Powered By Blogger

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Αχαΐα: "Λέει" ΣΥΡΙΖΑ, αλλά "βλέπει" ΝΔ!

Αχαΐα: "Λέει" ΣΥΡΙΖΑ, αλλά "βλέπει" ΝΔ!12/07/2013  [12:13]

Αχαΐα: "Λέει" ΣΥΡΙΖΑ, αλλά "βλέπει" ΝΔ!

Οργή για το πολιτικό σύστημα, δημοφιλία για όσους εκφράζουν αντι-μνημονιακό λόγο, και υποχώρηση της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι σε θεσμούς με παραδοσιακή πολιτική ισχύ, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση, προκύπτει από τα ευρήματα της δημοσκόπησης που διενήργησε η DATA RC για την «Π».

Προηγείται στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην Αχαΐα. Εκπλήξεις από... το παρελθόν στο ερώτημα για τον πιο επιτυχημένο δήμαρχο Πατρέων.
Τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύει η «Π» σήμερα είναι μάλλον αναμενόμενα, αφού είναι εναρμονισμένα με το γενικότερο πολιτικό κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα.

- Οσον αφορά στις επιπτώσεις από την κρίση, το 46,5% περιμένει αισθητή επιδείνωση στα οικονομικά του, τους επόμενους μήνες. Πιο ελαφριά επιδείνωση περιμένει ένας στους τέσσερις Αχαιούς (26,5%), ενώ το 18,6% πιστεύει ότι θα μείνει αμετάβλητη.

- Οι πολίτες συσχετίζουν την οικονομική κατάσταση της χώρας με το ευρωπαϊκό «οικοδόμημα», καθώς η ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι τα δύο από τα τρία μέλη της τρόικας. Οι θετικές γνώμες για την ΕΕ μετρήθηκαν στο 33,7% (έναντι 42,5% τον Ιανουάριο του 2012), ενώ οι αρνητικές φτάνουν στο 59,5% (έναντι 53,7% τον Ιαν. 2012).

Α' ΜΕΡΟΣ

Β' ΜΕΡΟΣ

- Η ανανέωση στο πολιτικό προσωπικό που μας εκπροσωπεί στη Βουλή μάλλον δεν έχει συνεγείρει τους Αχαιούς. Το 72% των πολιτών απαντάει ότι δεν είναι «καθόλου ικανοποιημένο» από τη δράση των βουλευτών μας. Το ποσοστό παραμένει σχεδόν αμετάβλητο από αυτό που καταγράφηκε στο «Αχαϊκό Βαρόμετρο» της DATA RC τον Ιανουάριο του 2012. Ενας στους πέντε Αχαιούς (20,5%) δηλώνουν «λίγο ικανοποιημένοι» από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους μας.




- Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κινείται στην Αχαΐα στα ποσοστά που έλαβε -και λίγο παραπάνω- στις εθνικές εκλογές πριν ένα χρόνο. Αν είχαμε βουλευτικές εκλογές την επόμενη Κυριακή θα ψήφιζε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ το 25,8%, τη ΝΔ το 15,5%, το ΠΑΣΟΚ 5,0%, τους Ανεξάρτητους Ελληνες το 6,1%, τη Δημοκρατική Αριστερά το 3,1%, τη Χρυσή Αυγή το 7,6%, το ΚΚΕ το 4,5%, τους Οικολόγους-Πράσινους το 1,7% (σ.σ. τα ποσοστά είναι χωρίς την αναγωγή). Εν ολίγοις διαπιστώνουμε σε σχέση με τα ποσοστά των κομμάτων στις περυσινές εθνικές εκλογές, μερική και μάλλον αναμενόμενη υποχώρηση του κυβερνητικού συνασπισμού (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ), όπως και του μέχρι πρότινος εταίρου (ΔΗΜΑΡ), βελτίωση για τους Ανεξάρτητους Ελληνες, τη Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και τους Οικολόγους.
- Στο πεδίο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ωριμάζει στην κοινωνία η άποψη ότι οι δήμοι πρέπει να καλύπτουν μεγάλο μέρος των δαπανών τους στηριζόμενοι στις δικές τους δυνάμεις (τρεις στους τέσσερις τάσσονται υπέρ αυτής της γνώμης). Το 16,9% πιστεύει ότι πρέπει να συνεχιστεί η οικονομική εξάρτηση αποκλειστικά από την Πολιτεία.

- Στο ιντριγκαδόρικο ερώτημα της έρευνας σχετικά με τον βαθμό επιτυχίας των προηγούμενων δημάρχων Πατρέων, άτυπος νικητής αναδεικνύεται ο Θεόδωρος Αννινος (55,9% «αρκετά έως πολύ επιτυχημένος»). Ενδιαφέρον είναι και το αποτέλεσμα για τον Ανδρέα Καράβολα, ο οποίος θεωρείται «αρκετά έως πολύ επιτυχημένος» από το 41,9% των πολιτών και δείχνει μια ανθεκτικότητα παρά την πολυετή δημαρχιακή θητεία του, που σε άλλες περιπτώσεις συνοδεύεται από πολιτική φθορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου