Powered By Blogger

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

Έκτακτη κυβερνητική συνεδρίαση για αιχμαλώτους και Καστελόριζο - Ενημερώνουν ΗΠΑ-ΕΕ και ετοιμάζονται για το χειρότερο

Έκτακτη κυβερνητική συνεδρίαση για αιχμαλώτους και Καστελόριζο - Ενημερώνουν ΗΠΑ-ΕΕ και ετοιμάζονται για το χειρότεροΈκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο συγκάλεσε για αύριο το πρωί ο πρωθυπουργός υπό το πρίσμα των πλέον δυσμενών εξελίξεων στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, με επίκεντρο το θέμα των Ελλήνων αιχμαλώτων αλλά και της τουρκικής άσκησης στο Καστελόριζο.
Η έκτακτη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 12:00, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στο επίκεντρο της συνεδρίασης του κυβερνητικού συμβουλίου αναμένεται να βρεθούν οι τουρκικές προκλήσεις, καθώς και οι δύο αιχμάλωτοι Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης και που όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Μπεκίρ Μποζντάγ κατηγορούνται και για κατασκοπεία.
Είναι σίγουρο πως μετά τις αποφάσεις που θα λάβει το κυβερνητικό συμβούλιο θα ενημερωθούν τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ βάσει των νεότερων δεδομένων που υπάρχουν, αλλά και της αποφασιστικότητας της Αθήνας να μην δεχθεί άλλες τουρκικές προκλήσεις αναπάντητες είτε στο Αιγαίο είτε αλλού.
Η υπόθεση με τους Έλληνες αιχμαλώτους  έχει αποκτήσει νέα δραματική τροπή καθώς σήμερα το  απόγευμα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, υπογράμμισε ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί έχουν υποβληθεί σε ποινική έρευνα για στρατιωτική κατασκοπεία και δεν ετίθετο ποτέ θέμα ενδεχόμενης ανταλλαγής τους.
Ενώ  νωρίτερα οι δικηγόροι των δυο Ελλήνων στρατιωτικών δήλωναν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η εκδίκαση της έφεσης κατά της απόφασης για προφυλάκιση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών είχε αναβληθεί οριστικά τουλάχιστον για σήμερα, ζούμε ξανά μια ανατροπή στο όλο θρίλερ.
Οι συνήγοροι των δύο Ελλήνων προφυλακισθέντων από την Παρασκευή στις φυλακές της Αδριανούπολης, βγαίνοντας από το δικαστήριο δήλωναν νωρίτερα ότι δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα η εκδίκαση της έφεσης.
Όμως, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ η ένσταση όχι μόνο συζητήθηκε αλλά απορρίφθηκε κιόλας και έτσι οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί παραμένουν στην φυλακή της Αδριανούπολης μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση της παράνομης εισόδου τους στην Τουρκία.
Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί τώρα είναι η κατάθεση του κατηγορητηρίου από την εισαγγελία, η αποδοχή ή η απόρριψη της από το δικαστήριο και στην συνέχεια ο ορισμός δικασίμου.
Οι δικηγόροι των Ελλήνων είχαν ασκήσει έφεση κατά της απόφασης της προφυλάκισής τους. Η προφυλάκιση είχε διαταχθεί διότι δεν είχαν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία.
Η ελληνική πλευρά ζητούσε να αναγνωριστεί ως προσωρινή κατοικία των δύο το Ελληνικό Προξενείο στην Αδριανούπολη κι έτσι να βγουν από τις Φυλακές Αδριανούπολης, μέχρι να εκδικαστεί η έφεση. Αυτό όμως δεν έγινε αποδεκτό.
Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για το θέμα της επίσης ανησυχητικής κατάστασης στην κυπριακή ΑΟΖ και ενόψει των ερευνών στο τεμάχιο 10 από την Exxon Mobil.
Egemen Bagis: Το πλοίο της Exxon Mobil θα έχει την ίδια τύχη με αυτό της ΕΝΙ
Σε συνέντευξη παραχώρησε ο πρώην Τούρκος υπουργός και συνεργάτης του Ε.Τ.Ερντογάν Egemen Bagis στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» και στον ιώργο Φιντικάκη δήλωσε ότι το πλοίο ερευνών της Exxon Moil θα αντιμετωπιστεί με τον ίδιο τρόπο όπως το Saipem της ΕΝΙ.
Είπε πιο συγκεκριμένα ο Τούρκος πρώην υπουργός.
Ερ. Και τι θα συμβεί όταν για παράδειγμα το φθινόπωρο θα έρθει η ώρα της Exxon Mobil να “τρυπήσει” στο οικόπεδο 10;
"Ας περιμένουμε να δούμε μέχρι τότε. Αν αποδειχθούν τόσο πεισματάρηδες και αρνηθούν να συνομιλήσουμε τους Τουρκοκύπριους, τότε θα αναγκάσουν την Τουρκία να κάνει, ό,τι έκανε και με το πλοίο της ΕΝΙ. Ήταν οι Ελληνοκύπριοι που απέρριψαν το σχέδιο Ανάν, εκείνοι αποχώρησαν από τη διάσκεψη στο Κραν Μοντανά, εκείνοι δεν συνομιλούν με τους Τουρκοκύπριους, όταν η Τουρκία είναι διατεθειμένη να μοιρασθεί ακόμη και το νερό μαζί της".
Ερ.Εκτός από το Κυπριακό, υπάρχει και η ένταση στο Αιγαίο, με την Τουρκία να εγείρει διεκδικήσεις για μια σειρά νησιών, που θεωρεί ως «γκρίζες ζώνες». Μέχρι που είναι αποφασισμένη να φτάσει η Άγκυρα;
"Οι διπλωμάτες πρέπει να συναντηθούν προκειμένου να φτάσουν σε συμφωνία, σχετικά με την ερμηνεία των διεθνών συνθηκών. Αν μπορούσα να αποφασίσω εγώ, θα ήθελα όλο το Αιγαίο να είναι αφιερωμένο μόνο στον τουρισμό. Και να μετατραπεί στη νούμερο ένα στον κόσμο Ριβιέρα. Και μπορούν αμφότερες οι πλευρές να κάνουν υποχωρήσεις, και να μετατρέψουν το Αιγαίο σε τόπο ευημερίας".
Ερ. Διαφορετικά τι θα συμβεί;
"Αν πρέπει να αποφασίσουμε ποιός βράχος ανήκει σε κάθε χώρα, τότε πρέπει να βάλουμε κάτω τους χάρτες και τις διεθνείς συμφωνίες, και μετά να υπογράψουμε, και να πούμε αυτό είναι δικό σου, και εκείνο δικό μου. Σε κάθε περίπτωση, και εφόσον επιμείνουμε να διαφωνούμε, θα πρέπει η ελληνική πλευρά να μας πείσει για το δίκαιό της. Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε.
Περιμένω λοιπόν ότι μέσα στους επόμενους μήνες, η ελληνική και η τουρκική κυβέρνηση θα καθίσουν σε ένα τραπέζι για να βρουν λύσεις. Αν υπάρχει η θέληση, υπάρχει και ο τρόπος. Δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Τουρκίας, ούτε της Ελλάδας, να έχουν μεταξύ τους προβλήματα".
 pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου