Powered By Blogger

Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

Το αριστερό τσούρμο του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να τα δοκιμάσει όλα

Την πιο αυστηρή και θα έλεγα ακριβή εκτίμηση για το τι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ την έκανε ο Γ. Βαρουφάκης τον Φεβρουάριο του 2015 στην Telegraph όπου δήλωσε «θα πω στον κ. Σόιμπλε ότι μπορεί να είμαστε a Left-wing riff-raff, αλλά μπορεί να βασίζεται στον Σύριζα… για τις βαθιές μεταρρυθμίσεις». Τον χαρακτηρισμό ‘a Left-wing riff-raff’ οι εφημερίδες τον απέδωσαν ως ‘ένα αριστερό τσούρμο’ (ενώ τα φιλοσυριζαϊκά μέσα ως ‘αριστερή ομάδα’, ‘αριστερή κυβέρνηση’). Ο όρος ‘riff-raff’ στο Penguin Αγγλο-ελληνικό Λεξικό αποδίδεται (μεταξύ άλλων που παραλείπω ως βαρύτερα) ως : συρφετός, όχλος, η σάρα και η μάρα. Ανάλογες (πολύ βαριές) ερμηνείες δίνουν και τα αγγλικά λεξικά. Γιατί το θυμήθηκα; Διότι διαβάζω αναλύσεις γιατί κάνει το ένα ή το άλλο ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ένα ή το άλλο στέλεχός του. Όσοι έχουν μια εξοικείωση με τον χώρο πιστεύω θα δεχθούν ότι πρόκειται ακριβώς για ένα τσούρμο καθηλωμένων εφήβων σε όποια ηλικία κι αν βρίσκονται (έτσι μεταφράζω-ίσως λάθος- το arrested adolescents).
Tα παραδοσιακά κόμματα εναλλάσσονται στην εξουσία και όταν δεν βρίσκονται σ’ αυτήν, τα στελέχη και οι οπαδοί τους έχουν την υπομονή να περιμένουν τη σειρά τους κυκλοφορώντας στις παρυφές της. Τα έχουν κάνει όλα πολλές φορές, το σύστημα είναι παγιωμένο και οι εναλλαγές είναι βαρετά επαναλαμβανόμενες. Τα ίδια λίγο-πολύ συνθήματα, οι ίδιες κινήσεις, προβλέψιμες εκ των προτέρων ακόμη και από τον πιο αδαή ψηφοφόρο. Σ’ αυτό το βαρετό τοπίο, οι κορώνες του Ανδρέα Παπανδρέου, τα ζιβάγκο, οι ανατροπές με τον Σαρτζετάκη, κλπ, αναζωογονούσαν προς στιγμήν το πολιτικό σκηνικό και συνέπαιρναν τα πλήθη, χωρίς όμως να κλονίζουν το στάτους κβο.
Το αριστερό τσούρμο του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να τα δοκιμάσει όλα για πρώτη φορά, να τα κάνει όλα που κάνουν οι μεγάλοι, να είναι συνεχώς στο κέντρο της προσοχής δοκιμάζοντας καινούργια κόλπα, φέρνοντας απροσδόκητες ανατροπές για να ελέγχει την κατάσταση τόσο ως προς τους αντιπάλους του (εγχώριους και ξένους) όσο και ως προς τους οπαδούς του. Πρέπει συνεχώς να βγάζει νέα κόλπα από το μανίκι για να διατηρεί την προσοχή και τον έλεγχο. Όπως κάνουν στις φοιτητικές συνελεύσεις –κόλπα, κόλπα συνεχώς μέχρι να εξαντλήσουν τους αντιπάλους τους και να κερδίσουν την ψηφοφορία. Αν σταματήσουν τα ταχυδακτυλουργικά κόλπα που σκαρφίζονται και ανεβάζουν κάθε μέρα, όλοι αυτοί που τους ακολουθούν θα βουλιάξουν στην καθημερινότητα και στα προβλήματά τους και μπορεί να πάρουν τις αποστάσεις τους. Μια ολόκληρη χώρα (και μια ήπειρος) παρακολουθούμε τη μέθη των Συριζαίων που έχει βέβαια καταστροφικά αποτελέσματα. Δεν κάνουν τη μια ή την άλλη δήλωση που δημιουργεί θέμα από μεθοδευμένο υπολογισμό. Εκδηλώνουν αυτό που είναι (ας θυμηθούν οι παλαιότεροι τη δράση των αριστερίστικων και αυτόνομων ομάδων, τα αυγά στην πρεσβεία, τις όλο και πιο ευφάνταστες μορφές πάλης κλπ). Δεν υποτιμώ τη στυγνή, συστημική πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ (θα κάνουν τα πάντα να μείνουν στην εξουσία)αλλά υπάρχει και η λογική του συρφετού που έχει μέσα της από εξουσιαστικό αριστερισμό, αντιεξουσιαστικό αναρχισμό, ανικανότητα, έως καφενείο.

από τον τοίχο της κ. Vasso Kindi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου