Powered By Blogger

Κυριακή 16 Απριλίου 2017

Ρ.Τ.Ερντογάν: «Νικήσαμε» - Αντιπολίτευση: «Εμείς νικήσαμε με 52%»!

ΖΗΤΑ ΕΠΑΝΑΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΨΗΦΩΝ ΣΤΟ 60%

Ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψήφων του κρλισιμου δημοψηφίσματος στην Τουρκία. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν είναι πλέον πρόεδρος έχοντας συγκεντρώσει όλη την εξουσία και τις αρμοδιότητες  στα χέρια του και στους διαδρόμους του παλατιού του στην Άγκυρα.
Η Τουρκία μπαίνει σε μια νέα πολιτική τροχιά πλέον αλλά φαίνεται να βγαίνει από το δημοψήφισμα διχασμένη. Τα παράλια, η Κωνσταντινούπολη η Σμύρνη, η Άγκυρα η ανατολική Τουρκία ψήφισαν καθαρά υπέρ του «Όχι» ενώ ο Στρατός στέκει προς το παρών παρατηρητής στις εξελίξεις αυτές.
Ο Ερντογάν εκπροσωπεί ένα συνδυασμό εθνικιστικού, συντηρητικού και φυσικά θρησκευτικού κατεστημένου.
Τώρα μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι σίγουρο ότι θα επιδιώξει να  επαναφέρει αυτά τα στοιχεία στους κρατικούς θεσμούς,
Θα μεταβληθεί η Τουρκία σε ένα ισλαμικό κράτος; Σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις μάλλον όχι αλλά πολλά από αυτά τα στοιχεία να αρχίσουν να εμφανίζονται στη νομοθεσία, στο δημόσιο βίο, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια.
Ο Ερνοτγάν θα θελήσει να βάλει τη δική του «σφραγίδα» στην νέα τουρκική Δημοκρατία, όπως την ονειρεύεται για το 2023, όπου θα συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής.
Επί του πρακτέου τι θα σημαίνει η επικράτηση αυτή του Ερντογάν; Σε ότι αφορά τη Συρία και το Βόρειο  Ιρακ μπορεί να σημαίνει μόνο ένα: Την συνέχιση της επέμβασης και την επέκτασή της.
Άσπονδος εχθρός του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσσαντ θα επιμείνει στις επιχειρήσεις ενώ ταυτόχρονα θα θελήσει να επεκτείνει την παρουσία και στο Βόρειο Ιράκ.
Εκεί όμως θα υπάρξει αντίδραση των Κούρδων ενώ το ίδιο θα συμβεί και με το YPG.
Με τη Ρωσία ο τούρκος πρόεδρος θα συνεχίσει να επιδιώκει την συνέχιση της «λυκοφιλία» αυτής προσδοκώντας όσο το δυνατό περισσότερα οφέλη αλλά και ως διαπραγματευτικό χαρτί για τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ.
Με τις ΗΠΑ θα επιδιώξει επίσης καλή σχέση με τον Ντ.Τραμπ και θα θελήσει να εμφανιστεί στους Αμερικανούς  μετά το δημοψήφισμα ως η ισχυρότερη πολιτική προσωπικότητα της περιοχής υποσχόμενος σταθερότητα και πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.
Σε σχέση με την Ελλάδα δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Οι επιδιώξεις της Τουρκίας στο Αιγαίο είναι πάγιες. Ενδεχομένως αρχικά να εμφανιστεί κρατώντας «κλάδο ελαίας» γρήγορα όμως θα επανέλθει στην γνωστή πολιτική της Άγκυρας.
Από την άλλη το δημοψήφισμα και το αποτέλεσμα της μικρής διαφοράς μεταξύ του «Ναι» και του «Όχι» αφήνει μια Τουρκία διχασμένη. Οι υποστηρικτές του «Όχι» ίσως ριζοσπαστικοποιηθούν φοβούμενοι την παντοκράτορα Ερντογάν που ξεκινά ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται οι επόμενες κινήσεις του Φ.Γκιυλέν.
Ας μην ξεχνάμε ότι μπορεί σχεδόν 24 εκατ. Τούρκοι να ψήφισαν υπέρ του «Ναι» υπάρχουν όμως και άλλα 23 εκατ. που ψήφισαν υπέρ του «Όχι».
 pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου