά σχολεία. Η χρήση της πρακτικής του σιιτικού ισλάμ "taqiyya" ή "απόκρυψης", που εξυπηρετεί στην απόκρυψη του πραγματικού χαρακτήρα των σχολείων έχει υποστηρικτεί από τον ίδιο τον Γκιουλέν. Σε ένα κήρυγμα του 1999, η Τούρκος "πασάς" έδωσε τις ακόλουθες συμβουλές στους οπαδούς του:

"Πρέπει να κινηθείτε μέσα στις αρτηρίες του συστήματος χωρίς κανείς να αντιληφθεί την ύπαρξή σας, μέχρι να φτάσετε σε όλα τα κέντρα εξουσίας ... Έως ότου οι συνθήκες να είναι ώριμες, αυτοί [οι οπαδοί] πρέπει να συνεχίσουν με αυτό τον τρόπο. Αν κάνουν κάτι πρόωρο, ο κόσμος θα μας συντρίψει τα κεφάλια και οι μητέρες θα υποφέρουν παντού, όπως έγινε στα τραγικά γεγονότα της Αλγερίας, όπως το 1982 στη Συρία ... όπως και στις ετήσιες καταστροφές και τραγωδίες στην Αίγυπτο. Δεν έχει ακόμη έλθει η κατάλληλη ώρα. Θα πρέπει να περιμένετε τον κατάλληλο καιρό, όταν θα έχετε ολοκληρωθεί και οι συνθήκες θα είναι ώριμες, μέχρι να μπορέσουμε να επωμιστούμε ολόκληρο τον κόσμο και να τον κινήσουμε ... Θα πρέπει να περιμένετε μέχρι τη στιγμή που θα έχετε καταλάβει όλη την κρατική εξουσία, μέχρι να έχετε πάρει με το μέρος σας όλη τη δύναμη των συνταγματικών θεσμών στην Τουρκία ... Μέχρι εκείνη την ώρα, οποιοδήποτε βήμα θα είναι πρόωρο, όπως το σπάσιμο ενός αυγού πριν περάσουν και οι 40 ημέρες που θα πρέπει να κρατάει η επώαση πριν εκκολαφθεί. Κάτι τέτοιο θα σκότωνε το νεογνό που κρύβεται μέσα. Έργο μας είναι να αντιμετωπίσουμε τον κόσμο. Τώρα έχω εμπιστευθεί πλήρως τα συναισθήματα και τις σκέψεις μου σε όλους εσάς. Σας τα εκμυστηρεύτηκα κάνοντας έκκληση στην εμπιστοσύνη και εχεμύθειά σας. Ξέρω ότι όταν φύγετε από εδώ, ακριβώς όπως θα πετάξετε τα άδεια κουτιά από χυμό που έχετε στα χέρια σας, πρέπει να αποβάλετε τις σκέψεις και τα συναισθήματα που είχα εκφράσει εδώ".

Ο Φετουλλάχ Γκιουλέν έχει χαρακτηριστεί ως ο "πλέον επικίνδυνος ισλαμιστής" στον κόσμο. Έχει κάνει μια τεράστια περιουσία, 25 δισ. δολαρίων, εν μέρει χάρη στην CIA. Το ποσό αυτό έχει χρησιμοποιηθεί για να μετατρέψει το κοσμικό κράτος της Τουρκίας σε ισλαμική δημοκρατία υπό το κόμμα AKP, ένα κόμμα που τελεί υπό τον έλεγχο του Γκιουλέν.

Ο Αμπντουλλάχ Γκιούλ, πρώτος ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, είναι μαθητής του Γκιουλέν, όπως είναι και ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και ο Γιουσούφ Ζιγιά Οζκάν, ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ανώτατης Εκπαίδευσης της Τουρκίας. Υπό το ΑΚΡ, η Τουρκία έχει μετατραπεί από κοσμικό κράτος σε μια ισλαμική χώρα με 85.000 ενεργά τεμένη (αντιστοιχεί ένα τέμενος σε κάθε 350 πολίτες), με τον μεγαλύτερο κατά κεφαλήν αριθμό στον κόσμο, 90.000 ιμάμηδες, (είναι περισσότεροι οι ιμάμηδες από τους εκπαιδευτικούς τους γιατρούς) και χιλιάδες δημόσια ισλαμικά σχολεία.

Παρά τη ρητορική της προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία έχει μεταφέρει τη συμμαχία της από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Ρωσία και το Ιράν. Έχει καλλιεργήσει δεσμούς με την Χαμάς, την Χεζμπολλάχ και τη Συρία και είναι υπεύθυνη για την καλλιέργεια μια διάχυτης αντιχριστιανικής, αντιεβραϊκής και αντιαμερικανικής προπαγάνδας σε όλο τον πληθυσμό της.

Ο Γκιουλέν έχει δημιουργήσει, επίσης, χιλιάδες σχολεία σε όλη την Κεντρική Ασία και την Ευρώπη. Λόγω του ανατρεπτικού χαρακτήρα τους, τα σχολεία αυτά έχουν κηρυχθεί παράνομα στη Ρωσία και το Ουζμπεκιστάν. Ακόμη και η Ολλανδία, μια χώρα που αγκαλιάζει τον πλουραλισμό και την ανοχή, επέλεξε να κόψει τη χρηματοδότηση των σχολείων του Γκιουλέν, λόγω της πιθανής μελλοντικής απειλής που θέτουν για την κοινωνική ευρυθμία στη χώρα αυτή.

Ας μιλήσουμε επιτέλους

Μυστικές συνομιλίες Παπανδρέου για το Ελληνικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο!

Μεγάλη αποκάλυψη από τα Επίκαιρα, που εκθέτουν τις μυστικές δράσεις και συναντήσεις του Γιώργου Παπανδρέου
Λίγες ώρες πριν την παραίτηση Παμπούκη, που είχε να κάνει και με τις σχέσεις του με τη γερμανική πλευρά, με αφορμή την επένδυση στο Ελληνικό και το ενδιαφέρον του Κατάρ, το σημερινό (25/8/11) τεύχος του περιοδικού “Επίκαιρα” φέρνει στο φως ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ με τις μυστικές συνομιλίες Παπανδρέου με Ισραήλ και ΗΠΑ για τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο.

Καθώς η κυβέρνηση ψάχνει διέξοδο από την κατάρρευση της οικονομικής πολιτικής μέσω της επιβεβλημένης ανακήρυξης της ΑΟΖ (Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης), ο Παπανδρέου φαίνεται ότι σχεδιάζει νέες επενδυτικές στρατηγικές, ενώ Ομπάμα και Νετανιάχου είναι αποφασισμένοι να στηρίξουν τα συμφέροντά τους στην περιοχή CasusBelli από την Τουρκία.

Η ανακήρυξη της ΑΟΖ με την Κύπρο θα δρομολογήσει τις διαδικασίες για τον εντοπισμό και την εκεμτάλλευση των πιθανολογούμενων κοιτασμάτων άνθρακα στην ευρύτερη περιοχή ελληνικού ενδιαφέροντος, βάζοντας την Ελλάδα δυναμικά στο ενεργειακό παιχνίδι, το οποίο ήδη εξελίσσεται στην Ανατολική Μεσόγειο. Με την κίνηση αυτή άλλωστε, συμφωνεί σύσσωμη και η αντιπολίτευση, αφού καιρό τώρα η ΝΔ ζητά την ανακήρυξη της ΑΟΖ της Κύπρου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στο σημερινό τεύχος του περιοδικού, ο δεύτερος παράγοντας που συμπληρωματικά με τον πρώτο ωθεί την κυβέρνηση σε ένα τέτοιο σχεδιασμό είναι η ταχέως πλέον εξελισσόμενη ενεργειακή συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ, η ιδανική ολοκλήρωση της οποίας, απαιτεί την συνεργασία και της Ελλάδας.

Άλλωστε, η ηχηρή παρέμβαση των ΗΠΑ και της Ρωσίας υπέρ του δικαιώματος της Κύπρου να προβεί σε γεωτρήσεις εντός της ΑΟΖ και η κάθετη απόρριψη Ουάσιγκτον και Μόσχας για τις παρόμοιες πρωτοβουλίες της Τουρκίας αποδεικνύουν ότι ένα νέο γεωπολιτικό παράθυρο ιστορικής σημασίας ανοίγει για την Ελλάδα.

Αν βέβαια η Ελλάδα αδρανήσει και το παράθυρο κλείσει, θα επρόκειτο για ασυγχώρητη ολιγωρία, με εθνικές οικονομικές συνέπειες.

Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε συζητήσει το θέμα με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον κατά την επίσκεψή της στη χώρα μας, αλλά και με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Η ανακήρυξη των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μεταξυ Ελλάδας και Κύπρου θα ενοποιήσει το θαλάσσιο οικονομικό και ενεργειακό χώρο μέχρι το Ισραήλ, το επόμενο λογικό βήμα τη δημιουργία αγωγού, ο οποίος θα μεταφέρει κυπριακό, ισραηλινό και αργότερα εφόσον εντοπιστεί ελληνικό φυσικό αέριο στις αγορές της Ευρώπης.

Οι συμφωνίες που ανοίγουν το δρόμο

Συμφώνησαν σε όλα η ισραηλινή εταιρεία Delek με την αμερικανική Noble για συμμετοχή στις εξορύξεις που θα γίνουν στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ.

Η Delek ανακοίνωσε πως υπέγραψε σχετική συμφωνία με τη Noble Cyprus, αλλά και την Avner Oil and Gas Ltd σχετικά με ερευνητικές δραστηριότητες στο οικόπεδο 12. Στην ανακοίνωση προστίθεται πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορεί να αποφασίσει αν θα επιτρέψει τη συμμετοχή της Delek και της Avner στις έρευνες μέχρι την 1η Αυγούστου 2013.

Με τη συμφωνία, Delek και Avner θα αναλάβουν το 15% των εξόδων που θα κάνει η Noble για ερευνητικές εργασίες συμπεριλαμβανομένων εξορύξεων, αξιολογήσεων, ανάπτυξης ακόμα και παραγωγής.

Παράλληλα, μέχρι την 1η Αυγούστου 2013, η Delek Drilling Management και η Avner Oil and Gas θα δικαιούνται να μεταφέρουν τα δικαιώματα τους από τη συμφωνία σε οποιοδήποτε τρίτο μέρος, το οποίο θα γίνει αποδεκτό από τη Νoble, αλλά θα λάβει την έγκριση και των κυπριακών αρχών.

Σε περίπτωση που η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εγκρίνει τη συμμετοχή των δύο εταιρειών και η Noble ανακοινώσει εμπορικά ευρήματα στο οικόπεδο 12, τότε θα δικαιούνται επιστροφή των χρημάτων που συνέβαλαν στο συνεταιρισμό από τη Noble, αναφέρει η συμφωνία.

Παράλληλα, μέχρι την έγκριση από την κυπριακή κυβέρνηση, οι δύο εταιρείες δεν θα έχουν καμία πρόσβαση σε πληροφορίες που σχετίζονται με το οικόπεδο 12, οι οποίες είναι εμπιστευτικές.

Εξάλλου, η εταιρεία Cairn Energy, από τους μεγαλύτερους στο είδος του οργανισμούς, ενδιαφέρεται για επέκταση των ερευνητικών της δραστηριοτήτων στον τομέα της ενέργειας και στην Κύπρο, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times και σύμφωνα με την παρουσίαση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων της εταιρείας.

Ας μιλήσουμε επιτέλους

Αυτή η κυβέρνηση είναι για το Δρομοκαΐτειο

Βάζουν χέρι στο 80% πολιτών που πάσχουν από ανίατες ασθένειες, επειδή τους προσφέρουν νοσοκομειακή περίθαλψη!!!
Γράφει ο Νίκος Μπογιόπουλος
Μπροστά στο μέγεθος του πολιτικού τους «κανιβαλισμού» οι λέξεις χάνουν το νόημά τους.

Οι λέξεις δεν επαρκούν για να περιγραφούν τα πεπραγμένα τους. Γιατί να μιλήσεις; Για αναλγησία; Για βαρβαρότητα; Για απανθρωπιά; Τίποτα πια δεν μπορεί να «χωρέσει» τα «έργα» τους.

Διαβάστε, βγάλτε συμπέρασμα και φρίξτε:

Στις 27 Ιούλη 2011 η κυβέρνηση διά του υπουργού Υγείας, εξέδωσε Απόφαση την οποία ανάρτησε στον ιστότοπο του υπουργείου.

Ιδού, λοιπόν, το «τεκμήριο του εγκλήματος», ιδού η Απόφασή τους, σύμφωνα με την οποία:

Από τούδε και στο εξής, από τους χρονίως πάσχοντες ασθενείς, ανθρώπους που χρήζουν ειδικής και συνεχούς μέριμνας, τους ανθρώπους που φιλοξενούνται σε μονάδες που παρέχουν «υπηρεσίες κλειστής περίθαλψης» (τα ψυχιατρεία, τα γηροκομεία, τα ιδρύματα που φιλοξενούν αναπήρους κλπ.) η κυβέρνηση «βουτάει» μέχρι και το ...80% της σύνταξής τους!

Είναι ασύλληπτο, είναι αδιανόητο, αλλά είναι αληθινό. Είναι επίσημη πολιτική!

Ο κ. Λοβέρδος, επικαλούμενος τη «βιωσιμότητα» αυτών των υπηρεσιών - «βιωσιμότητα» που, όμως, πρέπει σύμφωνα με τα κυβερνητικά σαΐνια να επιτευχθεί διά της «μείωσης της κρατικής επιχορήγησης» - και με πρόσχημα ότι συγγενείς των «οικόσιτων συνταξιούχων» προσπορίζονται αυτές τις συντάξεις, τι κάνει:

Εκδίδει φιρμάνι, το οποίο αφορά σε ανθρώπους ανήμπορους, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία όταν παίρνουν σύνταξη πρόκειται για σύνταξη πείνας και με το φιρμάνι αυτό επιβάλλει κλιμακωτή παρακράτηση στις συντάξεις ως ακολούθως:
Για σύνταξη μέχρι 360 ευρώ παρακράτηση 40%.
Από 360,01-500 ευρώ παρακράτηση 50%.
Από 500,01-1.000 ευρώ παρακράτηση 60%.
Από 1.000,01-1.500 ευρώ παρακράτηση 70%.
Από 1.500,01 ευρώ και άνω παρακράτηση 80%.

Αυτή είναι η επίσημη πολιτική της κυβέρνησης των «σοσιαλιστών». Της κυβέρνησης των «αντιεξουσιαστών». Της κυβέρνησης των «πατριωτών». Της κυβέρνησης των «σωτήρων».

Εφτασαν μέχρι εκεί!

Εφτασαν να βάζουν «χέρι» και στις συντάξεις - κυρίως αναπηρικές - των ανθρώπων που έχουν βρει καταφύγιο μέχρι και στα γηροκομεία, μέχρι και στα ψυχιατρεία!

Εφτασαν να ληστεύουν ανθρώπους που έχουν για απάγκιο τους από τα Θεραπευτήρια Χρονίων Παθήσεων μέχρι το Δρομοκαΐτειο!

Σχόλιο ιστολογίου: Η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της καταπατά όχι μόνο τον ηθικό νόμο, αλλά και το ίδιο το Σύνταγμα, το οποίο ορίζει σαφέστατα πως
μία σύμβαση μεταξύ δύο συμβαλλομένων μπορεί να αλλάξει μόνο εάν συμφωνούν και τα δύο μέρη (δηλαδή οι συμβαλλόμενοι) ή εάν ο ένας από τους δύο συμβαλλόμενους δεν τηρεί τα όσα υπέγραψε.
Στην περίπτωση αυτή, ο κύριος Λοβέρδος, μονομερώς παραβιάζει την σύμβαση των ασφαλισμένων που ενώ πλήρωσαν όλες τους τις υποχρεώσεις, τους μειώνει τις "απολαβές" που προκύπτουν από την σύμβαση ασφάλισής τους...


Με απλά λόγια, ο κύριος Λοβέρδος κρυπτόμενος πίσω από την πολιτική του ιδιότητα διαπράττει ποινικό αδίκημα εις βάρος εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων ασφαλισμένων και φυσιολογικά ένας εισαγγελέας μπορεί να εκδώσει άμεσα ένταλμα σύλληψης και κράτησής του (και ας μην μπορεί αυτό να εκτελεσθεί λόγω της πολιτικής ιδιότητας του κυρίου Λοβέρδου). Δεν θα ρωτήσω εάν υπάρχει Εισαγγελέας στην χώρα όπου οι "φύλακες" παραβιάζουν το νόμο και οι προστάτες των πολιτών έχουν μεταμορφωθεί σε βασανιστές και εκτελεστές...

Μέσα από όλα αυτά θα διαφωνήσω με τον κύριο Μπογιόπουλο. Οι άνθρωποι αυτοί είναι για άμεσο εγκλεισμό σε σωφρονιστικά καταστήματα υψίστης ασφάλειας. Εγκληματούν εις βάρος της κοινωνίας και της χώρας και προφασίζονται ότι το κάνουν για το... καλό μας. Άραγε, η στατιστική υπηρεσία κρατάει στοιχεία για την αύξηση των θανάτων ή για τους θανάτους κατά τα τελευταία 2 χρόνια;


Ας μιλήσουμε Επιτέλους

Προσέλαβαν εταιρεία να εξετάσει την έξοδο από το Ευρώ ;;; !!! (Σενάρια αναδιάρθρωσης μέχρι εξόδου από το ευρώ)

Της ΜΑΤΙΝΑΣ ΣΤΕΒΗ



Με απ' ευθείας ανάθεση και χωρίς πολλές λεπτομέρειες, η Ελλάδα απασχολεί κορυφαία αμερικανική δικηγορική εταιρεία, η οποία εδώ και ένα χρόνο εξετάζει τον τρόπο ολοκληρωτικής αναδιάρθρωσης του χρέους και τη δυνατότητα εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.


Είδαν έξοδο στη Ρώμη, αλλά με ταυτόχρονη αποχώρηση από την Ε.Ε.
Στις 27 Ιουλίου η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την ανάθεση του ρόλου χρηματοοικονομικών συμβούλων για το εν εξελίξει πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων στις τράπεζες ΒΝΡ Paribas, Deutsche Bank και HSBC.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται η συνεργασία της κυβέρνησης με τη νεοϋορκέζικη δικηγορική εταιρεία Cleary Gottlieb (πλήρες όνομα «Cleary, Gottlieb, Steen and Hamilton LLP») «ως διεθνούς νομικού συμβούλου (...) σε σχέση με την εφαρμογή του PSI». Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Ε», όμως, η πρόσληψη της εν λόγω εταιρείας κάθε άλλο παρά απλή υπόθεση είναι.

Ποια είναι η Cleary Gottlieb

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες και ισχυρότερες δικηγορικές εταιρείες της Νέας Υόρκης, με εξειδίκευση σε τραπεζικές και χρηματοοικονομικές υποθέσεις. Η εταιρεία εδραιώθηκε μέσω της ανάμειξής της στις αναδιαρθρώσεις χρέους της Ουρουγουάης, της Αργεντινής και, πιο πρόσφατα, της Ισλανδίας.

Επικεφαλής της ομάδας που θα δουλέψει στην Ελλάδα και «αστέρας» της εταιρείας σε ζητήματα αναδιάρθρωσης χρέους είναι ο δικηγόρος Λι Μπούχαϊτ, ο οποίος εκπροσώπησε τις κυβερνήσεις της Ισλανδίας και της Αργεντινής κατά τις διαπραγματεύσεις τους με τους πιστωτές τους.

Ο κ. Μπούχαϊτ είχε αρχίσει να ασχολείται με το ελληνικό θέμα πολύ πριν η εταιρεία του προσληφθεί από τη χώρα μας. Συγκεκριμένα εξέδωσε, σε συνεργασία με τον καθηγητή Δικαίου του Πανεπιστημίου Ντιουκ των ΗΠΑ, Μίτου Γκουλάτι, δύο μελέτες. Η πρώτη, τον Απρίλιο του 2010, είχε τίτλο «Πώς να αναδιαρθρώσουμε το ελληνικό χρέος», ενώ η δεύτερη, του Απριλίου 2011, «Ελληνικό χρέος: Τα τελικά σενάρια».

Και οι δύο μελέτες, οι οποίες είναι ελεύθερα διαθέσιμες στο Διαδίκτυο, εξετάζουν εις βάθος το νομικό καθεστώς των ελληνικών ομολόγων και τις εναλλακτικές που έχει στη διάθεσή της η Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και η ολική αναδιάρθρωση του χρέους.

Η συνάντηση της Ρώμης

Αυτό που δεν έχει γίνει ώς τώρα γνωστό, όμως, είναι το γεγονός ότι η Cleary Gottlieb οργάνωσε συνέδριο κεκλεισμένων των θυρών στη Ρώμη στις 3 Φεβρουαρίου, με συμμετοχή του κ. Μπούχαϊτ και υψηλόβαθμων στελεχών από άλλες διεθνείς δικηγορικές εταιρείες, με αντικείμενο την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και το ενδεχόμενο εξόδου από την ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα, εισήγηση που παρουσιάστηκε και συζητήθηκε εκεί, την οποία έχει στη διάθεσή της η «Ε», εξετάζει την εθελοντική έξοδο ή έξωση χώρας από την ευρωζώνη και πώς αυτή μπορεί να γίνει σύννομα, παρά την έλλειψη σχετικής πρόβλεψης στις συνθήκες του Μάαστριχτ και της Λισαβόνας.

Η συγκεκριμένη εισήγηση παρουσιάστηκε από τον δικηγόρο Τσαρλς Πρόκτορ, της λονδρέζικης εταιρείας Μπερντ & Μπερντ, με τίτλο «Φεύγοντας από την ευρωζώνη» και αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης μετά την παρουσίασή της ανάμεσα στον κ. Πρόκτορ, τον κ. Μπούχαϊτ και τους λοιπούς συνέδρους της Cleary Gottlieb.

Στην παρουσίαση αναγνωρίζεται η νομική δυσκολία εξόδου από την ευρωζώνη, λόγω των διατάξεων των συνθηκών του Μάαστριχτ και της Λισαβόνας, παρουσιάζεται όμως ένα «παράθυρο» για εθελοντική και μόνο αποχώρηση. Συγκεκριμένα, το άρθρο 50 της συνθήκης του Μάαστριχτ, το οποίο αποτελεί μεταγενέστερη προσθήκη που έγινε στη Λισαβόνα, επιτρέπει σε χώρα να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση «ανάλογα με τις συνταγματικές διατάξεις του κράτους-μέλους».

Σύμφωνα με την ανάλυση που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Cleary Gottlieb, εάν μία χώρα επιθυμεί να αποχωρήσει από την ευρωζώνη πρέπει πρώτα να κάνει χρήση του συγκεκριμένου άρθρου και να αποχωρήσει από την Ε.Ε. «Συνεπώς, υπάρχει μηχανισμός εξόδου που περιλαμβάνει την Ε.Ε. και την ευρωζώνη», επισημαίνεται στην εισήγηση, ενώ «δεν υφίσταται διαδικασία υπό την οποία κράτος-μέλος να μπορεί να αποχωρήσει από την ευρωζώνη αλλά να παραμείνει στην Ε.Ε.».

Τέλος, στην εισήγηση σημειώνεται ότι ενδεχομένως υπό άλλο άρθρο της συνθήκης του Μάαστριχτ το απερχόμενο κράτος να μπορεί άμεσα να κάνει αίτηση για να ξαναμπεί στην Ε.Ε. έχοντας αποχωρήσει από την ευρωζώνη.

Σε κανένα σημείο της εισήγησης δεν γίνεται αναφορά στην Ελλάδα συγκεκριμένα, ενδεχομένως για προσχηματικούς λόγους, καθότι το αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν ούτως ή άλλως η Ελλάδα.

Παρά τη μυστικότητα της συνάντησης, η ιταλική οικονομική εφημερίδα «Linkiesta» με άρθρο της στις 10 Φεβρουαρίου έγραφε ότι «η Ελλάδα μπορεί να σπάσει το ταμπού και να βγει από την ευρωζώνη. Μεγάλες δικηγορικές εταιρείες απεργάζονται σχέδια ώστε αυτό να γίνει με νόμιμο τρόπο, χωρίς να παραβιάζονται οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Σε άρθρο των «Financial Times» την 1η Αυγούστου, η εφημερίδα σχολίαζε την πρόσληψη της Cleary Gottlieb από την Ελλάδα και ειδικά τον ρόλο του κ. Μπούχαϊτ. Η πρόσληψη ερμηνευόταν ως επιθετική κίνηση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, δεδομένου του ιστορικού του κ. Μπούχαϊτ ως σκληρού διαπραγματευτή σε παλαιότερες αναδιαρθρώσεις αλλά κυρίως λόγω των απόψεών του για το ενδεχόμενο ελληνικής αναδιάρθρωσης εκτός συμφωνιών με την Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, αφού παρουσίαζε τη θέση του κ. Μπούχαϊτ για ολική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που διοικείται από ελληνικό δίκαιο με τρόπο ιδιαίτερα επώδυνο για τους ξένους πιστωτές, ο δημοσιογράφος της έγκριτης οικονομικής εφημερίδας σημείωνε καυστικά: «Σας ακούγονται όλα αυτά σαν μονομερής και αντι-ευρωπαϊκή δράση; Ισως, όμως φαίνεται ότι οι λέξεις "πολυμερής", "ευρωπαϊκή" και "δράση" δεν συνδυάζονται με επιτυχία αυτές τις μέρες».

Τα ερωτήματα

Σε επικοινωνία που είχαμε με την Cleary Gottlieb μάς επιβεβαιώθηκε η πρόσληψή της από την ελληνική κυβέρνηση για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, στο πλαίσιο των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου. Η εταιρεία δεν ήταν σε θέση να μας εξηγήσει πώς έγινε η συνεργασία (με απ' ευθείας ανάθεση, κατόπιν πρωτοβουλίας ποίου;) ούτε αν ο ρόλος της περιορίζεται στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων.

Επίσης, παρ' ότι μας επιβεβαίωσε την πραγματοποίηση του συνεδρίου της Ρώμης, η Cleary Gottlieb δεν ήταν σε θέση να μας δώσει λεπτομέρειες για τον λόγο και την αφορμή της διοργάνωσής του.

Τα ερωτήματα λοιπόν παραμένουν: Πώς επιλέχθηκε η Cleary Gottlieb; Θα παίξει ευρύτερο ρόλο νομικού συμβούλου της Ελλάδας; Ποια η άποψη της κυβέρνησης για το έντονο ενδιαφέρον της εταιρείας για το πώς μπορεί να γίνει ολική αναδιάρθρωση του χρέους και το ενδεχόμενο εξόδου από την ευρωζώνη; Είναι και αυτά σενάρια που εξετάζονται;

Κλιμακώνει η Άγκυρα τις απειλές για τις έρευνες στη Κύπρο

 Της Ανδρούλας Ταραμουντά

Η Άγκυρα φορτώνει ευθύνη πισωγυρίσματος στις διαπραγματεύσεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού προβλήματος και ένταση στην περιοχή.

Αποθρασύνθηκε η τουρκική πλευρά.

Σε μια ιδιαίτερα λεπτή χρονική περίοδο καθώς αναμένεται μέσα στις προσεχείς βδομάδες η έναρξη των ερευνητικών γεωτρήσεων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου να βγει επιθετικά κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας διεκδικώντας για λογαριασμό του κατοχικού καθεστώτος μερίδιο στα κοιτάσματα και τη διαχείρισή τους. Όσα δημοσίως διατύπωσε με απειλές κατά της Λευκωσίας για την ειρήνη στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της τύχης των απευθείας διαπραγματεύσεων που φτάνουν επίσης σε οριακό σημείο ενόψει της συνάντησης του Οκτώβρη του Προέδρου Χριστόφια με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν κι Μουν και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, τα διατύπωσε σε επιστολή που κυκλοφόρησε στην έδρα του διεθνούς οργανισμού ο Τούρκος αντιπρόσωπος Ερτουγκρού Ακάνσοϊ.

Αξίωσε μάλιστα να κυκλοφορήσει ως επίσημο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τη Γενική Συνέλευση.

Η κίνηση της Άγκυρας είναι ιδιαίτερης σημασίας καθώς έχει ανεβάσει τους τόνους της σύγκρουσης και με το Ισραήλ. Στο έγγραφό του ο Τούρκος αντιπρόσωπος υποστηρίζει: «Το διεθνές δίκαιο υπαγορεύει ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης στην Ανατολική Μεσόγειο, που είναι ημίκλειστη θάλασσα, θα πρέπει να γίνεται μεταξύ των επηρεαζομένων κρατών στη βάση της ισότητας λαμβάνοντας υπόψη τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων των μερών».

Η Άγκυρα κατηγορεί την κυπριακή κυβέρνηση ότι σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, καταπατώντας τα δικαιώματα τρίτων μερών, συνεχίζει τις προσπάθειές της που άρχισε το 2003, προχωρεί σε διμερείς συμφωνίες οριοθετώντας αποκλειστικές οικονομικές ζώνες με γειτονικές χώρες και συμφωνίες για γεωτρήσεις για ανόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Υποστηρίζει ακόμη στην επιστολή της η τουρκική πλευρά όπως και στις δημόσιες απειλές της, ότι αυτές οι συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι δραστηριότητές της θα επηρεάσουν αρνητικά στη διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος και θα οδηγήσει σε συγκρούσεις. Η Άγκυρα σημειώνει ότι για τις θέσεις της Τουρκίας όπως και του ψευδοκράτους έχουν ενημερωθεί οι γειτονικές χώρες.

Δεν προειδοποιεί όμως μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και όσες από τις χώρες και εταιρείες έχουν την όποια ανάμιξη ή ενδιαφέρον στις ερευνητικές γεωτρήσεις και τις ανορύξεις για πετρέλαιο ή φυσικό αέριο στα νότια της Κύπρου.

Με αφορμή την προγραμματισμένη έναρξη των ερευνητικών γεωτρήσεων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου και συγκεκριμένα στο οικόπεδο «Αφροδίτη», η Τουρκία καλεί τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών να λάβουν σοβαρά υπόψη ότι: Η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως αποκαλεί την κυπριακή κυβέρνηση δεν εκπροσωπεί τους Τουρκοκύπριους ούτε και την Κύπρο στην ολότητά της. Ούτε και είναι εξουσιοδοτημένη για διαπραγματεύσεις και σύναψη διεθνών συμφωνιών ούτε και για προώθηση νόμων ή δραστηριοτήτων για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων εξ ονόματος ολόκληρου του νησιού.

Οι ενέργειες αυτές προκαλούν ένταση στην περιοχή καθώς παραγνωρίζουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στον φυσικό πλούτο του νησιού και της θαλάσσιας περιοχής του και έχουν επιπτώσεις στις διεξαγόμενες απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Οι τουρκικές προειδοποιήσεις δεν μένουν ώς εδώ. Η Αγκυρα προδικάζει κινδύνους και πισωγυρίσματα στις διαπραγματεύσεις για διευθέτηση και αναφέρεται σε «ισότιμο συνεταιρισμό» που να διασφαλίζει το μέλλον του νησιού. Και κατηγορεί την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι με ανεύθυνες ενέργειες επιφέρει σοβαρό πλήγμα στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης.

Η τουρκική πλευρά υποστηρίζει επίσης ότι το γεγονός πως ακόμη μια χώρα στην περιοχή έχει υπογράψει συμφωνία για την οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης με την Κυπριακή Δημοκρατία ναρκοθετεί την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή και υποδαυλίζει νέες εντάσεις στην περιοχή.

Αποφεύγει αναφορά στο Ισραήλ

Είναι αξιοσημείωτο ότι η Άγκυρα αποφεύγει την ονομαστική αναφορά στο Ισραήλ που είναι γνωστό ότι είναι η χώρα που υπέγραψε την οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης με την Κυπριακή Δημοκρατία. Με αποδέχτη το Ισραήλ σημειώνει ότι πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που ενθαρρύνουν τις ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς σε βάρος των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων στο φυσικό πλούτο του τόπου. Η Τουρκία και η «ΤΔΒΚ» προειδοποιούν ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους στην περιοχή. Η δημιουργία τετελεσμένων επί του εδάφους θα μπορούσε να προκαλέσει ένταση στην περιοχή, και θα πρέπει να αποφεύγεται, καταλήγει η τουρκική πλευρά.

Ετοιμάζουν θερμό επεισόδιο στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας

ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ προκλήσεις και απειλές εγκαινίασε ο Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Προειδοποιούσε τη Λευκωσία ότι θα συναντήσει την απαιτούμενη αντίδραση από την Τουρκία σε κάθε βήμα της για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων. Ιδιαίτερα τώρα που πλησιάζει η 1η Οκτωβρίου -ημέρα της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας- οπότε θα ξεκινήσουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις στο κυπριακό οικόπεδο.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες κάνουν λόγο για επανάληψη του σεναρίου του 2008 με δημιουργία θερμού επεισοδίου με κάθοδο τουρκικού σκάφους στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τον Νοέμβριο του 2008 τουρκική πυραυλάκατος και μια κανονιοφόρος είχαν παρενοχλήσει ερευνητικό σκάφος, υπό παναμαϊκή σημαία που διενεργούσε έρευνες για λογαριασμό νορβηγικής εταιρείας ανοικτά της θαλάσσιας περιοχής της Πάφου.

Πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αποκάλυψαν στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, πως η Άγκυρα προειδοποίησε για τις θέσεις της όχι μόνο τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά και την αμερικανική εταιρεία Νoble Εnergy, που έχει λάβει από την κυπριακή κυβέρνηση άδεια έρευνας υδρογονανθράκων για το «Οικόπεδο 12» στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.

Δημοσιεύματα σημειώνουν ότι στην περιοχή της ισραηλινής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης που γειτνιάζει της κυπριακής το Ισράηλ ξεκίνησε τις πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών προκειμένου να προστατεύει τις περιοχές όπου διενεργεί ερευνητικές γεωτρήσεις.

http://www.philenews.com/digital/

 αἰέν ἀριστεύειν

Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Ο Θεός συγχωρεί, αλλά το κόμμα του Στάλιν ποτέ!

Διάβασα το πολύ εμπεριστατωμένο άρθρο σας για τις απηνείς διώξεις του ελληνικού στοιχείου από τον Στάλιν, διώξεις που μένουν επτασφράγιστο μυστικό στην Ελλάδα από τους ινστρούχτορες του σταλινισμού που κυριαρχούν στην πολιτική ζωή του τόπου. Μεταξύ αυτών που εδιώχθησαν, ήταν –όπως κι εσείς αναφέρεται- και πολλοί Έλληνες κομμουνιστές! Μόνο και μόνο επειδή ήταν Έλληνες. Μια τέτοια περίπτωση ήταν και του Γεωργίου Κολοζώφ.
Ο Γ. Κολοζώφ έγινε μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ τον Σεπτέμβριο του 1928. Μαζί με άλλους κομμουνιστάς, συνελήφθη το έτος 1929 και οδηγήθηκε στις φυλακές Συγγρού, απ’ όπου απέδρασε το 1931 και διέφυγε στην ΕΣΣΔ, με την συνδρομή της σοβιετικής πρεσβείας. Αργότερα, το 1934, από το Νοβοροσίσκ που ευρισκόταν, κατόρθωσε να στείλει λάθρα μια επιστολή στην σύζυγό του, Δόμνα, με έναν ναύτη ελληνικού πλοίου που είχε δέσει στο λιμάνι του Νοβοροσίσκ. Η επιστολή αυτή δημοσιεύεται αυτούσια στο αξιόλογο βιβλίο του Ε. Σταυρίδη "Τα παρασκήνια του ΚΚΕ" και σας την μεταφέρω προς ενημέρωση των νέων αναγνωστών σας:

"Μόλις εφτάσαμε εδώ, φυγάδες από τις φυλακές Συγγρού, μας διεσκόρπισαν. Εμένα με έστειλαν εδώ στο Νοβοροσίσκ για να αναλάβω κομματική δουλειά μέσα στους Έλληνες της Νοτίου Ρωσσίας. Εδώ υπάρχουν 36 ελληνικές κοινότητες. Όλοι οι Έλληνες είναι πάμπτωχοι και πεινούν. Όλοι είναι αμόρφωτοι, διότι από πολλά χρόνια σχολείο δεν υπάρχει. Με την βάσιν ότι κάθε εθνικότης δικαιούται να έχει δικό της σχολείο, εκάναμε ένα σχολείο, φυσικά δημοτικό, και έχω μαζεύσει κάμποσα ελληνόπαιδα και τα μαθαίνω ελληνικά γράμματα. Φυσικά, σύμφωνα με την τροποποίηση της ελληνικής γλώσσης, που έχει κάμει εδώ ο κομμουνισμός δηλαδή χωρίς πνεύματα, με έναν μόνον τόνο εις τας λέξεις, την οξεία, με κατάργηση των δοφθόγγων, με ένα μόνο ι, το γιώτα, με το ύψιλον ως ου και την κατάργηση των διπλών γραμμάτων. Επίσης εκδίδομεν και μιαν εφημεριδούλαν ελληνικήν, με τον τίτλον «Κομυνιστίς», σύμφωνα με την νέαν γραμματικήν. Έτσι, πολλές ώρες την ημέρα απασχολούμε ως δημοδιδάσκαλος να μαθαίνω γράμματα στα παιδιά αυτά, τα οποία πεινούν, είναι καχεκτικά και ζουν μέσα στην ακαθαρσία και στην ψείρα. Εγώ ο ίδιος δεν μπορώ να σωθώ από την ψείρα!
Το βράδυ κάμνω υποχρεωτικώς διαλέξεις στους μεγάλους Έλληνας δια να τους κάμωμεν κομμουνιστάς. Έρχονται, ακούνε υποχρεωτικώς, αλλά δεν καταλαβαίνουν τίποτε! Ότι τους λες δεν έχουν αντίρρηση, διότι φοβούνται. Με θεωρούν κομμουνιστή, άνθρωπο του κράτους και δεν μου έχουν εμπιστοσύνη δια να μου πουν τον πόνο τους. Αλλά και αν μου τον πουν τι να τους κάμω; Επίσης γράφω και όλην την εφημερίδα ¨Κομυνιστίς» και την στέλνω δωρεάν εις τας 36 ελληνικάς κοινότητας. Κυριολεκτικώς τσακίζομαι στην δουλειά, και τι δουλειά, να αηδιάζεις.
Έναντι αυτών τι νομίζεις πως παίρνω; Λίγα ρούβλια το μήνα, τα οποία ίσα που με φθάνουν να αγοράζω τα τρόφιμα που δίνει η κολλεκτίβα και το ψωμί για να διατηρούμαι στη ζωή. Ρούχα δεν έχω. Είδα κι έπαθα να μου δώσουν ένα παντελόνι, επειδή έλυωσε εκείνο που φορούσα όταν ήρθα και θα έπεφτε από το σώμα μου! Τα παπούτσια που μου έδωσαν είναι απαίσια. Αν με δεις δεν θα με γνωρίσεις!
Και το χειρότερον από όλα είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωσις ή πιθανότης αλλαγής του τρόπου της ζωής μου. Εδώ θα πεθάνω δάσκαλος στο αλφαβητάριο των παιδιών, γράφοντας εις τον «Κομυνιστί» που δεν τον διαβάζει κανείς! Μου έδωσαν κι ένα δωμάτιο μικρό και λίγα ξύλα για μια μικρή σομπίτσα τον χειμώνα.
Γι’ αυτό λοιπόν εγώ θυσίασα τα νειάτα μου, να σπουδάσω νομικά, να αγωνισθώ στο κόμμα, για να καταλήξω εφ’ όρου ζωής σ’ αυτό το κατάντημα; Δυστυχώς δεν υπάρχει και τρόπος να φύγω, να έρθω πίσω στην Ελλάδα, έστω και αν συλληφθώ και φυλακισθώ. Δέχομαι να κάτσω στας φυλακάς Συγγρού μέχρις ότου λήξει η ποινή που θα μου βάλουν και για την απόδρασιν. Αλλά θα ξέρω, ότι, αν βγω θα γίνω πάλιν άνθρωπος και αν έχω υγείαν και χρόνια θα ξαναφτιάξω την ζωή μου. Αλλά να φύγω από εδώ είναι αδύνατον. Ούτε να πλησιάσουμε στα βαπόρια μπορούμε. Με χίλια βάσανα σου στέλνω αυτό το γράμμα. Έσβυσαν όλα τα ιδανικά μου. Είμαι ένας απελπισμένος άνθρωπος, ένας χαμένος".

Μερικά χρόνια αργότερα, ο Γεώργιος Κολοζώφ εκτελείται. Ο γιός του, Ορέστης, ξέχασε και συνέχισε τη δράση του πατέρα του στο ΚΚΕ. Μέχρι που προ ολίγων ετών το κόμμα τον εκκαθάρισε αθορύβως και τον εξηφάνισε από το προσκήνιο. Θυμήθηκαν προφανώς το "αμάρτημα" του πατρός του.
Ο Θεός συγχωρεί, αλλά το κόμμα του Στάλιν ποτέ!

gianniotis

Μα καλά στο ΠΑΣΟΚ είναι όλοι “ φτιαγμένοι”;

“ Η Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ θα επανακαθορίσει την ιδεολογία του κινήματος. Ο κόσμος έχει καταλάβει ότι η χώρα μπήκε σε μονόδρομο. Με τις περιφερειακές συναντήσεις ερχόμαστε σε επαφή με στελέχη μας αλλά και απλό κόσμο που ακούει με ενθουσιασμό αυτά που του λέμε. Πάμε πολύ καλά”.

Τα λόγια αυτά ανήκουν σε πρωτοκλασσάτο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που συμμετέχει στην προετοιμασία της Εθνικής Συνδιάσκεψης του κόμματος το ερχόμενο Σάββατο. Από τα λόγια αυτά μπορώ να καταλάβω:
ή ότι οι ζέστες “ έπιασαν για τα καλά” και ο κόσμος χάζεψε και πηγαίνει και σφίγγει τα χέρια των ΠΑΣΟΚων,
ή ότι οι άνθρωποι έχουν βίτσια και επομένως ευχαριστιούνται τα μέτρα,
ή ότι έχει γεμίσει ο τόπος πρασινοφρουρούς, το “ βαθύ” ΠΑΣΟΚ μας έχει στοιχιώσει και θα τους έχουμε στο σβέρκο μας για άλλα είκοσι χρόνια,
ή τέλος, κάτι παίρνουν εκεί στην Ιπποκράτους (ακολουθώντας πιστά τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού που αποποινικοποιεί το χασίς) και πηγαίνουν στις περιφερειακές συνδιασκέψεις “ φτιαγμένοι”.

Εσείς πως το ερμηνεύετε;

Μπλοκάκιας

spnews.gr

 αἰέν ἀριστεύειν

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Η σημασία της Γαύδου για μιά ελληνική ΑΟΖ



Το θέμα της ΑΟΖ δεν αναδεικνύει μόνο την σημασία του Καστελλόριζου, αλλά κάθε ακριτικού νησιού της Ελλάδας. Μια από αυτές τις σημαντικές περιπτώσεις είναι και η Γαύδος. Με τη Γαύδο εμπλέκεται, φαινομενικά, μόνο και μόνο η Λιβύη, λόγω γεωγραφίας. Μόνο που στην πραγματικότητα η υπόθεση του Καστελλόριζου με την Τουρκία επηρεάζει και την υπόθεση της Γαύδου με την Λιβύη. Η ιδέα είναι απλή. Η παθητική στάση με το πρώτο θέμα έχει επιπτώσεις και στο δεύτερο.


Αφού η αμφισβήτηση προκαλεί την αμφισβήτηση του άλλου, θα μπορούσαμε να σκεφτούμε το πρόβλημα αντίστροφα και να αρχίσουμε την μελέτη του προβλήματος της Γαύδου, για να έχει επιπτώσεις σ' εκείνο του Καστελλόριζου. Διότι οι θέσεις της Τουρκίας και της Λιβύης δεν είναι απόλυτα συμμετρικές. Ενώ η Τουρκία είναι αρνητική με τα πάντα στο Αιγαίο, η Λιβύη αποδέχεται την ΑΟΖ της Κρήτης. Κατά συνέπεια, αν ακολουθήσουμε τη γενική στρατηγική μας μέσω της θεωρίας παιγνίων, δεν θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε μία διπλωματική αντιπαράθεση και να ανοιχθούμε με τις χώρες που έχουν μία πιο θετική αντιμετώπιση προς εμάς.

Συνεπώς, η υπόθεση της Γαύδου προσφέρει περισσότερες δυνατότητες εξ αρχής. Επιπλέον, με τα ίδια δεδομένα όσον αφορά στη τάξη πραγμάτων στη Λιβύη, το έδαφος είναι πιο πρόσφορο για περισσότερες κινήσεις και μάλιστα πιο ευέλικτες. Διότι ακόμα κι αν υπάρχει μία ενδιάμεση κατάσταση, αυτή δεν είναι πια τόσο μονοκόμματη de facto και δεν μπορεί πλέον να είναι τόσο κάθετη.

Για όσους πιστεύουν ότι το θέμα της Γαύδου είναι ασήμαντο, αρκεί να αναρωτηθούν γιατί είναι σημαντικό για τη Λιβύη κι η απάντηση είναι απλή, αφορά και την περιοχή και το μέγεθος της περιοχής.

Η Γαύδος μπορεί να έχει έκταση μόνο 29 τετραγωνικά χιλιόμετρα και να βρίσκεται μόνο 26 ναυτικά μίλια νότια της χώρας των Σφακίων, κι όμως το δικό της απέραντο γαλάζιο προβληματίζει. Η εξήγηση δεν είναι δύσκολη. Η ΑΟΖ δεν αφορά αποκλειστικά το μήκος, λόγω των 200 ΝΜ, όπως νομίζουν οι περισσότεροι. Η ουσία της ΑΟΖ είναι το εμβαδόν. Έτσι, η συμβολή της Γαύδου, μέσω της μέσης γραμμής, δεν είναι μόνο τα μισά από τα 26 ΝΜ. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα ολόκληρο μέτωπο με αυτό το πάχος. Όταν ξέρουμε, λοιπόν, πόσο σημαντική είναι η πετρελαϊκή δραστηριότητα σε αυτήν την περιοχή, κατανοούμε απόλυτα το μέγεθος του προβλήματος. Αρκεί να υπενθυμίσουμε τη διαπραγμάτευση της Κύπρου με την Αίγυπτο, για να επινοήσουμε πρακτικά την αξία της μέσης γραμμής στον καθορισμό των συνόρων των ΑΟΖ.

Όλα αυτά τα στοιχεία αφορούν το πλαίσιο της υπόθεσης, αλλά δεν μπορούμε να εξετάσουμε το πεδίο δράσης, δίχως ν' αναφερθούμε στο πρόβλημα της οικονομικής δραστηριότητας. Όντως όλα αυτά τα στοιχεία δηλώνουν πόσο σημαντική πρέπει να είναι όχι μόνο η υποστήριξη της οικονομικής δραστηριότητας της Γαύδου, αλλά κι οι επενδύσεις που πρέπει να γίνουν σε αυτό το νησί.

Η συντήρηση μία φθίνουσας κατάστασης δεν επαρκεί. Για να έχει μέλλον το θέμα της ΑΟΖ και να είναι δυναμικό το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, πρέπει να επενδύσουμε στους ανθρώπους μας στη Γαύδο.
Source : infognomonpolitics.gr
 http://geopolitical-team.blogspot.com/2011/08/blog-post_24.html

Κολλούσαν αφίσες του Παπανδρέου με την λεζάντα "Καταζητείται"

Δύο νεαροί συνελήφθησαν επί τω έργω, χθες το βράδυ, στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας με Εγνατία, από αστυνομικούς της ομάδας "Ζ"
Οι δύο νεαροί, ηλικίας 22 και 21 ετών, κολλούσαν αφίσες με προσβλητικό περιεχόμενο σε βάρος του πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου.

Σήμερα οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και σε βάρος τους απαγγέλθηκε η κατηγορία της παράνομης αφισοκόλλησης και αφού ορίστηκε τακτική δικάσιμος αφέθηκαν ελεύθεροι.

Πρόκειται για στελέχη του περιοδικού "Άρδην" και της εφημερίδας "Ρήξη", σύμφωνα με την εφημερίδα "Αγγελιοφορος". Σε ανακοίνωσή τους τα έντυπα αναφέρουν:

"Το Άρδην και η Ρήξη καταγγέλουν τη σύλληψη των νεαρών μελών τους, στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια αφισοκόλλησης της αφίσας «Καταζητείται», με την κατηγορία της παράνομης αφισοκόλλησης. Οι συλλήψεις, ενώ καθημερινά κολλούνται ανενόχλητα δεκάδες αφίσες στην πόλη, εγκαινιάζουν το κλίμα της αστυνομοκρατίας και της τρομοκράτησης του λαού εν όψει της επίσκεψης του Γιώργου Παπανδρέου στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Είναι το έσχατο μέσο μιας κυβέρνησης που όχι μόνον έχει απονομιμοποιηθεί στα μάτια της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, αλλά και που με σχεδόν δικτατορικό τρόπο συνεχίζει το καταστροφικό της έργο, οδηγώντας τη χώρα στην πτώχευση και την υποδούλωση".
 http://greekvoices.blogspot.com/

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΖΑΚΗΣ


H συμβολή των νησιών του Ιονίου Πελάγους για την ΑΟΖ

Ν. Λυγερός

Το θέμα της ΑΟΖ δεν είναι τοπικό και πρέπει να το εξετάζουμε ολικά και σφαιρικά, ειδικά όταν πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις φοβίες μερικών. Η θέσπιση της ΑΟΖ δεν αφορά αποκλειστικά το Αιγαίο Πέλαγος βέβαια, αλλά και το Ιόνιο Πέλαγος, δίχως να ξεχάσουμε και το Λιβυκό. Με άλλα λόγια, η μελέτη της ελληνικής ΑΟΖ πρέπει να γίνει από όλες τις πλευρές, έτσι ώστε εκεί που υπάρχουν δυσκολίες να στηριζόμαστε σε δεδομένα, τα οποία έχουν κατοχυρωθεί. Το γενικό πλαίσιο είναι πάντα το Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο ισχύει από το 1982. Αλλά στο Ιόνιο Πέλαγος υπάρχει και προηγούμενη συμφωνία με την Ιταλία, η οποία υπογράφτηκε το 1977 και χρησιμοποιεί για τον καθορισμό των συνοριακών σημείων τους μέγιστους κύκλους, δηλαδή την έννοια της μέσης γραμμής που υποστηρίζουν και τα διαγράμματα Voronoi. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο μπορούμε να αναδείξουμε και τη συμβολή των νησιών εκτός βέβαια από την ίδια την Κέρκυρα, διότι για τις ακραίες περιπτώσεις θέλουμε να δείξουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε το ανάλογο ακόμα και με μικρά νησιά. Έτσι τα νησιά Οθωνοί, Μαθράκι και Ερικούσσα δεν έχουν απλώς μια συμβολική ύπαρξη, αφού τα σημεία της συμφωνίας με την Ιταλία τα προσμετρούν, όπως το αποδεικνύει ο χάρτης πάνω στο οποίο βρίσκονται και τα σημεία της συμφωνίας, αλλά και η θεωρητική διαχωριστική γραμμή των ΑΟΖ της Ελλάδας και της Αλβανίας. Βλέπουμε επιπλέον ότι για να γίνει μια αποτελεσματική συμφωνία όσο αφορά στην ΑΟΖ θα πρέπει ν' αγγίξουμε και το τριπλό σημείο επαφής, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο ενός κύκλου ακτίνας 40,6km, ο οποίος αγγίζει την Αλβανία, την Ελλάδα και την Ιταλία. Αυτό σημαίνει ότι το πλαίσιο στο Ιόνιο Πέλαγος είναι το σωστό και αρκεί να μετατραπεί σε πεδίο δράσης με τις διακρατικές συμφωνίες με διμερείς σχέσεις. Έτσι αυτή η κατάσταση μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την υπόθεση της Γαύδου με τη Λιβύη και για την υπόθεση του Καστελλόριζου με την Τουρκία. Ο καθορισμός της ελληνικής ΑΟΖ δεν φαίνεται πια με αυτή την προσέγγιση αυθαίρετος, όπως μας κατηγορούν. Είναι ένα ενιαίο πλαίσιο, το οποίο μάλιστα βρίσκεται σε απόλυτη συμφωνία με τις υπογραφές της Κύπρου με την Αίγυπτο, το Λίβανο και το Ισραήλ.
http://www.lygeros.org/lygeros/7712-gr.html

Η Ζουράφα, η δύναμη του σημείου της ΑΟΖ.

Tου Νίκου Λυγερού*

Αν χρειαζόμαστε ένα φυσικό παράδειγμα της

δύναμης του σημείου στην ΑΟΖ για να γίνει κατανοητή σε όλους η αξία της, αρκεί να πάρουμε τη Ζουράφα. Σε σχέση με τα μεγέθη των κλασικών νησιών του Αιγαίου, μπορεί αυτή να μοντελοποιήσει με την έννοια των φυσικών, το σημείο. Όσον αφορά στην ΑΟΖ, η ύπαρξη του φάρου υποστηρίζει την έννοια της οικονομικής δραστηριότητας ακόμα κι αν αυτή είναι του ελάχιστου βαθμού, πράγμα που σημαίνει εκ των υστέρων ότι θα χρειαστεί μία επένδυση. Με τα νέα δεδομένα της τεχνολογίας δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, επιπλέον, όταν είμαστε ικανοί να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα στη μέση του πουθενά, είναι εύκολο να φανταστεί κανείς τι διευκόλυνση προσφέρει ένα σταθερό σημείο. Η Ζουράφα όσον αφορά το θέμα της επικάλυψης ανήκει στην κατηγορία της Γαύδου, διότι η ΑΟΖ της Σαμοθράκης την καλύπτει. Από την άλλη, η Ζουράφα ανήκει όντως στα ακριτικά νησιά, τα οποία καλύπτουν με την ΑΟΖ τους περιοχές που δεν καλύπτει κανένα άλλο νησί. Με άλλα λόγια, λόγω του μεγέθους της Ζουράφας, είναι εύκολο να διαπιστώσουμε το εμβαδόν της κυψέλης Voronoi που καλύπτει και κατά συνέπεια, να αναδείξουμε την αξία της έννοιας της ΑΟΖ. Είναι βέβαια ο ίδιος λόγος για τον οποίο η Τουρκία αμφισβητεί την ύπαρξή της ως αντικείμενο της ΑΟΖ. Ήρθε λοιπόν ο καιρός να αντιληφθούμε κι εμείς ως Έλληνες τη σπουδαιότητα της Ζουράφας μέσα στο πλαίσιο της ΑΟΖ. Διότι αυτή τη φορά, το μέγεθος του νησιού είναι τόσο μικρό που αναγκαστικά μας προκαλεί. Εννοούμε ότι όταν το νησί είναι μεγάλο, έχουμε την εντύπωση ότι το μέγεθος του σχετίζεται με το μέγεθος της ΑΟΖ.

Εδώ το παράδειγμα της Ζουράφας αποδεικνύει ότι ακόμα κι ένα σημείο, προσφέρει σε άδειο χώρο μια ΑΟΖ που έχει εμβαδόν π(200)2 ΝΜ2. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπου η κυψέλη της Ζουράφας αγγίζει και τις κυψέλες που δημιουργούν τα σημεία της τουρκικής ακτής, υπάρχει βέβαια μία τροποποίηση. Το σημαντικό όμως είναι το διαφορικό, δηλαδή τι προσφέρει η ύπαρξη της Ζουράφας ως αντικείμενο της ΑΟΖ και αυτό εντοπίζεται εύκολα στο χάρτη. Αν τα μεγέθη ήταν του ίδιου τύπου, το εμβαδόν αυτό θα ήταν σχεδόν μηδενικό. Με άλλα λόγια, αποδεικνύουμε με τη Ζουράφα την αξία της ΑΟΖ ακόμα και σε ακραίες περιπτώσεις.



πηγή

* Ο Νίκος Λυγερός είναι Στρατηγικός Σύμβουλος και καθηγητής γεωστρατηγικής.

Κατάρ, όπως λέμε ... ΗΠΑ! - Πως η Ουάσιγκτον πρόλαβε τις Βρυξέλλες!


Μία συμφωνία με πολύ ευρύτερες γεωπολιτικές επιπτώσεις από αυτές που αρχικά φαίνονται, με έμμεση αλλά ουσιαστική παρέμβαση των ΗΠΑ για την αποτροπή απόκτησης του ελέγχου από τις ευρωπαϊκές τράπεζες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, δείχνει να είναι η απόκτηση του ελέγχου των τραπεζών Αlpha και Εurobank από την Qatar Invenstment Authority (QIA), και το Qatar Investment Fund τον επενδυτικό «βραχίονα» του κρατιδίου του Κατάρ.


Μία συμφωνία που προλαβαίνει «στη στροφή» τις ευρωπαϊκές τράπεζες, κυρίως τις γερμανικές και τις γαλλικές, από το να ελέγξουν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, κάτι που ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα συνέβαινε μετά την κρατικοποίηση τους και την απόκτηση του μετοχικού τους ελέγχου από το κράτος.

Μια απόκτηση ελέγχου που όπως έγραψε ήδη πριν δύο ημέρες το defencenet.gr ήταν σίγουρη αφού αδυνατούσαν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, πλέον: Η απόσυρση των καταθέσεων του δημοσίου ( 10 δισ. ευρω), η άντληση απ΄ αυτές χρημάτων για τα έντοκα γραμμάτια ( 5 δισ. ευρώ ), οι ζημιές από την επικείμενη διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων και, κυρίως, οι επισφάλειες από τα δάνεια, θα απαιτούσαν υψηλότερη κεφαλαιακή επάρκεια, η οποία αν δεν βρισκόταν θα καθιστούσε το Δημόσιο τον μεγαλύτερο μέτοχο, με απόκτηση κοινών μετοχών πλέον.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το defencenet.gr ο πρίγκιπας του Kατάρ Aχμάντ Aλ Σαγιέντ, δεύτερος στην ιεραρχία του κρατιδίου μετά τον Aλ Θανί και εκτελεστικός διευθυντής της Qatar Invenstment Authority (QIA), συναντήθηκε την Κυριακή 17 Ιουλίου στον Αστέρα της Βουλιαγμένης με την υπουργό Eξωτερικών των HΠA Χίλαρι Κλίντον.

Το το ακριβώς συζητήθηκε δεν είναι γνωστό, αλλά αμέσως μετά την συνάντηση (εξαιρετικά σπάνιο να συναντώνται εκτάκτως δύο τόσο σημαντικά πρόσωπα στο έδαφος μιας τρίτης χώρας), ο Αλ Σαγιέντ εκδήλωσε την πρόθεση να συμμετάσχει το Qatar Investment Fund, στο μετοχικό κεφάλαιο ενός νέου τραπεζικού σχήματος που θα προερχόταν από την συγχώνευση των δύο τραπεζών.

Όλα αυτά μόλις τέσσερις ημέρας πριν από την σύνοδο των Βρυξελλών, όταν ο αμερικανικός παράγων γνώριζε ότι οι αποφάσεις που θα λαμβάνονταν θα έθεταν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα υπό τον απόλυτο έλεγχο των Ευρωπαίων.

Μην ξεχνάμε ότι ήταν η δεύτερη φορά που το Κατάρ θα ερχόταν, ας πούμε σε οικονομική σύγκρουση με τους Ευρωπαίους: Στο project του Ελληνικού, η Γερμανία είχε αντιδράσει σφοδρά στην απ’ευθείας ανάθεση του έργου στο Κατάρ και εκ του λόγου αυτού το όλο project είχε «παγώσει».

Το Κατάρ δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα επενδυτικό fund που διοικείται από έξυπνους και όχι καταπιεστικούς Άραβες ηγέτες, αλλά επιβιώνει απλά και μόνο λόγω της ύπαρξης των ΗΠΑ με τις οποίες συντάσσεται σε κάθε ευκαιρία και εν τέλει αποτελεί και ένα είδος έμμεσου επενδυτικού βραχίονα: Στις 22 Σεπτεμβρίου 2010 πάλι η Χ.Κλίντον, αυτή την φορά δημοσίως είχε καλέσει τον εμίρη του Κατάρ, να προσφέρει περισσότερη χρηματική στήριξη στην Παλαιστινιακή Αρχή, πράγμα το οποίο και έγινε! Αυτή την φορά έπρεπε να γίνει δημοσίως για να φανεί ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται και για την επιβίωση των Παλαιστινίων…

Δύο ημέρες αργότερα, στις 24 Σεπτεμβρίου του 2010, υπεγράφη η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Κατάρ, για επενδύσεις ύψους 5 δισ. ευρώ από το εμιράτο, που; Στη … Νέα Υόρκη! Το μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τις στρατηγικές επενδύσεις, Χάρης Παμπούκης και ο εκτελεστικός διευθυντής της Qatar Investment Authority, Αχμάντ Αλ Σαγέντ, παρουσία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του εμίρη Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Τάνι.

Κάποια αμφιβολία για το ρόλο του αμερικανικού παράγοντα στις εν Ελλάδι επενδύσεις του Κατάρ; Από εμάς, καμία! Ποιος είπε ότι το Κατάρ δεν φροντίζει τα «ορφανά» των ΗΠΑ ή καλύτερα οι ΗΠΑ δεν φροντίζουν τα "ορφανά" τους μέσω του Κατάρ;

Όσο για τις στρατηγικές σχέσεις ΗΠΑ και Κατάρ, αυτές δεν μπορούν να γίνουν στενότερες: Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με τον εμίρη του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Καλίφα αλ-Θανί, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν τον Απρίλιο στον Λευκό Οίκο έδωσαν τα χέρια για την αποστολή Mirage 2000-5 στην Κρήτη στις επιχειρήσεις κατά του Μ.Καντάφι..

«Το Κατάρ δεν υποστηρίζει μόνο διπλωματικά, αλλά και στρατιωτικά τις προσπάθειες των συμμαχικών δυνάμεων στην κρίση της Λιβύης και εκτιμούμε ιδιαίτερα τη σπουδαία δουλειά που κάνουν οι στρατιωτικές δυνάμεις του Κατάρ, δίπλα-δίπλα με τους στρατιώτες του συνασπισμού των κρατών», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Επίσης η αμερικανική βάση Αλ Ουντέιντ, στο Κατάρ αποτελεί μείζονα κέντρο διοίκησης, επικοινωνιών και διαχείρισης εξοπλισμού σε ολόκληρη την Μ.Ανατολή.

Σήμερα ο Έλληνας Α/ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος βρίσκεται στην Ντόχα του Κατάρ όπου θα συμμετάσχει σε σύσκεψη Αρχηγών Άμυνας Κρατών που συμμετέχουν στην επιχείρηση Unified Protector στη Λιβύη. Δηλαδή ακόμα και αυτή τη σύσκεψη οι ΗΠΑ την κάνουν στο Κατάρ.

Μην ξεχνάμε, μετά απ'όλα αυτά, ότι οι δύο τράπεζες ξεπερνούν σε μέγεθος κατά πολύ την Εθνική Τράπεζα και διαθέτουν απολήξεις σε δεκάδες κράτη. Αλλά το νέο σχήμα πάνω απ’όλα θα ελέγχει στρατηγικά ένα κράτος, την Ελλάδα, του οποίου τον έλεγχο δεν είναι διατεθειμένες να απωλέσουν οι ΗΠΑ, ειδικά σήμερα…

Η συμφωνία προβλέπει άμεσα το Κατάρ να συνεισφέρει 500 εκατ. ευρώ και επιπλέον 1 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το κρατίδιο του Κατάρ θα είναι ο μεγαλομέτοχος του σχήματος με ποσοστό κοντά στο 20%. Η οικογένεια Λάτση θα κατέχει ποσοστό κοντά στο 16 με 18% και η οικογένεια Κωστόπολου από 4 έως 5 %. Όμως, η νέα τράπεζα θα διοικείται από τον κ.Γιάννη Κωστόπουλο, ο οποίος θα έχει τη θέση του εκτελεστικού προέδρου. Ακόμη, θα δημιουργηθούν 2 θέσεις διευθύνοντων συμβούλων που θα τις καταβάλουν οι Δημήτρης Μαντζούνης και Νίκος Νανόπουλος.

Η εν λόγω συμφωνία δεν αποτελεί τόσο οικονομική επένδυση, όσο στρατηγική. Και δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα θα αποφύγει τα οικονομικά χειρότερα. Σημαίνει ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποφύγουν τις στρατηγικά χειρότερες εξελίξεις σε βάρος τους στην Ελλάδα...


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Πως είδε ο Latuff την υποδούλωση της Ελλάδας στο Ισραήλ δια χειρός Παπανδρέου???


 ==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"




«Έπνιξαν» το δημοσίευμα των FT για τη χρεοκοπία της Ελλάδας

Μόνο μία εφημερίδα, η Αυριανή, προβάλλει εκτενώς σήμερα στο πρωτοσέλιδο της το κεντρικό άρθρο των Financial Times στο οποίο αναφέρεται ευθέως ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει άμεσα και πως το «κούρεμα» των ομολόγων δεν θα είναι 21% αλλά 66% . Τα άλλα ΜΜΕ έπνιξαν με …άνωθεν εντολές αυτό το τόσο σημαντικό
δημοσίευμα του κορυφαίου παγκοσμίως εντύπου.
Το άρθρο υποστηρίζει ότι...
το δεύτερο ελληνικό πακέτο στήριξης των 109 δισ. ευρώ ήταν καταδικασμένο εν τη γενέσει του. Η διαμάχη μεταξύ της Φινλανδίας και άλλων κρατών – μελών της ευρωζώνης ως προς τη συμφωνία για την παροχή εγγυήσεων με την Αθήνα, είναι απλώς μία ακόμη ένδειξη.
Σημειώνει ότι «το πακέτο ήταν εξαρχής καταδικασμένο λόγω της περιορισμένης συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών, ενώ παράλληλα η Ελλάδα στενάζει υπό το βάρος της επίτευξης των δημοσιονομικών της στόχων. Ακόμη και εάν λυθεί το θέμα με τη Φινλανδία, το πακέτο στήριξης δεν θα αποτρέψει την ελληνική χρεοκοπία. Ήδη η απόδοση των διετών ελληνικών ομολόγων ανέρχεται στο 46%».
«Το πακέτο σχεδιάστηκε για τις ευρωπαϊκές τράπεζες»
Το πακέτο στήριξης έχει ένα βασικό ελάττωμα: σχεδιάστηκε περισσότερο για να βοηθηθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες στη διατήρηση του μύθου ότι οι τοποθετήσεις τους στην Ελλάδα είναι ασφαλείς, παρά για να δοθεί βοήθεια στην Αθήνα. Ακόμα και οι τραπεζίτες, όμως, αντιλαμβάνονται ότι ο πυρήνας δεν μπορεί να αντέξει και μειώνουν την έκθεσή τους στην Ελλάδα.
Η διαμάχη για την παροχή εγγυήσεων μπορεί να επιταχύνει αυτήν την τάση, φέρνοντας στο φως τα αδύναμα σημεία του πακέτου, κυρίως λόγω της συμφωνίας ότι οι νέοι τίτλοι δεν έχουν προτεραιότητα έναντι των παλαιών.
Κανείς δεν πίστευε ότι οι ελληνικές αρχές θα έμπαιναν σε μία πιθανώς καταστροφική μονομερή συμφωνία, βάσει της οποίας θα δώσουν στη Φινλανδία εγγυήσεις για το 20% της αξίας της συμμετοχής του Ελσίνκι στο πακέτο στήριξης.
Ενώ μάλιστα δεν υπάρχει κάποια άμεση κι επείγουσα ανάγκη επικύρωσης του πακέτου -δεδομένου ότι η Αθήνα έχει επαρκή χρηματοδότηση βάσει του πρώτου πακέτου στήριξης των 110 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει τις υποχρεώσεις της τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2011-, η διαμάχη είναι μία ακόμη απόδειξη του πόσο δύσκολο είναι τελικά για τους αξιωματούχους να χειριστούν πολιτικά την κρίση.
Το δεύτερο πακέτο στήριξης είναι σπατάλη πόρων. Η Citigroup Global Markets εκτιμά πως η Ελλάδα θα πρέπει να διαγράψει τουλάχιστον δύο τρίτα του χρέους της (εκτός εκείνου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) πιθανότατα την περίοδο 2013 – 2014, ώστε να μειωθεί ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ σε επίπεδα συμβατά με τον μέσο όρο του 80% της ευρωζώνης.Οι τελευταίες λίγες ημέρες φέρνουν αυτό το ενδεχόμενο ακόμη πιο κοντά
Πηγη

Αλλού στοχεύουν οι Τούρκοι ....

ΤΟΥ ΑΔΩΝΗ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗ
Φωνάζουν και απειλούν για να καταθέσουν διεκδίκηση.
Αυτή τη φορά, όμως, έχουν αδύνατα χαρτιά και το διεθνή παράγοντα υπέρ της Κύπρου.
Η κατοχική Τουρκία βρυχάται, όπως αναμενόταν, όσο πλησιάζει η ημερομηνία της δοκιμαστικής διάτρησης στο οικόπεδο 12. Με ημερομηνία 16 Αυγούστου κυκλοφόρησε στην έδρα του ΟΗΕ έγγραφο στο οποίο αναφέρει ότι η ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο, που είναι μια ημίκλειστη θάλασσα, θα πρέπει να οριοθετηθεί με τη σύμφωνη γνώμη της. Βάσει του διεθνούς δικαίου, τονίζει ο αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ Ερτουγκρού Ακάνσοϊ, ο διαχωρισμός που έγινε από την Κυπριακή Δημοκρατία δεν έλαβε υπόψη την ίδια ως επηρεαζόμενο κράτος ούτε έλαβε υπόψη τα συμφέροντα όλων των μερών.

Ο αντιπρόσωπος της Τουρκίας προχωρεί παρακάτω για να επισημάνει ότι οι συμφωνίες που συνήψε η Κυπριακή Δημοκρατία και οι δραστηριότητες που ετοιμάζεται να αναπτύξει θα επηρεάσουν αρνητικά τη διευθέτηση του Κυπριακού και θα οδηγήσουν σε συγκρούσεις. Στην επιστολή της, η Τουρκία προειδοποιεί και όσες χώρες και εταιρείες έχουν ανάμειξη στις γεωτρήσεις για αναζήτηση φυσικού αερίου και πετρελαίου. Η ελληνοκυπριακή διοίκηση, όπως αποκαλεί τη χώρα μας στην επιστολή του ο Τούρκος αντιπρόσωπος, δεν εκπροσωπεί όλη την Κύπρο και δεν είναι εξουσιοδοτημένη από τους ισότιμους συνεταίρους του νησιού να συνάψει διεθνείς συμφωνίες που αφορούν τα κοιτάσματα αυτά.
Στο χορό των απειλών και των προειδοποιήσεων μπήκε και ο πολύς Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Ποειδοποίησε για πολλοστή φορά τη Λευκωσία ότι θα συναντήσει την αντίδραση της Τουρκίας σε κάθε της βήμα για εντοπισμό των υδρογονανθράκων. Παλαιότερα η Τουρκία χρησιμοποιούσε πιο σκληρή ορολογία λέγοντας ότι θα αντιδράσει χωρίς όρια, αν η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αποδεκτεί την επικυριαρχία της στην περιοχή και την πολιτική ποδηγέτηση της Κύπρου σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα. Ανάλογες σκληρές αντιδράσεις δέκτηκε η Κύπρος την περίοδο των S 300, τότε Κύπρος και Ελλάδα υπέκυψαν, όμως υπήρχε μια ουσιώδης διαφορά. Η Βρετανία, το Ισραήλ και άλλες ισχυρές χώρες δεν ήθελαν σε εκείνο το μομέντουμ ισχυροποίηση της αεράμυνας της Κύπρου, γιατί βρισκόμασταν στις παραμονές της υποβολής του σχεδίου Ανάν. Σήμερα τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά και η εξεύρεση νέων πηγών υδρογονανθράκων είναι προτεραιότητα του δυτικού κόσμου και της Ε.Ε.

Στοχεύουν τα κοιτάσματα της Πάφου
Oι φωνές των Τούρκων για τον υποθαλάσσιο πλούτο της χώρας μας στοχεύουν τα κοιτάσματα που βρίσκονται ανοικτά της Πάφου εκεί που η Κυπριακή ΑΟΖ ενώνεται με την Ελληνική. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας γνωρίζει ότι πολύ λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν όσον αφορά το οικόπεδο 12 ή το οικόπεδο Αφροδίτη, όπως έχει μετονομαστεί τελευταία. Η περιοχή αυτή της κυπριακής ΑΟΖ είναι συμφωνημένη, οριοθετημένη και επικυρωμένη με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και με προσυμφωνία με το Λίβανο και η όποια αμφισβήτησή της από χώρα που βρίσκεται γεωγραφικά πίσω από την Κύπρο αγγίζει τα όρια του παραλογισμού.
Το διεθνές δικαστήριο και όλα τα όργανα επόπτευσης της παγκόσμιας τάξης πραγμάτων δεν μπορούν να βρούν δίκαιο στις τουρκικές διεκδικήσεις. Σε μελέτη επί χάρτου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών επινοήθηκε ότι πρέπει να αναδειχθεί η συνιδιοκτησία του συνόλου της νήσου από τις δύο εθνικές κοινότητες και ανάλογα να δρομολογηθούν οι αντιδράσεις. Τέθηκε ως στόχος να περάσει πρώτα η αμφισβήτηση και ακολούθως να κλιμακωθούν οι διεκδικήσεις, αναλόγως και με την πρόοδο των συνομιλιών. Στο πλαίσιο αυτό, η πορεία που ακολουθούσε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών και η ομάδα χειρισμού του Κυπριακού για λύση δύο ανεξάρτητων κρατών που θα είναι συμβεβλημένα στα κοινά θέματα, διαφοροποιείται. Επιδιώκεται τώρα η στενότερη ζεύξη των δύο «κρατών» για να υπάρχει και νομιμοποίηση της διεκδίκησης επί των κοιτασμάτων που πολύ πιθανόν βρίσκονται στο υπέδαφος της ελεύθερης Κύπρου.
Επτασφράγιστο μυστικό...
Η υπηρεσία Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού έχει ενώπιόν της από αμερικανικές, ισραηλινές και ρωσικές πηγές αλλά και από έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω νορβηγικής εταιρείας, χάρτη πιθανόν κοιτασμάτων στην ΑΟΖ Κύπρου. Δεν τον δημοσιοποιεί και τον κρατεί ως επτασφράγιστο μυστικό από το φόβο των τουρκικών διεκδικήσεων. Ωστόσο, οι Τούρκοι γνωρίζουν από δικές τους παράνομες έρευνες πού βρίσκονται τα νέα κοιτάσματα. Δεν είναι τυχαίο που το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπίλι Ρέις» έφτασε μέχρι τα χωρικά ύδατα της Κύπρου στην ακτή της Πάφου για να κάνει σεισμογραφικές έρευνες το Νοέμβριο του 2008.
Τότε τουρκικές κανονιοφόροι παρενόχλησαν το παναμαϊκό σκάφος που ενεργούσε για λογαρισμό της νορβηγικής εταιρείας με την οποία συνεβλήθη η Κυπριακή Δημοκρατία. Την ίδια ώρα με αεροφωτογραφίες μελετούν το χρωματισμό των νερών, τις διαφοροποιήσεις και τις αντανακλάσεις για να διαπιστώσουν πού υπάρχει διαρροή φυσαλλιδίων φυσικού αερίου. Σε δορυφορικές φωτογραφίες φάνηκε πολύ πριν τις γεωτρήσεις και τις σεισμογραφικές έρευνες ότι η θαλάσσια περιοχή του Ισραήλ και της Κύπρου παρουσίαζαν ενδιαφέρον για ύπαρξη υδρογοναθράκων. Η θάλασσα πάνω από τα κοιτάσματα έχει άλλη συμπεριφορά κυρίως στις αντανακλάσεις φωτός. Σημαντική ένδειξη αποτελεί και ο χάρτης βυθού.
Με ισχυρό ενδεχόμενο ότι σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου να βρίσκονται ανοικτά της Πάφου και της Λεμεσού, η Κύπρος απέφυγε να προχωρήσει σε διαχωρισμούς θαλάσσιων οικοπέδων και να ζητήσει προσφοροδότες για περιοχή που δεν έχει εξασφαλίσει ακόμη τις συμμαχίες προστασίας της.

Ο τουρκικός παράνομος διαχωρισμός
Η Τουρκία με άκρως αυθαίρετη και προκλητική πράξη δημοσιοποίησε παράνομο διαχωρισμό της ΑΟΖ που δεν βασίζεται στο δίκαιο της θάλασσας αλλά στην αντίληψή της για ζωτικό χώρο που δικαιούται να έχει ένα μεγάλο παράκτιο κράτος έναντι σημαντικά μικρότερου. Αυτή η αρχή δεν υπάρχει στο δίκαιο της θάλασσας αλλά προεβλήθη σε κάποιες άλλες περιοχές διεθνώς και σε κάποιες περιπτώσεις έφερε κάποια αποτελέσματα. Η Τουρκία φωνάζει όπως τον κλέφτη για να φοβηθεί ο νοικοκύρης και να της δώσει κάτι από τα υπάρχοντά του.
Η... πειρατεία της Τουρκίας δεν αποκρούεται με κανέναν άλλο τρόπο εκτός από την ισχυρή πολιτική και στρατιωτική βούληση του επηρεαζόμενου κράτους. Στο διεθνές δίκαιο οι χώρες που δεν έχουν υπογράψει συγκεκριμένη συνθήκη δεν δεσμεύονται για την εφαρμογή της αλλά αντιμετωπίζουν μόνο τη δυσφορία της διεθνούς κοινότητας. Κατά πόσο η διεθνής κοινότητα θα μεταφράσει τη δυσφορία αυτή σε μέτρα φαίνεται στην καθημερινότητα.
Η Ελλάδα μελετά πότε θα προχωρήσει σε οριοθέτηση της ΑΟΖ
Η Ελλάδα γνωρίζοντας της τουρκικές μεθοδεύσεις απέφυγε ως σήμερα να υπογράψει οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Κύπρο. Η οριοθέτηση αυτή είναι άκρως σημαντική αλλά παράλληλα και άκρως επικίνδυνη. Η εξαγγελία της οριοθέτησης πολύ πιθανόν να προκαλέσει τουρκική αντίδραση την οποία η σημερινή Ελλάδα θέλει να αποφύγει στην παρούσα συγκυρία. Είναι κάτι ανάλογο με το casus belli στο Αιγαίο, όπου η Ελλάδα απειλείται από την Τουρκία ότι αν προεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, θα υπάρξει πόλεμος. Για το θέμα αυτό, η Τουρκία είναι ήδη υπόλογη στην Ε.Ε, αλλά δεν έχει καταργήσει τη νότα αυτή.
Η Ελλάδα αποφεύγει να προχωρήσει σε αυτό το στάδιο ανοίγοντας παρασκηνιακά δρόμο στην Κύπρο να κάνει το πρώτο βήμα με τη στήριξη του Ισραήλ και των ΗΠΑ.
Σε περίπτωση που το ασφαλές νομικά οικόπεδο 12 αποδώσει φυσικό αέριο και αρχίσει να τροφοδοτείται η Ε.Ε., τότε ωριμάζουν οι συνθήκες για την Ελλάδα να αναζητήσει και νέες πηγές υδρογοναθράκων στη δική της ΑΟΖ. Τότε η οριοθέτηση με την Κύπρο θα μοιάζει επίκαιρη και νομιμοποιημένη. Οι αντιδράσεις της Τουρκίας θα έρχονται σε αντίθεση με τα ευρύτερα ευρωπαϊκά συμφέροντα. Η Ε.Ε. θα έχει ανάγκη όλο και περισσότερο με την πάροδο του χρόνου των κοιτασμάτων από τις νέες πηγές που βρέθηκαν μάλιστα στις ΑΟΖ χωρών που είναι μέλη της.
Είναι πολύ σημαντικό ότι η υπογραφή συμφωνίας Ελλάδας και Κύπρου για την ΑΟΖ ενώνει θαλασσίως τις δύο χώρες και προεκτείνει παράλληλα ως ενότητα τα θαλάσσια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Μπεγλίτη ότι η Ελλάδα θα στηρίξει όσο χρειάζεται την Κύπρο στην ενάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στη θαλάσσια ζώνη της είναι ενδεικτική στο πού κινείται η ελληνική πολιτική. Στο θέμα αυτό η Κύπρος ενεργεί σωστά και απόλυτα εναρμονισμένη με την Ελλάδα σε ένα θέμα που είναι εθνικό και δεν χωρεί μικροπολιτικές και λάθη.
Η επίγνωση των κινδύνων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την κάθε νέα κίνηση στο πολιτικό περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου και στην επιλογή των συμμαχιών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με αυτό το δεδομένο η καθυστέρηση υποβολής αίτησης ένταξης στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη μοιάζει ως παρωχυμένη εμμονή που ζημιώνει σε μεγάλο βαθμό την Κύπρο.
http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/413851


 Έχω μάτια και βλέπω