Powered By Blogger

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

EKTAKTO – ΑΝΑΤΡΟΠΗ!!! ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ! ANTIΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΑΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ! ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ! ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ «ΤΣΑΚΙΣΑΝ» ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ! ΣΚΑΕΙ ΒΟΜΒΑ ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ…

ste1

Με ψήφους 14-11 δεν δόθηκε προθεσμία για να διορθωθεί «εν λειτουργία» ο νόμος Παππά όπως ήταν η επικρατέστερη εκδοχή 
Με ψήφους 14-11 – Σαν να μην έγινε ο διαγωνισμός. Επικράτησε η σκληρή γραμμή. Στρατηγική πολιτική ήττα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πέφτει «μαύρο» και τα κανάλια παραμένουν ανοιχτά. Δεν ισχύουν καθόλου οι άδειες είναι σα να μην έγινε ο διαγωνισμός. Τα χρήματα πίσω και ο νόμος στον «αέρα».
Η απόφαση του ΣτΕ είναι πάρα πολύ σκληρή καθώς ουσιαστικά κατεδαφίζει ολόκληρο το νόμο της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες

Προηγούμενη ενημέρωση:
Σκληρή μάχη προκειμένου να οριστικοποιηθεί η απόφαση για το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες δίδεται στη διάσκεψη της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν δύο προσεγγίσεις για το εύρος και κυρίως τις συνέπειες της κρίσης του ανώτατου δικαστηρίου, αν και πλειοψηφία έχει διαμορφωθεί υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νόμου.
Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, η πλειοψηφία των μελών της διάσκεψης έχουν εκφράσει άποψη υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νόμου σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.
Με βάση αυτή την παραδοχή περί αντισυνταγματικότητας ανώτατοι δικαστικοί τάσσονται υπέρ της άποψης ότι πρέπει, με βάση ευχέρειες που δίδει ο Κανονισμός του ΣτΕ στο δικαστήριο, να δοθεί προθεσμία λίγων μηνών ώστε να συγκροτηθεί το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο το οποίο στο εξής – κατά την απόφαση – θα έχει την αρμοδιότητα να ρυθμίζει τα θέματα του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.
Κατά τη θέση των συγκεκριμένων δικαστικών, το ΕΡΣ που αναμένεται προσεχώς να συγκροτηθεί θα αναλάβει το βαρύ και δύσκολο έργο να αποφανθεί τι από όσα έγιναν μέχρι σήμερα μπορούν να παραμείνουν και τι βελτιώσεις και διορθωτικές κινήσεις μπορούν να γίνουν ώστε οι συνταγματικές διατάξεις να εφαρμοστούν πλήρως και συμφώνα με την απόφαση του ΣτΕ.
Υπάρχουν όμως και ανώτατοι δικαστικοί που τοποθετούνται διαφορετικά, εκφράζοντας την άποψη, ότι η κρίση περί αντισυνταγματικότητας και η ανάθεση στο εξής των αρμοδιοτήτων στο ΕΡΣ πρέπει να σηματοδοτεί την απόλυτη ακύρωση του νόμου Παππά και ως εκ τούτου την ουσιαστική κατεδάφιση του νόμου και των συνεπειών που έχουν παραχθεί από τον διαγωνισμό για τις άδειες.
Πάντως με δεδομένη, εκτός απροόπτου, την αντισυνταγματικότητα του νόμου και την ανάθεση στο εξής των αρμοδιοτήτων στο ΕΡΣ, το μόνο σίγουρο είναι πως δεν μπορεί να κλείσουν κανάλια που δεν έχουν πάρει άδεια, δεν μπορεί δηλαδή έως ότου συγκροτηθεί και επιληφθεί των θεμάτων το ΕΡΣ να πέσει «μαύρο».
Σε σχέση όμως με άλλα μείζονος σημασίας θέματα, τι θα γίνει με τα κανάλια που έχουν άδεια και έχουν κανάλι ανοικτό η εκείνα που έχουν άδεια αλλά δεν έχουν ακόμα εκπέμψει, η μία η άλλη εκδοχή της απόφασης αναμένεται να έχει καθοριστική επιρροή.
Αν δοθεί προθεσμία και δυνατότητα διορθωτικών κινήσεων, τότε οι άδειες που έχουν δοθεί δεν ακυρώνονται με τη μία, και το ΕΡΣ θα κληθεί να αποφανθεί για θέματα όπως ο αριθμός των αδειών και πολλά άλλα.
Σε αντίθετη περίπτωση, που περάσει η σκληρή γραμμή, δηλαδή κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος χωρίς να υπάρξουν ευχέρειες διορθωτικών κινήσεων τότε τίποτα δεν ισχύει από όσα η διαγωνιστική διαδικασία έχει προκαλέσει και όλα θα πρέπει να ξεκινήσουν από την αρχή.
Πάντως, υπάρχει και μικρή πιθανότητα η απόφαση να μην εκδοθεί σήμερα και να υπάρξει και νέα διάσκεψη.
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:
Οι αντιπρόεδροι και οι σύμβουλοι του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κατά την 5η στη σειρά διάσκεψη, θα αποφασίσουν για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά – ΝΔ: Καταθέτει πρόταση νόμου για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου
ste-tileoptikes-adeies
 «Πάνε για ρήξη με την κυβέρνηση οι δικαστές. Υπάρχει και πιο σκληρή γραμμή. Όλα αντισυνταγματικά»
Πριν από λίγη ώρα μια από τις πιο έμπειρες δικαστικές συντάκτριες της τηλεόρασης, η Ιωάννα Μάνδρου, μετέδοσε από τον ΣΚΑΙ ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας κατά πληροφορίες πάει για ρήξη με την κυβέρνηση. Δηλαδή, ότι κατά τις ίδιες πληροφορίες από τη μία θα «μαυρίσει» το νόμο Παππά και από την άλλη θα δώσει τη δυνατότητα στα κανάλια που δεν πήραν άδεια εντός 6 μηνών να αποκαταστήσουν τη νομιμότητα, που όμως δεν ξέρουμε ποια θα είναι αυτή. Κατά την δικαστική συντάκτρια, υπάρχει και μία ακόμα πληροφορία που αναφέρει ότι το ΣτΕ θα κρίνει εξ ολοκλήρου αντισυνταγματικό το νόμο του υπουργού Επικρατείας.
ste
«H κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόσει την όποια απόφαση θα προκύψει. Αυτό, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αποδεχθούμε την παλαιά κατάσταση», τονίζει για την απόφαση του ΣτΕ για την αδειοδότηση των καναλιών ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος. Το Ανώτατο Δικαστήριο συνεδριάζει αυτή την ώρα για το θέμα.
pappas_533_355
«Kαι εκείνη η κατάσταση (πριν το νόμο Παππά), περιλάμβανε κάποιες αντίθετες προς το Σύνταγμα διαμορφωμένες συνθήκες. Για παράδειγμα αντίκειται ευθέως στο Σύνταγμα τα μέλη των ανεξάρτητων αρχών να διατηρούν τις θέσεις τους για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τη λήξη της θητείας τους, αλλά και να γίνεται χρήση των συχνοτήτων χωρίς άδεια», προσθέτει και επισημαίνει:
«Επομένως, στην περίπτωση έκδοσης μιας απόφασης η οποία ενδεχομένως θα επιβάλει κάποια νομοθετική αλλαγή, η Βουλή θα πρέπει να διορθώσει και την πρότερη κατάσταση η οποία είχε πρόβλημα με το Σύνταγμα».
papas-tsipras-adeies
Αυτή τη στιγμή τρία είναι τα επικρατέστερα σενάρια:
Πρώτον, τα μέλη του ΣτΕ ψηφίζουν υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νόμου, λόγω παράκαμψης του ΕΣΡ. Σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση θα έχει δεχτεί ένα ισχυρότατο πλήγμα στο γόητρό της και θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε νομοθετικές τροποποιήσεις ώστε να καταστήσει τον νόμο συνταγματικό. Ωστόσο η πολιτική ζημιά που θα έχει υποστεί θα είναι σημαντική.
Δεύτερον, οι δικαστές ψηφίζουν υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου, αφού δεν υπήρχε ΕΣΡ και συνεπώς οι αρμοδιότητες καλώς πέρασαν στον αρμόδιο υπουργό. Σε αυτή την περίπτωση τα μέλη του ΣτΕ θα εξετάσουν αν ο αριθμός 4 των τηλεοπτικών αδειών που δόθηκαν είναι συνταγματικός, αλλά σε τελική ανάλυση η κυβέρνηση θα έχει βγει κερδισμένη αφού θα εμφανιστεί ως η μόνη κυβέρνηση που τόλμησε να βάλει κανόνες στο τηλεοπτικό τοπίο, έχοντας μάλιστα εξασφαλίσει τη «βούλα» του ΣτΕ.
Μια τρίτη περίπτωση είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, να δώσουν τα μέλη του ΣτΕ μια παράταση περίπου 6 μηνών στην κυβέρνηση προκειμένου να συσταθεί το ΕΣΡ και στη συνέχεια να επανέλθει η Ολομέλεια για να κρίνει το θέμα. Αυτή θα είναι μια win-win απόφαση για όλους, καθώς αφενός κυβέρνηση θα μπορεί να ισχυριστεί ότι ο νόμος της δεν ήταν αντισυνταγματικός, αφετέρου η αντιπολίτευση θα έχει να πει ότι ο υφιστάμενος νόμος Παππά δεν μπορεί να «σταθεί».
Αυτή τη στιγμή όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, ενώ δεν είναι ακόμα σίγουρο ότι όλα θα κριθούν σήμερα και δεν θα απαιτηθεί και άλλη συνεδρίαση του ΣτΕ. Πάντως, κατά την προηγούμενη διάσκεψη της περασμένης Δευτέρας (24/10), ο εισηγητής της υπόθεσης σύμβουλος Επικρατείας, Γεώργιος Παπαγεωργίου είχε ταχθεί υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου Παππά, χωρίς ωστόσο αυτό να προδικάζει την τελική απόφαση.
Διαβάστε επίσης:
Σε εξέλιξη η κρίσιμη διάσκεψη του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες! Ξεκίνησε λίγο μετά τις 5:30 το απόγευμα – Τι θα συμβεί σε κάθε ενδεχόμενο
ΝΔ: Καταθέτει πρόταση νόμου για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου
Σκάει «βόμβα» – Πρόωρες εκλογές: Απόψε το βράδυ κρίνονται όλα! Σε πανικό το Μαξίμου…

 makeleio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου