Powered By Blogger

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Συμμαχίες, Συνιστώσες, Κόμματα και Μέτωπα


Νέα κόμματα, πολιτικοί σχηματισμοί και ποικίλες δυνάμεις αναφύονται μέρα με τη μέρα. Απ’ όλα διαθέτει ο μπαξές. Κόμματα του ευρώ, αλλά και της δραχμής, δυνάμεις κάθε λογής και παραλλαγής της δεξιάς, αλλά και της αριστεράς. Μέχρι και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχουμε να δηλώνει ότι οσονούπω θα μετατραπεί στον «τρίτο (αντικαπιταλιστικό) πόλο», δίπλα στους άλλους πόλους που κυριαρχούν στο πολιτικό παιχνίδι. Είναι περίπου σαν τις ομάδες του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου που βάζουν σαν στόχο να μπουν κάποτε στην Πρώτη Εθνική κατηγορία και να παίξουν με τους μεγάλους. Ας της το ευχηθούμε. Έτσι ή αλλιώς είναι παντελώς αδιάφορο για τον λαό και τα επείγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Παντού βλέπουμε μια μεγάλη κινητικότητα. Από την πολυκατοικία της ΝΔ που πληθαίνει σε πατώματα και διαμερίσματα, την κεντροαριστερά που σε λίγο θα θέλεις ειδικό λεξικό για να βρεις τα τετρακλάδια της, έως τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ που μάχονται να κρατήσουν το αυτοτελές δικαίωμά τους στην πλούσια κρατική επιχορήγηση. Το ΚΚΕ με την σειρά του παλεύει για την «λαϊκή συμμαχία». Με τον εαυτό του. Μάλιστα μάθαμε πρόσφατα ότι ο κ. Κουτσούμπας σκοπεύει να χωρίσει στα δύο τις «κόβες» του κόμματός του για να τις βάλει να συμμαχήσουν μεταξύ τους. Κι έτσι θα εξαγγείλει πανηγυρικά ότι η «λαϊκή συμμαχία» επιτεύχθηκε με μεγάλη επιτυχία! Ζήτω το Κόμμα! Ουρά!

Ενώ η υπόλοιπη αριστερά της σέχτας και του ιδρυματισμού ψάχνει ακόμη για την χαμένη ενότητά της, κάτι σαν την παρθενιά της ένα πράμα. Θα είναι άραγε ΑΑΔΜ, ή κάτι άλλο; Κανείς δεν ξέρει. Μην στεναχωριέστε αν δεν κατανοείτε το συγκεκριμένο ακρωνύμιο. Δεν χρειάζεται. Τα ακρωνύμια στην αριστερά είναι τόσο συχνά όσο και στον στρατό. Και το ίδιο άχρηστα στην πράξη. Παρ’ όλα αυτά είναι μέρος των ηθών της αριστεράς, όπως είναι τα ήθη και τα έθιμα σ’ ένα οποιοδήποτε γκέτο. Δεν χρειάζεται να σπάτε το κεφάλι σας με ακρωνύμια που χρησιμεύουν μόνο σε διαλόγους του γκέτο. Το συγκεκριμένο προέρχεται από την κομματική αργκό του ΚΚΕ και εννοεί κάποιο είδος μετώπου. Αυτό αρκεί.

Το συζητάνε όμως με τέτοια βαθύνοια που τρομάζει όλους του αδαείς! Λες και ξέρουν για τι συζητάνε. Έτσι είναι στην αριστερά και μάλιστα την κομμουνιστική. Όταν δεν έχεις ιδέα επί του προκειμένου προσποιήσου ότι ξέρεις και χάζεψε τους ανόητους με τσιτάτα εγχειριδίου.

Προσωπικά η συζήτηση αυτή μου θυμίζει την εκπληκτική ταινία των Μόντι Πάιθονς της δεκαετίας του ’70, η ζωή του Μπράϊαν, όπου στην Ιουδαία της εποχής του Χριστού, η οποία βρίσκεται υπό Ρωμαϊκή κατοχή, υπήρχαν άπειρες περίεργες ομάδες που διεκδικούσαν η καθεμιά για τον εαυτό της την «επαναστατική καθαρότητα» της πάλης κατά των Ρωμαίων. Υπήρχε το Λαϊκό Μέτωπο της Ιουδαίας, αλλά και το Ιουδαϊκό Λαϊκό Μέτωπο, το Ιουδαϊκό Ριζοσπαστικό Μέτωπο του Λαού, η Συμμαχία για μια Ελεύθερη Γαλιλαία και το Επαναστατικό Λαϊκό Μέτωπο της Ιουδαίας (το οποίο αποτελούνταν από έναν και μοναδικό, σατιρίζοντας εξαιρετικά εύστοχα τις τροτσκιστικές φράξιες). Όλοι αυτοί σφάζονταν για το ποιος είχε πρώτος την ιδέα του Μετώπου και ποιος κατέχει τα αδιαμφισβήτητα εύσημα της πιο αντικαπιταλιστικής, ριζοσπαστικής επαναστατικότητας μπροστά στους αδιάφορους Ρωμαίους κατακτητές και στον ακόμη πιο αδιάφορο λαό της κατακτημένης Ιουδαίας.

Έτσι και η δική μας παραλλαγή των Μόντι Πάϊθονς. Μαζεύονται να συζητήσουν ποιο Μέτωπο θα είναι καλύτερο. Το ΑΑΔΜ, το ΛΜΙ, το ΙΛΜ, το ΙΡΜΛ, η ΣΕΙ, το ΕΛΜΙ, ή κάποια άλλη πολύ αριστερή – τόσο καθαρά αριστερή που δεν παίρνει άλλο καθάρισμα, ούτε καν με λουλάκι – παραλλαγή ακρωνυμίου; Και ποιοι συζητάνε; Αυτοί που έχουν αποδείξει ότι δεν έχουν καμιά σχέση με τον λαό στο όνομα του οποίου συζητάνε για Μέτωπα. Αυτοί που ξέρουν μόνο από διασπάσεις, αποκλεισμούς, συκοφαντίες, τσακωμούς ως εκεί που δεν παίρνει άλλο και φυσικά ανειλικρίνεια γιατί δεν έχουν ούτε καν την τόλμη να συζητήσουν ανοιχτά με όλους.

Και συζητούν για το Μέτωπο, όχι προσπαθώντας να δείξουν πώς μπορεί να οικοδομηθεί στην πράξη μέσα στον λαό, αλλά μόνο στη θεωρία. Μια θεωρία τόσο στείρα όσο το δόγμα μιας σέχτας. Συζητούν για το Μέτωπο αγνοώντας φυσικά οτιδήποτε υπάρχει και αναπτύσσεται στην αληθινή ζωή μέσα στον ίδιο τον λαό. Οτιδήποτε έχει την δική του ζωή. Βλέπεις, ότι δεν ταιριάζει με το δόγμα είναι κακό. Κι ότι είναι κακό πρέπει να το διαλύσουμε. Κι αν δεν μπορούμε να το διαλύσουμε, απλά το αγνοούμαι. Λειτουργούν ακριβώς όπως η ομάδα αυτοκτονίας του Λαϊκού Μετώπου της Ιουδαίας η οποία αντί να ελευθερώσει τον Μπράϊαν από τον σταυρό, αυτοκτόνησε η ίδια. Γι’ αυτό άλλωστε και ονομαζόταν ομάδα αυτοκτονίας. Αυτό σημαίνει και ριζοσπαστική αριστερά. Η αριστερά που είναι σπαστική μέχρι ρίζας!

Πρόκειται για την αιώνια επιβεβαίωση της αποστροφής του Ένγκελς που αφορούσε όλους εκείνους που είχαν μετατρέψει την θεωρία των ιδρυτών του επιστημονικού σοσιαλισμού σε δόγμα ικανό μόνο να το επαναλαμβάνουν σαν θρησκευτική προσευχή. Σαν ένα Σύμβολο της Πίστης. Όλοι αυτοί λοιπόν υιοθετούσαν πάντα «την πολιτική του Χαλίφη Ομάρ όταν έκαψε την βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας: είτε αυτά τα βιβλία είναι αντίθετα με το κοράνι οπότε είναι κακά, είτε περιλαμβάνουν το ίδιο πράγμα, οπότε είναι περιττά – στην πυρά όλα τους!»[1] Ότι δεν υπάρχει στο Κοράνι του Χαλίφη Ομάρ το καίμε. Κι αν δεν μπορούμε να το κάψουμε, απλά το αγνοούμε επιδεικτικά.

Η αλήθεια είναι ότι όλοι αυτοί μιλούν για Μέτωπα ερήμην του λαού. Έχουν τόσο μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους που νομίζουν ότι μόλις ενωθούν συναμεταξύ τους και κυρίως με τους όμοιους τους, αμέσως ο λαός θα τρέξει ξοπίσω τους. Όπως τα άγρια ζώα έτρεχαν αμέσως μόλις ο Ταμίνο έπαιζε τον μαγικό αυλό του. Κι έτσι για όλους αυτούς δεν έχει καμιά σημασία τι συμβαίνει στην αληθινή ζωή, πώς ζει και δρα ο λαός σήμερα, σε ποια αντικειμενική κατάσταση βρίσκεται. Δεν χρειάζεται να ξέρουν, να μελετήσουν, να δουν στην πράξη. Έχουν τον μαγικό αυλό! Το μόνο που χρειάζεται είναι να ενωθούν και να παίξουν την μαγική μελωδία. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζουν οι ποικίλες γεροντοκόρες που κυκλοφορούν στον κυκεώνα της αριστεράς και όλο μιξοκλαίνε: μα, γιατί δεν ενώνεστε; Προσέξτε. Όχι γιατί δεν ενώνετε ο λαός, αλλά γιατί δεν ενώνονται αυτοί που ξέρουν μόνο να διασπούν και να διαλύουν κάθε τι που δεν συμφωνεί με το Κοράνι του Χαλίφη Ομάρ, που κραδαίνουν σαν Ευαγγέλιο.

Πρόσφατα μου είπαν για μια τέτοια συγκέντρωση στου Κορδάτου. Όχι του αληθινού, αλλά του ομίλου, που όπως κάθε σέχτα η οποία σέβεται τον εαυτό της έτσι κι αυτή πρέπει οπωσδήποτε να διακωμωδήσει κάποια σημαντική προσωπικότητα υιοθετώντας το όνομά της στον τίτλο της. Μαζεύτηκαν λοιπόν όλοι οι ορφανοί πλην όμως επίδοξοι Παπαγκένο και Ταμίνο για να συζητήσουν πώς θα κερδίσουν το χέρι της όμορφης Παπαγκένα, δηλαδή του λαουτζίκου. Έστω κι αν αισθάνονται μια τόσο έμφυτη απέχθεια γι’ αυτόν που έχει πάρει διαστάσεις ολοκληρωτικής θεωρίας. Όλοι τους είναι σίγουροι ότι κατέχουν τον Μαγικό Αυλό, έστω κι αν δεν έχουν ιδέα από μουσική, έστω κι αν όποτε τους δόθηκε η ευκαιρία να παίξουν κάποια μελωδία το μόνο που κατόρθωσαν είναι να βγάλουν ένα τόσο μεγάλο φάλτσο που τρόμαξαν μέχρι και τους καθ’ όλα συμπαθείς αλλά καθόλου μουσικότροπους γαϊδάρους. Όμως δεν πειράζει. Μπορεί να μην κατέχουν την πράξη. Κατέχουν όμως την θεωρία. Και ξέρετε τι είναι η θεωρία; Είναι σαν την μύτη! Όλοι έχουν από μία!

Τα όσα έμαθα για τις απίθανες θεωρίες που εκτέθηκαν από ομιλητές της συγκεκριμένης εκδήλωσης με έπεισαν ότι αφορούσε μόνο όποιον δεν έχει την παραμικρή ιδέα του τι σημαίνει και πώς συγκροτείται ένα αυθεντικό Μέτωπο του λαού, ενώ όσο πιο διαλυτική υπήρξε η πολιτική δράση του τόσο μεγαλύτερα εχέγγυα είχε ώστε να μιλήσει για Μέτωπο και για ενότητα! Άλλωστε ιστορικά στην αριστερά και δη την ριζοσπαστική, είναι νόμος: αυτοί που πάντα ξεκινούσαν τις μεγαλύτερες διασπάσεις, αυτοί που δημιουργούσαν τα μεγαλύτερα ρήγματα, αυτοί που έστηναν τους μεγαλύτερους καυγάδες, αυτοί που ήξεραν μόνο από εισοδισμούς και φράξιες, αυτοί που διέλυαν ότι δεν μπορούσαν να ελέγξουν, αυτοί που νοιάζονταν μόνο να καβαλήσουν όλους τους άλλους και στις πλάτες τους να φανεί το ανάστημά τους, ήταν πάντα αυτοί που φώναζαν περισσότερο απ’ όλους για «ενότητα». Έτσι και σήμερα. Αυτοί που στάθηκαν περισσότερο ανίκανοι απ’ οποιονδήποτε άλλο να υπηρετήσουν έστω την ιδέα του Μετώπου στις μάζες, αγνόησαν, πολέμησαν, είτε επιχείρησαν να διαλύσουν κάθε προσπάθεια αληθινού μετώπου μέσα στον λαό, μιλάνε πιο δυνατά απ’ όλους για Μέτωπο. Βλέπετε, αυτοί ξέρουν καλύτερα. Στην θεωρία. Κι όπως είπαμε, η θεωρία είναι σαν την μύτη. Όλοι έχουν από μία!

Κι όλες οι θεωρίες τους, μηδεμιάς εξαιρουμένης, μου θύμισαν μια άλλη εξίσου σοφή παρατήρηση του Ένγκελς: «Δεν πρέπει κανείς να αφήνει τον εαυτό του να παρασύρεται από τις κραυγές για ‘ενότητα’. Εκείνοι που έχουν πιο συχνά στα χείλη τους αυτή τη λέξη, σπέρνουν τη μεγαλύτερη διχόνοια,… προκαλούν όλες τις διασπάσεις, ενώ φωνάζουν περισσότερο απ’ όλους για ενότητα. Αυτοί οι φανατικοί της ενότητας είτε είναι άνθρωποι μειωμένης νοημοσύνης που θέλουν να ανακατέψουν τα πάντα μέσα σ’ έναν αδιάκριτο χυλό, ο οποίος, τη στιγμή που θα αφεθεί να κατακαθίσει, φέρνει ξανά στην επιφάνεια τις διαφορές αλλά σε πιο οξεία αντιπαράθεση, μιας και τότε θα βρίσκονται όλες στο ίδιο τσουκάλι… – είτε πρόκειται για ανθρώπους που ασυνείδητα…, ή συνειδητά θέλουν να ευνουχίσουν το κίνημα. Γι’ αυτό τον λόγο οι μεγαλύτεροι σεχταριστές, οι χειρότεροι καβγατζήδες και οι παλιάνθρωποι φωνάζουν κατά καιρούς πιο δυνατά για ενότητα. Κανείς σ’ όλη μας τη ζωή δεν μας έφερε μεγαλύτερους μπελάδες και δεν υπήρξε πιο ύπουλος από εκείνους που φωνάζουν για ενότητα.»[2]

Το ίδιο συμβαίνει και με τα Μέτωπα. Μιας και Μέτωπο σημαίνει ενότητα. Τι ενότητα όμως και ποιανού ενότητα; Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα. Υπάρχουν δυο σχολές σ’ αυτό το ζήτημα: Η σχολή του κοινοβουλευτικού κρετινισμού, που την απασχολεί μόνο ή κυρίως η ενότητα σχημάτων που θα φέρουν καλύτερα εκλογικά αποτελέσματα. Και η σχολή της δημοκρατίας που ενδιαφέρεται να ενώσει τον λαό ως συλλογικό υποκείμενο άσκησης της κυριαρχίας στην χώρα του.

Η μεν πρώτη σχολή ξοδεύεται σε κάθε είδους πολιτικό τέχνασμα που διευκολύνει την δημιουργία πολιτικών παρατάξεων, ή πόλων με σκοπό το αντίκρισμα σε ψήφους. Αυτού του είδους η ενότητα είναι καταδικασμένη να αναγεννά όλο και πιο έντονα τις φαγωμάρες σε κάθε στροφή της συγκυρίας προκειμένου να αναδιανεμηθούν οι «σφαίρες επιρροής» και να ξαναμοιραστεί η τράπουλα ανάμεσα σε κάθε ιδιαίτερη γκρούπα, συνιστώσα, ή σχήμα. Δεν εμπιστεύεται καθόλου τον λαό και προπαντός την ανεξαρτησία της δικής του πρωτοβουλιακής δράσης. Γι’ αυτό και η ενότητα – πάντα προσωρινή και στιγματισμένη με ποικίλες σκοπιμότητες – αφορά αυτούς που διαμεσολαβούν για τον λαό κι όχι τον ίδιο τον λαό πρωτογενώς. Το κλειδί αυτής της λογικής βρίσκεται στο γεγονός ότι δεν πιστεύουν στην ανεξάρτητη και αυτόβουλη δράση του ίδιου του λαού. Και δεν πρόκειται ποτέ να την επιτρέψουν. Γι’ αυτόν τον άμοιρο λαουτζίκο θα πρέπει πάντα να αποφασίζουν κάποιοι άλλοι με τα κατάλληλα ιδεολογικά και πολιτικά εφόδια. Ο λαός οφείλει απλά να είναι ουραγός της εκάστοτε αυτοδιορισμένης πρωτοπορίας, ή πολιτικής ηγεσίας, καθότι είναι ανίκανος να σκεφτεί και να δράσει από μόνος του.

Η δεύτερη σχολή ψάχνει την ενότητα του λαού με πρώτη πράξη την ανοιχτή διάσπαση! Ναι, καλά το ακούσατε. Για να υπάρξει αληθινή ενότητα του λαού και να οικοδομηθεί στην πράξη μέσα στην κοινωνία θα πρέπει πρώτα να ξεκόψουμε οριστικά και αμετάκλητα με όλες εκείνες τις θεωρίες και τις πρακτικές που διαιρούν τον λαό. Όχι μόνο να ξεκόψουμε απ’ αυτές, αλλά πρέπει και να τις πολεμήσουμε μέχρι αφανισμού τους. Λες και πολεμάμε ένα άλλο είδος, έναν παρασιτικό μύκητα που έχει την ιδιότητα να κλωνοποιείται μέσα στο υγιές σώμα της κοινωνίας και να το μετατρέπει σε τέρας. Μόνο αν ξεφορτωθούμε αυτόν τον παρασιτικό μύκητα θα μπορέσει ο λαός να ενωθεί, να οργανωθεί πλατιά και να συγκροτηθεί ως συλλογικό υποκείμενο για την κατάκτηση της εξουσίας από αυτόν τον ίδιο ώστε να οικοδομήσει την δική του αυθεντική δημοκρατία.

Επομένως κανένα αυθεντικό Μέτωπο του λαού δεν μπορεί να ανδρωθεί, να κερδίσει τις πιο πλατιές μάζες, αν πρώτα δεν χρεοκοπήσουν μέχρι εξαφανίσεως όλες εκείνες οι θεωρίες και οι πρακτικές διαίρεσης του λαού. Αν πρώτα δεν εξοντώσουμε κυριολεκτικά τον παρασιτικό μύκητα του κομματικού συστήματος. Και μιλάμε πρώτα και κύρια για τους κομματικούς μηχανισμούς και για όσους επιδόξους θέλουν να τους μιμηθούν διαμέσου κάποιας παραλλαγής του κοινοβουλευτικού κρετινισμού. Αυτό είναι το πρώτο και βασικό καθήκον μιας οργάνωσης που φιλοδοξεί να μετεξελιχθεί σε αυθεντικό Μέτωπο όλου του λαού.

Τι είναι όμως εκείνο που διαιρεί τον λαό; Αυτό που ήταν πάντα. Η πίστη σε πολιτικά και θρησκευτικά δόγματα. Επομένως, τι πρέπει να γίνει για να μπορέσει να υπάρξει ενότητα του λαού; Να υπερβούμε τα πολιτικά και θρησκευτικά δόγματα. Τι σημαίνει αυτό; Δεν σημαίνει ότι καταργούμε την πίστη σ’ αυτά, αλλά δεν θέτουμε ως προϋπόθεση του Μετώπου την πίστη σε κάποια από αυτά. Το Μέτωπο για να είναι αυθεντικά λαϊκό, για να μπορέσει να ενώσει όλο τον λαό, οφείλει να είναι στην πράξη και στην λειτουργία του αληθινά ανεξίθρησκο τόσο σε επίπεδο πολιτικών δογμάτων, όσο και θρησκευτικών. Δεν υπήρξε ποτέ στην ιστορία αληθινό Μέτωπο του λαού στην Ελλάδα και διεθνώς όπου να μην κυριαρχούσε η πολιτική και θρησκευτική ανεξιθρησκία. Διαφορετικά το Μέτωπο μετατρέπεται σε μια ακόμη δογματική αίρεση, παράγοντας διαίρεσης μέσα στον λαό.

Συνεπώς, μπορεί να υπάρξει αριστερό Μέτωπο που να ενώνει τον λαό; Ούτε κατά διάνοια. Όποιο νόημα, ριζοσπαστικό, λαϊκό, ταξικό, ή αντικαπιταλιστικό κι αν επιχειρήσει να δώσει κανείς στην έννοια αριστερά. Δεν υπήρξε ποτέ ένα τέτοιο Μέτωπο που να ενώνει τον λαό και δεν πρόκειται να υπάρξει σήμερα. Πολύ περισσότερο σήμερα που η αριστερά έχει χάσει, ή τείνει να χάσει ολοκληρωτικά όλους τους παραδοσιακούς οργανωτικούς και πολιτικούς δεσμούς που διέθετε με τον εργαζόμενο λαό. Η ιδεολογία της σε όλες τις εκδοχές της και η δράση της μέσα στην κοινωνία έχει απαξιωθεί σε βαθμό πρωτοφανή. Ενώ είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό ταυτισμένη – και δικαίως – με την απαξίωση των παραδοσιακών συνδικάτων, που έχει οδηγήσει τους εργαζόμενους να χάσουν σε τρομακτικό βαθμό την εμπιστοσύνη τους στην οργανωμένη συνδικαλιστική δράση.

Άλλωστε η ενότητα της αριστεράς, ή το μέτωπο της αριστεράς, αφορά την ενότητα μιας πολιτικής παράταξης κι όχι την ενότητα του λαού. Η ίδια η ύπαρξη της αριστεράς προϋποθέτει την ύπαρξη και μιας δεξιάς. Η ενότητα της αριστεράς οδηγεί αναγκαστικά και στην ενότητα της δεξιάς. Όχι μόνο σε επίπεδο σχηματισμών, αλλά και μέσα στον ίδιο τον λαό. Έτσι συντρίφτηκε το εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα που είχε ενώσει τον λαό μετά στην ναζιστική κατοχή. Ο εχθρός μετά την απελευθέρωση κατάφερε να το ταυτίσει με την αριστερά – με την αποδοχή μάλιστα της ηγεσίας του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος – και να το αποδυναμώσει τόσο ώστε να οδηγήσει τον λαό στον εμφύλιο σπαραγμό.

Σήμερα η αριστερά αντιπροσωπεύει την διάσπαση του λαού για έναν ακόμη λόγο. Γιατί στο σύνολό της έχει εγκαταλείψει προπολλού τα πατριωτικά καθήκοντα και την υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας ως κορυφαία αιτήματα που εξασφαλίζουν την ενότητα του λαού. Ειδικά στις σημερινές συνθήκες όπου η διάλυση του οργανωμένου εργατικού κινήματος έχει συνδυαστεί με την αποσάθρωση του κοινωνικού ιστού και τον κατακερματισμό του λαού όχι σε συγκροτημένες τάξεις, αλλά σε κοινωνικοεπαγγελματικές κατηγορίες και στρώματα που βρίσκονται σε διαρκή αντιπαράθεση για την ίδια την επιβίωσή τους μέσα στην αγορά. Η εσωτερική κοινωνική και ταξική αποσάθρωση του λαού έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο σήμερα όπου ένα μεγάλο κομμάτι του έχει χάσει κάθε αίσθηση κοινού συμφέροντος και εθνικού δεσμού. Είναι ζήτημα αν διαθέτει πια εθνική ταυτότητα κι επομένως αδυνατεί να αποκτήσει οποιαδήποτε κοινωνική συνείδηση του ρόλου του στην πρόοδο της σημερινής ελληνικής κοινωνίας.

Πρόκειται για τα στρώματα των απόρων και των ανέργων, ειδικά των μακροχρόνια ανέργων, που αναπτύσσουν συνείδηση απαξίωσης των πάντων και ζουν μόνο για ένα ξεροκόμματο. Για μια δουλειά, ακόμη και του ποδαριού, είναι έτοιμοι να ξεπουλήσουν τα πάντα, συνείδηση, αξιοπρέπεια, πατρίδα. Αυτά τα στρώματα που θεριεύουν καθώς βαθαίνει η κρίση, δεν μπορούν να κερδηθούν παρά μόνο από ένα ρωμαλέο παλλαϊκό κίνημα αντίστασης και ανατροπής που θα τα παρασύρει με την ορμή του, ή θα στρατολογηθούν αναγκαστικά από τις πιο μαύρες δυνάμεις. Την δική τους πολιτική αδιαφορία για την πατρίδα, το συλλογικό καλό, την δημοκρατία έχουν υιοθετήσει πολλοί στην σημερινή αριστερά ως «ταξική» προσέγγιση. Κι έτσι αυτή η «ταξική» αριστερά αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο, το alterego, των πιο σκοταδιστικών δυνάμεων σήμερα. Το τσάκισμα του φασισμού σήμερα στην συνείδηση της κοινωνίας και του λαού περνά αναγκαστικά μέσα από το τσάκισμα κι αυτής της «ταξικής» αριστεράς. Διαφορετικά δεν μπορεί να ανοίξει ο δρόμος της ενότητας του λαού στη βάση της διεκδίκησης της δημοκρατίας και της πατρίδας του.

Τι ωθεί στην δημιουργία όλων αυτών των σχημάτων, κομμάτων και δυνάμεων που ξεπετάγονται κάθε μέρα; Υπάρχουν σήμερα δυνάμεις από όλα αυτά τα ποικίλα σχήματα που γεννιούνται με ταχύτητα φωτός που πηγάζουν από την ανάγκη να ενωθεί ο ίδιος ο λαός; Και μόνο μια απλή ματιά θα πείσει ακόμη και τον πιο δύσπιστο ότι όλα αυτά τα σχήματα, αλλά κι όσα πρόκειται να προκύψουν, αποτελούν θραύσματα ενός ολόκληρου πολιτικού συστήματος που καταρρέει. Πρόκειται, αφενός, για φθαρμένες καταστάσεις και ερείπια άλλων εποχών που επιχειρούν να επιβιώσουν πολιτικά σε συνθήκες πρωτοφανούς αστάθειας και διάλυσης των παλιών πόλων του πάλαι ποτέ πανίσχυρου δικομματισμού. Κι αφετέρου από τα υπολείμματα μιας αριστεράς που δεν μπόρεσε ποτέ να ενώσει τον λαό, ή τους εργαζόμενους κι ούτε μπορεί σήμερα. Στερείται του τρόπου και της θέλησης να το κάνει.

Καθοριστικό στοιχείο της σημερινής πολιτικής κατάστασης είναι η ολοκληρωτική απαξίωση από την κοινωνία και τον λαό του πολιτικού συστήματος, των ιδεολογιών και των πολιτικών συστημάτων του με βάση τα οποία επιβίωνε μέχρι τώρα. Σήμερα ο λαός έχει χειραφετηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα κόμματα που ψήφιζε ή ακολουθούσε μέχρι και πρόσφατα. Κι αυτό ανεξάρτητα από το αν τα ψηφίζει ακόμη. Τα στρώματα εκείνα του λαού που θεωρούν σήμερα ως «δικό τους» κάποιο από τα επίσημα κόμματα της δεξιάς ή της αριστεράς έχουν συρρικνωθεί στο ελάχιστο. Το ποσοστό αυτού του λαού δεν ξεπερνά το 20-30% το πολύ. Σε λίγο θα είναι αμελητέα ποσότητα. Φροντίζει η οξύτητα της κρίσης. Ενώ όλος ο υπόλοιπος λαός έχει αναπτύξει ισχυρά αρνητικά αντανακλαστικά ενάντια στους επίσημους κομματικούς μηχανισμούς δεξιάς και αριστεράς που θεωρεί – και δικαίως – ότι τον πρόδωσαν και τον έσυραν στη σημερινή κατάσταση.

Το γεγονός ότι ψηφίζει όποιον αναγκάζεται να ψηφίσει κάτω από το σημερινό καθεστώς ωμών εκβιασμών, αφόρητης πίεσης και εξαπάτησης με όμηρο τον ίδιο και τις τόσο πιεστικές ανάγκες του, όπως και μέσα από την συστηματική καλλιέργεια της ήττας, του φόβου και της παράδοσης άνευ όρων, δεν αναιρεί το γεγονός που αναφέραμε παραπάνω. Όταν λοιπόν δεν ελέγχουν τα κόμματα και τα σχήματα που υπάρχουν σήμερα τον απλό κόσμο στην μεγάλη πλειοψηφία του. Ούτε κι ο κόσμος νιώθει υποχρεωμένος σ’ αυτά, τότε γιατί θα πρέπει να παίξει κανείς μαζί τους; Γιατί θα πρέπει να βάλει ως προτεραιότητα την ενότητα κάποιων σχημάτων και κομμάτων, που έτσι ή αλλιώς δεν έχουν αντίκρισμα ή εκτόπισμα μέσα στην κοινωνία, έναντι του λαού απευθείας;

Μπορούμε σήμερα μέσα από την συνένωση κάποιων σχημάτων και κομμάτων να διευκολύνουμε την ενότητα του λαού; Ούτε κατά διάνοια. Πολύ περισσότερο όταν κανένα υπαρκτό σχήμα ή θεωρία δεν προτάσσει σήμερα την αυτοτελή ενότητα του λαού μακριά από πολιτικά και θρησκευτικά δόγματα που τον διαιρούν και στην βάση των βασικών καθηκόντων που απορρέουν από την υπεράσπιση της πατρίδας του σήμερα. Κανένα άλλο πολιτικό ή οικονομικό αίτημα δεν μπορεί να ενώσει σήμερα τον λαό όσο το πατριωτικό του καθήκον. Αν θέλει βέβαια να σωθεί και να μην μετατραπεί σε μετανάστη μέσα στην ίδια του την χώρα.

Υπάρχει θέμα υπεράσπισης της πατρίδας σήμερα; Όσο ποτέ άλλοτε! Σε τι συνίσταται σήμερα η υπεράσπιση της πατρίδας από την σκοπιά του λαού; Στην μονομερή διαγραφή του χρέους, στην έξοδο από την ευρωζώνη και την ΕΕ με σκοπό την κατάκτηση της εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας με σκοπό την θεμελίωση της δημοκρατίας στη βάση της ολόπλευρης λαϊκής κυριαρχίας. Μπορεί να υπάρξει άλλος στόχος πιο επίκαιρος και ενωτικός για όλο τον λαό; Ούτε κατά διάνοια.

Σε μια τέτοια εντελώς πρωτότυπη κατάσταση, όπου ο λαός είναι παντελώς ανοργάνωτος τόσο σαν εργαζόμενος, όσο και σαν πολίτης. Με την κοινωνική συνείδησή του, ακόμη και σε επίπεδο εθνικής ταυτότητας, να καταρρέει, αλλά χειραφετημένος από τα κόμματα και τις ιδεολογίες που παραδοσιακά τον διαιρούσαν σε δεξιό και αριστερό, πώς μπορεί να επιτευχθεί η ενότητά του; Καταρχάς κανένα κόμμα, ή συμμαχία κομμάτων δεν μπορεί να εκφράσει σήμερα την ενότητα ενός λαού που δεν εμπιστεύεται και καλά κάνει κανέναν κομματικό μηχανισμό ή ιδεολογία. Το κόμμα με μαζική απήχηση και κοινωνική βάση δεν είναι προϊόν του κοινοβουλευτισμού, αλλά εμφανίζεται σε ειδικές ιστορικές συνθήκες όταν πρόκειται να εκφράσει συγκροτημένα ταξικά και κοινωνικά συμφέροντα στα πλαίσια ενός λαού. Και το κόμμα αυτό μπορεί να τα εκφράσει μόνο όταν αυτά τα ταξικά και κοινωνικά συμφέροντα βρίσκονται τουλάχιστον σε διαδικασία συγκρότησης μέσα στην κοινωνία, μέσα στον ίδιο τον λαό.

Σήμερα, έχουμε ακριβώς το ανάποδο. Έχουμε μια διαδικασία αποσυσπείρωσης και αποσάθρωσης ταξικών και κοινωνικών συμφερόντων μέσα σε μια κοινωνία όπου ο ίδιος ο λαός αδυνατεί να συγκροτηθεί ως κοινωνικοπολιτικό υποκείμενο απέναντι στο καθεστώς που τον τυραννά. Επομένως αυτό που προηγείται είναι πρώτα η συγκρότηση ενός Μετώπου με παλλαϊκά χαρακτηριστικά το οποίο οφείλει να δώσει την μάχη της συγκρότησης και της ενότητας του λαού, της από τα κάτω οργάνωσής του μέσα από την αυτόνομη συγκρότηση τόσο των οργανώσεων του Μετώπου, όσου και άλλων συλλογικοτήτων που εξασφαλίζουν αυτούσια και πρωτοβουλιακά τον ίδιο τον λαό, αλλά και τσακίζοντας όλες τις θεωρίες και πρακτικές που θέτουν κομματικά όρια και περιορισμούς μέσα στον ίδιο τον λαό. Χωρίς να τσακιστούν αυτές οι θεωρίες και οι πρακτικές δεν μπορεί να προχωρήσει το Μέτωπο. Δεν μπορεί καν να υπάρξει παρά μόνο σαν καρικατούρα κοινοβουλευτικών συνδυασμών, σε μια εποχή όπου το κοινοβούλιο λειτουργεί όχι μηχανισμός μαζικής εκποίησης των κοινωνικών και εθνικών δικαιωμάτων του λαού.

Υπάρχει τέτοια κοινωνικοπολιτική οργάνωση που κάνει αυτήν ακριβώς την δουλειά; Μόνο το ΕΠΑΜ. Κι από την συνέπειά του στον δρόμο που έχει χαράξει θα εξαρτηθεί τελικά η δημιουργία ενός αληθινού Μετώπου όλου του λαού ικανού να ανατρέψει το καθεστώς και να κερδίσει την χώρα του.
Τότε ποια πρέπει να είναι η πολιτική συνεργασιών του Μετώπου; Εμείς θέσαμε εξαρχής τις βασικότερες προϋποθέσεις μια πιθανής συνεργασίας. Ή τουλάχιστον για να καθίσουμε να συζητήσουμε συνεργασία με τον οποιοδήποτε. Κι αυτές είναι τρεις:

(α) Να βρίσκεται στους δρόμους, δηλαδή μέσα στην κοινωνία και να μάχεται έμπρακτα ενάντια στο καθεστώς, χωρίς να δεσμεύεται από κομματικές ισορροπίες ή άλλους υπολογισμούς και σκοπιμότητες, αλλά να συμβάλει στην μαζική κινητοποίηση του λαού και στην αφύπνισή του.

(β) Να θέτει ξεκάθαρα θέμα ανατροπής του υπάρχοντος καθεστώτος, διαφορετικά δεν μπορεί να προχωρήσει οτιδήποτε θετικό για τον λαό από την στιγμή που έχει αλλάξει δραστικά το σύνολο της συνταγματικής τάξης της χώρας υπό καθεστώς πλήρους θεσμοθετημένης ανομίας, ή σωστότερα υπό καθεστώς ανελαστικών "διεθνών δεσμεύσεων" υπέρ των δανειστών και της ευρωζώνης.

(γ) Να αγωνίζεται για την κατάκτηση της δημοκρατίας, που σήμερα δεν μπορεί να διεκδικηθεί διαφορετικά παρά μόνο με την επιβολή Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης για την σύνταξη και ψήφιση νέου Συντάγματος πρωτογενώς από τον ίδιο τον λαό.

Όλα τα υπόλοιπα τα συζητάμε. Δεν αρκεί λοιπόν να μιλά κάποιος για διαγραφή του χρέους, ούτε για εθνικό νόμισμα. Το εθνικό νόμισμα ξεκομμένο από την μονομερή καταγγελία και διαγραφή του χρέους, ξεκομμένο από την ανατροπή του υφιστάμενου καθεστώτος "διεθνών δεσμεύσεων" και εκποίησης της χώρας, ξεκομμένο από την διεκδίκηση της δημοκρατίας εδώ και τώρα, δεν σημαίνει απολύτως τίποτε. Μέσα στα πλαίσια αυτά κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να βρεθούμε όλοι, κινήματα, δυνάμεις και πρωτοβουλίες ώστε να συζητήσουμε τις δυνατότητες συνεργασίας. Ανοιχτά και δημόσια. Εκεί θα δούμε ποιος θα προσέλθει ώστε να δούμε τέλος πάντων ποιος είναι ποιος. Πάντως το ΕΠΑΜ θα παραμείνει ανοιχτό σε συνεργασίες στη βάση των αρχών που αναφέραμε. Κι ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του. 


[1] Φρ. Ένγκελς στον Πολ Λαφάργκ, 22 Αυγούστου 1894. Fr. Engels, Paul & Laura Lafargue,Correspondence, v. 3, Moscow, 1960, σ. 338.
[2] Επιστολή του Ένγκελς στον Μπέμπελ, 20/6/1873. K. Marx & F. Engels, Collected Works, v. 44, Moscow: Progress Publishers, 1989, σ. 512.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΖΑΚΗΣ

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Την «ουρά στα σκέλια» ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για το «αντιρατσιστικό».

Σε άτακτη υποχώρηση υποχρεώθηκαν χθες ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, μετά το σάλο που ξεσήκωσαν τον τελευταίο καιρό σχετικά με το επονομαζόμενο «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο του κ. Ρουπακιώτη. Φήμες ήθελαν το μέγαρο Μαξίμου να διαμηνύει πως...
«όποιος θέλει ας ρίξει την κυβέρνηση».

Μετά από αυτό οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης εξήλθαν από το πρωθυπουργικό γραφείο με κομμένα τα φτερά. Ενώ αναγκάστηκαν να κάνουν μια εντυπωσιακή πολιτική κυβίστηση, εξαπέλυσαν ενώπιον των καμερών διάφορες «πολιτικές κορώνες» ότι δήθεν το θέμα θα έχει συνέχεια. Ίσως να έπεισαν κάποιους πολιτικά αφελείς. Στην ουσία όμως όλα αυτά σημαίνουν ότι το θέμα οδηγήθηκε μετ' επαίνων στις καλένδες.

Όσοι απορούν γιατί τουλάχιστον το ΠΑΣΟΚ κόπτεται τώρα, έπειτα από τόσα χρόνια στην κυβέρνηση, για κάποιο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ας αναζητήσει το λόγο σε ένα πρόσφατο άρθρο του κ. Βενιζέλου στην προσωπική του ιστοσελίδα. Εκτίμησή μας είναι ότι το ΠΑΣΟΚ και προφανώς και η ΔΗΜΑΡ θέλουν να μετατοπίσουν την συντριπτική σε βάρος τους πραγματική διαίρεση που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία μεταξύ μνημονιακών και αντιμνημονιακών, στην τεχνητή διαίρεση που προσπαθούν να επιβάλουν, μεταξύ του δήθεν των Ελλήνων του «δημοκρατικού τόξου» και των Ελλήνων «φασιστών».

Φυσικά, αν δείξει τέτοιας μορφής ανωριμότητα ο ελληνικός λαός και πέσει στην παγίδα του πολιτικού διχασμού, το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να επιβιώσει και να διαιωνιστεί σε βάρος του το ίδιο σάπιο πολιτικό σύστημα.

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Persona non grata ο Γ. Παπανδρέου στην Ευρώπη

Αποτελεί κόκκινο πανί σε κάθε συνέδριο ή συγκέντρωση
Persona non grata θεωρείται από όλο και περισσότερους στην Ευρώπη ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, καθώς πληθαίνουν τα κρούσματα έντονης αποδοκιμασίας προς το πρόσωπό του, λόγω των αποφάσεων που έλαβε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του.

Το πιο πρόσφατο τέτοιο κρούσμα ήταν η συλλογή υπογραφών από κίνημα Ελλήνων της Σκωτίας, ενάντια στην παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου στην πόλη για το συνέδριο TEDGlobal, οι οποίοι ζητούν να φύγει το όνομά του από τη λίστα των ομιλητών.

Κι αν αυτή ήταν μία μάλλον «ελαφριά» περίπτωση, τι θα γίνει αν ο «πόλεμος» κατά του πρώην πρωθυπουργού πάρει άλλες μορφές, πιο ακτιβιστικές και πιο δυναμικές; Όπως επισημαίνει σε σχετικό της άρθρο η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», πολλοί είναι πλέον εκείνοι που εκτιμούν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ταυτισμένος, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, με τις χειρότερες στιγμές της κρίσης, και άρα ενδεχομένως όλα αυτά να είναι απλά η σπίθα που μόλις άναψε.

Εξάλλου, ο κατάλογος των περιοχών όπου ο Γ. Παπανδρέου έχει αποδοκιμαστεί όλο και μεγαλώνει. Πριν το Εδιμβούργο θυμόμαστε τις αποδοκιμασίες από φοιτητές στο Βερολίνο και την Κωνσταντινούπολη, τη θεατρική παράσταση που ανέβηκε στο Παρίσι και τον παρουσίαζε με ειρωνική ματιά, και φυσικά τις έντονες αποδοκιμασίες των οποίων γίνεται αποδέκτης σχεδόν σε κάθε περιοχή της Ελλάδας όπου πηγαίνει.

Στην πραγματικότητα, οι μόνοι «σύμμαχοι» του Γιώργου Παπανδρέου είναι οι ακαδημαϊκοί που τον προσκαλούν να μιλήσει για την ελληνική κρίση και τα προσκείμενα σε αυτόν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που όλοι θυμόμαστε πόσο θερμά τον υποδέχθηκαν στο πρόσφατο συνέδριο της παράταξης...

Περισσότερα: Persona non grata ο Γ. Παπανδρέου στην Ευρώπη | E-Radio.gr Blog 

Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Νασράλα: Εμείς δεν μπορούμε να συμβιώσουμε με τους αποκεφαλιστές που δρουν στη Συρία

Al-Akhbar (Λίβανος)     (μτφ. Κριστιάν)
Γυναικές του Λιβάνου κυματίζουν  σημαίες της Χεζμπολάχ κρατώντας μια εικόνα του επικεφαλής του κινήματος Χασάν Νασράλα στη δυτική κοιλάδα Μπεκάα στις 25 Μάη του 2013 κατά τη διάρκεια τελετής για την 13η επέτειο της στρατιωτικής αποχώρησης του Ισραήλ από το Λίβανο.
Υπάρχουν δύο μεγάλες απειλές για την ασφάλεια που αντιμετωπίζει σήμερα ο Λίβανος: Το Ισραήλ και η παρουσία των ριζοσπαστικών σαλαφιστών που μάχονται για να ανατρέψουν την συριακή κυβέρνηση, είπε ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα σε τηλεοπτική ομιλία του το Σάββατο.

Ο Νασράλα, μιλώντας για την 13η επέτειο της απελευθέρωσης του Νότιου Λιβάνου από τα 18 χρόνια στρατιωτικής κατοχής του Ισραήλ, δικαιολόγησε τον συνεχιζόμενο εξοπλισμό της Χεζμπολάχ, επιμένοντας ότι το κράτος του Λιβάνου δεν έχει προετοιμαστεί για μια μελλοντική επίθεση από το Ισραήλ.

«Έχουμε ένα κράτος που δεν είναι σε θέση να σταματήσει την αιματηρή σύγκρουση στην Τρίπολη. Έχουμε κράτος που δεν μπορεί να συμφωνήσει σε ένα εκλογικό νόμο, ένα κράτος του θρησκευτισμού», είπε ο Νασράλα, προσθέτοντας ότι η αντίσταση είναι η μόνη δύναμη που είναι σε θέση να υπερασπιστεί τη χώρα.

«Μετά τον πόλεμο του 2006 είπα: οικοδομείστε έναν κράτος ικανό και θα πολεμήσουμε υπό αυτού του κράτους», πρόσθεσε.

Το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του θέλουν να εμποδίσουν τον Λίβανο να οικοδομήσει ένα ισχυρό κράτος, πρόσθεσε, επειδή γνωρίζουν ότι ένας ισχυρός λιβανικός στρατός με σύγχρονα όπλα δεν θα μπορούσε να είναι δεκτός από τη Δύση, όπως είναι ο στρατός άλλων αραβικών κρατών».

«Ορισμένες αραβικές χώρες λαμβάνουν όπλα από τη Δύση, επειδή εγγυούνται ότι ούτε μια σφαίρα από αυτά τα όπλα θα κατευθυνθεί προς το Ισραήλ» δήλωσε ο Νασράλα. «Εάν ο λιβανικός εθνικός στρατός έπαιρνε αυτά τα όπλα, θα πολεμούσε ακριβώς όπως η Αντίσταση. Οι στρατιώτες είναι γιοι του λαού, η νεολαία αυτού του λαού».

Ο Νασράλα απέρριψε επίσης την πρόσφατη μεγάλη πιέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να τεθεί το λαϊκό σιτικό κίνημα στη μαύρη λίστα ως τρομοκρατική οργάνωση, λέγοντας ότι το κίνημα μάχεται για 30 χρόνια κατά ενός ψυχολογικού και πολιτικού πόλεμου.

«Έχουμε αντιμετωπίσει μεγάλη πίεση, αλλά ποτέ δεν είχαν επιτυχία στο να αδυνατίσουν τη θέλησή μας», είπε.

Όσον αφορά τις συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων της κυβέρνησης της Συρίας στη βόρεια πόλη-λιμάνι του Λιβάνου Τρίπολη που κρατάνε ήδη μια εβδομάδα,  όπου έχουν σκοτωθεί περίπου 30 άτομα, ο Νασράλα κάλεσε όλα τα μέρη να σταματήσουν τη βία.

Είπε ότι οι μάχες στο Λίβανο δεν επιτυγχάνουν τίποτα, και κάλεσε εκείνους που θέλουν να λάβουν μέρος στον πόλεμο της Συρίας να το πράξουν σε συριακό έδαφος.

«Αυτό που συμβαίνει στην Τρίπολη πρέπει να σταματήσει. ... Όποιος θέλει να πολεμήσει, ας το κάνει στη Συρία. Αφήστε την Τρίπολη στο λαό της», είπε ο Νασράλα.

Επίσης, περιέγραψε ως «πολύ ανησυχητική» την κίνηση σαλαφιστών την Τετάρτη στη νότια πόλη της Σιδώνας για την αποτροπή ταφής ενός μαχητή της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκε στη Συρία.

Ο πόλεμος στη Συρία θα μπορούσε να αποδειχθεί «μοιραία» για τον Λίβανο αν πέφτει η κυβέρνηση της Συρίας, προειδοποίησε ο Νασράλα, καθώς εξτρεμιστές έχουν ορκιστεί να διεκδικήσουν τη χώρα.

Καταδίκασε ορισμένες αραβικές κυβερνήσεις για την αποστολή εξτρεμιστές εμπνευσμένους από την Αλ Κάιντα για να πολεμήσουν στη Συρία για λογαριασμό των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ.

Όλες οι λιβανικές θρησκευτικές φατρίες θα στοχευθούν από αυτές τις ένοπλες αυτές ομάδες αν αναλάβουν τον έλεγχο, είπε ο Νασράλα, επισημαίνοντας ότι οι ίδιοι οι σουνίτες ήταν συχνά στόχο των εξτρεμιστών στο Ιράκ, το Πακιστάν, τη Σομαλία, την Υεμένη και άλλες χώρες όπου η Αλ Κάιντα έχει αποκτήσει έρεισμα.

«Εμείς δεν κατηγορούμε κανέναν [της αντιπολίτευσης] ότι έχει ξένους δεσμούς. Μερικοί έχουν μια λογική, ένα όραμα, δίκαια αιτήματα, και είναι έτοιμοι να πραγματοποιήσουν διάλογο. Αυτό αποτελεί το φυσικό τους δικαίωμα», είπε ο Νασράλα.

Όμως οι ένοπλες ομάδες έχουν διαφορετικό στόχο, πρόσθεσε, και εκτελούν δυτικά σχέδια για να κυριαρχήσουν στην περιοχή.

«Αν η Συρία πέφτει στα χέρια των Αμερικανών και του Ισραήλ και των εξτρεμιστών, και θέλουν να επιβάλουν το δικό τους σχέδιο στο Λίβανο ..., η Ιερουσαλήμ θα χαθεί. Η Αντίσταση θα χαθεί. Ο λαός της περιοχής μας θα γνωρίσει μια πολύ δύσκολη και σκοτεινή περίοδο».

«Μπορείτε να επιλέξετε οποιαδήποτε πλευρά θέλετε», πρόσθεσε ο Νασράλα, «όμως η Χεζμπολάχ δεν μπορεί να είναι από την πλευρά της Αμερικής, του Ισραήλ ή ανθρώπων που σκάβουν τάφους, ανοίγουν σεντούκια και αποκεφαλίζουν άλλους ανθρώπους».

Ινφογνώμων Πολιτικά

Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη απαγόρευσε στην Κύπρο την φράση "Δεν Ξεχνώ"!

ΠΡΟΕΟΡΤΙΑ ΝΕΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ
Δεύτερη πρόκληση- σε καθαρά εθνικό επίπεδο αυτή τη φορά-  της κυβέρνησης Αναστασιάδη, μετά την εξευτελιστική, και ύπουλη όπως αποδείχτηκε συμφωνία, του κυπριακού μνημονίου:
Η ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Κύπρου κατόπιν εντολών της κυβέρνησης απαγόρεψε στην ομάδα Διγενής Ακρίτας Μόρφου  να αναγράφει στη φανέλα της το εθνικό μήνυμα "Δεν ξεχνώ"
Υπενθυμίζεται ότι ο Αναστασιάδης είχε υποστηρίξει το σχέδιο Ανάν το 2004, ενώ ετοιμάζεται μια νέα προσπάθεια, ενός καινούριου σχεδίου το οποίο ξένα κέντρα εξουσίας επιδιώκουν να περάσουν εν μέσω οικονομικής ισοπέδωσης, με προφανές "δόλωμα" για τον κυπριακό λαό κάποια υποτιθέμενη...ανάπτυξη που θα έρθει στο μέλλον...
Kάποιοι με υπερεθνική ταυτότητα ενοχλούνται από το "Δεν ξεχνώ", και επειδή θέλουν να ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ,επέβαλαν απαγορευτικό σε ομάδα της Κύπρου, να μην το ξαναβάλει στη φανέλα της! Και όλα αυτά λίγο καιρό αφότου μπήκε και η Κύπρος, σε εθνοκτόνο μνημόνιο.
Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΕ) απαγόρευσε στους παίκτες της ομάδας Διγενής Ακρίτας Μόρφου, προσφυγική ομάδα που συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Γ΄  Κατηγορίας στη Μεγαλόνησο,  να αγωνίζονται με φανέλες που θα  φέρουν στο μπροστινό μέρος τη φράση «Μόρφου Δεν Ξεχνώ», επειδή το θεωρεί … «πολιτικό μήνυμα». Η Μόρφου είναι έδρα της ομάδας και από το 1974 κατέχεται από τα τουρκικά στρατεύματα.
Ο αντιπρόεδρος του Διγενή Ακρίτα, Μάριος Χαραλάμπους, φανερά εκνευρισμένος για τη στάση της ΚΟΕ δήλωσε : «Ζητήσαμε από την ΚΟΠ να μας επιτρέψει την επόμενη χρονιά να αγωνιζόμαστε με φανέλες που θα αναγράφουν «Μόρφου Δεν Ξεχνώ» με τη χορηγία της ΣΠΕ Μόρφου, και η απάντηση που πήραμε είναι ότι αν κάνουμε κάτι τέτοιο, θα παραπεμφθούμε στη Δικαστική της ΚΟΠ και θα τιμωρηθούμε τουλάχιστον με 2.000 ευρώ! Διότι απαγορεύονται, λέει, τα πολιτικά συνθήματα! Ο απόλυτος εθνικός εξευτελισμός. Ο απόλυτος εθνικός πόθος των Μορφιτών θεωρείται αδίκημα και παραπέμπεται στη Δικαστική».
Ο ίδιος έκανε γνωστό πως παρά τον κίνδυνο «καμπάνας», από την επόμενη περίοδο οι παίκτες της ομάδας, θα φέρουν στη φανέλα τους τη φράση «Μόρφου Δεν Ξεχνώ». «Ας μας στείλουν στο αθλητικό δικαστήριο. Αυτοί θα εξευτελιστούν. Ένα πράγμα δεν μπορούν να μας κάνουν.. Να μας πάρουν την ψυχή μας» κατέληξε ο κ.Χαραλάμπους
Καταλάβατε τι θα συνέβαινε εάν πέρναγε ο εκτρωματικός "αντιρατσιστικός" νόμος στην Ελλάδα; Το "Δεν ξεχνώ", είναι φράση που καλύπτει όλον τον Ελληνισμό, και θα καθίστατο αυτομάτως "ρατσιστική" φράση που υποκινεί σε "εχθροπάθεια" και άλλα ωραία εφευρήματα, για να φιμωθούμε.
Με το μνημόνιο της Κύπρου νεοταξίτικα κέντρα ήρθαν μαζί του στο Νησί, και έπιασαν αμέσως δουλειά στην εθνική αποδόμηση, ακριβώς όπως κάνουν και εδώ. Προσπαθούν να ποινικοποιήσουν την Μνήμη των Ελλήνων.Σου λέει "αν από την αποβλάκωση που σου εξασφαλίσαμε με τα ΜΜΕ και την κάκιστη παρεχόμενη παιδεία, εσύ συνεχίζεις για κάποιο λόγο να θυμάσαι, δεν πειράζει σε βγάζουμε παράνομο, σε διατάζουμε να ξεχάσεις, και αν δεν ξεχάσεις θα σε διαλύσουμε ποινικά, και οικονομικά".
Είναι ξεκάθαρο στο που αποσκοπούσε το "αντιρατσιστικό" ν/σ στην Ελλάδα αφού ακόμα και φράσεις όπως το "Όχι" της 28ης Οκτωβρίου θα χαρακτηριζόνταν "πολιτικό" μύνημα που υποκινεί κάποιον...ρατσισμό.
Η κυπριακή ομάδα -και μπράβο της- είναι αποφασισμένη να αντισταθεί, και να οδηγηθεί στα δικαστήρια με την "ελληνοκυπριακή" ΚΟΠ, με σκοπό είτε να τους αναγκάσει να "κάτσουν στα αβγά τους" παραφράζοντας τον Μητροπολίτη Αμβρόσιο, είτε να τους αναγκάσουν να εξεφτελιστούν δημοσίως ενώπιον όλων των Κυπρίων αδελφών, αλλά κυρίως στα μάτια των 200000 προσφύγων.
Αρκετά πια με τους διεθνείς καθωσπρεπεισμούς και με την επιβολή των "πολιτικά" ορθών, για το νεοταξικό καθεστώς εκφράσεων. Θέλουν με νόμους να μας καταργήσουν λέξεις, γιατί όταν λέιπουν λέξεις, λείπουν ΣΚΕΨΕΙΣ.

Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ ΣΤΗΝ Κ.Ε ΤΟΥ ΛΑΟΣ: "ΜΗΝ ΑΚΟΥΤΕ ΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ. ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΣΤΗ ΝΔ". ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΣΕ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ ΠΡΟΕΔΡΕ ΑΛΛΑ....


karatzaferis samaras
Σε παρωδία ... «Δημοκρατικής διαδικασίας» και αναισθησίας εξελίχθηκε η Κ.Ε. του ΛΑ.Ο.Σ. στα υπόγεια γραφεία του κτηρίου που στεγάζεται το κόμμα, προκειμένου να αποτραπεί η δυνατότητα να καταγράψουν τα ΜΜΕ την απουσία πολιτικών προτάσεων πολιτικού διαλόγου και προβληματισμού για το έσχατο κατάντημα του πάλαι ποτέ, πολλά υποσχόμενου αρχηγίσκου Καρατζαφέρη. Με προχθεσινή ανάρτηση μας είχαμε προαναγγείλει τον διορισμό στη θέση του Γραμματέα Κ.Ε. του Ευρωβουλευτή Ν. Σαλαβράκου, πρώην νομικού συμβούλου του μεγαλοαπατεώνα τραπεζίτη Κοσκωτά. Είμαστε βέβαιοι ότι, ο αρχηγίσκος Καρατζαφέρης διαβάζει ανελλιπώς το «Μακελειό», γι' αυτό και η σχετική αναφορά του σε μας κατά την ομιλία του και φοβούμενος τις αντιδράσεις από την γνωστοποίηση των λεπτομερειών του ρεπορτάζ μας διόρισε, ως Γραμματέα Κ.Ε. την χθεσινή στο κόμμα Ελισάβετ Τσάρου, η οποία στερείται παντελώς πολιτικής γνώσης, πολιτικής πείρας και κομματικής νομιμοποίησης, για την θέση νούμερο 2 του κόμματος. Αυτό το τελευταίο αποδεικνύει και την αυτοϋποβάθμιση του ίδιου του Καρατζαφέρη από αρχηγό σε αρχηγίσκο. Στην Κ.Ε. υπήρξε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του υπό αμφισβήτηση πλέον αρχηγίσκου του ΛΑ.Ο.Σ. και των πρώην Γραμματέων των προηγουμένων Κεντρικών Επιτροπών του ΛΑ.Ο.Σ., Αποστόλη Μπαμίχα και Μιχάλη Βάρδα. Πιο συγκεκριμένα, ο Απ. Μπαμίχας επέκρινε την ηγεσία του ΛΑ.Ο.Σ. για τις υπόγειες διαδρομές των επαφών της με την Ν.Δ. (π.χ. συνάντηση με Άδωνη Γεωργιάδη, ως σχετική ανάρτηση μας), όπως επίσης, για τις πολιτικές επιλογές συγκεκριμένων προσώπων, όπως π.χ. ο διορισμός της 'Άννας Ζωηρού στο ΤΑΙΠΕΔ και ο διορισμός του Κώστα Λεβαντή στον ΑΣΕΠ οι οποίοι δεν είχαν προσφέρει τίποτε στο κόμμα, σε αντίθεση με τον παραγκωνισμό επιφανών από την προσφοράς τους στελεχών.
Η αμφισβήτηση του αρχηγίσκου προέδρου Γ.Καρατζαφέρη συνεχίστηκε όταν στον Μιχάλη Βάρδα του απαγορεύτηκε να λάβει τον λόγο επικαλούμενος το προχωρημένο της ώρας (16:40) !!! Στην αήθη και πρωτοφανή στα πολιτικά χρονικά άρνηση Καρατζαφέρη, να ακούσει τις απόψεις του πλέον έμπειρου κομματικού στελέχους του ΛΑ.Ο.Σ. δημιουργήθηκε στην αίθουσα πανδαιμόνιο, με συνέπεια ο τελευταίος να αποχωρήσει από την αίθουσα καταγγέλλοντας τις απαράδεκτες και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις του αρχηγίσκου. Με βάσει και άλλες πληροφορίες που έχουμε, προκύπτει το γεγονός της συνολικής πολιτικής υποβάθμισης του ΛΑ.Ο.Σ. που σηματοδοτεί και την γρήγορη ολοκληρωτική εξαφάνιση του από το πολιτικό σκηνικό της πατρίδας μας.

ΘΑ ΠΑΝΕ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Η ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΛΕΜΟ
 



 
 
 

Πρόκειται για μία εκπληκτική ανάλυση της Pravda για την επερχόμενη οικονομική κατάρρευση των Η.Π.Α, για τις πραγματικές αιτίες των διεθνών εγκληματικών πολέμων που πραγματοποιεί, και τον κίνδυνο που ελλοχεύει για την ανθρωπότητα.
Οι Η.Π.Α έχουν χρεοκοπήσει. Παρά ταύτα η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται στο παγκόσμιο προσκήνιο, έχοντας την δυνατότητα να τυπώνει ολοένα και περισσότερο χρήμα δοθέντος του γεγονότος ότι το δολάριο είναι το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Αν το δεδομένο αυτό αντιστραφεί, οι Η.Π.Α δεν θα μπορεί να κρατά τα ηνία της παγκόσμιας υπερδύναμης ούτε θα μπορεί να χρηματοδοτεί πολέμους, βασιζόμενη σε ένα «άχρηστο συνάλλαγμα». Στις ημέρες μας, περισσότερο από το 60% όλων των διεθνών νομισματικών αποθετικών στον κόσμο είναι σε δολάρια Αμερικής, και οι Η.Π.Α θα επιχειρήσουν να αποτρέψουν με κάθε δυνατό μέσο όσες χώρες εκφράσουν πρόθεση να απομακρυνθούν από το δολάριο.


Όταν οι Η.Π.Α απομακρύνθηκαν από τον κανόνα χρυσού στις αρχές της δεκαετίας του ’70, το δολάριο μετατράπηκε σε ένα de-facto «πετρελαϊκό νόμισμα». Ως ανταπόδοση για την προστασία και την αγορά αμερικανικών ομολόγων, οι πετρελαιοπαραγωγικές Αραβικές χώρες συμφώνησαν να διεξάγουν τις πετρελαϊκές συνδιαλλαγές τους σε αμερικανικά δολάρια. Το δολάριο μπορεί να απομακρύνθηκε από τον κανόνα χρυσού, αλλά η αξία του διασφαλίστηκε από την ισχύ της αμερικανικής οικονομίας καθώς και από το γεγονός ότι συνδέθηκε στενά με ένα ακόμη πολύτιμο αγαθό, το πετρέλαιο.


Από εκείνο το διάστημα, η οικονομική συμπεριφορά των Η.Π.Α με προσανατολισμό στην απομάκρυνση των επιχειρήσεων από την χώρα (outsourcing) και τις off-shore εταιρίες (σ.σ. pentapostagma.gr αναφορικά τόσο με την κατασκευαστική βιομηχανία όσο και με τις εφαρμοζόμενες οικονομικές πολιτικές) οδήγησαν στην εκτόξευση του χρέους της χώρας – που φτάνει πλέον στα 16 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ο Paul Graig Roberts, πρώην υφυπουργός του υπουργείου Οικονομικών των Η.Π.Α, σημειώνει χαρακτηριστικά ότι το πιο παραγωγικό κομμάτι της αμερικανικής οικονομίας έχει μετακινηθεί εκτός της χώρας (offshore) ώστε να αυξηθεί το επιχειρηματικό κέρδος. Σύμφωνα με τον Roberts, οι Η.Π.Α θα μπορούσαν να αναζωογονήσουν την οικονομία τους μέσω της επιστροφής των επιχειρήσεων στη χώρα ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.


Η αδύναμη Αμερικανική οικονομία εμπνέει χαμηλό βαθμό εμπιστοσύνης στο δολάριο, και οι εμπορικές συναλλαγές εν γένει καθώς και οι πετρελαϊκές συναλλαγές αρχίζουν να απομακρύνονται από το συνάλλαγμα. Με το δεδομένο ότι οι ελπίδες αναζωογόνησης της εγχώριας οικονομίας σβήνουν, οι Η.Π.Α «απαντούν» μέσω της επέκτασης τους στις διεθνείς αγορές και στην κήρυξη πολέμων για τη διατήρηση της παγκόσμιας κυριαρχίας του δολαρίου και της εν γένει Αμερικανικής ηγεμονίας.


Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών, οι Η.Π.Α έχουν επεκτείνει την επιρροή τους σε ολόκληρη την επικράτεια της Ανατολικής Ευρώπης, σε αρκετά πρώην Σοβιετικά κράτη της Κεντρικής Ασίας, καθώς και στην πρώην Γιουγκοσλαβία, τη Λιβύη, το Ιράκ, την Υεμένη, το Αφγανιστάν τη Συρία και το Πακιστάν. Το ζήτημα της Βόρειας Κορέας θα πρέπει να ειδωθεί από αυτή τη σκοπιά: οι απειλές της Βόρειας Κορέας έχουν επιτρέψει στις Η.Π.Α να εντείνουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιφέρεια της Ασίας-Ειρηνικού. Όπως έκαναν προηγουμένως και με τη Ρωσία, οι Η.Π.Α πλέον έχουν καταφέρει με επιτυχία να κυκλώσουν τη Κίνα. Παρόλα αυτά, η Κίνα και η Ρωσία κρατούν γερά τη Συρία από την τελική αποσταθεροποίηση. Η Συρία «φιλοξενεί» τη μοναδική ναυτική βάση της Ρωσίας εκτός της περιοχής της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, και η Ρωσία και η Κίνα γνωρίζουν πολύ καλά ότι εάν οι Η.Π.Α και οι σύμμαχοι της καταφέρουν να ανατρέψουν τη κυβέρνηση Assad, η Τεχεράνη θα αποτελέσει έναν πολύ ευκολότερο στόχο. Η Αμερική θα ήθελε διακαώς να τοποθετήσει καθεστώτα αχυρανθρώπων τόσο στη Μόσχα όσο και στο Πεκίνο και η εκμετάλλευση των πολιτικών και εθνικών διαχωρισμών στις συνοριακές περιοχές της Ρωσίας και της Κίνας θα είναι ευκολότερη εάν το Ιράν πέσει, και τελέσει υπό αμερικανικών συμφερόντων.


Μία παγκόσμια Αμερικανική στρατηγική βρίσκεται ήδη σε ισχύ ώστε να υποβαθμίσει την ανάπτυξη και την επιρροή της Κίνας, που αποτέλεσε και έναν από τους λόγους για την έναρξη της επιχείρησης
AFRICOM. Όμως, η Κίνα αντιστέκεται με την απόπειρα της να απαγκιστρωθεί από το δολάριο Αμερικής, γεγονός που αποτελεί ισχυρό πλήγμα για τα αμερικανικά συμφέροντα.


Η Κίνα έχει εφαρμόσει διμερείς εμπορικές συμφωνίες με αρκετές χώρες, όπου οι συναλλαγές δεν πραγματοποιούνται σε δολάρια αλλά σε εθνικά νομίσματα. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η Κίνα καθώς και έτερες αναδυόμενες μεγάλες δυνάμεις όπως η Ρωσία έχουν πραγματοποιήσει συμφωνίες ώστε να απομακρυνθούν από το Αμερικανικό δολάριο στο διεθνές τους εμπόριο.
 
Ο Άξονας BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) σχεδιάζει επίσης να χρησιμοποιήσει τα εθνικά νομίσματα για τις εμπορικές συναλλαγές των χωρών που τον απαρτίζουν. Η Ρωσία και η Κίνα χρησιμοποιούν τα εθνικά τους νομίσματα κατά τη διάρκεια των εμπορικών τους συναλλαγών για περισσότερο από έναν χρόνο. 
Υπό την εξουσία του Saddam, το Iraq δεν χρησιμοποιούσε το δολάρια ως νομισματική βάση για τις πετρελαϊκές του συναλλαγές, όπως το ίδιο πράττει σήμερα το Ιράν. Ο Muammar Gadhaffi σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει ως νόμισμα το δινάριο με βάση τον κανόνα του χρυσού ως αποθεματικό νόμισμα για περιοχές της Αφρικής. Γνωρίζουμε, καλά τι συνέβη στη Λιβύη και το Ιράκ. Το 2000, το Ιράκ μετέτρεψε όλες τις πετρελαϊκές του συναλλαγές σε ευρώ. Όταν οι Η.Π.Α εισέβαλλαν στο Ιράκ το 2003, μετέτρεψαν πάλι τις συναλλαγές πετρελαίου από ευρώ σε δολάριο. Δεν θα πρέπει να απορούμε για ποιο λόγο το Ιράν είναι ο νέος αμερικανικός στόχος..


Παράλληλα, το Ιράν κατευθύνεται προς τη Κίνα, το Πακιστάν και τη Κεντρική Ασία με στόχο να αντικρούσει τις επιδράσεις των Αμερικανικών κυρώσεων και να αναπτύξει την οικονομία της μέσω της ενίσχυσης του εμπορίου. Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος είναι μία πραγματικότητα: Η.Π.Α και οι σύμμαχοί της και Ρωσία, Κίνα και Ιράν.

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Ο ισλαμιστής που κατέσφαξε τον Βρετανό στρατιώτη..είπε στην μάρτυρα που τον σταμάτησε..."Θέλω να ξεκινήσω πόλεμο απόψε στο Λονδίνο"


Συγκλονίζει το θάρρος και η δύναμη που επέδειξε μία μητέρα δύο παιδιών, η οποία αψήφησε τον κίνδυνο και δε δίστασε να συνομιλήσει με τους δύο δράστες του αποτρόπαιου εγκλήματος που συγκλονίζει το Λονδίνο. Η Ινγκριντ Λογιάου-Κένετ κατόρθωσε να διατηρήσει την ψυχραιμία της και να συζητήσει με τους δύο άνδρες που κατέσφαξαν Βρετανό στρατιώτη και εγκατέλειψαν το άψυχο κορμί του στη μέση δρόμου στο νοτιοανατολικό Λονδίνο, προκαλώντας τρόμο στους Βρετανούς. Ενώ έγινε λόγος για τρομοκρατική επίθεση, η Λογιάου-Κένετ, δεν σκέφτηκε ούτε στιγμή όταν αντίκρισε τον στρατιώτη αιμόφυρτο να βρίσκεται στο έδαφος.

 Πετάχτηκε από το λεωφορείο στο οποίο επέβαινε και έχοντας πάντα πρώτες βοήθειες μαζί της, ούσα η ίδια οδηγός στους προσκόπους, έσπευσε να ελέγξει την κατάσταση της υγείας του άνδρα. Τη στιγμή που διαπίστωσε πως ήταν νεκρός, άκουσε κάποιον να της λέει να απομακρυνθεί από το πτώμα. Γυρνώντας είδε έναν άνδρα με τα χέρια βαμμένα στο αίμα, να κρατά δύο μαχαίρια, ένα όπλο και ένα μικρό πριόνι. «Σκέφτηκα, εντάξει, δεν ξέρω τι τρέχει εδώ, καθώς ήταν καλυμμένος με αίμα. Σκέφτηκα ότι το καλύτερο θα είναι να του μιλήσω πριν αρχίσει να επιτίθεται σε άλλους ανθρώπους. Συνήθως αυτοί οι άνθρωποι έχουν ένα μήνυμα να στείλουν, επομένως τον ρώτησα τι θέλει», δήλωσε σε αποκλειστική συνέντευξη που εξασφάλισε η βρετανική Telegraph.

 Η 48χρονη από την Κορνουάλη με μπόλικη δόση θάρρους, ρώτησε τον άνδρα αν ήταν εκείνος ο δράστης της εγκληματικής ενέργειας και εκείνος απάντησε θετικά. «Μου είπε ότι το έκανε γιατί ο άνδρας αυτός σκότωσε Μουσουλμάνους σε μουσουλμανικές χώρες και ότι έχει βαρεθεί τους ανθρώπους που σκοτώνουν Μουσουλμάνους στο Αφγανιστάν», δήλωσε η μητέρα. Εξήγησε, μάλιστα, πως ο άνδρας δεν της φάνηκε να βρίσκεται υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών, ενώ έδειχνε να έχει απόλυτη συνείδηση των πράξεών του.

 «Του είπα ότι είναι μόνος του μπροστά σε πολλούς ανθρώπους και ότι πρόκειται να χάσει, επομένως τον ρώτησα τι θέλει να κάνει. Μου είπε ότι θα ήθελε να παραμείνει και να αγωνιστεί, να ξεκινήσει πόλεμο απόψε στο Λονδίνο», συμπλήρωσε η Λογιάου-Κένετ. Λίγο αργότερα κατάφερε να μιλήσει και με τον δεύτερο δράστη, ζητώντας του να της δώσει τα μαχαίρια που κρατούσε, «γιατί πίστευα ότι είναι καλύτερο να στοχεύσουν σε έναν άνθρωπο, εμένα, παρά να ξεσπάσουν σε άλλους και ειδικά σε παιδιά που έφευγαν από το σχολείο».
eglimatikotita.gr

Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, κινούνται προς εξαίρεση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας από τον υπό ψήφιση νόμο


Πέρσυ κάρφωσαν στον Τούρκο πρέσβη υπό ψήφιση νομοσχέδιο
Η Βουλή των Ελλήνων να σώσει την τιμή της
Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να βρει τους ενόχους
Του Σάββα Καλεντερίδη
Επί κυβερνήσεως Λουκά Παπαδήμου, το Υπουργείο Δικαιοσύνης είχε προετοιμάσει νομοσχέδιο, στο οποίο υπήρχε διάταξη που ποινικοποιούσε  την άρνηση των γενοκτονιών και των εγκλημάτων πολέμου. Αυτό στην πράξη σήμαινε ότι αν περνούσε αυτή η διάταξη, όποιος στην Ελλάδα αμφισβητούσε ή αρνιόταν τη διάπραξη των Γενοκτονιών που αναγνωρίστηκαν από τη Βουλή των Ελλήνων, θα είχε να αντιμετωπίσει την Ελληνική Δικαιοσύνη και τις ποινές που προέβλεπε ο συγκεκριμένος νόμος.
Τότε, με κάποιον, άγνωστο σε μας τρόπο, η πληροφορία αυτή έφθασε στην τουρκική πρεσβεία και από κει στην τουρκική κυβέρνηση. Πάντως, υπάρχουν πληροφορίες -που χρήζουν διερεύνησης- ότι βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου που δεν εκλέγονται στη Θράκη συναντήθηκαν με τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα και συζήτησαν το θέμα.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ακολούθησε παρέμβαση της Τουρκίας προς την Ελλάδα σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο και η εν λόγω διάταξη μπήκε στο …ράφι.
Τώρα, εν όψει της εκρηκτικής ανόδου των ποσοστών της Χρυσής Αυγής, το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει έτοιμο νόμο προς ψήφιση από τη Βουλή των Ελλήνων, με τον οποίο ποινικοποιείται εκτός των άλλων η άρνηση των γενοκτονιών και των εγκλημάτων πολέμου.
Τη φορά αυτή, όπως πληροφορούμεθα, και πάλι εκπρόσωποι του Ελληνικού λαού στο Κοινοβούλιο, κινούνται συντονισμένα για να αποτρέψουν την ψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης, με το σκεπτικό ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί από εθνικιστικούς κύκλους…
Δηλαδή, οι βουλευτές αυτοί, επιδιώκουν η διάταξη να ποινικοποιεί μόνο την άρνηση των εγκλημάτων του ναζισμού, δηλαδή τη Γενοκτονία των Εβραίων και να μην ποινικοποιείται η άρνησης της Γενοκτονίας των Αρμενίων και των Ελλήνων του Πόντους και της Μικράς Ασίας, που, σημειωτέον, έχουν αναγνωριστεί από τη Βουλή των Ελλήνων.
Το 1925, ο Γεώργιος Βαλαβάνης, διακεκριμένος λόγιος, συγγραφέας και δημοσιογράφος της εφημερίδας «Αρητιάς», που εκδιδόταν στην Κερασούντα μέχρι την Ανταλλαγή των πληθυσμών, συνέγραψε ένα βιβλίο, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς της μελέτης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Φυσικά, υπάρχει και το πολύτομο έργο του καθηγητή Κώστα Φωτιάδη, η έκδοση του οποίου από τη Βουλή, έχει «σκαλώσει» στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.
Επειδή, όμως, μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι το έργο του κ. Φωτιάδη, που γράφτηκε σχετικά πρόσφατα, είναι δυνατόν να εξυπηρετεί κάποιους …εθνικιστικούς σκοπούς, εμείς αναφερόμαστε στο βιβλίο του αείμνηστου Γεωργίου Βαλαβάνη  «Σύγχρονος Γενική Ιστορία του Πόντου», το οποίο, όπως προαναφέραμε, γράφτηκε το 1925, δηλαδή μόλις λίγα χρόνια μετά τη σφαγή των Ελλήνων του Πόντου από τους Νεοτούρκους και τους Κεμαλικούς, στις σελίδες του οποίου αναφέρεται ο αριθμός των 353 χιλιάδων νεκρών Ελλήνων του Πόντου.
Στο βιβλίο, λοιπόν, αυτό,υπάρχουν ντοκουμέντα Αμερικανών και άλλων Δυτικών διπλωματών, πολιτικών και διανοουμένων που μιλούν για το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που τελέστηκε εναντίον του Ελληνισμού του Πόντου, και αποτελούν περίτρανη απόδειξη της Γενοκτονίας!
Αν, λοιπόν, δεν έχουν πειστεί βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου για το έγκλημα της Γενοκτονίας, καλόν είναι να προμηθευτούν το προαναφερθέν βιβλίο, που ανατυπώθηκε από τις εκδόσεις των Αδελφών Κυριακίδη, και μετά να επανεξετάσουν τη στάση τους.
Αν πάλι έχουν ήδη πειστεί και παρ’ όλα αυτά θεωρούν ότι η αναγνώριση, οι προσπάθειες για διεθνοποίηση αλλά και η ποινικοποίηση της άρνησης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, μπορούν εν δυνάμει να χρησιμοποιηθούν για εθνικιστικούς λόγους, βλάπτοντας τα συμφέροντα της Ελλάδας και τις σχέσεις με την γείτονα Τουρκία, θα πρέπει με γενναιότητα να βγουν και να το πουν στον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα στους απογόνους των σφαγιασθέντων Ελλήνων της Θράκης, του Πόντου και της Ανατολής, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα …προοδευτικοί και πάντως καλύτεροι συνομιλητές από τον Τούρκο πρέσβη!
Εμείς απλά να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με ανθρώπους της νομικής επιστήμης και του εισαγγελικού χώρου, με τουςοποίους συνομιλήσαμε για το θέμα, η εξαίρεση της Γενοκτονίας των Αρμενίων και των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας από τη διάταξη που ποινικοποιεί μόνον τη συνιστά μεροληψία υπέρ της Τουρκίας και είναι απαράδεκτη νομικά και πολιτικά, ενώ μας δήλωσαν ότι οι εν κρυπτώ συνεννοήσεις Ελλήνων βουλευτών με τον Τούρκο πρέσβη για τέτοια ζητήματα, θα ενέπιπταν στις αρμοδιότητες του Εισαγγελέας Εθνικής Ασφάλειας, σε περίπτωση που είχε υιοθετηθεί σχετική πρόταση που είχαμε κάνει από αυτήν εδώ τη στήλη, στις 11 Μαρτίου 2012.
Τέλος, να υπογραμμίσουμε ότι οι προσπάθειες συγκάλυψης και άρνησης μιας γενοκτονίας, είναι επίσης έγκλημα κατά της ανθρωπότητας,  αφού οι προσπάθειες αυτές αποτελούν εξ αντικειμένου -και ανεξαρτήτως προθέσεων- την τελευταία φάση της Γενοκτονίας, ενώ ανοίγουν διάπλατα το δρόμο για την επόμενη, όρα Γενοκτονία των Χριστιανών της Συρίας!
Σημείωση: Όταν ήδη είχε ολοκληρωθεί η συγγραφή του άρθρου, πληροφορηθήκαμε ότι μετατίθεται ο χρόνος κατάθεσης του νομοσχεδίου, αφού ο υπουργός Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτης και ο γ.γ. της κυβέρνησης, κ. Τ. Μπαλτάκος, έκριναν ότι πρέπει να υπάρξει περαιτέρω χρόνος για διαβούλευση, πριν ολοκληρωθεί η σύνταξή του. Θα περιμένουμε!
κυριακάτικη δημοκρατία

Ινφογνώμων Πολιτικά