Powered By Blogger

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Εντοπίστηκε, αλλά δεν συνελήφθη, ο βομβιστής της Βοστώνης


«Μύλος» από αντικρουόμενες πληροφορίες στα αμερικανικά ΜΜΕ














Εντοπίστηκε, αλλά δεν συνελήφθη ο βομβιστής της Βοστώνης, όπως φαίνεται να προκύπτει μετά το «μύλο» από αντικρουόμενες πληροφορίες στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Όλα ξεκίνησαν, όταν το αμερικανικό δίκτυο CNNμετέδωσε, το απόγευμα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος), ότι οι αστυνομικές αρχές της Βοστώνης συνέλαβαν τον δράστη της φονικής βομβιστικής επίθεσης του Μαραθωνίου. Το NBC, ωστόσο, διέψευσε το ρεπορτάζ του CNN, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει γίνει ακόμα καμία σύλληψη.
Χαρακτηριστικό της σύγχυσης που επικράτησε στα διεθνή ΜΜΕ είναι ότι το CNN μετέδωσε ότι ο δράστης έχει συλληφθεί και το Associated Press ότι έχει τεθεί υπό κράτηση, ενώ τα δίκτυα NBC και CBS υποστήριζαν πως δεν έχει συλληφθεί.
Το Fox News, από την άλλη, επιβεβαίωνε την είδηση της σύλληψης, ενώ εκπρόσωπος του FBIμιλώντας στηHuffington Postδήλωνε: «Δεν έχουμε επίσημα τα στοιχεία κανενός και δεν γνωρίζουμε από πού αντλείτε αυτές τις πληροφορίες». 
Λίγο αργότερα, το CNN υποχρεώθηκε σε μια εντυπωσιακή αναδίπλωση, μεταδίδοντας ότι υπήρξαν αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με τη σύλληψη του υπόπτου, καθώς δύο αξιωματούχοι και στέλεχος της ομοσπονδιακής αστυνομίας υποστήριξαν πως «υπήρξε παρεξήγηση ανάμεσα στους αξιωματούχους και δεν έχει συλληφθεί κανείς».
Το Reuters, από την πλευρά του, επικαλούμενο τον εισαγγελέα της Βοστώνης, μετέδωσε ότι δεν έχει γίνει καμία σύλληψη.
Αλλά και το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ξεκαθάρισε το τοπίο, υπογραμμίζοντας πως δεν έχει γίνει σύλληψη.
Ταυτοποιήθηκε ο ύποπτος
Προγενέστερες πληροφορίες ανέφεραν πως υπάρχει «καθαρή ταυτοποίηση του υπόπτου», έπειτα από νέα στοιχεία που εντοπίστηκαν σε δύο διαφορετικά βίντεο, που τραβήχτηκαν λίγα λεπτά πριν τις εκρήξεις.
Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, ο ύποπτος φέρεται να είναι «σκουρόχρωμος άνδρας».
Όπως μετέδωσε το CNNο άνδρας καταγράφηκε από βίντεο κλειστού κυκλώματος καταστήματος, να τοποθετεί ένα σακίδιο και να φεύγει από το σημείο, λίγα λεπτά πριν την έκρηξη που αιματοκύλισε το Μαραθώνιο. 
Όπως επιβεβαιώνει και η Boston Globe, οι Αρχές έχουν στην κατοχή τους το βίντεο που καταγράφει τις κινήσεις ενός άνδρα με σκούρο δέρμα, να μεταφέρει και να εγκαταλείπει στο έδαφος ένα μαύρο σακίδιο, έξω από το εστιατόριο Forum, όπου σημειώθηκε η δεύτερη έκρηξη.
Όπως ανέφερε στο δίκτυο Fox News ο δήμαρχος της Βοστώνης, Τόμας Μενίνο, «το βίντεο από το κατάστημα Lord &Taylor είναι η καλύτερη πηγή που έχουμε μέχρι στιγμής», συμπληρώνοντας: «Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι η αστυνομία σημειώνει πρόοδο».
Το αμερικανικό δίκτυο υποστηρίζει πως το σύστημα το οποίο χρησιμοποιήθηκε, για να εκραγεί τουλάχιστον η μία από τις δύο βόμβες, έχει εντοπιστεί.
Το CBS, ωστόσο, μετέδωσε ότι το βτεο δείχνει έναν λευκό άνδρα με μαύρο μπουφάν, να μιλάει στο κινητό του, λίγη ώρα πριν τη διπλή έκρηξη.
Την ίδια ώρα, οι άνδρες του FBI εξακολουθούν να ελέγχουν τις τηλεφωνικές κλήσεις που πραγματοποιήθηκαν λίγα λεπτά πριν τις εκρήξεις, ώστε να διαπιστώσουν εάν μέσω κινητού τηλεφώνου ενεργοποιήθηκαν οι μηχανισμοί.
Η Αλ Κάιντα «εύχεται» ο δράστης να ανήκει στις τάξεις της
Την ίδια ώρα, η τρομοκρατική οργάνωση της Αλ Κάιντα εύχεται ο δράστης πίσω από το λουτρό αίματος της 15ης Απριλίου να ανήκει στους κόλπους της.

Όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του CBS News, Τζον Μίλερ, από την ημέρα της επίθεσης τα μπλογκ που είναι συνδεδεμένα με την τζιχάντ, εύχονται να βρίσκονται πίσω από τις εκρήξεις οι άνθρωποι της Αλ Κάιντα.
«Κάνουν την εξής ανάλυση: πιστεύουμε ότι είμαστε εμείς, θέλουμε να είμαστε εμείς» υποστηρίζει ο Μίλερ και τονίζει πως έχει ενδιαφέρον ότι από τη μία το FBI αναζητά απαντήσεις σχετικά με την εμπλοκή της Αλ Κάιντα και από την άλλη η ίδια η οργάνωση να αναρωτιέται αν πρόκειται για δικό της έργο.

Την ίδια ώρα, το δίκτυο Al-Shabab, το οποίο έχει στενές επαφές με την Αλ Κάιντα, είχε δώσει στη δημοσιότητα βίντεο, τον Ιούνιο του 2011, στο οποίο προωθούντο πλάνα για επιθέσεις μικρότερης εμβέλειας από αυτή της 11ης Σεπτεμβρίου.
Καλούσε λοιπόν, σε ενέργειες μικρότερες, ευκολότερες στο να πραγματοποιηθούν, από ένα «μοναχικό λύκο». Ένα μπλογκ που υποστηρίζει τον ιερό πόλεμο, μάλιστα, δείχνει να επιθυμεί ανοιχτά ο δράστης να είναι «μοναχικός λύκος», καθώς «θα ενθαρρύνει και άλλους να ακολουθήσουν τα βήματά του»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου