Powered By Blogger

Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

ΞΥΛΟ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΟ «Γ. ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ»! ΨΙΛΕΣ, ΠΟΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΛΑΚΕΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ.. ΔΕΡΝΕΙ!

111
Σε ένα παιχνίδι – γιορτή, κατά το οποίο με νίκη η Εθνική μας ομάδα με νίκη επί του Γιβραλτάρ εξασφαλίζει την παρουσία της στα μπαράζ του Μουντιάλ 2018, κάποιοι Έλληνες οπαδοί κατάφεραν να συγκρουστούν μεταξύ τους στο «Γ. Καραϊσκάκης»! Ήταν στο 70ό λεπτό, όταν μερίδα οπαδών από τη Θύρα 7 εκτόξευσε αντικείμενα σε αυτούς της Θύρας 6.
Έπεσαν ψιλές, ποτήρια, αντικείμενα, κάτι που εξόργισε τους φιλάθλους στις άλλες θύρες, οι οποίοι άρχισαν τις αποδοκιμασίες για τη βλακεία που μας… δέρνει. Από τη Θύρα 7 ακούστηκαν, μάλιστα, κάποια συνθήματα εναντίον του Παναθηναϊκού, κάτι που προκάλεσε αναταραχή.
Με την παρέμβαση των ανδρών της εταιρείας σεκιούριτι τα πνεύματα ηρέμησαν. Υπήρξαν αρκετοί θεατές από τη Θύρα 6 που αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν εξαιτίας της κατάστασης που προκλήθηκε. Ένας από τους… ταραξίες,χωρίς μπλούζα πια, οδηγήθηκε εκτός γηπέδου από τους υπεύθυνους ασφαλείας.
Δείτε και εδώ
 makeleio.gr

Σαράντος Καργάκος για ν/σ αλλαγής φύλου: «Σπεκουλαδόροι κίναιδοι διευθύνουν τη χώρα»

Σαράντος Καργάκος για ν/σ αλλαγής φύλου: «Σπεκουλαδόροι κίναιδοι διευθύνουν τη χώρα»Σε μια δήλωση γροθιά στο στομάχι προχώρησε ο ιστορικός και συγγραφέας Σαράντος Καργάκος, αναφορικά με το ν/σ για το δικαίωμα αλλαγής (διόρθωσης) φύλου, ακόμα και από την παιδική ηλικία των 15 ετών, που ψηφίστηκε σήμερα από τη Βουλή.
Πιο συγκεκριμένα ο Σ.Καργάκος δήλωσε:
«Ζούμε την εποχή εκπούστευσης και εκπουτάνευσης του Εθνους. Σπεκουλαδόροι κίναιδοι διευθύνουν τη χώρα μας».
Ὁ ιστορικός, φιλόλογος καί δοκιμιογράφος κ. Σαράντος Ἰ. Καργάκος, γεννήθηκε τό 1937 στό Γύθειο Λακωνίας. Ακολουθεί το βιογραφικό του με τον πολυτονικό τρόπο γραφής που χρησιμοποιεί ο ίδιος.
Στή διάρκεια τοῦ Ἐμφυλίου ἐγκαταστάθηκε στήν Ἀθήνα.
Σπούδασε, ἐργαζόμενος ἀπό μαθητής, Κλασσική Φιλολογία στό Πανεπιστήμιο Ἀθηνῶν, ὅπου εἶχε τρίτος εἰσαχθεῖ χωρίς νά τοῦ δοθεῖ ὑποτροφία.
Πρωταγωνίστησε στό φοιτητικό κίνημα τῶν ἐτῶν 1961-1963 καί ὑπῆρξε εἰσηγητής τοῦ 15% γιά τήν παιδεία.
Ἐργάστηκε ἐπί 35 ἔτη στά μεγαλύτερα ἰδιωτικά ἐκπαιδευτήρια τῶν Ἀθηνῶν καί στούς μεγαλύτερους φροντιστηριακούς ὀργανισμούς, στούς ὁποίους πάντα ἦταν ἱδρυτικό μέλος («Ἡράκλειτος», «Ἀριστοτέλης»).
Στίς 19 Μαρτίου 1969 παραιτήθηκε ἀπό τήν ἰδιωτική ἐκπαίδευση (Λύκειο Μπαρμπίκα), ἀρνούμενος νά εκφωνήσει τόν «προκατασκευασμένο» λόγο γιά τήν Ἐθνική Ἐπέτειο.
Δύο φορές τό στρατιωτικό καθεστώς ἔβαλε λουκέτο στόν φροντιστηριακό ὀργανισμό στόν ὁποῖο ἦταν ἱδρυτικό μέλος («Ἡράκλειτος»).
Ἐξακολουθεῖ νά συνεργάζεται μέ τά περιοδικά «Εὐθύνη» καί «Νέμεσις» καί τίς ἐφημερίδες «Ἑστία» καί ἡ «Σφήνα». Ἐπί τετραετία ὑπῆρξε ἀρθρογράφος καί λογοτεχνικός κριτικός τῆς ἐφημερίδας «Ἐλεύθερος Τύπος» καί «Τύπος τῆς Κυριακῆς». Ὑπῆρξε ἐπίσης ἀρθρογράφος καί κριτικός τῆς ἐφημερίδας «Ἡ Ἀπόφαση» καί παλαιότερα συνεργάτης τῆς «Καθημερινῆς» καί τῆς «Ἀπογευματινῆς».
 Ἔχει δημοσιεύσει 75 βιβλία. Ἀπό αὐτά ξεχωρίζουν οἱ γλωσσικές μελέτες «Ἀλαλία, ἤτοι τό σύγχρονο γλωσσικό μας πανόραμα» (Gutenberg1986) και «Ἀλεξία, γλωσσικό δρᾶμα μέ πολλές πράξεις» (Gutenberg1993) καί οί συλλογές δοκιμίων «Προβληματισμοί, ἕνας διάλογος μέ τούς νέους» (6 τόμοι, ἐκδ. Gutenberg).
pronews.gr

Ελλάδα-Γιβραλτάρ 4-0: Με το… ένα πόδι στα τελικά του Μουντιάλ στη Ρωσία (βίντεο)

Ελλάδα-Γιβραλτάρ 4-0: Με το… ένα πόδι στα τελικά του Μουντιάλ στη Ρωσία (βίντεο)«Πάρτι» έκανε η Εθνική Ελλάδος απέναντι στο Γιβραλτάρ... Νίκησε με 4-0 και κατάφερε να πάρει το εισιτήριο για τα μπαράζ και να βρίσκεται με το ένα πόδι στα τελικά του Μουντιάλ της Ρωσίας.
Στο δρόμο για το Μουντιάλ της Ρωσίας μπήκε η Εθνική μας, αφού μετά την άνετη νίκη επί του Γιβραλτάρ (4-0) παίζει μπαράζ για το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό ραντεβού.
Η έντονη πίεση της Εθνικής μας στη μεσαία γραμμή και φυσικά η τεράστια διαφορά ποιότητας σε ατομικό επίπεδο, της επέτρεπε να παίρνει άμεσα τη μπάλα στα πόδια της και να «χτίζει» από πίσω τις επιθέσεις της, ωστόσο η ώρα περνούσε και το Γιβραλτάρ... άντεχε, πάντα σε συνδυασμό με τις πολλές κακές πάσες των διεθνών μας και τη γενικότερη βιασύνη που επέδειξαν όταν πλησίαζαν την αντίπαλη περιοχή. Για την ακρίβεια, η πρώτη φορά που κατάφεραν να δημιουργήσουν μια σωστή επίθεση με «στρωτό» ποδόσφαιρο και σωστές κινήσεις στο χώρο με αντίστοιχες εναλλαγές της μπάλας ήταν η φάση του 15' η οποία ολοκληρώθηκε με σέντρα του Φορτούνη από δεξιά και κεφαλιά του Σταφυλίδη πάνω από τα δοκάρια του Ιμπραΐμ.
Χρειαζόταν ηρεμία...
Όσο περνούσε μάλιστα η ώρα και το Γιβραλτάρ έκλεινε σωστά τους διαδρόμους, αυξανόταν εκθετικά τόσο το άγχος, όσο και η γενικότερη... μουρμούρα στην εξέδρα. Στοιχεία που βεβαίως απλά μεγέθυναν το γεγονός ότι η Εθνική αντί να παίζει γρήγορα, έπαιζε κατά κανόνα απλώς βιαστικά. Ήταν εμφανές ότι άπαντες, εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου, σε αυτό το σημείο έπρεπε να πάρουν μια βαθιά ανάσα, να ηρεμήσουν και να εμπιστευθούν τις ικανότητες της ομάδας. Άλλωστε, θα χρειαζόταν μονάχα μια καλή τελική πάσα ή ένα λάθος του αντιπάλου, ώστε να έρθει και ένα γκολ που θα «καθάριζε» το ματς. Από εκείνο το σημείο και μετά όλα θα ήταν πιο απλά...
...βρήκε και το γκολ
Όπως ακριβώς συνέβη δηλαδή. Μετά από δύο... προειδοποιήσεις των διεθνών μας, αρχικά με το σουτ άουτ του Φορτούνη στο 21' και έπειτα την μακρινή εκτέλεση φάουλ του Χριστοδουλόπουλου στο 28' που μπλόκαρε σχετικά εύκολα ο γκολκίπερ του Γιβραλτάρ, στη συνέχεια βρέθηκε η φάση που ξεκλείδωσε το παιχνίδι. Ήταν το 32ο λεπτό, όταν μετά από υπομονετική κυκλοφορία της μπάλας, ο Φορτούνης είδε τον Ζέκα που είχε χώρο στα δεξιά, του πέρασε τη μπάλα, αυτός είδε τον Τοροσίδη και τον βρήκε με έξοχη σέντρα και ο αρχηγός της Εθνικής νίκησε τον Ιμπραΐμ με κοντινή κεφαλιά στην κίνηση για το 1-0.
Στο τελευταίο τέταρτο του πρώτου μέρους, η Ελλάδα έκλεισε ακόμη περισσότερο το Γιβραλτάρ στα καρέ του, ωστόσο οι τελικές πάσες και προσπάθειες, συνέχισαν να μην είναι καλές. Στο δίλεπτο 36-37 ο Μήτρογλου είχε δύο καλές φάσεις ωστόσο αρχικά το σουτ που δοκίμασε ήταν κακό ενώ η κεφαλιά στη συνέχεια αρκετά αδύναμη αν και υπό καλές προϋποθέσεις μετά από σέντρα του Τοροσίδη. Το πρώτο μέρος «βγήκε» με μια... παραλίγο επικίνδυνη αντεπίθεση του Γιβραλτάρ την οποία τελικά καθάρισε ο Παπαδόπουλος. Γενικώς προβληματική -κατά το ελάχιστο- εμφάνιση της Εθνικής σε αυτά τα 45 πρώτα λεπτά, ωστόσο έστω κι έτσι δεν... γινόταν να μην βρει τουλάχιστον αυτό το γκολ.
Βελτίωση και νίκη στο ρελαντί!
Ότι συνέβη στα πρώτα 45 λεπτά του αγώνα, έμεινε... στην Ιστορία για την Εθνική μας. Γιατί στο δεύτερο ημίχρονο, οι διεθνείς βγήκαν στον αγωνιστικό χώρο αποφασισμένοι να αλλάξουν την εικόνα τους και να παίξουν σύμφωνα με τις δυνατότητές τους αλλά και την... απουσία δυνατοτήτων του αντιπάλου.
Μετά από τέσσερις γρήγορες τελικές που δεν βρήκαν στόχο με Μήτρογλου (46'), Παπασταθόπουλο (50') και Παπαδόπουλο (54', 56'), όλα άρχισαν να βρίσκουν τον δρόμο τους στο Φάληρο. Η Ελλάδα ανέβασε την πίεση και τις γραμμές της, βελτίωσε τις τελικές πάσες τις, αύξησε τον ρυθμό των κινήσεών της χωρίς τη μπάλα και κάπως έτσι -κόντρα στους ήδη... ταλαιπωρημένους και «σκασμένους» ερασιτέχνες του Γιβραλτάρ- βρήκε ξανά (και ξανά) τον δρόμο προς τα δίχτυα.
Στο 61', μετά από φοβερή συνεργασία των διεθνών με Φορτούνη – Μάνταλο, ο τελευταίος βρήκε τον Μήτρογλου και ο σέντερ φορ της Μαρσέιγ έγραψε το 2-0 χωρίς πρόβλημα, με ωραίο πλασέ. Η συνέχεια, αναμενόμενη: το Γιβραλτάρ κατέρρευσε οριστικά, δεν κατάφερε ουσιαστικά να ξανακουμπήσει τη μπάλα παρά μόνο σε απομακρύνσεις και η Ελλάδα πέτυχε ακόμη δύο γκολ παίζοντας στο ρελαντί.
Ένα δίλεπτο μετά το 2-0, νέα ωραία συνεργασία των διεθνών με Τοροσίδη, Ταχτσίδη και Μάνταλο, ο «Τόρο» ήταν ο τελευταίος που ακούμπησε τη μπάλα όσο χρειαζόταν για τον Μήτρογλου και αυτός από κοντά πέτυχε το 3-0 με προβολή.
Μετά από μια ολιγόλεπτη διακοπή επειδή ορισμένοι δεν πρόκειται να αλλάξουν ποτέ μυαλά, ήρθε και το 4-0 στο 78'. Ο Τζιόλης βρήκε ωραία τον Σταφυλίδη, αυτός πρόλαβε τη μπάλα και έβγαλε μια πολύ δύσκολη -πλην άψογη- σέντρα και ο Γιαννιώτας που είχε περάσει λίγα λεπτά νωρίτερα στο ματς, διαμόρφωσε το τελικό σκορ με υπέροχη κεφαλιά. Έστω και στο φινάλε, η Εθνική μας κέρδισε τις εντυπώσεις και ολοκλήρωσε ιδανικά την πορεία της σε αυτή την προκριματική διαδικασία που πλέον τη φέρνει να διεκδικεί την πρόκρισή της σε ένα ακόμη Μουντιάλ, σε δύο αγώνες.
Το ταμείο του αγώνα
Δύο εντελώς διαφορετικά ημίχρονα για την Εθνική μας, η οποία -όπως προαναφέρθηκε και στην περιγραφή- χρειαζόταν απλά την... ψυχραιμία της. Όταν την βρήκε, ακολούθησε και η «εξαργύρωση» της διαφοράς δυναμικότητας με το Γιβραλτάρ, με τους «διεθνείς» να φτάνουν τελικά σε 4 όμορφα γκολ και να έχουν ακόμη 2-3 καλές ευκαιρίες για μεγαλύτερο σκορ. Σε κάθε περίπτωση, παρά την προσπάθεια των... γνωστών-αγνώστων, στο τέλος του αγώνα ο κόσμος που έκανε τον κόπο να πάει βράδυ Τρίτης στο Φάληρο, αποθέωσε την ομάδα για την προσπάθειά της σε όλη τη διαδικασία του ομίλου και την παρουσία της στα μπαράζ για το Μουντιάλ. Η ομάδα χρειαζόταν απλώς τους τρεις βαθμούς απέναντι σε έναν εξαιρετικά αδύναμο αντίπαλο για να το καταφέρει και παρότι αγχώθηκε στην αρχή, τελικώς... καθάρισε τη μπουγάδα.
Αυτοί που έκριναν το ματς
Τοροσίδης, Ζέκα και Μήτρογλου ήταν οι τρεις -ένας σε κάθε γραμμή- που έκαναν τη διαφορά σε αυτό το ματς, είτε με τη δημιουργία, είτε με τα γκολ είτε με την σταθερότητά τους.
Ο χειρότερος του αγώνα
Το κέντρο άμυνας του Γιβραλτάρ έλαμψε δια της απουσίας του, όποτε χρειάστηκε να επέμβει...
Ο έλεγχος των διαιτητών
Κανένα απολύτως πρόβλημα για τους Γεωργιανούς διαιτητές σε αυτό το ματς, χωρίς δύσκολες φάσεις.
Πως ξεκίνησαν
Με σχήμα 4-2-3-1 παρέταξε την Εθνική μας ομάδα ο Μίχαελ Σκίμπε και τρεις αλλαγές σε σχέση με την εκτός έδρας νίκη στην Κύπρο. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Καρνέζης, δεξιά στην άμυνα ο Τοροσίδης, αριστερά ο Σταφυλίδης, με στόπερ τους Παπασταθόπουλο – Παπαδόπουλο. Πιο μπροστά, αμυντικά χαφ ήταν οι Ζέκα και Ταχτσίδης, επιτελικός ο Φορτούνης, στα εξτρέμ Μάνταλος και Χριστοδουλόπουλος και σέντερ φορ ο Μήτρογλου.
Το Γιβραλτάρ από την πλευρά του κατέβηκε με ένα 4-4-2, τον Ιμπραΐμ στο τέρμα, τετράδα άμυνας με Γκαρσία, Τσιπολίνα, Μπαρνέτ, Ολιβέρο, στα χαφ Ερνάντες, Γουόκερ, Μπαρντόν, Πονς (από δεξιά προς τα αριστερά και για τις δύο γραμμές) και επιθετικό δίδυμο τους Κόουμπς και Λόπες.
Οι συνθέσεις των ομάδων:
Ελλάδα (Μίχαελ Σκίμπε): Καρνέζης, Τοροσίδης (68' Μανιάτης), Σταφυλίδης, Παπασταθόπουλος (68' Τζιόλης), Παπαδόπουλος, Ζέκα, Ταχτσίδης, Μάνταλος, Χριστοδουλόπουλος (74' Γιαννιώτας), Φορτούνης, Μήτρογλου.
Γιβραλτάρ (Τζεφ Γουντ): Ιμπραΐμ, Γκαρσία, Τσιπολίνα, Μπαρνέτ, Ολιβέρο, Ερνάντες, Γουόκερ, Μπαρντόν, Πονς (72' Γκίλινγκ), Κόουμπς (88' Ρουίς), Λόπες (62' Γιόμε).
Διαιτητής: Γκιόργκι Κρουασβίλι (Γεωργία)
Βοηθοί: Ζάζα Μεντεσασβίλι (Γεωργία), Γκιόργκι Ελικασβίλι (Γεωργία)
Τέταρτος: Γκεόργκι Βανταχκόρια (Γεωργία)
Τα γκολ
Εξαιρετική ομαδική προσπάθεια από την Εθνική. Μετά από ωραία... πιρουέτα ο Φορτούνης έδωσε στον Μάνταλο, αυτός άλλαξε το παιχνίδι για τον Τοροσίδη, ο οποίος με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της αντίπαλης εστίας για το 1-0!
Φοβερή συνεργασία από τους διεθνείς μας. Ο Φορτούνης έδωσε στον Μάνταλο, αυτός έσπασε στον Μήτρογλου και ο τελευταίος με ψύχραιμο πλασέ μέσα από την περιοχή έγραψε το 2-0.
Νέα εξαιρετική συνεργασία, νέο ωραίο γκολ για την Ελλάδα. Τοροσίδης, Ταχτσίδης, Μάνταλος συνδυάστηκαν ωραία, με τον Τοροσίδη να πατάει μέσα στην περιοχή για τον Μήτρογλου και αυτός με πλασέ να γράφει το 3-0.
Ένα δύο του Σταφυλίδη με τον Τζιόλη, ο πρώτος έκανε το γύρισμα μέσα στην περιοχή και ο Γιαννιώτας με κεφαλιά έγραψε το 4-0.
Δείτε το γκολ του Βασίλη Τοροσίδη για το 1-0.
 http://www.sport-fm.gr/videos/24085511  
Τα δύο γκολ του Κώστα Μήτρογλου στο 61' και στο 63'
http://www.sport-fm.gr/videos/24085512
 http://www.sport-fm.gr/videos/24085513  
Το 4-0 από τον Γιαννιώτα.
http://www.sport-fm.gr/videos/24085514  
Αναλυτικά η βαθμολογία:
1.Βέλγιο 28
2.Ελλάδα 19
3.Βοσνία-Ερζεγοβίνη 17
4.Εσθονία 11
5.Κύπρος 10
6.Γιβραλτάρ 0

pronews.gr

Δημοσκόπηση: Το 71,7% διαφωνεί με την αλλαγή φύλου στα 15 και το 58,6% ακόμα και από τα 17 έτη

Δημοσκόπηση: Το 71,7% διαφωνεί με την αλλαγή φύλου στα 15 και το 58,6% ακόμα και από τα 17 έτηΣυντριπτική η πλειοψηφία των Ελλήνων σε ποσοστό 71,7% για το νομοσχέδιο αλλαγής φύλου καθώς διαφωνεί τόσο με την ρύθμιση όσο και με την χρονική συγκυρία που επελέγη για να περάσει.

Στην έρευνα της MRB που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με την Μάρα Ζαχαρέα, αποτυπώνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων διαφωνεί τόσο με την ρύθμιση όσο και με την χρονική συγκυρία που επελέγη για να περάσει.
Ειδικότερα, στην πανελλαδική έρευνα της MRB που διενεργήθηκε μεταξύ 6 και 9 Οκτωβρίου οι πολίτες που κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα αν πρέπει να υπάρξει νομική αλλαγή φύλου για άτομα άνω των 17 ετών, το 58,6% απάντησε «σίγουρα/μάλλον διαφωνώ και το 39,3% «σίγουρα/μάλλον συμφωνώ» ενώ ένα 2,1% επέλεξε Δεν ξέρω/ δεν απαντώ.

Συντριπτικά αρνητική η κοινή γνώμη για την ηλικία των 15
Ωστόσο στο ερώτημα αν πρέπει να υπάρξει νομική αλλαγή φύλου για άτομα 15-17 ετών – όπως προβλέπει το άρθρο 3 που υπερψηφίστηκε - η διαφωνία είναι συντριπτική.
Το 71,7% απάντησε ότι σίγουρα/μάλλον διαφωνεί έναντι μόλις 26,7% που σίγουρα/μάλλον συμφωνεί.

Ακατάλληλη συγκυρία
Στο ερώτημα για το εάν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή επίσης σε συντριπτικό βαθμό οι ερωτηθέντες απάντησαν αρνητικά. Ενα 72,4% εξέφρασε την διαφωνία του έναντι μόλις 23,8% που συμφώνησε και 3,8% που επέλεξε Δεν Ξέρω/Δεν απαντώ.

Πιο αρνητικοί οι άνδρες
Ενδιαφέρον έχει και η διαστρωμάτωση όσων απάντησαν καθώς η πλειοψηφία που διάκειται αρνητικά είναι άνδρες αλλά και νέοι όπως είπε ο δ/νων σύμβουλος της MRB Δημήτρης Μαύρος στην Μάρα Ζαχαρέα.

Στάση Εκκλησίας
Αίσθηση επίσης προκάλεσε η απάντηση της κοινή γνώμης στην στάση που τήρησε η Εκκλησία.
Το 51,4% απάντησε ότι συμφωνεί με αυτή, ωστόσο ένα ιδιαίτερα αξιοσημείωτο ποσοστό της τάξης του 44,2% την έκρινε αρνητικά.pronews.gr

Δασικοί χάρτες: Πολλά τα λάθη ,μεγάλα προβλήματ

Δασικοί χάρτες: Πολλά τα λάθη ,μεγάλα προβλήματαΈντονη κινητικότητα, παράπονα και εκτιμήσεις για πάνω από 140.000 αντιρρήσεις και πρόδηλα λάθη, προκύπτουν μέχρι σήμερα, κατά τη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών, και το υπουργείο Περιβάλλοντος αναζητά φόρμουλα για να εξεταστούν γρήγορα.
Μεγαλύτερα προβλήματα έχουν προκύψει στην Πελοπόννησο, στην Εύβοια, στη Μαγνησία και στη Χαλκιδική, από τους ήδη αναρτημένους χάρτες, αλλά βούληση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλου, είναι να βελτιωθούν όλα τα προβληματικά σημεία που προέκυψαν, μετά την πρώτη εφαρμογή της ανάρτησης.
Παρά τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση αναζητά όλα τα πρακτικά και χρηματοδοτικά εργαλεία για να τρέξει πιο γρήγορα η διαδικασία. Ωστόσο, κοινοβουλευτικές πηγές υποστηρίζουν ότι δεν έχει προλάβει να καταθέσει αντιρρήσεις ούτε στο 20% των πολιτών. Πληροφορίες της «ΥΧ» λένε πως έρχονται και νέες ρυθμίσεις από την πλευρά Φάμελλου και στις περιοχές NATURA, με φιλόδοξο στόχο, ως το 2020, να ολοκληρωθεί και το κτηματολόγιο, για να μπορεί να είναι σαφές το χωρικό πλαίσιο και να τρέξουν οι επενδύσεις.
Τι συμβαίνει με το κτηματολόγιο
Μέχρι σήμερα, στο Εθνικό Κτηματολόγιο έχει ενταχθεί και περατωθεί, σύμφωνα με όσα ανέφερε στην έκθεσή του προς την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος ο κυβερνητικός βουλευτής Φθιώτιδας, Γιάννης Σαρακιώτης, το 25% των δικαιωμάτων της χώρας.
Στην παρούσα φάση εξελίσσεται η κτηματογράφηση για το άλλο 25% περίπου. Η τρέχουσα διαδικασία αναφέρεται κατά κόρον σε αστικές περιοχές, στο 23%, δηλαδή σχεδόν το 1/4 της έκτασης της χώρας, και αντιστοιχεί σε 30 εκατ. δικαιώματα. Η ίδια έκθεση τονίζει πως είναι σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία από τον Απρίλιο του 2016, αναφορικά με το 47,5% των δικαιωμάτων της χώρας, δηλαδή περίπου 18,5 εκατ. δικαιωμάτων και αντιστοιχεί στο 67,7% της έκτασης. Αυτή η διαγωνιστική διαδικασία αφορά κυρίως μη αστικές περιοχές, δηλαδή αγροτικές ή δασικές.
Έτσι, ως τον Αύγουστο του 2017, είχε προχωρήσει η διαδικασία συμβασιοποίησης για 95 έργα κτηματογράφησης. Παράλληλα, επανασχεδιάστηκε και επαναπροκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την κτηματογράφηση του υπολοίπου της χώρας, που αφορά στην τέταρτη γενιά των κτηματογραφήσεων.
Σε κάθε περίπτωση, η αρμοδιότητα της ΕΚΧΑ πάνω στους δασικούς χάρτες αφορά περίπου 72 εκατομμύρια δικαιώματα, που αντιστοιχούν σε ποσοστό άνω του 50%. Μέσα στο 2017 αναρτήθηκε το 36% και αναμένεται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να αναρτηθεί και το υπόλοιπο 20%.
Παρά τις όποιες καθυστερήσεις, υπάρχει σαφέστατα καλύτερη διαχείριση στην κτηματογράφηση και, αξιοποιώντας την εμπειρία από περιοχές όπως η Λοκρίδα, η Χίος και η Μυτιλήνη, ενώ αρχικά ο μέσος όρος ενστάσεων ήταν 25% στα πιλοτικά προγράμματα, εν συνεχεία το ποσοστό έπεσε στο 3%.
Αποστάσεις από αντιπολίτευση
Την ίδια στιγμή, κόμματα της αντιπολίτευσης επιμένουν ότι έχει γίνει αλαλούμ με την ανάρτηση των δασικών χαρτών και, παρά τις όποιες βελτιώσεις, το μέτρο είναι εισπρακτικό και πολλοί άνθρωποι, που είχαν προβλήματα, κινδυνεύουν να μην προλάβουν ή να μην μπορούν να δώσουν τα έξοδα μηχανικού, για να ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση.
Το ίδιο υποστηρίζουν, εμμέσως πλην σαφώς, και ορισμένοι κυβερνητικοί βουλευτές, είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ είτε από τους ΑΝΕΛ, οι οποίοι ζητούν να υπάρξει έστω σιωπηρή παράταση.
Σε μια πρώτη φάση, πάντως, από τα στοιχεία που έχει το υπουργείο Περιβάλλοντος, φαίνεται πως τα καταπατημένα δεν είναι τόσα πολλά, όσα τουλάχιστον εκτιμούσαν οι υπηρεσίες. Από το 66,24% των περιοχών, που έχουν αναρτηθεί οι δασικοί χάρτες, μόλις το 6,16% θεωρούνται δασικές εκτάσεις, αν και αυτό το νούμερο αναμένεται να αλλάξει με την ενσωμάτωση και νέων αντιρρήσεων.
Ωστόσο, κόμματα της αντιπολίτευσης επιμένουν ότι ένας μεγάλος αριθμός πολιτών δεν έχει καταφέρει να καταθέσει εμπρόθεσμα τις αντιρρήσεις.
Σε 110.420 ανέρχονταν συνολικά οι αντιρρήσεις ως την περασμένη εβδομάδα για όσες περιοχές είχαν αναρτηθεί οι δασικοί χάρτες, ενώ αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ενσωματωθούν στο σύστημα άλλες περίπου 30.000 αντιρρήσεις ή πρόδηλα λάθη.
Ειδικότερα, τα μεγαλύτερα προβλήματα στην πρώτη τετράδα εντοπίζονται στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, με 16.390 αντιρρήσεις. Ακολουθούν οι ΠΕ Μεσσηνίας, με 15.104, Αχαΐας με 12.187, Ευβοίας με 12.187 ενώ τα μικρότερα προβλήματα διαπιστώθηκαν μέχρι στιγμής στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου, με μόλις 3 αντιρρήσεις/πρόδηλα σφάλματα.
Ειδικότερα, η πρώτη δεκαπεντάδα αντιρρήσεων/πρόδηλων λαθών, που ενδέχεται να αλλάξει με την ενσωμάτωση και νέων αντιρρήσεων, μετά το κλείσιμο των δασικών χαρτών, περιλαμβάνει: Λακωνία, Μεσσηνία, Αχαΐα, Εύβοια, Ηλεία, Μαγνησία, Χαλκιδική, Αττική, Λάρισα, Κοζάνη, Αρκαδία, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη, Πιερία, Κυκλάδες.
Η εικόνα που έχει το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι εντελώς διαφορετική από τις αρχικές εκτιμήσεις, αλλά πολίτες θεωρούν πως οι υπηρεσίες εξακολουθούν να παρουσιάζουν μια ωραιοποιημένη άποψη, που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Μέχρι στιγμής, οι δασικές εκτάσεις που έχουν αναρτηθεί αφορούν στο 66,24% του συνόλου των αναρτημένων περιοχών, ενώ οι δασικές που έχουν εκχερσωθεί μόλις στο 3,40%.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι αντιρρήσεις καταλαμβάνουν το 1,78% του συνόλου των αναρτημένων περιοχών, τα δε πρόδηλα λάθη κοντά στο 0,36% αλλά αυτή η εικόνα αναμένεται να είναι πιο ξεκάθαρη τις επόμενες ημέρες.
voucherergasia.gr

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Ο πρώτος άνθρωπος περπάτησε στην... Κρήτη!

Ο πρώτος άνθρωπος περπάτησε στην... Κρήτη!Μια σπουδαία ανακάλυψη έκαναν επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ουψάλα. Οι επιστήμονες εντόπισαν ίχνη ηλικίας 5,7 εκατομμυρίων ετών στην περιοχή του Καστελίου στα Χανιά. Τα ίχνη εντόπισε τυχαία το 2002, ο Πολωνός Παλαιοντολόγος Gerard Gierlinski και στη συνέχεια ο μαθητής του Grzegorz Niedzwiedzki άρχισε να τα μελετά συστηματικά και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πιθανόν ανήκουν σε πρόγονο του ανθρώπου.
Το πανεπιστήμιο της Ουψάλα δημοσίευσε τα ευρήματα στο περιοδικό του Οίκου Εlsevier.
Η έρευνα της ομάδας του πανεπιστημίου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για δίποδη βάδιση κάποιου άγνωστου προγονικού είδους του ανθρώπου, που ζούσε πριν 5,7 εκατ. χρόνια. Έτσι, τα εν λόγω ίχνη θεωρούνται πλέον τα παλαιότερα που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα και ανατρέπουν την κρατούσα θεωρία για την ανθρώπινη εξέλιξη.

Από την ανακάλυψη, στα μέσα του 20ού αιώνα, των απολιθωμάτων του Αυστραλοπίθηκου στη Νότια και στην Ανατολική Αφρική, οι επιστήμονες είχαν διατυπώσει τη θεωρία ότι η συγκεκριμένη περιοχή αποτέλεσε την κοιτίδα των ειδών από τα οποία προήλθε ο άνθρωπος.
Η θεωρία αυτή ενισχύθηκε με τον εντοπισμό και άλλων απολιθωμάτων – μεταξύ αυτών τα ηλικίας 3,7 εκατομμυρίων ετών αποτυπώματα ποδιών του Λαετόλι στην Τανζανία, με εμφανή ανθρώπινα χαρακτηριστικά που υποδηλώνουν όρθιο περπάτημα.

Τα τελευταία χρόνια η κρατούσα θεωρία υποστηρίζει πλέον ότι οι ανθρωπίνοι (από τους πρώτους προγόνους του ανθρώπου) όχι μόνο γεννήθηκαν στην Αφρική αλλά έζησαν απομονωμένοι εκεί για αρκετά εκατομμύρια χρόνια προτού εξαπλωθούν στην Ευρώπη και στην Ασία. Η χρονολόγηση των αποτυπωμάτων της Κρήτης τόσο πίσω στο παρελθόν δείχνει ότι τα πράγματα δεν έγιναν έτσι.

Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Είμαστε τυχεροί που ζούμε σε μια χώρα που ποτέ δεν χάθηκε το εθνικό της DNA

Ξανά, τώρα στα 88 του χρόνια, στο Εθνικό Θέατρο ο Γιάννης Βογιατζής, που όπως λέει, εκεί είναι το «πάρκινγκ» μου... 


Της ΜΑΡΙΑΣ ΑΝΔΡΕΟΥ
Οι έλληνες πολιτικοί πρέπει να μοιάσουν στους έλληνες καλλιτέχνες



















Η συνάντησή μας έγινε στο Εθνικό Θέατρο. Εκεί που ξεκίνησε την καριέρα του, με τον Δημήτρη Χορν να τον ρωτά: «Και αν σου πω ότι δεν αξίζει να γίνεις ηθοποιός;», και αυτός να του απαντά «εγώ, πάλι, θα γίνω». Και το απέδειξε και συνεχίζει να το αποδεικνύει ακάθεκτος σ’ όλους τους Έλληνες. Ραντεβού στο Εθνικό Θέατρο με το «ΠΑΡΟΝ», γιατί εκεί ήθελε.
Άλλωστε, όπως μας τονίζει με νόημα, από αυτόν τον χώρο θέλει να φύγει όρθιος για το μεγάλο ταξίδι, από το σπίτι του. Ο 88χρονος αεικίνητος, ταλαντούχος ηθοποιός, αλλά πάνω απ’ όλα γλυκύτατος άνθρωπος, Γιάννης Βογιατζής, μετρά εξήντα ένα χρόνια ανεκτίμητης προσφοράς στο θέατρο και στον κινηματογράφο, φέτος δε, θα τον χειροκροτήσουμε στην Επίδαυρο, τον Αύγουστο, στην παράσταση «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού. Ένας καλλιτέχνης που έχει παίξει σε 65 ταινίες, εκ των οποίων οι 22 με τον Φίνο. Αυτό τον κατατάσσει στην πρώτη δεκάδα των ηθοποιών που συνεργάστηκαν με τη FINOS FILM. Τα τελευταία 15 χρόνια στηρίζει με την πείρα του τη θεατρική ναυαρχίδα της χώρας, το Εθνικό Θέατρο, εκεί που, όπως του τόνισε ο Λογοθετίδης, «δεν υπάρχουν μεγάλοι και μικροί ηθοποιοί». Μετά τη συνομιλία μας, η ζωή μας φάνηκε πιο εύκολη. Τι να πεις σ’ αυτόν τον άνθρωπο που φώναζε στην Κατοχή «Στο αίμα μου ρέει αίμα ελληνικό» και έβλεπε νεκρούς από την πείνα μέσα σε καροτσάκια... Τι να πεις σ’ αυτόν τον άνδρα που στη χούντα τραγουδούσε «δημοκρατία θε να ’ρθει σαν εκείνη του Λευτέρη» και τον περίμενε στο τέλος η επιτροπή λογοκρισίας; Απλά του αξίζει ένα μεγάλο χειροκρότημα.

***


// Κύριε Βογιατζή, ήταν δύσκολα τα παιδικά σας χρόνια;

Γεννήθηκα στο Αιτωλικό Μεσολογγίου, τόπος καταγωγής του πατέρα μου, η μητέρα μου ήταν από την Άνδρο. Έχω ψάξει όμως την καταγωγή παππούδων και γιαγιάδων και έχω βρει ρίζες στην Κεφαλονιά και τη Ρουμανία. Λόγω του επαγγέλματος του πατέρα μου, ήταν δικαστικός βλέπετε, μεγάλωσα σε όλη την Ελλάδα. Πότε ήμασταν στον Βόλο, πότε στο Αλιβέρι, πότε στην Κέρκυρα. Αυτό που θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια ήταν ο βομβαρδισμός του ελληνικού στόλου στον ιταλικό πόλεμο. Εμείς τότε ζητωκραυγάζαμε για την ελευθερία, αλλά όσα ακολούθησαν στην Κατοχή ήταν για κλάματα. Δυστυχία πλήρης. Εντούτοις η Ελλάδα μας τα κατάφερε και σηκώθηκε ξανά.

// Οι έφηβοι, τα νιάτα, κάνουν τις μεγαλύτερες επαναστάσεις. Εσείς αντιδράσατε;

Ο Έλληνας δεν αντέχει τον ζυγό. Με θυμάμαι με κοντά παντελονάκια στην Κέρκυρα να κρύβω στις τσέπες μου χαρτάκια που έγραφαν «Κάτω η Ιταλία, Ζήτω η Ελλάδα» και να τα πετάω στον δρόμο. Τον αδελφικό μου φίλο, ο οποίος ζει ακόμη, τον Σπύρο Βασιλά, τον έπιασαν οι Ιταλοί, τον έδειραν, τον φυλάκισαν, αλλά αυτός δεν τους αποκάλυψε με ποιον πέταγε τα χαρτάκια. Για αυτό του οφείλω τεράστια ευγνωμοσύνη. Στην Κέρκυρα έπεσε μεγάλη πείνα, όπως και σ’ όλη την Ελλάδα. Στο νησί έβαζαν τους νεκρούς από την πείνα μέσα σε κάτι καρότσια που βάζουν τον ασβέστη και τη λάσπη στην οικοδομή και τους μετέφεραν στα νεκροταφεία. Και παρόλο που στην Κέρκυρα ήταν πολλοί καθολικοί στο θρήσκευμα, η αντίσταση ήταν μεγάλη, γιατί η εθνική τους συνείδηση ήταν ελληνική.

// Τι σημαίνει έθνος και πώς διαμορφώνεται η εθνική συνείδηση;

Στο σχολείο είχαμε έναν ιταλό καθηγητή, με λατρεία στην ελληνική παιδεία, τον Κάρλο Μπρικέλι. Μας έκανε ιταλικά και μας μάθαινε να λέμε ότι στο αίμα μας ρέει αίμα ιταλικό. Τότε όλα τα παιδιά και χωρίς να συνεννοηθούμε -αυτή είναι πιο η δυνατή μου ανάμνηση, που με κάνει και κλαίω όταν θυμάμαι τα παιδικά μου χρόνια- φωνάζαμε: «Στο αίμα μας ρέει αίμα ελληνικό»! Οι κατακτητές πιστεύουν ότι με την προπαγάνδα μπορούν να αλλάξουν οι λαοί. Η συνείδηση ενός έθνους φτιάχνεται από την κοινή γλώσσα, την ιστορία και τη γνώση του ποιος είσαι. Το κράτος δεν έχει την ίδια ισχύ με το έθνος. Κράτος φτιάχνεις με τη μείξη πολλών εθνοτήτων. Αυτά τα κράτη συνήθως είναι σκληρά απέναντι στους πολίτες τους. Η ελευθερία δεν παρέχεται αφειδώς στις εθνότητες, για να μην μπορούν να ξεσηκωθούν και το κράτος διαλυθεί. Δεν υπάρχει ουσιαστική δημοκρατία. Ενώ στο έθνος υπάρχει ο άγραφος νόμος των εθίμων, των κοινών αγώνων και καημών, του πολιτισμού, της θρησκείας, των παρόμοιων χαρακτηριστικών. Για αυτό είμαστε τυχεροί που ζούμε σε μια χώρα που δεν χάθηκε ποτέ το εθνικό της DNA, ακόμη και με τετρακόσια χρόνια τουρκικής σκλαβιάς.

// Αυτά τα επτά σκληρά χρόνια του Μνημονίου και τώρα με την προσφυγική κρίση βλέπετε την Ευρωπαϊκή Ένωση να κινείται πάνω στις αρχές της αλληλεγγύης και του πολιτισμού;

Δυστυχώς η Ευρώπη είναι μπερδεμένη. Κυριαρχεί η ιδεολογία της οικονομίας. Τα πλούσια και δυνατά κράτη της ΕΕ επιθυμούν να συνεχίσουν να περνούν καλά με κάθε κόστος, ακόμη και με μέτρα που φτωχοποιούν κατά βάση τους εταίρους τους. Όμως η δημοκρατία, η αλληλεγγύη, ο πολιτισμός είναι συνεχής και αέναος αγώνας και ο πολίτης πρέπει να τον συναισθάνεται. Με αυτήν τη συντηρητική πολιτική που υπάρχει στην Ευρώπη, και φάνηκε και με τη λογική των κλειστών συνόρων, υπάρχει ένα μεγάλο ψέμα.

// Φέτος θα βρεθείτε στην Επίδαυρο, στις 5 και 6 Αυγούστου, με τη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία του Μιχαήλ Μαρμαρινού. Τι θέλετε να δώσετε;

Ξέρετε πού δεν λέγονται ψέματα; Στο θέατρο. Γιατί το θέατρο είναι ο καθρέφτης της ψυχής. Η ευθύνη των ηθοποιών είναι μεγάλη, γιατί εκπαιδεύουν λαούς. Και μεγαλύτερη ευθύνη έχουν οι έλληνες ηθοποιοί, καθώς η λέξη θέατρο γεννήθηκε στην Ελλάδα. Ρίξτε μια ματιά ανά την Ελλάδα και δείτε πόσα αρχαία θέατρα είχαν οι αρχαίοι Έλληνες. Είμαι στην υπηρεσία του Εθνικού Θεάτρου από το 1999. Δεκαέξι χρόνια και δεν θέλω να πάω κάπου άλλου. Όταν με ρωτούν «γιατί δεν φεύγεις από το Εθνικό», τους απαντώ χαριτολογώντας «μα εκεί έχω και το ‘‘πάρκινγκ’’ μου». Το Εθνικό Θέατρο είναι το σπίτι μου. Όταν θα παίζω στην Επίδαυρο, θα μεταφερθώ στο 411 π.Χ. Τότε που οι γυναίκες έκλεισαν τις πόρτες στους άνδρες τους και δεν τους άφηναν να τις αγγίξουν αν δεν σταματούσαν τον Πελλοπονησιακό Πόλεμο, ώστε να επικρατήσει ξανά η ειρήνη. Όταν είμαι πάνω στο σανίδι, στην ορχήστρα, τα δίνω όλα. Για να γίνω ηθοποιός ήρθα σε σύγκρουση με τον πατέρα μου και ευτυχώς είχα τη στήριξη της μητέρας μου. Ωστόσο, παράλληλα με τις σπουδές μου στην Ανωτάτη Βιομηχανική, παρακολουθούσα -στα κρυφά- μαθήματα στη Δραματική Σχολή του Βασιλικού Θεάτρου, αν και η πρώτη μου δουλειά έχει να κάνει με τα χωράφια σας. Ξεκίνησα ως δημοσιογράφος.

// Πώς γίνατε ηθοποιός;

Δεν θα μπορούσα να γίνω κάτι άλλο. Σε ηλικία έξι ετών απήγγειλα στο σχολείο μου, στο Αλιβέρι, ολόκληρα ποιήματα. Οι Βογιατζαίοι είχαν κάτι με τις τέχνες. Ο ξάδερφός μου, ο Γιάννης, έγινε ένας σπουδαίος τραγουδιστής, του έχω λατρεία, ο αδερφός μου, o Γιώργος Βογιατζής, ήταν καταπληκτικός ζωγράφος, αλλά τον χάσαμε από το τσιγάρο. Για αυτό και μισώ το τσιγάρο θανάσιμα. Μου στέρησε τον αδερφό μου. Και τώρα ο εγγονός μου, ο Γιαννάκης, έξι ετών, στο σχολείο μας λένε ότι είναι άριστος στις μιμήσεις. Μιμείται τον παππού του μας λένε και με κάνουν υπερήφανο.

// Τη χούντα τη φοβηθήκατε;

Η Ιστορία έχει δείξει ότι οι δικτατορίες όλες πέσανε, όλες φύγανε. Δεν μπορεί να υπάρχει ενός ανδρός αρχή. Οι σπουδαίοι συγγραφείς Κώστας Πρετεντέρης, Τσιφόρος, Βασιλειάδης, Σακελλάριος έγραφαν επί χούντας με τον φόβο της λογοκρισίας. Δίπλα στο Εθνικό Θέατρο ήταν το θέατρο «Βέμπο». Εκεί λοιπόν, την περίοδο της χούντας, υποδυόμουν έναν Κρητικό και έπαιζα τη λύρα. Ο Κώστας Πρετεντέρης είχε γράψει μια επιθεώρηση και μου είχε πει: «Δεν πάει να μας πάνε και μέσα στη φυλακή. Εσύ θα αλλάξεις τα λόγια από αυτά που μας σφράγισε η επιτροπή. Θα κάνεις λάθος». Και έτσι βγήκα στο σανίδι και είπα: «Τσι υπομονή, τσι υπομονή, καρτέρι και αν καρτέρι, δημοκρατία θε να ’ρθει σαν εκείνη του Λευτέρη», εννοούσαμε εκείνη του Ελευθέριου Βενιζέλου. Τότε έκλειναν τα φώτα και ο κόσμος χειροκροτούσε σαν τρελός. Πάντα η τέχνη αντιστέκεται. Την ημέρα του Πολυτεχνείου σηκώθηκα να πάω κοντά στα παιδιά πριν μπει το τανκ. Όταν άκουγα «Εδώ Πολυτεχνείο, Εδώ Πολυτεχνείο» έτρεχα σαν τρελός. Δεν τα κατάφερα να φτάσω. Με θυμάμαι, μέσα στον χαμό, να έχω γονατίσει και να κλαίω σαν τρελός.

// Οι καλλιτέχνες γίνατε μια γροθιά απέναντι στον Βέλγο Γιαν Φαμπρ. Το παράδειγμά σας γιατί δεν το ενστερνίζονται οι πολιτικοί μας;

Η μεγαλύτερη βιομηχανία της Ελλάδας, το μεγάλο χαρτί της χώρας, είναι ο πολιτισμός μας και ο τουρισμός μας. Τα αρχαία θέατρα κατακλύζονται από τους ξένους τουρίστες για να δουν αρχαία τραγωδία και αττική κωμωδία. Το είδος αυτό μας ανήκει. Δεν θα μπορούσε σ’ αυτά τα χώματα να μην ακουστεί αυτός ο λόγος. Επικράτησε η λογική και το δίκαιο. Ως Γιάννης Βογιατζής θα ήθελα να δω από κοντά τον υπουργό Πολιτισμού και να του ζητήσω να ιδρύσει μια δραματική σχολή στο Εθνικό Θέατρο, που θα ασχολείται αποκλειστικά με το αρχαίο θέατρο. Και οι ηθοποιοί αυτής της σχολής να είναι οι πρεσβευτές του αρχαίου ελληνικού θεάτρου σ’ όλα τα θέατρα της υφηλίου. Θα έχουμε και τεράστια διαφήμιση και έσοδα. Αυτό θα το υποστηρίξω μέχρι το τέλος της ζωής μου. Ο ελληνικός πολιτισμός δεν πρέπει να κρύβεται! Οι έλληνες πολιτικοί μακάρι να μοιάσουν στους έλληνες καλλιτέχνες.

// Τι εύχεστε για τα επόμενα χρόνια;

Να είμαι υγιής και στο σπίτι μου, στο Εθνικό Θέατρο. Από εδώ ξεκίνησα και από εδώ θέλω να φύγω. Εδώ γνώρισα την Αρώνη, τον Μυράτ, τον Τσαρούχη. Χαίρομαι που είμαι 88 χρονών και οι σκηνοθέτες με εμπιστεύονται. Είμαι ευτυχής όταν παίρνω τους ρόλους και τους διαβάζω σπίτι μου. Δεν είμαι ένας σύνθετος άνθρωπος ή καλλιτέχνης. Δεν κρύβω τίποτα, γιατί δεν ένιωσα πότε διάσημος. Η αναγνωρισιμότητα σε κολακεύει στην αρχή, αλλά μετά σε γεμίζει ευθύνη. Ο κόσμος με αγκαλιάζει στον δρόμο, αλλά εγώ σκύβω τα μάτια από συστολή.

 paron.gr

Ε.ΠΑ.Μ. - Ο Δ.Καζάκης στο Kontra με τον Αιμ.Λιάτσο - 24 Μαΐου ‎2017


Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Ρεπορτάζ ΕΡΤ για αποκλεισμό Χρυσής Αυγής - Δήλωση Ν.Γ. Μιχαλολιάκου


ΕΒΓΑ και ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ μετά το ρεπορτάζ του pronews.gr απέσυραν τον χάρτη της ντροπής με το διχοτομημένο Αιγαίο!

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΝΤΕΟ

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Μετά το δημοσίευμα του pronews.gr μέσα σε 12 ώρες απέσυρε η διαφημιστική εταιρεία την διαφήμιση που παρουσίαζε το Αιγαίο διχοτομημένο στον 25ο μεσημβρινό.
Eμείς θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι υπεύθυνοι της εταιρείας δεν γνώριζαν το περιεχόμενο της διαφήμισης και ότι επρόκειτο για μια απροσεξία της διαφημιστικής εταιρείας για την οποία επίσης θα θέλαμε να πιστεύουμε ότι ειδικά αυτόν τον καιρό δεν υιοθετούν τους ισχυρισμούς της Άγκυρας περί διχοτομήσεως του Αιγαίου.
Άλλωστε την πίστη μας αυτή ενισχύει και το γεγονός ότι μετά την αγανάκτηση του κόσμου όλες οι εμπλεκόμενες εταιρείες έσπευσαν να διορθωθεί αυτός ο ντροπιαστικός χάρτης.
Ακολουθεί το διορθωμένο βίντεο
Η πρωτοφανής διαφήμιση των παγωτών ΕΒΓΑ και της μπισκοτοποιίας Παπαδοπούλου ξεκίνησε να προβάλλεται πριν λίγες ημέρες, όπου δεσπόζει ένας χάρτης με το Αιγαίο διχοτομημένο στον 25ο Μεσημβρινό, ακριβώς εκεί που ισχυρίζεται η Αγκυρα ότι είναι η τουρκική αρμοδιότητα για αποστολές έρευνας-διάσωσης και γενικά η περιοχή που αστυνομεύει η Τουρκία!
Είναι ο χάρτης επάνω στον οποίο βασίζει όλες τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και βάσει του οποίου εκδίδει τις παράνομε NAVTEX και ΝΟΤΑΜ με τις οποίες δεσμεύει ακόμα και περιοχές δυτικά αυτού.
Δείτε το αποσυρθέν βίντεο
 

Κυριακή 7 Μαΐου 2017

Παγκόσμια δικαίωση της Ελλάδας για την ΑΟΖ

Οι χάρτες που δημοσίευσε η οργάνωση Marine Regions, που θεωρείται το παγκόσμιο κέντρο χαρτογράφησης θαλασσίων ζωνών, δικαιώνουν τις θέσεις της Ελλάδας για την ΑΟΖ.

Η Marine Regions εξέδωσε στις 21 Οκτωβρίου 2016 την 9η έκδοση με τους αναθεωρημένους χάρτες των ΑΟΖ, όλων των κρατών της γης, που περιλαμβάνουν τα Χωρικά Ύδατα, τη Συνορεύουσα Ζώνη, την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, τα Εσωτερικά Ύδατα και τα Ύδατα Αρχιπελάγους.

Στις πληροφορίες που δίνονται σε κάθε χάρτη, αναφέρονται οι συνθήκες και οι συμφωνίες μεταξύ των κρατών, αλλά αναφέρονται και οι αμφισβητήσεις, όπου υπάρχουν.

Συγκεκριμένα, στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου, αναφέρεται πως υπάρχει διαφορά – αμφισβήτηση μέσω του ΟΗΕ από την Τουρκία.

Στον πρώτο χάρτη βλέπουμε την ΑΟΖ της Ελλάδας, που είναι αυτό που ανήκει στην Ελλάδα σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες και το Θαλάσσιο Δίκαιο:



Η Σύμβαση του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας αναφέρει ρητά στο Άρθρο 121, παράγραφος 2, ότι όλα τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ και ότι η ΑΟΖ ενός νησιού καθορίζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που καθορίζεται και για τις ηπειρωτικές περιοχές.

Στον δεύτερο χάρτη βλέπουμε την ΑΟΖ της Τουρκίας, αναγνωρίζοντας ξεκάθαρα το δίκιο της Ελλάδας:
Στον τρίτο χάρτη φαίνονται τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας στα 12 ν.μ. αν ποτέ γίνει χρήση του δικαιώματός τους.

Η Ελλάδα είναι το μοναδικό κράτος στον κόσμο που δεν διαθέτει χωρικά ύδατα στα 12 ν.μ.

Ο χάρτης αυτός είναι ταυτόσημος με τον χάρτη του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας και τον χάρτη του Εθνικού Συμβούλιου Πληροφοριών των ΗΠΑ:

Ταυτόχρονα, δικαιώνεται και η Κύπρος, η οποία παρουσιάζεται ενιαία και ενωμένη:


Επειδή η Ελλάδα και όσοι την κυβερνούν διακατέχονται από φοβικά σύνδρομα έναντι της Τουρκίας και φοβούνται να της απαντήσουν με τον κατάλληλο τρόπο, έχει επιχειρηθεί να καλυφθεί η Ελλάδα στο θέμα της ΑΟΖ από την ΕΕ.

Έτσι, στις 7 Μαρτίου 2013, ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σε στελέχη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αναφέρθηκε στην ΑΟΖ της Ευρώπης, τασσόμενος σαφώς υπέρ μίας κοινής Ευρωπαϊκής πολιτικής για τα θέματα των εξωτερικών συνόρων και της ΑΟΖ.

Στην ομιλία του ο Αντώνης Σαμαράς είχε πει:
«Το Ελληνικό ή το Κυπριακό πετρέλαιο ή φυσικό αέριο είναι Ευρωπαϊκό φυσικό αέριο και ευρωπαϊκό πετρέλαιο. Πότε, λοιπόν, θα μιλήσει η Ευρώπη για τις ΑΟΖ; Γιατί θα πρέπει να είναι πρόβλημα μόνο για μένα, για τη χώρα μου;».

Ο τότε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και νυν Υπουργός, Γιώργος Σταθάκης, είχε σχολιάσει πολύ θετικά την κίνηση του Αντώνη Σαμαρά να θέσει θέμα Ευρωπαϊκής ΑΟΖ λέγοντας:
«Όπως ξέρετε, εγώ αποφεύγω την εύκολη κριτική. Θεωρώ ότι μπορεί να αποδειχθεί καλή η κίνηση και η επιλογή αυτή. Λέω λοιπόν ότι μπορεί να αποδειχθεί μια ευφυής κίνηση, διότι απεμπλέκει την αξιοποίηση των πηγών, που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, από το εθνικό επίπεδο και σε γεωπολιτικό επίπεδο μπορεί να αποδειχθεί ευφυής αυτή η κίνηση».

Τον Νοέμβριο του 1976 η ΕΟΚ είχε αποφασίσει την προέκταση των αλιευτικών ζωνών όλων των μελών της σε 200 ν.μ.. Ταυτόχρονα αποφασίστηκε η μεταβίβαση στην Κοινότητα της αποκλειστικής αρμοδιότητας για τις διαπραγματεύσεις για αλιευτικές συμφωνίες της ΕΟΚ με κράτη μη-μέλη της Κοινότητας. Επίσης, η Κοινότητα συμφώνησε σε ορισμένες αρχές για την μελλοντική της πολιτική σε θέματα διαχείρισης και διατήρησης των αλιευτικών πόρων.

Από το τέλος του 1976 η τότε ΕΟΚ προσπάθησε να δημιουργήσει μια κοινή αλιευτική πολιτική, αποδεκτή σε όλα τα μέλη της, με μακροπρόθεσμους στόχους.

Το 1983, η ΕΟΚ ζήτησε από όλα τα κράτη-μέλη της να δημιουργήσουν μια αλιευτική ζώνη 12 ν.μ. ανεξάρτητα από το μήκος των χωρικών τους υδάτων.
Η Ελλάδα όμως, δεν έκανε τότε καμία ενέργεια για να δημιουργήσει αλιευτική ζώνη 12 ν.μ.

Αργότερα, η Τουρκία βλέποντας πολλές χώρες της ΕΕ να επεκτείνουν την αλιευτική τους ζώνη στα 12 ν.μ. και φοβούμενη ότι και η Ελλάδα θα έκανε το ίδιο, αντέδρασε και στις 25 Οκτωβρίου 1990 κάλεσε στην Άγκυρα όλους τους πρεσβευτές της ΕΕ, εκτός από τον Έλληνα πρέσβη και τους ζήτησε να μην επεκτείνουν την αλιευτική ζώνη τους στα 12 ν.μ. στη Μεσόγειο.

Δυστυχώς, η ΕΕ αποδέχτηκε το Τουρκικό διάβημα αλλά, ακόμα χειρότερα, το αποδέχθηκε και η τότε κυβέρνηση της Ελλάδας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Όταν η ΕΕ αποφάσισε να δημιουργήσει ΑΟΖ 200 ν.μ. για όλα τα κράτη-μέλη της, η Τουρκία ζήτησε να μη δημιουργηθεί μια τέτοια ζώνη στη Μεσόγειο. 

Η ΕΕ αποδέχθηκε και πάλι το Τουρκικό αίτημα, όπως και η Ελλάδα.

Η εξήγηση που δόθηκε από την ΕΕ ήταν ότι τα ψάρια σε αυτή τη θάλασσα έχουν υψηλή μεταναστευτική τάση και έτσι δεν κρίθηκε χρήσιμο να επεκταθούν τα 200 ν.μ. και σε αυτή την θάλασσα.

Όμως, η εξαίρεση της Μεσογείου από την ζώνη των 200 ν.μ., δεν εξυπηρετεί τα συνολικά συμφέροντα της ΕΕ και, ουσιαστικά, έχει πλέον αδρανήσει, ιδιαίτερα τώρα που η Κύπρος διαθέτει επίσημα ΑΟΖ.

Η Τουρκία, μέχρι στιγμής δεν έχει απειλήσει την Ελλάδα λέγοντας ότι η δημιουργία Ελληνικής ΑΟΖ θα είναι casus belli όπως η επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 ν.μ.

Όμως, εάν δοθεί εντολή από την ΕΕ για δημιουργία ΑΟΖ σε όλα τα κράτη-μέλη της, ίσως η Τουρκία να αρχίσει τις απειλές. Τότε όμως η Τουρκία θα είναι αναγκασμένη και υποχρεωμένη να χρησιμοποιήσει το casus belli και κατά της ΕΕ.

Η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα προς ένταξη στην ΕΕ και διεξάγει διαπραγματεύσεις. Ξεχνά όμως ότι δύο από τους όρους για την πλήρη ένταξή της στην ΕΕ είναι η υποχρέωσή της να επικυρώσει τη νέα Σύμβαση του Δίκαιου της Θάλασσας και να υπάρχουν σχέσεις καλής γειτονίας με τις χώρες της ΕΕ.

Το κακό είναι πως και το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ξεχνάει διαχρονικά να υπενθυμίσει στη Τουρκία αυτούς τους σημαντικούς όρους, κάθε φορά που παραβιάζονται τα δικαιώματα της Ελλάδας.

Είναι καιρός η Ελλάδα να σηκώσει το ανάστημά της και να απαιτήσει τα δίκαιά της, που απορρέουν από τον ΟΗΕ, τις διεθνείς συμβάσεις, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και το παγκόσμιο δίκαιο.

Ας μην ξεχνάμε όμως, τι λένε οι σοφοί Έλληνες:
«όπου δεν τύπτει λόγος, τύπτει ράβδος»…

 cosmostatus.blogspot.gr

Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Και τώρα, τι; - Θα δεχθεί η Ελλάδα τον «στραγγαλισμό» της από την Τουρκία στην Α.Μεσόγειο;

ΗΧΗΡΗ ΣΙΩΠΗ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΤΟΥ «MALENE OSTERVOLD»

του Γιάννη Πετρίδη Αφωνες έμειναν, μέχρι αυτή την ώρα, Ελλάδα και Κύπρος από την δήλωση της Τουρκίας στον ΟΗΕ ότι είναι "αιτία πολέμου" για την Αγκυρα οποιαδήποτε έρευνα στην θαλάσσια περιοχή ανατολικά των 6 μιλίων από τις ελληνικές ακτές και δυτικά των 6 μιλίων από τις κυπριακές ακτές.
Ο χάρτης που δημοσιεύουμε είναι αποκαλυπτικός του χώρου που η Τουρκία ανακήρυξε στην ουσία, ως "τουρκική επικράτεια": Είναι ακριβώς οι συντεταγμένες που έδωσαν στον ΟΗΕ αναφορικά με την αιτία πολέμου.  
Με τον μονομερή ορισμό της τουρκικής υφαλοκρηπίδας όλη η ελληνική υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου πέραν των χωρικών υδάτων των 6 ν.μ. των ελληνικών νησιών, περιέρχεται στην Τουρκία και αποστερείται η Κύπρος κάθε θαλάσσιας ζώνης πέραν των χωρικών υδάτων της και πλέον για να αμφισβητηθεί αυτό, θα πρέπει να γίνει χρήση όπλων από ελληνικής και ελληνοκυπριακής πλευράς!
Aνατολικά της Ρόδου και της Κρήτης, πέρα από τα 6 ν.μ. χαρακτηρίζεται όχι απλώς "τουρκική ΑΟΖ", αλλά και "τουρκική υφαλοκρηπίδα", εγκαταλείποντας την πάγια τακτική, από το 1974 της αμφισβήτησης, μεν, αλλά και διαβούλευσης με την Ελλάδα για τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας.
 
Για την Μεγίστη (Καστελόριζο) αναγνωρίζει "ελληνικό δικαίωμα και υφαλοκρηπίδα" μόλις περιμετρικά του νησιού στα 6 ν.μ. εκτός από το βόρειο τμήμα που είναι η ενδιάμεση γραμμή με την τουρκική ακτή.
 
Στα υπουργεία Εξωτερικών Αθήνας και Λευκωσίας έχουν συγκληθεί έκτακτες συσκέψεις. Στο ελληνικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας από πλευράς ΓΕΕΘΑ η κατάσταση παρακολουθείται προσεκτικά, αλλά υπάρχει μεγάλος προβληματισμός.
Η διατύπωση casus belli από μία χώρα σε βάρος δύο άλλων χωρών, δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση...
Δηλαδή απαγορεύεται όχι απλώς να εκδώσουν άδειες ερευνών ή γεωτρήσεων προς τρίτους, αλλά και να πραγματοποιήσουν έρευνες και γεωτρήσεις η Ελλάδα και η Κύπρος, αφού αυτές θα γίνουν μέσα στην τουρκική ΑΟΖ!
Και φυσικά, ούτε λόγος αναγνώρισης της κυπριακής ΑΟΖ ή "ανοχής" ανακήρυξης ελληνικής ΑΟΖ. Και απειλούν ευθέως με πόλεμο σε περίπτωση που συμβεί το αντίθετο.
Το μείζον πρόβλημα, το έχει η Ελλάδα που δεν έχει καν ανακηρύξει ΑΟΖ, όπως η Κύπρος, αλλά υπάρχει κι ένα άλλο σημαντικότερο πρόβλημα: Η υφαλοκρηπίδα.
Η Αγκυρα επιχειρεί να κλείσει το θέμα της υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο (ή νοτιοανατολικό Αιγαίο, όπως χαρακτηρίζεται απ΄πο ελληνικής πλευράς) με απειλή χρήσης βίας αφήνοντας εντελέως τα προσχήματα.
Αυτό το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο από το πρόβλημα της Κύπρου και του Οικοπέδου 6, για το οποίο έχει λάβει νόμιμη άδεια και επρόκειται να προχωρήσει σε δοκιμαστική γεώτρηση η κοινοπραξία ΕΝΙ/ΤΟΤΑL.
Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ακριβώς το ίδιο με το πρώτο casus belli που διατύπωσε στις 8 Ιουνίου του 1995 για τα 12 μίλια στο Αιγαίο η Τουρκία, αφού επιχειρεί να "στραγγαλίσει" τα δικαιώματα της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και να τελειώσει ε το θέμα της υφαλοκρηπίδας, μια και καλή.
Το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας είναι πολύ πιο κρίσιμο από αυτό της ΑΟΖ, αφού πλέον η Αγκυρα επιχειρεί να κτυπήσει τον "σκληρό πυρήνα" της ελληνικής κυριαρχίας.
Να θυμήσουμε την κρίση του Νοεμβρίου του 2008 με το νορβηγικό ερευνητικό πλοίο Malene Ostervold που είχε ενοικιαστεί από την Τουρκία για να κάνει έρευνες ακριβώς επάνω στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Στα διεθνή ύδατα περίπου 80 ναυτικά μίλια νοτίως του Καστελόριζου (20 με 30 μίλια ανατολικά της ορίου γραμμής του FIR Αθηνών) αλλά μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, κινούνται ένα νορβηγικό ερευνητικό πλοίο και μια τουρκική φρεγάτα, με το αιτιολογικό της διεξαγωγής γεωφυσικών ερευνών για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου.
 
Στην περιοχή, κοντά στο ερευνητικό ήταν η τουρκική φρεγάτα TCG Gediz, και έπλευσε άμεσα η κανονιοφόρος «Πολεμιστής» που καλεί τα δύο πλοία να αποχωρήσουν και να μην πραγματοποιήσουν έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. 
 
Με αυτή της τη σχεδιασμένη κίνηση, η Άγκυρα αμφισβήτησε για πρώτη φορά εμπράκτως τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. 
 
Ο κυβερνήτης του (Ρ61) "Πολεμιστή" εξέπεμεψε σήμα προς τον καπετάνιο του νορβηγικού ερευνητικού σκάφους με το οποίο του ζητούσε να απομακρυνθεί από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
 
Για πρώτη φορά ο κυβερνήτης της τουρκικής φρεγάτας TCG Gediz, ισχυρίστηκε ότι η θαλάσσια περιοχή που διεξάγονταν οι έρευνες βρίσκεται στην τουρκική επικράτεια!
 
Ακολούθησαν διαβουλεύσεις σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο.
 
Ανώτατοι παράγοντες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών επικοινώνησαν με τον πρεσβευτή της Νορβηγίας, του εξήγησαν την κατάσταση και ζήτησαν να διαταχθεί η απομάκρυνση του ερευνητικού πλοίου από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Την Παρασκευή, το υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε διάβημα στο νορβηγό πρεσβευτή στην Αθήνα και η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα προέβη σε διαμαρτυρία στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, διαδικασία που επαναλήφθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου.
 
Περί τις 6 το πρωί του Σαββάτου το νορβηγικό ερευνητικό και το τουρκικό πολεμικό πλοίο επέστρεψαν στην περιοχή.
 
Το τουρκικό πολεμικό πλοίο άρχισε να απειλεί ευθέως την ελληνική κανονιοφόρο και τότε δόθηκε εντολή από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Δ.Γράψα σε δύο ελληνικές φρεγάτες να πλεύσουν στην περιοχή και αν χρειαστεί να βυθίσουν την τουρκική φρεγάτα και το νορβηγικό πλοίο!
 
H κρίση εκτονώθηκε όταν επενέβησαν οι ΗΠΑ, που όπως αποκαλύφθηκε εν συνεχεία από τα WikiLeaks είχαν ενημέρωση για την προειδοποίηση του Ελληνα Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.
 
Το ερώτημα πλέον είναι πώς θα αντιδράσουν τώρα η Αθήνα και η Λευκωσία....
 

ΕΚΤΑΚΤΟ - Κρίση: Με «πόλεμο» προειδοποιεί Ελλάδα και Κύπρο η Τουρκία - Κατέθεσε έγγραφο περί «casus belli» στον ΟΗΕ!

«ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΠΥΡ ΑΝ ΒΓΕΙΤΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ»!

του Γιάννη Πετρίδη
Λίγες ώρες μετά την δημοσιοποίηση στο pronews.gr της πρότασης της ρωσικής Gazprom για ανάληψη της διαχείρισης των κυπριακών κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου, δημοσιοποιήθηκε έγγραφο στον ΟΗΕ με το οποίο η Αγκυρα χαρακτήρισε ως "αιτία πολέμου" ("casus belli") κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, οποιαδήποτε θαλάσσια έρευνα εγκριθεί εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, της δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ και της ανακηρυγμένης και οριοθετημένης κυπριακής ΑΟΖ, "χωρίς την έγκριση της Τουρκίας!"
Στην διακοίνωση, η Αγκυρα αναφέρει ότι ολόκληρη την θαλάσσια περιοχή δυτικά του μεσημβρινού 32º16'18"E είναι τουρκική ΑΟΖ και πλέον πρέπει να αποσυρθούν όλα τα πλοία που δεν έχουν άδεια από την τουρκική κυβέρνηση για έρευνες.
Με τον μονομερή αυτό ορισμό της τουρκικής υφαλοκρηπίδας ουσιαστικά αποστερείται η Κύπρος κάθε θαλάσσιας ζώνης πέραν των χωρικών υδάτων της και συγχρόνως όλη η ελληνική υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου πέραν των χωρικών υδάτων των 6 ν.μ. των ελληνικών νησιών, περιέρχεται στην Τουρκία και πλέον για να αμφισβητηθεί αυτό, θα πρέπει να γίνει χρήση όπλων από ελληνικής και ελληνοκυπριακής πλευράς!
Aνατολικά της Ρόδου και της Κρήτης, πέρα από τα 6 ν.μ. χαρακτηρίζεται όχι απλώς ΑΟΖ, αλλά και υφαλοκρηπίδα, εγκαταλείποντας την πάγια τακτική, από το 1974 της αμφισβήτησης, αλλά και διαβούλευσης με την Ελλάδα για τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας.
Σε διαφορετική περίπτωση θα κάνει χρήση ένοπλων μέσων η Τουρκία!
Η Αγκυρα δηλώνει ότι "Η Τουρκία έχει δεσμευθεί να προστατεύσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της που εκπορεύονται από το διεθνές δίκαιο και δεν θα επιτρέψει σε ξένες εταιρίες να πραγματοποιήσουν μη εξουσιοδοτημένες έρευνες υδρογονανθράκων και δραστηριότητες εξόρυξης στην δική της υφαλοκρηπίδα" η οποία βάσει των συντεταγμένων που κατέθεσε στον ΟΗΕ περιλαμβάνει ολόκληρη την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την δυνητική ΑΟΖ ανατολικά της Κρήτης και της Ρόδου.
Επίσης στην δήλωση γίνεται αναφορά στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών της 6ης Απριλίου.
Η προειδοποίηση αφορά και τις ξένες εταιρίες που έχουν αποκτήσει τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης του Οικοπέδου 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, (η ιταλογαλλική κοινοπραξία ΕΝΙ/Total), δηλαδή η Τουρκία απειλεί ότι θα κτυπήσει πλοία και εγκαταστάσεις με ιταλική και γαλλική σημαία!
Το κείμενο κατέθεσε στον ΟΗΕ ο μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη Φ. Σινιρίογλου. 
Πρόκειται για πρωτοφανή, στα διεθνή χρονικά, ενέργεια από μία χώρα η οποία έχει ήδη διατυπώσει "casus belli" κατά άλλης χώρας και πιο συγκεκριμένα κατά της Ελλάδας σε περίπτωση που η χώρα μας επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια στο Αιγαίο. Είναι το δεύτερο "casus belli" κατά της Ελλάδας και το πρώτο κατά της Κύπρου!
Είναι πρωτοφανές, αλλά αληθινό, το ότι μία χώρα με την απειλή χρήσης όπλων αρνείται σε γειτονικές χώρες να ασκήσουν τα απορρέοντα εκ των διεθνών συνθηκών δικαιώματά τους! 
Με το έγγραφο (Α/71/875-S/2017/321) το οποίο κυκλοφόρησε σήμερα ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα δημοσιευθεί στην επόμενη έκδοση του “Law of the Sea Bulletin” η Άγκυρα δεν επαναφέρει απλώς την αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ αλλά διατυπώνει ρητή διεκδίκηση επί του Οικοπέδου 6, ως μέρος της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και ολόκληρης της θαλάσσιας περιοχής ανατολικά των 6 μιλίων από τα ελληνικά νησιά.
Για την Μεγίστη (Καστελόριζο) αναγνωρίζει "ελληνικό δικαίωμα και υφαλοκρηπίδα" περιμετρικά του νησιού στα 6 ν.μ. εκτός από το βόρειο τμήμα που είναι η ενδιάμεση γραμμή με την τουρκική ακτή.
Στην επιστολή του ο Φ. Σινιρίογλου εκφράζει βαθύτατη ανησυχία για την "προκλητική ενέργεια της ελληνοκυπριακής διοίκησης να προσφέρει την Άδεια για έρευνες και εξόρυξη υδρογονανθράκων για το λεγόμενο Οικόπεδο 6, το οποίο μερικώς κείται εντός των εξωτερικών ορίων της Τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο".
Ο Φ. Σινιρίογλου δηλώνει ότι η συγκεκριμένη "αποκαλούμενη Άδεια" που δόθηκε από την "ελληνοκυπριακή διοίκηση" για το «Οικόπεδο 6» στις 6 Απριλίου 2017 «δεν παράγει νομικά αποτελέσματα επί των ipso facto and ab initio, κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας επί της υφαλοκρηπίδας για την έρευνα και εξόρυξη των φυσικών πόρων της.

Το Σαββατοκύριακο το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu δημοσίευσε ανάλυση που αναπαρήγαγαν πολλά ελεγχόμενα ΜΜΕ, σύμφωνα με την οποία ο τούρκος Αρχηγός ΓΕΝ ναύαρχος Μποστανογλου με την παρουσία του στο τουρκικό πολεμικό σκάφος TCG Gaziantep προκειμένου να παρακολουθήσει τις σεισμικές έρευνες του Barbaros στα ανοιχτά του ψευδοκράτους , ήθελε να στείλει το μήνυμα ότι η Τουρκία θα προασπίσει τα συμφερόντά της.

«Πισώπλατη μαχαιριά» στην ιστορική αλήθεια και το Εθνος από το υπ. Παιδείας: Τα Σκόπια έγιναν «Μακεδονία» και ο Εμφύλιος «Επανάσταση»!

«Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΗΤΑΝ ΒΙΑΙΟΣ ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ»!

Πραγματικό σοκ: Ο αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Πολυμέρης Βόγλης, ο οποίος ανέλαβε για λογαριασμό του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής να υποβάλει μελέτη στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου αναφορικά με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη διδασκαλία της Ιστορίας, κατατάσσει τα Δεκεμβριανά στις «επαναστατικές στιγμές» των Ελλήνων αναφέρει τα Σκόπια ως Μακεδονία
«Ο ελληνικός εμφύλιος ήταν μία επανάσταση, η μοναδική στην Ελλάδα του 20ού αιώνα, έστω και αν, έτσι όπως εξελίχθηκε, δεν θα μπορούσε να αποβεί νικηφόρα». Πρόκειται για την επιστημονική θέση του προέδρου της επιτροπής για την αναμόρφωση του μαθήματος της Ιστορίας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ο οποίος θεωρεί ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να διδαχτούν τα Ελληνόπουλα εκτενώς τον Εμφύλιο. 
Στα όσα ενδιαφέροντα υποστηρίζει ο συγκεκριμένος πανεπιστημιακός συγκαταλέγεται και η άποψη που έχει εκφράσει δημοσίως περί «δυσανεξίας της ελληνικής κοινωνίας» να αναγνωρίσει τα Σκόπια με το όνομα «Μακεδονία», με τον ίδιο να προαναγγέλλει ότι στα νέα βιβλία Ιστορίας δεν θα πρέπει να παραλειφθεί, εκτός των άλλων, και «η βία του Ελληνικού Στρατού κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία»!
Πρόσφατα παρουσίασε την περίπτωση του νέου συμβούλου του κ. Γαβρόγλου, με καθήκοντα την επιμόρφωση δασκάλων και καθηγητών, αναπληρωτή καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Χάρη Αθανασιάδη, ο οποίος, μεταξύ άλλων, υποστηρίζει ότι «η Ρεπούση θα έπρεπε να γράψει στο βιβλίο της Ιστορίας και για τις σφαγές καθώς υποχωρούσε ο ελληνικός στρατός, που δεν άφηνε τίποτα όρθιο πίσω του στη Σμύρνη».

Την ίδια άποψη, όμως, έχει και ο πρόεδρος της επιτροπής αναμόρφωσης του Προγράμματος Σπουδών του μαθήματος της Ιστορίας, Πολυμέρης Βόγλης, ο οποίος σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» στις 18 Απριλίου, αναφερόμενος στις οδηγίες που θα δώσει σχετικά με τη διδασκαλία των εθνικών τραγωδιών, είπε: «Η διδασκαλία της Ιστορίας οφείλει να δείξει με ποιον τρόπο δημιουργήθηκε ιστορικά η εθνική ταυτότητα, αλλά και γιατί κάποιοι αναγορεύονταν σε “εχθρούς”, σε “άλλους”.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει από την άλλη πλευρά την αποσιώπηση σφαγών ή διωγμών, όπως των σφαγών των Ελλήνων στη διάρκεια της Μικρασιατικής Καταστροφής, ούτε όμως και τη βία του ελληνικού στρατού κατά τη διάρκεια της μικρασιατικής εκστρατείας». Είχε προηγηθεί τη Μεγάλη Παρασκευή(14/4/2017) η κοινή παρουσία των κυρίων Αθανασιάδη και Βόγλη μαζί με την καθηγήτρια Ιστορίας Μαρία Ρεπούση στις σελίδες της «Αυγής» όπου ανέπτυσσαν τις απόψεις τους για το πώς θα πρέπει να διδάσκεται από εδώ και στο εξής η Ιστορία.

Για τα Σκόπια
 
 
Εναν χρόνο νωρίτερα, ο κ. Βόγλης, ο οποίος θεωρεί ότι ο ιστορικός «πρέπει να έχει δημόσια παρουσία και λόγο», είχε πάρει θέση πάλι μέσω συνέντευξής του σε ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα, αυτό της ονομασίας των Σκοπίων. Μιλώντας στην ιστοσελίδα popaganda.gr και τοποθετούμενος σχετικά με «τα αντιδραστικά, εθνικιστικά αντανακλαστικά μας που αναζωπυρώθηκαν» όταν ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας αποκάλεσε το γειτονικό κρατίδιο «Μακεδονία» σε συνέντευξη Τύπου, απάντησε:
 
«Αναδύθηκε εκ νέου το αδιέξοδο της εξωτερικής ελληνικής πολιτικής τις τελευταίες δεκαετίες. Μία χώρα η οποία έχει αναγνωριστεί από πάρα πολλές άλλες -117 αν δεν απατώμαι-  με το ακατονόμαστο όνομα η Ελλάδα επιμένει να την ονομάζει διαφορετικά, τηρώντας το γράμμα και όχι την ουσία». Εξηγώντας «τη δυσανεξία της ελληνικής κοινωνίας» για το θέμα αυτό, αναφέρθηκε στα αντανακλαστικά «που έχουν καλλιεργηθεί συστηματικά επί χρόνια και έχουν μετατρέψει μια σειρά από ζητήματα σε ταμπού.
 
Εχουμε δει τις αρνητικές συνέπειες σε αυτό το πρόβλημα που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία και την εξωτερική πολιτική από το 1992. Παρ’ όλα αυτά, έχει παραμείνει ταμπού. Συγχρόνως παρατηρούνται γραφικά φαινόμενα, όπως η εξαφάνιση του ονόματος της χώρας στις αθλητικές συναντήσεις. Είναι, δηλαδή, σαν να εθελοτυφλούμε, να μην αντιλαμβανόμαστε τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο». 
 
 
Ο κ. Βόγλης, μέλος της οργάνωσης πανεπιστημιακών ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων με το ψηφοδέλτιο του κόμματος υπό τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές.
 
Η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου τον τοποθέτησε κατά τη διάρκεια της θητείας της αντιπρόεδρο του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, ενώ στις αρχές του χρόνου τού ανατέθηκαν από το Ιδρυμα Εκπαιδευτικής Πολιτικής καθήκοντα προέδρου της επιτροπής ειδικών επιστημόνων για την εκπόνηση μελέτης για την αναμόρφωση του Προγράμματος Σπουδών της Ιστορίας.
 
Σύμφωνα με τη μελέτη που υποβλήθηκε προ ημερών, η διδασκαλία της Ιστορίας θα έχει πλέον ως κύριο στόχο να καλλιεργήσει «μια πλουραλιστική και ανεκτική εθνική ταυτότητα, η οποία θα είναι απαλλαγμένη από μισαλλοδοξία και ξενοφοβία». Η νέα αντίληψη δεν θα εστιάζει πλέον στην πολιτική, στρατιωτική και διπλωματική δράση των μεγάλων προσωπικοτήτων, αλλά στην κοινωνική, οικονομική, πολιτισμική ιστορία, την ιστορία τέχνης και την ιστορία περιβάλλοντος.
 
 Στο νέο πλαίσιο, με επανειλημμένες δημόσιες παρεμβάσεις του ο κ. Βόγλης έχει υπερθεματίσει για το πόσο σημαντικό είναι να διδαχτεί ο Εμφύλιος στα σχολεία, αφού, όπως έχει σημειώσει, «δεν είναι δυνατόν να υπάρχει μία μικρή αναφορά μισής περίπου σελίδας στο βιβλίο Ιστορίας της Γ’ Λυκείου γι’ αυτά τα δραματικά γεγονότα». 
«Αδύνατη επανάσταση» τα Δεκεμβριανά
 
 
 
Αλλωστε, το κύριο επιστημονικό πεδίο του αφορά στη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, την οποία προσεγγίζει ως «επανάσταση» στο βιβλίο του με τίτλο «Η αδύνατη επανάσταση - Η κοινωνική δυναμική του εμφυλίου πολέμου».
 
Ευχαριστώντας αρχικά τον νυν υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη για τη συνεισφορά του ως πανεπιστημιακού στην έρευνα του συγγραφέα αναφορικά με την οικονομική διάσταση του Εμφυλίου, ο κ. Βόγλης ολοκληρώνει το έργο του με τις ακόλουθες δύο προτάσεις, οι οποίες ορίζουν την ενδιαφέρουσα οπτική του για τα σκοτεινά γεγονότα που άφησαν πίσω τους περισσότερους από 40.000 νεκρούς και αβάσταχτο πόνο διχάζοντας την ελληνική κοινωνία για δεκαετίες:
 
«Ο ελληνικός εμφύλιος ήταν μία επανάσταση, η μοναδική στην Ελλάδα του 20ού αιώνα, έστω και αν, έτσι όπως εξελίχθηκε, δεν θα μπορούσε να αποβεί νικηφόρα. Υπό αυτή την έννοια, ήταν μία αδύνατη επανάσταση». 
 
Ο πρόεδρος της επιτροπής για την αναμόρφωση του μαθήματος της Ιστορίας εστιάζει στο βιβλίο του στη δράση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) και στις συνθήκες που οδήγησαν στην «επανάσταση». «Το εαμικό κίνημα, ριζοσπαστικοποιώντας την ελληνική κοινωνία, είχε δημιουργήσει δυναμική κοινωνικής επανάστασης στην Κατοχή. Αυτή η δυναμική μετασχηματίστηκε σε ολομέτωπη στρατιωτική και πολιτική σύγκρουση κατά τον Εμφύλιο». 
 
Σε αυτές τις συνθήκες «οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις, αντί να προχωρήσουν στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα ικανοποιούσαν τα αιτήματα εκδημοκρατισμού και κοινωνικής δικαιοσύνης που είχε αναδείξει η κοινωνία στα χρόνια της Κατοχής, έθεσαν στόχο τη διάλυση των οργανωτικών δομών και τη συρρίκνωση των κοινωνικών ερεισμάτων του ΕΑΜ ώστε να ανακοπεί η δυναμική της επανάστασης». Επαναστατική είναι και η παρουσίαση των Δεκεμβριανών, που αποτελούν γεγονός-ορόσημο του Εμφυλίου.
 
«Τα Δεκεμβριανά ως επαναστατική στιγμή θα στοιχειώσουν το φαντασιακό του αστικού κόσμου. Η Ελλάδα ήταν μία χώρα χωρίς παρελθόν κοινωνικών επαναστάσεων και ο κίνδυνος του κομμουνισμού είχε διογκωθεί τεχνητά στην προπολεμική περίοδο. 
 
Τα Δεκεμβριανά θα φέρουν αντιμέτωπο τον αστικό κόσμο με την απειλή της επανάστασης». Ο συγγραφέας, αναφερόμενος στη Δεξιά της περιόδου εκείνης, γράφει ότι μέχρι τις εκλογές του 1946 «ο αντικομμουνισμός και η βία έγιναν καταστατικά στοιχεία τού υπό συγκρότηση κρατικού μηχανισμού αλλά και της δεξιάς παράταξης, η οποία αναδιπλώθηκε στην πιο συντηρητική και αντιδραστική εκδοχή της με την επικράτηση των βασιλόφρονων δυνάμεων.
 
Ακόμη, η βία ήταν αναπόσπαστο κομμάτι ενός πλέγματος πολιτικών (όπως οι διώξεις, η εκκαθάριση του κρατικού μηχανισμού από τους μη εθνικόφρονες, οι οικονομικές διακρίσεις στη διανομή της βοήθειας), που είχαν στόχο να τρομοκρατηθεί η κοινωνική βάση της εαμικής Αριστεράς και να διαλυθούν οι οργανωτικές δομές του ΚΚΕ στην ύπαιθρο.
 
Απέναντι στην εκστρατεία βίας και τρομοκρατίας, η ηγεσία του κόμματος παρέμεινε για αρκετούς μήνες προσηλωμένη στην πολιτική νομιμότητα, αποφασίζοντας να μην απαντήσει ένοπλα και άρα να μην προσδώσει δυναμική στην εμφύλια σύγκρουση». 
 
 
Οσον αφορά στη μετέπειτα στάση της Αριστεράς σε σχέση με τα γεγονότα του Εμφυλίου, ο κ. Βόγλης σημειώνει ότι «η Αριστερά αποσιώπησε την επαναστατική διάσταση του εμφυλίου πολέμου. Η ήττα και οι οδυνηρές συνέπειές της για χιλιάδες ανθρώπους την οδήγησαν στην απώθηση της ιδέας της επανάστασης.
 
Μετά τον Εμφύλιο προσανατολίστηκε σταθερά στην πολιτική νομιμότητα και τον κοινοβουλευτισμό και θέλησε να “ξεχάσει” το επαναστατικό παρελθόν, το οποίο λειτουργούσε απονομιμοποιητικά για την ενσωμάτωσή της στο πολιτικό σύστημα στο παρόν και δεν συνιστούσε προοπτική για το μέλλον.
 
Υποβάθμισε την επαναστατική διάσταση της εαμικής Αντίστασης προκειμένου να τονίσει τον αγώνα για την εθνική απελευθέρωση, ενώ για τον Εμφύλιο επέλεξε να αναδείξει τη μνήμη των θυμάτων της κρατικής βίας και των διώξεων, παρά τον αγώνα των μαχητών του ΔΣΕ. Μέχρι σχετικά πρόσφατα ο μνημονικός τόπος του Εμφυλίου για την Αριστερά δεν ήταν ο Γράμμος, αλλά η Μακρόνησος». 
 
Θα διδασκόμαστε λιγότερη Ελλάδα, ήρωες, μάχες...
 
Με πρόσχημα την αποφυγή επαναλήψεων, το ΙΕΠ προτείνει τη μετατόπιση του διδακτικού ενδιαφέροντος
 
 
Κάθε εβδομάδα το υπουργείο Παιδείας προαναγγέλλει αλλαγές και σε ένα άλλο μάθημα, με προφανέστατο στόχο τη διαμόρφωση μιας διαφορετικής εθνικής ταυτότητας στους μαθητές. Η αρχή έγινε με τα Θρησκευτικά και ακολούθησε με την Ιστορία. Και όπως όλα δείχνουν, οι αλλαγές θα συνεχιστούν με το μάθημα της Λογοτεχνίας, με τους συνεργάτες του αρμόδιου υπουργού Κωνσταντίνου Γαβρόγλου να θέλουν να αλλάξουν όλη τη διδακτέα ύλη που επί δεκαετίες διαμορφώνει τον εθνικό χαρακτήρα των μαθητών.
 
Παρά τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που εξακολουθούν να προκαλούν οι αλλαγές στο μάθημα της Ιστορίας, αυτές προγραμματίζονται κανονικά να εφαρμοστούν από τη νέα χρονιά. Οι αλλαγές θα ξεκινήσουν από τη Γ’ Δημοτικού και θα αγγίξουν και την ύλη της Α’ Λυκείου, όπου οι μαθητές πλέον θα διδάσκονται γεγονότα της σύγχρονης πολιτικής Ιστορίας, όπως είναι ο πόλεμος της Γιουγκοσλαβίας και οι επιχειρήσεις για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν.
 
Μεταξύ των προτάσεων του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) είναι η διδασκαλία του Ψυχρού Πολέμου και η πτώση των κομμουνιστικών καθεστώτων, παραμερίζοντας κεφάλαια της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας, αλλά και της Μυθολογίας.
 
Προτείνεται επίσης ο περιορισμός της αναλυτικής παρουσίασης της Επανάστασης του 1821, παρότι θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν κεφάλαια από τον 15ο αιώνα έως και τη σύγχρονη εποχή. Στην ενότητα, όμως, για την Ελληνική Επανάσταση η διδασκαλία στρέφεται σε βασικά κοινωνικά χαρακτηριστικά της ελληνικής κοινωνίας, όπως ο εκσυγχρονισμός και η εκβιομηχάνιση και λιγότερο στους πρωταγωνιστές της Απελευθέρωσης.
 
Με πρόσχημα την αποφυγή επαναλήψεων των ιστορικών κύκλων, το ΙΕΠ προτείνει τη μετατόπιση του διδακτικού ενδιαφέροντος από τα στρατιωτικά γεγονότα στα  κοινωνικά, όπως θέματα που αφορούν τους πρόσφυγες και τη διάσπαση των γειτονικών κρατών.  
Ποιες θα είναι οι αλλαγές
 
 
 
Οι κυριότερες από τις αλλαγές που προτείνονται στο μάθημα της Ιστορίας είναι: 
■ Για την Α’ Λυκείου: Σήμερα διδάσκεται η περίοδος του αρχαίου κόσμου, που καλύπτει τη χρονική περίοδο από τους προϊστορικούς πολιτισμούς της Ανατολής έως την εποχή του Ιουστινιανού. Τώρα προτείνεται η συνολικότερη αναμόρφωση της διδακτέας ύλης που θα καλύπτει πλέον την περίοδο από το 1880 ως σήμερα.
 
■ Για τη Γ’ Δημοτικού:  Σήμερα διδάσκονται βασικά στοιχεία από την ελληνική µυθολογία (η δηµιουργία του κόσµου, η Τιτανοµαχία, οι θεοί και οι θεές του Ολύµπου, ο Προµηθέας, η Πανδώρα, ο Δευκαλίωνας και η Πύρρα, οι Αθλοι του Ηρακλή, ο Θησέας, η Αργοναυτική εκστρατεία και ο Τρωικός πόλεµος). Προτείνεται πλέον η διδασκαλία των αρχαιοελληνικών µύθων µε αναφορές και συνδέσεις µε µύθους άλλων λαών και η ερµηνευτική τους αποδέσµευση από τις πολιτικές, στρατιωτικές, ιδεολογικές και πολιτισµικές διαδικασίες των προϊστορικών κοινωνιών.
 
■ Για τη Δ’ Δημοτικού: Σήμερα διδάσκεται η Αρχαία Ελληνική Ιστορία από τη Γεωµετρική Εποχή ως την άνοδο της Ρώµης (η Αθηναϊκή Δηµοκρατία, η Αθήνα και η Σπάρτη, οι Περσικοί πόλεµοι, ο Πελοποννησιακός πόλεµος, ο Χρυσός Αιώνας του Περικλή, τα έργα στην Ακρόπολη, η άνοδος της Μακεδονίας, ο Μέγας Αλέξανδρος και η κατάκτηση της Ανατολής). Το ΙΕΠ προτείνει τη διδασκαλία της οικογενειακής, της προφορικής και της τοπικής Ιστορίας, όπως επίσης και των στοιχείων της θεµατικής Ιστορίας.
 
■ Για την Ε’ Δημοτικού: Σήμερα οι μαθητές διδάσκονται την άνοδο της Ρωµαϊκής Αυτοκρατορίας και τις σχέσεις των Ρωμαίων µε τους Ελληνες, τη µετάβαση από τη Ρωµαϊκή στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, την Κωνσταντινούπολη και την ιστορία του βυζαντινού κράτους και την Αλωση. Η καινούρια πρόταση είναι να διδαχθούν την ιστορική εξέλιξη από την Προϊστορία έως την οθωµανική κατάκτηση. Λόγω του µεγάλου χρονικού εύρους της περιόδου, όμως, το μάθημα θα εστιάζει στις σηµαντικές κοινωνικές και πολιτισµικές αλλαγές που συντελούνται στο πέρασµα των αιώνων και λιγότερο στην εξέταση συγκεκριµένων προσώπων ή γεγονότων.
 
■ Για τη ΣΤ’ Δημοτικού:  Η σημερινή διδακτέα ύλη περιλαμβάνει τις εξελίξεις στην Ευρώπη κατά τους νεότερους χρόνους (Αναγέννηση, Ανακαλύψεις, Διαφωτισµός, οι Δάσκαλοι του Γένους, Επανάσταση του 1821). Πλέον προτείνεται η ιστορική εξέλιξη από τον 15ο αιώνα έως τη σύγχρονη εποχή, με έµφαση στις σηµαντικές τεχνολογικές, κοινωνικές και πολιτισµικές αλλαγές και λιγότερο στην εξέταση συγκεκριµένων προσώπων ή γεγονότων, µε την εξαίρεση της ίδρυσης του ελληνικού κράτους και των δύο Παγκοσµίων Πολέµων. 
 
pronews.gr
 

«Σπάνε» οι αλυσίδες του Mνημονίου στην Κύπρο με ρωσική χρηματοδότηση έναντι ενεργειακών κοιτασμάτων; - Τι λέει η πρόταση της Gazprom

ΑΝΑΛΟΓΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ

του Πέτρου Αναστασίου Πρόταση της Gazprom για χρηματοδότηση του συνόλου του κόστους της ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών και την ολοκληρωτική αποδέσμευση της χώρας από το Μνημόνιο που υπέγραψε το 2013 με αντάλλαγμα την πρόσβαση σε ενεργειακά «Οικόπεδα» της Κύπρου και την ανάληψη της κατασκευής εγκαταστάσεων επεξεργασίας φυσικού αερίου στο Μαρί, υπέβαλλε η ρωσική εταιρεία Cazprom. 
Η εταιρεία κόμισε διαβεβαιώσεις της ρωσικής κυβέρνησης ότι θα υποστηρίξει την όλη πρόταση και σε επιπεδο ασφάλειας, αναφέροντας ότι "Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εγγυώνται όλες τις κρατικές επενδύσεις στο εξωτερικό".
Στην συζήτηση ανέφεραν ότι "Οι ποσότητες φυσικού αερίου που βρίσκονται στο οικόπεδο 11 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης είναι είναι τεράστιες και να συγκρίνονται με το παραπλήσιο κοίτασμα «Ζορ» της Αιγύπτου".
 
Μάλιστα τόνισαν ότι "Μπορούν να συνεργαστούν με την γαλλική Total που θα αρχίσει γεωτρήσεις το 2017 στο οικόπεδο 11. Είναι η πρώτη φορά στην περιοχή που η προσοχή εστιάζεται σε κοίτασμα από άνθρακα και όχι άμμο.
 
Το ανθρακικό κοίτασμα του Ζορ είναι ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας και θα επιτρέψει την πιθανή εξόρυξη χρησιμοποιώντας έναν ελάχιστο αριθμό πηγαδιών και άρα τη δραστική μείωση του κόστους του έργου.
 
Ανάλογης ποιότητας είναι το κοίτασμα του κυπριακού Οικοπέδου 11".
 
Σημειώθηκε ακόμα ότι "Η Gazprom έχει αναλάβει την εκμετάλλευση των υπεράκτιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου του Ισραήλ. Αν εισέλθει και η Κύπρος στον κύκλο ενδιαφερόντων της εταιρείας, θα υπάρξουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για την Λευκωσία". 
Ανάλογη πρόταση, κατέθεσε η Gazpro και στον Λίβανο: Η Βηρυτός προκήρυξε διαγωνισμό για την εκμετάλλευση ενεργειακών κοιτασμάτων στην ΑΟΖ της περιοχης.
 
Σεισμικές έρευνες απέδειξαν ότι η χώρα διαθέτει 96 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αερίου και 850 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο.
 
Η Gazoprom ουσιαστικά θέλει να ελέγξει τον αγωγό East Med που θα μεταφέρει από τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου προς την ΕΕ 12-18 δισ. Μ3 φυσικού αερίου ετησίως, για 30 χρόνια,
 
Η κυπριακή πλευρά απάντησε ότι θα συζητηθεί άμεσα η πρόταση σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου, αλλά και συμβουλίου πολιτικών αρχηγών...

Δευτέρα 1 Μαΐου 2017

Καταλυτική παρέμβαση της Ρωσίας εκτόνωσε την κρίση σε Σκόπια και Πρέσεβο - Αποσύρονται οι σερβικές δυνάμεις

ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΕΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΡΒΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΜΥΝΑΣτου Γιάννη Πετρίδη
Προς εκτόνωση βαίνει η κατάσταση στα Σκόπια τις τελευταίες ώρες. H κίνηση της υπηρεσιακής κυβέρνησης των Σκοπίων να αποστείλει δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα του Στρατού και της Αστυνομίας  στο Τέτοβο, είχε καταλυτικά αποτελέσματα στις φιλοδοξίες των Αλβανών εξτρεμιστών, αλλά πάνω απ'όλα η διπλωματική επέμβαση της Ρωσίας που ξεκίνησε στην σύνοδο MCIS στην Μόσχα, είχε ως αποτέλεσμα να χαμηλώσουν οι τόνοι των εμπλεκομένων πλευρών.
Το Τέτοβο έχει αλβανικό πληθυσμό που αγγίζει το ποσοστό του 55% ενώ οι Σλάβοι φτάνουν το 35% με το υπόλοιπο 10% να το συμπληρώνουν άλλες εθνοτικές ομάδες όπως Ρομά και Τούρκοι μουσουλμανικού θρησκεύματος και φίλα προσκείμενων στους αλβανόφωνους. Είναι η μοναδική περιοχή που πλειοψηφεί το αλβανικό στοιχείο.
 
Ταυτόχρονα, βάσει των ρωσικών υποδείξεων, η Σερβία σε μία κίνηση καλής θέλησης μείωσε την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στο Πρέσεβο και απέσυρε μια στρατιωτική μονάδα που είχε αναπτυχθεί.
 
Πληροφορίες του pronews.gr από την Μόσχα αναφέρουν ότι συστήθηκε "αυτοσυγκράτηση" στην ηγεσία της Σερβίας, κατηγορώντας ταυτόχρονα και την Δύση ότι υποθάλπτει τον αλαβανικό αλυτρωτισμό.
 
Ο πρωθυπουργός, Aleksandar Vucic (αριστερά στην φωτό με τον πρόεδρο της Ρωσίας Β.Πούτιν), τόνισε αμέσως μετά ότι "Η κατάσταση στη Σερβία είναι ήρεμη και σταθερή".
 
Ο υπουργός Άμυνας Zoran Djordjevic, μετά από διαβουλεύσεις με τά ρωσικά υπουργείο Εξωτερικών και Αμυνας, κατά την παραμονή του στην Μόσχα, όπου συμμετείχε στην σύνοδο για την διεθνή ασφάλεια, όπου πήρε μέρος και το pronews.gr,  αμέσως μετά την επιστροφή του στο Βελιγράδι, δήλωσε καθησυχαστικά ότι "Η κατάσταση ασφαλείας στην Σερβία είναι υπό έλεγχο. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Οι δυνάμεις ασφαλείας της Σερβίας διατηρούν την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή και οι ένοπλες δυνάμεις της εξασφαλίζουν την ασφάλεια της χώρας. Οι πολίτες της χώρας πρέπει να είναι ήρεμοι".
 
Μια δήλωση που η Μόσχα ήθελε να γίνει για να μην φανεί ότι η Σερβία μπορεί να εμπλακεί στην διαμάχη στα Σκόπια και να προκληθεί επέμβαση του ΝΑΤΟ.
 
Από την πλευρά της η Ρωσία επιρρίπτει ευθύνες στην ΕΕ, τις ΗΠΑ και συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες για την ένταση στα Σκόπια.
 
Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών σχολιάζοντας την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στα Σκόπια, μετά τα συμβάντα στο κοινοβούλιο, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του για προσχεδιασμένη ενέργεια που έγινε με την καθοδήγηση "ξένων συμβούλων".
 
Αλλά τονίζεται στην ανακοίνωση ότι "Μοναδική διέξοδο είναι ο διάλογος σε συνταγματικό πλαίσιο, όπως και ότι είναι αναγκαίο να σταματήσουν οι όποιες έξωθεν πιέσεις και να δοθεί η δυνατότητα στις πολιτικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ να αποφασίσουν μόνες τους για το μέλλον της χώρας".
 
Γενικά, φαίνεται πώς η κατάσταση βαίνει προς σταθεροποίηση, αν και είναι σαφές από τα τελευταία γεγονότα ότι ο αλβανικός αλυτρωτισμός παραμένει πηγή αναταραχής στα Βαλκάνια...

Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ "ΕΞΟΔΟΣ 1826" , XVΙ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Στην ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ για την ολοκλήρωση των μαζικών προβολών .
- Αθήνα: Αλκυονίς, έως 26/4 κάθε μέρα στις 5 μ.μ..
- Τρίπολη: CineVille, 24 - 25 - 26/4 στις 19.30.
- Αλεξανδρούπολη, Ηλύσια, 27 - 28/4 και 2/5 στις 18.00.
- Αριδαία, Ξενιτίδειο Π.Κ., 28 - 29 Απριλίου στις 20.30.
- Αίγιο, Απόλλων, 30 Απριλίου στις 11 το πρωί.
- Κως, Ορφέας, 1 και 3 Μαΐου στις 20.00.
- Μεσολόγγι: Τρικούπειο Π.Κ., Πέμπτη 27, Παρασκευή 28 και Σάββατο 29/4 (αναμένεται ανακοίνωση για την ώρα ή και για τη μετακίνηση των προβολών κατά μία μέρα).
- Χαλκίδα, 4 Μαΐου, ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ανακοίνωση για τον χώρο και την ώρα.
- Stuttgart Γερμανία, 10 Μαΐου, Cine Delfi.

* Προηγήθηκαν προβολές σε Κολοσσαίον και Φαργκάνη (Θεσσαλονίκη), Αλκυονίς (Αθήνα), Εύοσμο και Συκιές Θεσσαλονίκης, Βέροια, Κατερίνη, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα, Πάτρα, Κόρινθο, Καλαμάτα, Αίγιο, Μεσολόγγι, Άμφισσα, Καρπενήσι, Αγρίνιο, Λαμία, Λάρισα, Ελασσόνα, Βόλο, Ρόδο, Χανιά, Ιεράπετρα, Λήμνο, Κέρκυρα, Μυτιλήνη, Αλεξανδρούπολη, Λιβάδι Ολύμπου, Σιδηρόκαστρο, Ασπρόπυργος, Μαλεσίνα, Dusseldorf.
Φωτογραφία του χρήστη Έξοδος 1826.

Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

ΕΚΤΑΚΤΟ: Στο Σαραντάπορο συνετρίβη το «αρχαίο» UH-1H της ΑΣ - 4 νεκροί - Μια υπαξιωματικός επέζησε - Νεκρός και ο υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς (upd 5)

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΡΕΥΝΑΣ-ΔΙΑΣΩΣΗΣ

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου Στο Σαραντάπορο της Ελασσόνας εντοπίστηκαν τα συντρίμμια από το μεταφορικό ελικόπτερο UH-1H που το πρωί σήμερα χάθηκε από τα ραντάρ, ενώ εκτελούσε πτήση από την Λάρισα με κατεύθυνση βόρεια προς την Κοζάνη. 
Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (19.04.2017) χάθηκε από τα ραντάρ με πέντε επιβαίνοντες.
Εντοπίστηκαν νεκροί οι τέσσερις από τους επιβαίνοντες του στρατιωτικού ελικοπτέρου. Βρέθηκαν πεσμένα καλώδια από κολόνα της ΔΕΗ στο σημείο, άγνωστο αν έπεσε πάνω τους το ελικόπτερο ή αν τα παρέσυρε
δύο αστυνομικοί που εκτελούσαν περιπολία στην περιοχή που είδαν το ελικόπτερο να πέφτει.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αστυνομικοί είδαν το ελικόπτερο και αντιλήφθηκαν ότι αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα. 
Ήταν αυτοί που ενημέρωσαν για το σημείο όπου πιθανότατα έχει χαθεί, αλλά και οι πρώτοι που έσπευσαν στην περιοχή όπου τελικά εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του ελικοπτέρου.
Οι δυνάμεις έρευνας και διάσωσης έχουν εντοπίσει ζωντανή αλλά σοβαρά τραυματισμένη μία γυναίκα αξιωματικό, την ιπτάμενη μηχανικό του ελικοπτέρου.
Υπενθυμίζεται πως στο ελικόπτερο που εκτελούσε πτήση από τη Λάρισα στην Κοζάνη επέβαιναν 5 άτομα, ανάμεσά τους και ο υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς Ιωάννης Τζανιδάκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες το ελικόπτερο το πετούσε ο υποδιοικητής του 1ου ΤΕΑΣ
Ξεκίνησε από το Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας με προορισμό τη Λάρισα, έχοντας τρεις επιβαίνοντες. Από εκεί επιβιβάστηκαν άλλα δύο άτομα και το ελικόπτερο απογειώθηκε με προορισμό την Κοζάνη που δεν έφτασε ποτέ...
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΓΕΣ, το ίχνος του ελικόπτερου Χιούι (UH-1H) χάθηκε στις 07:50 το πρωί.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ με θέμα «Πτώση Ελικοπτέρου του ΣΞ»: «Την Τετάρτη 19 Απριλίου 2017 πρωινές ώρες, ελικόπτερο του ΣΞ τ. UH-1H, με πέντε (5) επιβαίνοντες, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση από τη Λάρισα στην Κοζάνη, κατέπεσε στην περιοχή Σαρανταπόρου Ελασσόνας.
Αναλήφθηκε άμεσα επιχείρηση έρευνας-διάσωσης, υπό τον συντονισμό του ΕΘΚΕΠΙΧ/ΓΕΕΘΑ με παρουσία της Πολιτικής και Στρατιωτικής ηγεσίας.
Από την επιτόπια έρευνα εντοπίστηκαν τέσσερις (4) σοροί επιβαινόντων, οι οποίες και ταυτοποιήθηκαν ως του Υποστρατήγου Ιωάννη Τζανιδάκη, του Συνταγματάρχη (ΤΘ) Θωμά Αδάμου, του Ταγματάρχη (ΑΣ) Δημοσθένη Γούλα και του Υπολοχαγού (ΑΣ) Κωνσταντίνου Χατζή.
Επίσης εντοπίστηκε τραυματισμένη εκτός κινδύνου η Αρχιλοχίας (ΑΣ) Βασιλική Πλεξίδα η οποία και διακομίζεται στο 424 ΓΣΝΣ Θεσσαλονίκης.
Ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής μεταβαίνει στην περιοχή του ατυχήματος.
Η επιτροπή διερεύνησης έχει ήδη αναλάβει έργο στην περιοχή ατυχήματος».
Σε αυτή την περιοχή, στο Σαραντάπορο Ελασσόνας, εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του ελικοπτέρου του Στρατού Ξηράς UH-1H:
Στρατιωτικό ελικόπτερο του ίδιου τύπου (UH-1H) είχε καταπέσει το Φεβρουάριο του 2006 στην Καρυώτισσα Πέλλας με αποτέλεσμα το θάνατο των τεσσάρων μελών του πληρώματος.Μήπως λοιπον τα ελικόπτερα αυτά παραείναι πλέον επικίνδυνα,για την ασφάλεια των παλλικαριών,και πρέπει να αποσυρθούν άμεσα.
Το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης δικαίωσε τις οικογένειες δύο χειριστών ελικοπτέρου της Αεροπορίας Στρατού που έχασαν τη ζωή τους κατά τη συντριβή του στρατιωτικού ελικοπτέρου τύπου Χιούϊ (UH-1H) ΕΣ 622 της Αεροπορίας Στρατού που συνετρίβη τον Φεβρουάριο 2006 στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας κατά τη διάρκεια νυκτερινής εκπαιδευτικής πτήσης. 
 
Οι άτυχοι πιλότοι είχαν εγκλωβιστεί σε περιοχή με πυκνή ομίχλη με αποτέλεσμα το ελικόπτερο να συντριβεί στην προσπάθειά του να εκτελέσει αναγκαστική προσγείωση σε λοφώδη περιοχή.
Στις αγωγές εντοπίστηκαν μεταξύ άλλων παραβιάσεις κανονισμών κατά την οργάνωση και εκτέλεση των εκπαιδευτικών πτήσεων και έλλειψη επαρκούς εποπτείας ασφάλειας νυκτερινών πτήσεων.
Μετά από μακρά και σκληρή δίκη κατά τη διάρκεια της οποίας απαιτήθηκε εκτεταμένη τεχνική διερεύνηση και εξέταση της υπόθεσης σε βάθος, το Εφετείο Θεσσαλονίκης δικαίωσε τις οικογένειες των δύο πιλότων, έκρινε υπεύθυνο για το ατύχημα το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και επιδίκασε σημαντικά ποσά χρηματικής ικανοποίησης λόγω ψυχικής οδύνης στις οικογένειες των δύο αδικοχαμένων στρατιωτικών. 
Οι νεκροί τότε:
Ανθστής (ΑΣ) Καρδόπουλος Ευστάθιος του Σάββα, ετών 33, χειριστής ελικοπτέρου - κυβερνήτης,
Αλχίας (ΤΧ) Καστανίδης Ευάγγελος του Σωτηρίου, ετών 28, μηχανοσυνθέτης και
Επχίας (ΑΣ) Κάτσιας Αθανάσιος του Μάρκου, ετών 24, συγκυβερνήτης χειριστής ελικοπτέρου
Τα ελικόπτερα χρησιμοποιήθηκαν ευρύτατα στον πόλεμο του Βιετνάμ,ήδη από τον Απρίλιο του 1962, προτού επισήμως οι ΗΠΑ εμπλακούν στον πόλεμο αυτό. Τα πιο βελτιωμένα Χιούι με αυξημένη μεταφορική ικανότητα, τα UH-1H, όπως αυτά που ανήκουν στο στόλο της Ελληνικής Αεροπορίας Στρατού, άρχισαν να παράγονται για το στρατό των ΗΠΑ το 1967.
Το 1970, στο αποκορύφωμα των πολεμικών επιχειρήσεων στο Βιετνάμ, οι Αμερικανοί διέθεταν εκεί πάνω από 3.900 ελικόπτερα, από τα οποία τα δύο τρίτα ήταν Χιούι. Πάνω από 5.500 είχαν κατασκευάσει οι Αμερικανοί μέχρι τη λήξη της γραμμής παραγωγής το 1982.
Στην Ελλάδα τα ελικόπτερα αυτά πρωτοήρθαν το 1969. Αρχισαν τότε να παραδίδονται σταδιακά μέχρι το 1981 στην Αεροπορία Στρατού που ο στόλος της, με την παραλαβή μερικών ακόμα μεταχειρισμένων από το στρατό των ΗΠΑ το 1993, έφτασε να αριθμεί τα 101 Χιούι. Βεβαίως, σήμερα, στην ουσία δεν ξεπερνούν τα 35-40 τα πλήρως επιχειρησιακώς ενεργά, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, αυτά τα παλαίμαχα μεταφορικά ελικόπτερα.
Την 1η Ιουνίου 2004, το ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο του υπουργείου Αμυνας απέρριψε ως ασύμφορο λόγω παλαιότητας τον εκσυγχρονισμό των Χιούι που τίθενται πια σε διαδικασία απόσυρσης.Απο τότε είχαμε 2 πτώσεις και 7 θανάτους στελεχών. 
Στο βίντεο που ακολουθεί ο αδικοχαμένος υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς Ιωάννης Τζανιδάκης είναι ο καθήμενος δεξιά του δημάρχου, όπως βλέπουμε την οθόνη.