Powered By Blogger

Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

Η Ελλάδα πλήρωσε 100.000 ευρώ "για να βρεθεί σύντομα κοντά στην οικογένειά του" ο Ε.Βενιζέλος!




O ΛΑΟΣ "ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΑΝΤΗΛΙ ΝΑ ΚΛΑΨΕΙ" ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΕΚΑΝΕ ΤΟ EMBPAER ...ΤΑΧΙ!



Μείζον πολιτικό ζήτημα ανακύπτει όχι μόνο από την μετακίνησή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, υουργού Εξωτερικών και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ε.Βενιζέλου στις Βρυξέλλες ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο με το EMBRAER LEGACY του σμήνους VIP της Πολεμικής Αεροπρίας, αλλά και από την πρωτοφανή απάντηση που έδωσε το ... υπουργείο Εξωτερικών (!) για το θέμα. 
 
Σύμφωνα με την απάντηση (είναι πρωτοφανές για ένα ζήτημα που αφορά τς διακοπές του υπουργού Εξωτερικών και αντπροέδρου της κυβέρνησης να εκδίδεται ανακοίνωση του υπουργείου και όχι από το πολιτικ;o του γραφείο) ο Ε.Βενιζέλος χρησιμοποίησε το κυβερνητικό αεροσκάφος για να κάνει "χαλαρές" διακοπές και να μην πιεστεί στις δρομολόγιο Σκιάθος-Αθήνα-Βρυξέλλες.
 
Δηλαδή δαπάνησε μαζί με καύσιμα, ανταλλακτικά, τέλη αεροδρομίων, απασχόληση προσωπικού κλπ ένα ποσό που υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ για να μετακινηθεί μέσα στην χλιδή (που βλέπουμε στη φωτό) και να επιστρέψει πιο γρήgορα στην ... Σκιάθο! Αν αυτό δεν είναι πολιτικός "αρογκανισμός", τότε η φράση χάνει την έννοιά της.
 
Ο E.Βενιζέλος ζήτησε να τον παραλάβει το κυβερνητικό αεροσκάφος από τη Σκιάθο και να τον μεταφέρει πίσω στο νησί των Σποράδων προκειμένου να συνεχίσει τις διακοπές του στη Σκόπελο.
 
Το αίτημα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ικανοποιήθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας (αντίθετα με μέρσι που είχε υπάρξει αρνητική απάντηση) κι έτσι το EMPRAER το πρωί του Δεκαπενταύγουστου κινήθηκε από τη βάση του στην Ελευσίνα προς τη Σκιάθο, παρέλαβε τον συνέταιρο του Α.Σαμαρά στην εξουσία και τον μετέφερε στις Βρυξέλλες!
 
Το βράδυ της ίδιας μέρας το αεροσκάφος επέστρεψε με τον υπουργό των Εξωτερικών στη Σκιάθο, ο κ. Βενιζέλος αποβιβάστηκε και συνέχισε προς τη Σκόπελο όπου έκανε διακοπές!
 
Ιδού ολόκληρη η απάντηση Ε.Βενιζέλου:
 
Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του ... υπουργείου Εξωτερικών::
 
"Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», το οποίο αναφέρεται στον τρόπο μετακίνησης του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών, Ευαγγέλου Βενιζέλου, προκειμένου να μετάσχει στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο στις Βρυξέλλες.
 
Κατά την άποψη της εφημερίδας, η μετακίνηση κακώς έγινε με υπηρεσιακό αεροσκάφος με ενδιάμεση στάση στη Σκιάθο, όπου βρισκόταν για διακοπές τεσσάρων εργασίμων ημερών ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης. Το δημοσίευμα προφανώς εννοεί ότι ο κ. Βενιζέλος θα έπρεπε να μετακινηθεί στις 14.8 από τη Σκιάθο στην Αθήνα, να ταξιδεύσει στις 15.8 στις Βρυξέλλες, να επιστρέψει στην Αθήνα αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας ή την επομένη (16.8), οπότε και περίττευε να αναζητήσει τρόπο επιστροφής στη Σκιάθο, προκειμένου να συναντήσει την οικογένεια του, με δεδομένο ότι ήταν, ούτως ή άλλως, προγραμματισμένη η επιστροφή του στην Αθήνα στις 17.8.
 
Έτσι, θα είχε διαθέσει τρεις ημέρες από τις ελάχιστες των διακοπών του για μια έκτακτη συνεδρίαση έξι ωρών στις Βρυξέλλες!
 
Όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία, ο εκάστοτε Πρωθυπουργός και ο εκάστοτε Υπουργός των Εξωτερικών μετακινούνται για τις αποστολές τους στο εξωτερικό με υπηρεσιακό αεροσκάφος γιατί διαφορετικά δεν είναι εφικτή τεχνικά η ανταπόκριση στις διάφορες υποχρεώσεις τους. Το ίδιο συμβαίνει σε όλες τις χώρες - μέλη της ΕΕ .
 
Παρόλα αυτά, όποτε υπάρχει δυνατότητα χρήσης εμπορικών πτήσεων, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης τις χρησιμοποιεί. Τούτο όμως δεν ήταν τεχνικά εφικτό για την έκτακτη συνεδρίαση της 15ης Αυγούστου.
 
Η κριτική είναι θεμελιώδες στοιχείο της Δημοκρατίας. Ο ακραίος λαϊκισμός απλώς αυτοακυρώνεται και αφήνει μόνο την οσμή της κακοπιστίας του.»
 
Από την απάντηση συνάγουμε ότι ο Ε.Βενιζελος θεωρεί περίπου ότι κάνει ... χάρη στον ελληνικό λαό που είναι υπουργός Εξωτερικών.
 
Το πώς θα διαθέσει τον χρόνο του και το αν θα κάνει διακοπές και πώς θα τις κάνει, αυτό αφορά τον ίδιο, όχι τον ελληνικό λαό που πληρώνει το EMBRAER από το υστέρημά του για να μπορούν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι να μεταβαίνουν εκτάκτως σε αποστολές κρίσιμες για την χώρα ή για να υπάρχει συνολική μετακίνηση ομάδας κρατικών αξιωματούχων σε κυβερνητικές αποστολές.
 
Το ότι ήθελε να κερδίσει λίγες ώρες ή ημέρες από τις διακοπές του στην Σκιάθο, αυτό αφορά το ίδιο. Ας παραιτηθεί για να κάνει μόνιμα διακοπές στην Σκιάθο ή στην Σκόπελο.
 
Υπάρχουν εκατομμύρια Ελληνες αυτή την σττιγμή οι οποίοι δεν έχουν όχι να πληρώσουν αεροπορικό εισητήριο για τις διακοπές τους, αλλά "ούτε μαντήλι να κλάψουν".
 
Από εκεί και πέρα δεν υπήρχε τίποτα το έκτακτο στην μετακίνηση.
 
Η σύνοδος ήταν προγραμματισμένη εδώ και μήνες, η μετακίνηση έπρεπε να είχε ρυθμιστεί, μαζί με πιθανές ανταποκρίσεις, όπως επίσης και οι διακοπές του συνεταίρου του Α.Σαμαρά στην κυβέρνηση.
 
Το ότι θεωρεί ως φυσιολογικό να χρησιμοποιήσει το κυβερνητικό αεροσκάφος "για να βρεθεί σύντομα κοντά στην οικογένειά του" αφορά τον ίδιο και μόνο.
 
Τα υπόλοιπα είναι ένας συνδυασμός αλαζονείας, αυταρέσκειας, πολιτικού νεποτισμού και πολιτικού "λουδοβικισμού"...
 

Συγκλονιστικό βίντεο: Ιρακινός μουσουλμάνος κλαίει στην τηλεόραση για τον διωγμό των χριστιανών από το Ιράκ

O Nahi Mahdi καλύπτει το πρόσωπό του, καθώς κλαίει που οι Ιρακινοί χριστιανοί εκδιώκονται από τη χώρα. Και αυτό άρχισε πριν η ISIS ξεκινήσει τις βάρβαρες τακτικές της.


«Είναι δική μας σάρκα και αίμα», δήλωσε ο Nahi Μαχντί στο Asia TV στα τέλη του Ιουλίου, καλύπτοντας το πρόσωπό του, ενώ έκλαιγε. «Κάποιοι από αυτούς έχουν φύγει για τη Σουηδία ή τη Γερμανία .... Ποια νομίζει ότι είναι [η ISIS] που διώχνει τους συμπατριώτες μας;!»


Ένα άλλο μέλος του πάνελ (Ιρακινός ποιητής) στην εκπομπή λέει: «Οι Χριστιανοί δεν έχουν κάνει κάτι κακό. Δεν έχουν πειράξει καμιά ψυχή. Αντίθετα, είναι ειρηνικοί άνθρωποι, που αγαπούν όλες τις θρησκείες. Είναι έντιμοι άνθρωποι, με υψηλές ηθικές αξίες ....»


Νοβοροσία: Άρχισε η αντεπίθεση των Ρωσόφωνων

Έχει περικυκλωθεί το 8ο ΣΣ των ΟΥΚ




Η Κατάσταση στο μέτωπο πριν την αντεπίθεση σύμφωνα με τους χάρτες επιχειρήσεων των δυνάμεων της Νοβορωσίας.
 
H αναμενόμενη αντεπίθεση του στρατού της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ , εκδηλώθηκε σήμερα, ( Κυριακή 24 Αυγούστου), δυο μέρες πριν τη συνάντηση στο Μινσκ της Λευκορωσίας του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ποροσένκα τον επικεφαλής της Χούντας του Κιέβου.
Οι δυνάμεις της DPR, μετά την απόφαση του γενικού Επιτελείου να συγκροτηθούν για την αντεπίθεση μεγαλύτερες τακτικές μονάδες από τις μικρές ανταρτικές δυνάμεις αυτοάμυνας περικύκλωσαν το αρχηγείο του 8ου σώματος στρατού, τρεις ταξιαρχίες (28η και 30η και 95η) , και τρία ανεξάρτητα τάγματα της εθνοφρουράς (Aidar, Donbass και Shakhtersk). Συνολικά έχουν περικυκλωθεί περίπου πέντε χιλιάδες στρατιώτες , με 50 τανκ, 200 τεθωρακισμένα , περίπου 50 συστήματα εκτόξευσης πυραύλων Grad και Uragan, περισσότερα από 100 πυροβόλα και όλμους .
Ταυτόχρονα ο στρατός DPR κοντά στον οικισμό της Olenovskoye εξαπέλυσε επίθεση στα τάγματα της εθνοφυλακής «Αζοφ» και «Ντιέπρ» δυνάμεως περίπου δύο χιλιάδων ανδρών που διαθέτουν 30 άρματα μάχης, 80 τεθωρακισμένα και 60 πυροβόλα και όλμους.

Οι μονάδες που συγκροτήθηκαν για την αντεπίθεση είναι τρείς ταξιαρχίες πεζικού, και ένα σύνταγμα εθελοντών από ανθρακωρύχους και στρατιώτες του Ουκρανικού στρατού που αυτομόλησαν προς τις δυνάμεις της DPR.
Οι δυνάμεις αυτές υποστηρίζονται από δυο επιλαρχίες αρμάτων, δυο μοίρες αυτοκινούμενων πυροβόλων, και από πυροβόλα , ρουκετοβόλα και όλμους που περιήλθαν ως λεία πολέμου στην κατοχή του στρατού της DPR τις προηγούμενες μέρες.
Ταυτόχρονα αντεπίθεση εξαπέλυσε η ταξιαρχία Πρίζρακ (Φάντασμα) της ΛΔ.Λουγκάνσκ προς την κατεύθυνση του Λισιτσάνσκ και του Σεβεροντονέτσκ από όπου οι πολιτοφύλακες είχαν αποσυρθεί τον Ιούλιο, και ήδη ανακατέλαβαν τα χωριά Μπέλαγια Γκόρα και Μπορόφσκ. Περί τις πόλεις Счастье και Новоайдар στην κατεύθυνση του Ντονέτσκ δημιουργήθηκες νέο σημείο ελέγχου.
Εξάλλου ο στρατός της DNR εξαπέλυσε επίθεση για να εξασφαλίσει την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα και οι μάχες γίνονται στο νέο μέτωπο του Novoazovsk- Telmanovo.

Δελτίο των 11

Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

Σοκ: 13 μυστικές συναντήσεις του Ρ. Τ. Ερντογάν με ηγέτη ισλαμιστών τρομοκρατών!

Μία ακόμα απόδειξη ότι η Αγκυρα παίζει και αυτή, εκτός από της ΗΠΑ, «δυνατά» το «χαρτί» του τρομοκρατικού Ισλάμ, έρχεται από την αποκάλυψη ότι τον Απρίλιο του 2012, ο Ρ.Τ.Ερντογάν είχε συναντηθεί μυστικά με τον Σουδάραβα τρομοκράτη Γιασίν αλ Κάντι στο γκαράζ συνεδριακού κέντρο της Κωνσταντινούπολης.  
Ο συγκεκριμένος είχε καταχωρηθεί την εποχή εκείνη από τις ΗΠΑ στην λίστα των πιο επικίνδυνων ισλαμιστών τρομοκρατών.
Όταν πραγματοποιήσε το ταξίδι και την συνάντηση με τον Ρ.Τ.Ερντογάν ο Κάντι του είχε απαγορευθεί η είσοδος στην Τουρκία, αλλά εισήλθε με προσωπική εντολή του Ρ.Τ.Ερντογάν, υπό την κάλυψη της ΜΙΤ
Πιο συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρωθυπουργός έστειλε τους άνδρες της ασφάλειάς του να παραλάβουν τον Σαουδάραβα, ούτως ώστε να μην περάσει από τον έλεγχο των διαβατηρίων.
Ο Ερντογάν μετέβη στο συνεδριακό κέντρο με τον επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, Χακάν Φιντάν, ο οποίος ωστόσο αποχώρησε αφήνοντας τους Ερντογάν και Κάντι να συνομιλήσουν για περίπου 50'.
Η τουρκική εφημερίδα «Καρσί» η οποία δημοσιεύει λεπτομέρειες για την υπόθεση αναφέρει ότι οι δύο άνδρες συναντήθηκαν συνολικά 13 φορές.
Ο λόγος της συνάντησής τους ήταν για να συντονίσουν την αποστολή όπλων στους ισλαμιστές αντ;aρτες της Συρίας, οι οποίοι εν συνεχεία εξελίχθηκαν σε ISIL και εν τέλει σε ISIS (Ισλαμικό Κράτος).
Όλα αυτά μετά την αποκάλυψη της συνάντησης μόλις πριν από ένα χρόνο, του αρχηγού της ISIL Abu Bakr Al-Baghdadi με τον Γερουσιαστή  John McCain ο οποίος ηταν και υποψήφιος για πρόεδρος των ΗΠΑ το 2008.

Επρόκειτο για συγκέντρωση μελών της "συριακής αντιπολίτευσης" και ο  M. McCain πήγε να τους συναντήσει εκεί τον Ιούνιο του 2013.
 

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Έως τα 2.500 κυβικά μαρμάρου και για πρώτη φορά η αρχιτεκτονική χρήση του π=3,14 στην Αμφίπολη

Κάθε 24ωρο που περνάει η ομάδα των αρχαιολόγων που έχει αναλάβει το δύσκολο έργο της ανασκαφής στην Αμφίπολη ανακαλύπτει ευρήματα που εντυπωσιάζουν για την ποιότητα του ταφικού μνημείου που ήρθε στο φως έπειτα από περίπου 2.300 χρόνια.
Μοναδικός σε διαστάσεις και σε επιμέλεια, χωρίς αντίστοιχο του στη Μακεδονία και στα Βαλκάνια, ο τύμβος της Αμφίπολης φθάνει τα 23 μέτρα ύψος με 158,40 διάμετρο και περίβολο ύψους 3 μέτρων αποτελούμενο από μαρμάρινες βάσεις, ορθοστάτες, ανωδομή και επιστέψεις. Ολόκληρη κατασκευή δηλαδή, από λευκό καλοδουλεμένο μάρμαρο Θάσου, η οποία συγκρατείται στη θέση της από αντίθημα, δηλαδή αφανή τοίχο από πωρόλιθο έτσι που το συνολικό πάχος της κατασκευής να ανέρχεται σε 130 εκατοστά.
Ο ταφικός περίβολος που ήρθε στο φως στην αρχαία Αμφίπολη είναι, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, μοναδικός στο είδος του.
Αυτός ο περίβολος εξάλλου για τον οποίο θα πρέπει να απαιτήθηκαν περί τα 2.500 κυβικά μαρμάρου «είναι ένας τέλειος κύκλος κατασκευασμένος με απίστευτη γεωμετρική ακρίβεια», όπως επισημαίνει με θαυμασμό ο αρχιτέκτονας της ανασκαφής κ. Μιχάλης Λεφαντζής. «Αυτό το έργο υλοποιήθηκε από αρχιτέκτονα που είχε υψηλή γνώση της γεωμετρίας. Αρκεί να αναφέρω ότι χρησιμοποιεί το π=3,14 αντί του 3,17 των Αιγυπτίων, που ήταν ως τότε σε χρήση» τονίζει ο κ. Λεφαντζής.
Με έκταση 20 στρεμμάτων ο τύμβος φέρει στην κορυφή του μία τετράπλευρη κτιστή κατασκευή (9,95 Χ 9,95 Χ 5,30 μέτρα), η οποία αρχικώς είχε θεωρηθεί από τον πρώτο ανασκαφέα Δ. Λαζαρίδη ταφικό σήμα. «Στην πραγματικότητα πρόκειται για το θεμέλιο του βάθρου επάνω στο οποίο βρισκόταν ο Λέων της Αμφίπόλης» λέει ο κ. Λεφαντζής. Η έρευνα του ιδίου σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων είχε ως αποτέλεσμα τον εντοπισμό 400 και πλέον μαρμάρινων αρχιτεκτονικών μελών γύρω από το άγαλμα που ανήκουν στον περίβολο του τύμβου (ορισμένα ενσωματωμένα στο βάθρο του λιονταριού).
«Όλα τα μέλη του περιβόλου είναι της ίδιας τεχνοτροπίας με το λιοντάρι» επισημαίνει. «Για μένα μάλιστα η τυπολογία αυτού του περιβόλου δεν υπάρχει αλλού στη Μακεδονία. Αρχιτεκτονικό πρόκειται για ένα υβρίδιο». Εις ό,τι αφορά τον Λέοντα, «Με ύψος 5,30 μέτρα και συνολικό με το βάθρο του 15,84 μέτρο, έχει μακεδονικό εμβότη με ημικίονες και ασπίδες στο βάθρο του» προσθέτει. «Επιπλέον είχε δημιουργηθεί με οπτική διάρθρωση, έτσι ώστε να είναι ορθό ορατός από απόσταση 100 μέτρων και ύψος 30».
Ποιος ο λόγος επιλογής της Αμφίπολης;
Σε απόσταση περί το ένα χιλιόμετρο από τη σημερινή Αμφίπολη βρίσκεται η θέση Καστά όπου ανασκάπτεται ο τύμβος. Η γεωμορφολογία της περιοχής έχει αλλάξει ωστόσο ριζικά από την αρχαιότητα λόγω της διαφοροποίησης της κοίτης του Στρυμόνα και της αποξήρανσης της λίμνης Κερκινίτιδας. Οι αρχαίες πηγές μιλούν όμως για τα ωραία αγκυροβόλια αυτής της λίμνης, η οποία συνδεόταν με το ποτάμι. Ενα ποτάμι πλωτό, που παρείχε τη δυνατότητα στα πλοία να φθάνουν ως την Αμφίπολη. Οσο για τον τύμβο με τον Λέοντα, βρισκόταν ακριβώς μπροστά στη λίμνη.
Η κατασκευή του ταφικού μνημείου που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη εκτιμάται ότι διήρκεσε περί τα δύο χρόνια.
Την εποχή που κατασκευάστηκε το ταφικό μνημείο, ανάμεσα στα 325-300 π.Χ. -δηλαδή περί τα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ.- ο Στρυμόνας ήταν πλωτός και είχε έκταση που μπορούσε να συγκριθεί με αυτή του Νείλου στην Αίγυπτο. Αλλωστε μέρος του μακεδονικού στόλου απέπλευσε για την εκστρατεία στην Ασία από την Αμφίπολη.
H Αμφίπολη
Οσο κι αν φαίνεται παράδοξο, η Αμφίπολη ήταν αρχικώς αποικία των Αθηναίων και ιδρύθηκε το 438/437 προ Χριστού από τον στρατηγό του Περικλή Άγνωνα. Κοντά στις εύφορες εκβολές του ποταμού Στρυμόνα και στα χρυσοφόρα κοιτάσματα του όρους Παγγαίου, η ίδρυση της Αμφίπολης υπήρξε μεγάλη επιτυχία για τους Αθηναίους, των οποίων μόνιμος στόχος ήταν η εξασφάλιση του ελέγχου της πλούσιας ενδοχώρας του Στρυμόνα και των μεταλλείων του Παγγαίου.
Η επιτυχία τους ωστόσο υπήρξε και πάλι βραχύχρονη, αφού στο τέλος της πρώτης δεκαετίας του Πελοποννησιακού Πολέμου (422 π.Χ.) η Αμφίπολη αποσκίρτησε από την μητρόπολη Αθήνα και παρέμεινε αυτόνομη πόλη ως την ένταξή της στο Βασίλειο της Μακεδονίας από τον Φίλιππο Β' (357 π.Χ.).
Η πόλη μπορεί να  ιδρύθηκε το 438/437 π.Χ., η περιοχή όμως είχε κατοικηθεί ήδη από την προϊστορική εποχή. Αρχαιολογικά ευρήματα από την περιοχή των εκβολών του Στρυμόνα αποδεικνύουν ήδη από την Νεολιθική εποχή την ανθρώπινη παρουσία και στις δύο όχθες του ποταμού και τη συνέχεια της ζωής ως και την εποχή του Χαλκού. 0 πλησιέστερος στην Αμφίπολη νεολιθικός οικισμός εντοπίστηκε σε γειτονικό στην αρχαία πόλη λόφο, γνωστό ως Λόφο 133, όπου αργότερα αναπτύχθηκε σημαντικός οικισμός στην Πρώιμη εποχή του Σιδήρου, όπως μαρτυρούν τα πλούσια ευρήματα του νεκροταφείου του.
Στην εποχή των Μακεδόνων η Αμφίπολη αναδείχτηκε σε ισχυρή πόλη του Μακεδονικού βασιλείου με εσωτερική αυτονομία και με σημαντική οικονομική και πολιτιστική άνθιση.
Την περίοδο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η Αμφίπολη και το επίνειό της στο Αιγαίο είχαν εξελιχθεί σε πολύ σημαντική ναυτική βάση των Μακεδόνων και γενέτειρα τριών σημαντικών ναυάρχων, του Νέαρχου, του Ανδροσθένη και του Λαομέδοντα.
Στην ελληνιστική εποχή, άποικοι από την πόλη ίδρυσαν -με προτροπή του Σελεύκου- μια ομώνυμη πόλη στις όχθες του Ευφράτη, επί της παλαιότερης Θαψάκου. Οπως αναφέρει και ο Διόδωρος ο Σικελιώτης, ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν θαυμαστής της Αμφίπολης και σκόπευε να φτιάξει ένα μεγαλοπρεπή ναό για να τιμήσει την πόλη απ' όπου απέπλευσε το 334 π.Χ. ο στόλος του για την εκστρατεία στην Ασία.
Μετά την κατάκτηση της Μακεδονίας από τους Ρωμαίους (168 π.Χ.) η Αμφίπολη ορίζεται πρωτεύουσα της Πρώτης Μερίδος της Μακεδονίας. Η Ρωμαϊκή Εποχή είναι για την Αμφίπολη περίοδος ακμής μέσα στο πλαίσιο της κοσμοκρατορίας των Ρωμαίων. Σταθμός της Εγνατίας Οδού και πρωτεύουσα μιας πλούσιας ενδοχώρας, η πόλη αναπτύσσεται οικονομικά και πολιτιστικά. Γνωρίζει βέβαια καταστροφές και λεηλασίες αλλά με την υποστήριξη και των Ρωμαίων αυτοκρατόρων, ιδιαίτερα του Αυγούστου και του Αδριανού, παραμένει ένα από τα σημαντικά αστικά κέντρα της Μακεδονίας ως την ύστερη αρχαιότητα. Η ακμή της πόλης αντικατοπτρίζεται στα μνημειακά κτήρια με τα ψηφιδωτά δάπεδα και τις τοιχογραφίες, αλλά και στα αρχαιολογικά ευρήματα που οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φως.
 koutipandoras.gr

Ιράκ: 3.000 γυναίκες κουρδικής καταγωγής κρατούνται ως παλλακίδες των ισλαμιστών

Περισσότερες από τρεις χιλιάδες Κούρδισες έχουν συλληφθεί ως όμηροι και κλείστηκαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην πόλη Ταλ Αφάρ, ανατολικά της ορεινής περιοχής Σινιάρ.
 
Τα στοιχεία αυτά έγιναν γνωστά από  την επικεφαλής της οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα «Διεθνής Αμνηστία», Ντονατέλα Ροβέρα.
 
Σύμφωνα με αυτήν, όπως σημειώνει το ρωσικό «Βέστι 24», οι άνδρες των γυναικών εκτελέστηκαν μαζικά. Στο χωριό Μουτζάμα ελ Γκεζίρα εκτέλεσαν όλα τα άτομα που συνελήφθησαν αιχμάλωτοι- περισσότερα από 300.
 
Προηγουμένως είχαν αναφερθεί σφαγές από τους Ισλαμιστές, στο χωριό Κόγιο στα δυτικά της Μοσούλης. Σφαγιάστηκαν 80 άνδρες και 135 γυναίκες εστάλησαν στο στρατόπεδο Ταλ Αφάρ.
 
 Σύμφωνα με την επικεφαλής της «Διεθνούς Αμνηστίας», οι γυναίκες των μειονοτικών θρησκευτικών ομάδων προσφέρονται ως παλλακίδες και οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας των Ισλαμιστών πιέζουν τις σουνιτικές οικογένειες  να δώσουν τις κόρες τους για γάμο με τους μουτζαχεντίν ή να τις προσφέρουν στα λεγόμενα ‘τάγματα της Τζιχάντ’.
 

Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

Να είσαι άνθρωπος: Το βίντεο που έκανε 2 εκατ. ανθρώπους να δακρύσουν

Να είσαι άνθρωπος: Το βίντεο που έκανε 2 εκατ. ανθρώπους να δακρύσουνΤο βίντεο κάνει το γύρο του Διαδικτύου και δίνει ένα μάθημα ζωής, ένα μάθημα αθλητισμού.
Απλά... συγκλονιστικό. Δείτε το.







e-radio.gr

Στην δεξιά πολυκατοικία το ΕΠΑΜ...

Πρώτα ήταν ο κ. Πολύδωρας που οι δικοί του εξ Ιωαννίνων είχαν ανακοινώσει ότι το ΕΠΑΜ συμπεριλαμβάνεται στις διεργασίες της αντιμνημονιακής δεξιάς πολυκατοικίας. Τώρα ήρθε η σειρά του κ Μάκη Ανδρονόπουλου στο Κουτί της Πανδόρας. Ξέρετε του γνωστού δημοσιογράφου Βαξεβάνη.

Ο εν λόγω λακές της Κουμουνδούρου κ. Μ.Α., ανακάλυψε ότι το ΕΠΑΜ όχι μόνο ανήκει στη δεξιά πολυκατοικία - η οποία παρεμπιπτόντως τρίζει, συμφωνα πάντα με τον καλό και απολυτως έντιμο δημοσιογράφο - αλλά κι εγώ ο ίδιος πασχίζω να προσκοληθώ σε κάποιον. Αλλά, ευτυχώς για μένα, δεν με θέλει κανείς, γιατί - λέει ο καλός μας δημοσιογράφος - κουβαλάω την μυρωδιά της δραχμής που δεν την θέλει κανείς.


Μην ρωτήσετε πού τα βρήκε όλα αυτά ο καλός δημοσιογράφος. Ούτε από πού προκύπτουν όλα αυτά. Στην Ελλάδα δημοσιογράφος δεν είναι εκείνος που παρατηρεί και αναλύει την πραγματικότητα, αλλά εκείνος που προσαρμόζει την πραγματικότητα στα μέτρα του, ή απλά εκτελεί εντολές. Όπως τον βολεύει κάθε φορά. Ανάλογα με τις ιδεοληψίες που τον διακατέχουν, ή την διατεταγμένη υπηρεσία στην οποία βρίσκεται.

Δεν γνωρίζω τι ισχύει για τον εν λόγω δημοσιογράφο του κ. Βαξεβάνη. Κι ούτε με ενδιαφέρει. Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι η ευκολία που ξεστομίζει τέτοια ψέματα. Πού τα στηρίζει όλα αυτά; Μα στο γνωστό γκεμπελικό: λέγε, λέγε, όλο και κάτι θα μείνει. Τώρα τι σχέση ο γκεμπελισμός με την δημοσιογραφία, είμαι σίγουρος ότι ο κ. Βαξεβάνης ως έμπειρος δημοσιογράφος θα ξέρει να μας απαντήσει.

Το γιατί το κάνει ο κ. Μ.Α., ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του. Απλά θεωρεί καθήκον του να περιγράφει την πολιτική κατάσταση σύμφωνα με τα συμφέροντα της Κουμουνδούρου. Βλέπετε οι ιδεολογικές, πολιτικές και ταξικές συγγένειες δεν κρύβονται. Πριν ήταν οι δημοσιογράφοι του Πολύδωρα, τώρα οι δημοσιογράφοι του Κουτιού της Πανδώρας. Κοινός στόχος; Το ΕΠΑΜ. Να αμαυρωθεί το Μέτωπο ως πολιτική πρόταση εθνικοαπελευθερωτικού χαρακτήρα, πέρα και πάνω από διαχωριστικές γραμμές αριστεράς και δεξιάς μέσα στο λαό.

Πάντως κάτι καλό πρέπει να κάνουμε εμείς εδώ στο ΕΠΑΜ. Για να πάρει τέτοια προαγωγή η χυδαία λασπολογία και από τους επαγγελματίες "ανώνυμους" του διαδικτίου να περάσει στους επώνυμους της δημοσιογραφίας, σημαίνει ότι τόσο ο γράφων, όσο και το ΕΠΑΜ ενοχλεί. Και ενοχλεί πολύ. Ιδίως όταν συνεχίζει να απευθύνεται στον απλό κόσμο και μάλιστα μακριά από τους εμφυλιοπολεμικούς διαχωρισμούς, πάνω στους οποίους έχει στηριχθεί το σημερινό πολιτικό σύστημα στο σύνολό του.

Πάντως, θα ήθελα να πληροφορήσω τον καλό δημοσιογράφο του κ. Βαξεβάνη κάτι που είμαι σίγουρος ότι το ξέρει πολύ καλά. Αν ήμουν της προσκολλήσεως, όπως τόσοι και τόσοι, θα είχα βάλει νερό στο κρασί μου, θα στρογγύλευα τόσο πολύ αυτά που λέω ώστε να το παίζω καμπόσος, αλλά να μην ενοχλώ τα ιερά και όσια του καθεστώτος κι έτσι όχι μόνο εκπομπή στο "κόκκινο" θα είχα, ή θα εμφανιζόμουν ως γιαλαντζί αντιμνημονιακός όπου αλλού ήθελα, αλλά θα πόζαρα και για βουλευτής. Ψάξτε αλλού κύριοι για προσκολλήσεις και συγκολλήσεις συμφέροντος και ξέρετε ότι θα βρείτε πάμπολλες όχι μόνο στη δεξιά πολυκατοικία, αλλά και στο οικείο σας πολιτικό περιβάλλον.  

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΖΑΚΗΣ

Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Ο πόλεμος για την παγκόσμια ηγεμονία

Ρωσικά βομβαρδιστικά με δυνατότητα να φέρουν πυρηνικά «δοκίμασαν» την αεράμυνα (NORAD) των ΗΠΑ 16 φορές τις τελευταίες 10 ημέρες. Τέτοια δραστηριότητα, λένε οι ειδικοί, έχει να σημειωθεί από την εποχή της ΕΣΣΔ. Εικονικές αερομαχίες πάνω από την βαλτική ανάμεσα σε ρωσικά μαχητικά και βρετανικά. Ο Γραμματέας του ΝΑΤΟ προδικάζει στρατιωτική "επίθεση" της Ρωσίας σε Ουκρανία και Πολωνία και δηλώνει ότι η "συμμαχία" είναι "έτοιμη" να αντιδράσει.

Η εμπλοκή με την Ρωσία
Ο Πούτιν με τη σειρά του τρέχει στο Σότσι, όπου έχει καλέσει τους ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, ώστε να προλάβει μια κλιμάκωση της αναζωπύρωσης των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Γνωρίζει πολύ καλά ότι πρόκειται για δάκτυλο των Αμερικανών, οι οποίοι θέλουν εναγωνίως να ανοίξουν ένα δεύτερο μέτωπο για την Ρωσία. Που αλλού; Στο μαλακό της υπογάστριο.
Εν τω μεταξύ το ναζιστικό καθεστώς της Ουκρανίας μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε ανοιχτή στρατιωτική δικτατορία με τον "εκλεγέντα" πρόεδρο Ποροσένκο να απειλεί ότι θα διαλύσει την "ράντα", δηλαδή το κοινοβούλιο, γιατί δεν αποδέχτηκε να χαρακτηρίσει ως "τρομοκράτες" τις δυνάμεις που μάχονται για αυτοτέλεια στην ανατολική Ουκρανία. Η μαζική άρνηση στράτευσης που έχει αγκαλιάσει σχεδόν το σύνολο της Ουκρανίας, έχει φέρει σε αδιέξοδο το καθεστώς το οποίο απαντά με απαγωγές, δολοφονίες, τρομοκρατία.
Ταυτόχρονα το Κίεβο εντείνει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία με μαζικές εκκαθαρίσεις πληθυσμού. Την αποσύνθεση του στρατού της Ουκρανίας με την αυτομόληση ολόκληρων μονάδων στους αντάρτες και τους Ρώσους, αλλά και τις μεγάλες απώλειες που υφίσταται στις μάχες, το καθεστώς του Κιέβου αντισταθμίζει με πλήγματα στον άμαχο πληθυσμό της περιοχής.
Ο πανικός του είναι τέτοιος που άρχισε πλέον να εκβιάζει ανοιχτά τη Δύση, ανακοινώνοντας ότι είναι έτοιμο να διακόψει την διεύλευση αερίου από την Ρωσία προς την Ευρώπη. Η απάντηση του ΝΑΤΟ ήταν άμεση με αποστολή μεγάλης ποσότητας οπλισμού και μισθοφόρων.
Κυρώσεις και αντίμετρα
Μόλις προχθές ο Ομπάμα με δηλώσεις του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός νέου γύρου κυρώσεων προς την Ρωσία. Η Ρωσία με τη σειρά της απαγόρευσε ως αντίμετρα τις εισαγωγές φρούτων, λαχανικών, κρέατος, ψαριών και γαλακτοκομικών προϊόντων από τις 28 χώρες της ΕΕ, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Νορβηγία και την Αυστραλία για ένα χρόνο.
Το εμπόριο της ΕΕ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές εισαγωγές τροφίμων. Πέρυσι, η Ρωσία αγόρασε τρόφιμα αξίας 16 δις δολαρίων από το μπλοκ, ή περίπου 10% του συνόλου των εξαγωγών, σύμφωνα με την Eurostat. Μπορεί να φανταστεί κανείς ζημιά που θα υποστεί η ΕΕ, με δεδομένη την καθοδική τάση της οικονομίας της. Περισσότερο θα πληγούν χώρες όπως Γερμανία, Πολωνία, Ολλανδία.
Τα επιτελεία της ΕΕ έχουν πανικοβληθεί από τις συνέπειες τις Ρωσικές απαγορεύσεις και σκέφτεται να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Στον ίδιο ΠΟΕ που στις αρχές του μήνα η Ινδία τίναξε στον αέρα τις συνομιλίες για το διεθνές εμπόριο, διότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ αρνιόταν να τεθεί στο τραπέζι η ασφάλεια τροφίμων.
Η απειλή της Κίνας
Κι ενώ οι κυρώσεις δίνουν την ευκαιρία στην Ρωσία να δυναμώσει τους εμπορικούς της δεσμούς με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, οι οποίες δηλώνουν έτοιμες να καλύψουν το "κενό", η Μόσχα προχωρά σε περισσότερες συμφωνίες νομισματικών swap με το Πεκίνο με σκοπό να αποφύγουν τις συναλλαγές σε δολλάρια. Την ίδια ώρα η Κίνα δυναμώνει την οικονομική της εξόρμηση δημιουργώντας ένα δίκτυο διεθνών συναλλαγών με περισσότερες χώρες από τις ΗΠΑ.
Ως το 2006, οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος για 127 χώρες, έναντι μόλις 73 για την Κίνα. Από το 2012 και μετά αντιστράφηκαν οι όροι για τις δυο χώρες. Η Κίνα συνιστά τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο για 124 χώρες, έναντι 76 για τις ΗΠΑ.
Σήμερα η Κίνα έχει βαθύνει περισσότερο τις οικονομικές σχέσεις με τους εταίρους της, πέρα από το απλό εμπόριο. Για παράδειγμα πρότεινε στην Νικαράγουα να χρηματοδοτήσει και να κατασκευάσει την δημιουργία νέας διώρυγας που θα συνδέει τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό, ανταγωνιστική της διώρυγας του Παναμά. Στην Αίγυπτο πρότεινε αντίστοιχα μια δεύτερη διώρυγα σαν αυτή του Σουέζ.
Κι όλα αυτά χωρίς στρατιωτική παρουσία, ή ανταλλάγματα υποτέλειας όπως συνηθίζουν να απαιτούν οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι. Αν σ' όλα αυτά προσθέσουμε και τις πρόσφατες συμφωνίες των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) για δημιουργία δικών τους τραπεζών ανάπτυξης και δανεισμού, ώστε να μην είναι αναγκασμένες οι χώρες που εισέρχονται σε ύφεση να καταφεύγουν στο ΔΝΤ, ή στην Παγκόσμια Τράπεζα, τότε μπορούμε να αντιληφθούμε ότι δημιουργείται αργά, αλλά σταθερά μια εναλλακτική διεθνής αρχιτεκτονική σχέσεων, έξω από τους καταναγκασμούς και τις εξαρτήσεις του διεθνούς συστήματος όπου ηγούνται οι ΗΠΑ και η ΕΕ.
Όταν κρίνεται η παγκόσμια ηγεμονία...
Οι ΗΠΑ αρχίζει να ασφυκτιά. Το ίδιο και η ΕΕ. Είναι τα κέντρα όπου συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος όγκος τοκογλυφικού και εικονικού κεφαλαίου, αλλά η οικονομική τους εμβέλεια όλο και περιορίζεται. Όχι μόνο λόγω των εναλλακτικών οικονομικών σχέσεων που προσφέρουν χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, κοκ. Αλλά πρωτίστως λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης που δεν τους επιτρέπει ούτε καν να ανακάμψουν.
Ο τρόμος που διακατέχει τα επιτελεία των ΗΠΑ και της ΕΕ είναι να μην περιπέσουν σε κατάσταση glut, δηλαδή κορεσμού. Με άλλα λόγια να μην αντιμετωπίσουν μια κατάσταση κορεσμού κεφαλαίων, τα οποία δεν θα μπορούν να τα τοποθετήσουν κερδοφόρα ούτε στο εσωτερικό, αλλά ούτε και στο εξωτερικό. Το φαινόμενο αυτό ήδη αρχίζει να φαίνεται στην ΕΕ καθώς τα επιτόκια μηδενίζονται και το φαντασμα του αποπληθωρισμού αρχίζει να στοιχειώνει το σύνολο της ευρωζώνης.
Οι ΗΠΑ δεν πηγαίνουν πίσω. Με αποτυχημένες όλες τις συνταγές νομισματικής τόνωσης της οικονομίας, τι τους μένει; Ο παραδοσιακός τρόπος. Πόλεμος και στρατιωτικές επεμβάσεις. Την προηγούμενη εβδομάδα ο Λευκός Οίκος οργάνωσε την μεγαλύτερη συγκέντρωση ηγετών εξ Αφρικής με σκοπό να προωθηθούν οι οικονομικές σχέσεις των ΗΠΑ με την ήπειρο, ώστε εκτός όλων των άλλων να εξισοροπήσουν την οικονομική διείσδυση κυρίως της Κίνας, αλλά και της Ινδίας.
Παρά τις φανφάρες και τις υπερφύαλες δηλώσεις των αμερικανών αξιωματούχων και του ίδιου του Ομπάμα, η συνάντηση ήταν μια αποτυχία. Κανείς από τους Αφρικανούς ηγέτες δεν έκανε "ενθουσιώδεις" δηλώσεις, ούτε καν για τα μάτια της δημοσιότητας. Κι έτσι οι ΗΠΑ εξαρτούν πλέον την παρουσία τους στην ήπειρο πρωτίστως από την στρατιωτική τους εμπλοκή. Οι ΗΠΑ έχουν ενεργή στρατιωτική παρουσία σε 20 χώρες της Αφρικής.
...ο πόλεμος είναι η ύστατη διέξοδος
Όταν ο οικονομικός επεκτατισμός μπλοκάρεται, ή έστω εξασθενεί, τότε ο πόλεμος είναι η μόνη λύση για την διασφάλιση της παγκόσμιας ηγεμονίας των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Και ο πόλεμος ιδιαίτερα απέναντι σε ισχυρούς αντιπάλους, που απειλούν την παγκόσμια οικονομική κυριαρχία, ξεκινά πάντα με εμπορικούς και οικονομικούς πολέμους. Έτσι έγινε κατά κόρο λίγο  πριν ξεσπάσει ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος πριν εκατό χρόνια. Έτσι έγινε και στον μεσοπόλεμο προετοιμάζοντας το ξέσπασμα του δευτέρου. Έτσι γίνεται και σήμερα.
Μόνο που σήμερα οι πόλεμοι δεν είναι αναγκαίο να πάρουν την μορφή παγκόσμιας σύρραξης, όπως έγινε με τους δυο παγκοσμίους πολέμους. Αρκεί να πάρουν την μορφή παγκόσμιας σφαγής μέσα από περιφερειακές συρράξεις, ανοιχτές επεμβάσεις και εμφυλίους ανάμεσα σε φυλάρχους, όπου ολόκληρα κράτη και λαοί παραδίδονται στην πυρά. Όπως γίνεται στην Ουκρανία, στη Λιβύη, στην Γάζα, στο Ιράκ και έπεται συνέχεια.

Όσο βαθαίνει η παγκόσμια κρίση και χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, κοκ, θα αναγκάζονται να αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους εμπορίου και οικονομικών σχέσεων, παρά και ενάντια στην Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες, τόσο οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα φαίρνουν τον πόλεμο σε κάθε γειτονιά του πλανήτη. Μεχρι οι λαοί να κάνουν το ιστορικό τους καθήκον.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΖΑΚΗΣ

Η κόρη του Ισάακ ενήλικη πλέον αποδίδει τιμές στον πατέρα που δεν είδε ποτέ

Η Αναστασία Ισαάκ καταθέτει στεφάνι στον τάφο του πατέρα της. Γεννήθηκε λίγο καιρό μετά τη δολοφονία του πατέρα της και φέτος έκλεισε τα δεκαοκτώ της χρόνια


Πέρασαν 18 χρόνια από τον μαύρο Αύγουστο, που ο Τάσος Ισαάκ πρώτα έπεφτε αιμόφυρτος από τα χτυπήματα των Γκρίζων Λύκων και λίγες μέρες μετά ο Σολωμός Σολωμού κρεμόταν από τον ιστό καθώς δεχόταν τα πυρά.
Ο λαός έδωσε βροντερά το «παρών» στην εκδήλωση μνήμης και τιμής των δύο ηρώων από το Παραλίμνι και έδωσε το πιο ζεστό του χειροκρότημα στην κόρη του Τάσου Ισαάκ, Αναστασία, η οποία γεννήθηκε λίγο καιρό μετά τη δολοφονία του πατέρα της και φέτος έκλεισε τα δεκαοκτώ της χρόνια.
Ήτανε 11 Αυγούστου 1996 όταν το Παραλίμνι βυθίστηκε σε βαθύ πένθος από την άγρια δολοφονία του νεαρού Τάσου και δύο μέρες αργότερα από αυτή του Σολωμού Σολωμού.
Σήμερα, το ηρωοτόκο Παραλίμνι μαζί με χιλιάδες νέους και ανθρώπους από κάθε γωνιά της Κύπρου, μαυροφορεμένο, μα και περήφανο για την ιστορία του, τίμησε τη θυσία των ηρωομαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού. Δύο ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά των εκδηλώσεων για τη θυσία των δύο ηρώων. Η μεγάλη συμμετοχή κόσμου, η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων, και το ζεστό, παρατεταμένο χειροκρότημα του λαού στην Αναστασία Τάσου Ισαάκ. Την κόρη του ήρωα, που σήμερα, στα 18 της χρόνια, κατέθεσε στεφάνι στον τάφο του πατέρα της. Και ο κόσμος της έστειλε το δικό του μήνυμα μέσα από το ζεστό του χειροκρότημα.
Νωρίτερα, δυο περίπου χιλιάδες μοτοσυκλετιστές, οδηγοί και συνεπιβάτες, που επέβαιναν σε χίλιες μοτοσυκλέτες, κατέφθασαν μετά από πορεία που άρχισε την περασμένη Παρασκευή το πρωί  στο κοιμητήριο Παραλιμνίου, καταχειροκροτούμενοι από εκατοντάδες πολίτες που ήδη βρίσκονταν εκεί για το μνημόσυνο.
Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε στο μνημόσυνο των δυο ηρωομαρτύρων ο υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής.

Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Να πώς θα χάσετε ακόμη και την πρώτη σας κατοικία

Θέλετε να μάθετε πώς θα χάσετε ότι ακίνητο διαθέτετε; Απλά ασχοληθείτε λίγο να καταλάβετε τι σημαίνει Ενιαίος Φόρος Ακινήτων (Εν.Φ.Α.). Ο συγκεκριμένος φόρος δεν επιβάλλεται στα ακίνητα, αλλά στο δικαίωμα ιδιοκτησίας. Ανεξάρτητα εισοδηματικής, ή άλλης κατάσταστης που καθορίζει την φοροδοτική του ικανότητα. Όποιος διαθέτει "ακίνητο", το οποίο κατά τους κυβερνώντες είναι οτιδήποτε αφορά σε εμπράγματη ιδιοκτησία γης, όπως οικόπεδο, χωράφι, αγροκήπιο, κτίσμα, οίκημα, οικοδομή και γενικά οποιαδήποτε μετρήσιμη επιφάνεια σε τετραγωνικά, οφείλει να πληρώνει φόρο.

Δεν έχει καμιά σημασία πώς απέκτησες το ακίνητο. Δεν έχει σημασία αν σου αποδίδει ή όχι εισόδημα. Έτσι ή αλλιώς η κατοχή ακινήτου αποτελεί από μόνη της τεκμήριο εισοδήματος. Δεν έχει σημασία σε τι κατάσταση, ή ποια είναι η χρήση του ακινήτου. Και μόνο το γεγονός ότι υπάρχει ακίνητο - κατά τον προσδιορισμό των κυβερνώντων - υποχρεούσε σε Εν.Φ.Α. Χώρια τα τεκμήρια και τα άλλα χαράτσια. Δηλαδή υποχρεούσε να πληρώνεις στο κράτος προκειμένου να το έχεις. Κάθε χρόνο. Έχεις, δεν έχεις.  
Φανταστείτε μια οικογένεια από τις πολλές που έχει αγοράσει με δάνειο ένα σπίτι και το χρωστά ακόμη στην τράπεζα. Η οικογένεια αυτή υποχρεούτε να πληρώσει και Εν.Φ.Α.. Κι αν η οικογένεια αυτή, όπως οι περισσότερες, μόλις και μετά βίας βγάζει τη δόση προς την τράπεζα, που θα βρει να πληρώσει τον φόρο; Θα κόψει το λαιμό της. Κι αν δεν έχει, τότε απλά οι κυβερνώντες θα βγάλουν το ακίνητο στον πλειστηριασμό. Αρκεί να υπάρχει οφειλή άνω των 500 ευρώ προς την εφορία.
Και τι θα γίνει με τις οικογένειες που αδυνατούν να πληρώσουν τις τράπεζες για το οικιστικό τους δάνειο και μετά την προσφυγή τους στη δικαιοσύνη μπόρεσαν να πετύχουν κάποια οριακά ευνοϊκή ρύθμιση; Αν δεν έχουν να πληρώσουν τον Εν. Φ. Α., την πάτησαν χοντρά. Το ακίνητο θα βγει στο σφυρί με συνοπτικές διαδικασίες. Και να θυμάστε για το "δημόσιο" δεν ισχύει η προστασία της πρώτης κατοικίας. Δηλαδή μπορεί να βγάλει σε πλειστηριασμό ακόμη και την πρώτη κατοικία για οφειλή από 500 ευρώ και πάνω.
Και ξέρετε τι συμβαίνει όταν το ακίνητο που χρωστάτε στην τράπεζα το βγάζει το "δημόσιο" σε πλειστηριασμό; Πληρώνεται και η τράπεζα. Κρατά το "δημόσιο" την οφειλή και τα υπόλοιπα, αν περισσεύουν, εξοφλείται η τράπεζα. Είτε ο ιδιοκτήτης έχει πάρει δικαστικές αποφάσεις που τον προστατεύουν, είτε όχι. Και ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για πρώτη κατοικία, που κατά τ' άλλα προστατεύεται έναντι των τραπεζών.
Με άλλα λόγια οι κυβερνώντες με τον Εν.Φ.Α. δεν επιβάλλουν μόνο χαράτσι στο δικαίωμα ιδιοκτησίας ακινήτου, έχουν αναλάβει να κάνουν και την βρωμοδουλιά των τραπεζών. Θα βγάζουν στο σφυρί ακίνητα, ακόμη και πρώτες κατοικίες, για οφειλές προς την εφορία, έτσι ώστε να εισπράτουν και οι τράπεζες. Χωρίς τα εμπόδια των δικαστικών αποφάσεων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας, που για τους τραπεζίτες και την τρόικα αποτελούν σοβαρό αγκάθι, όπως επανειλλημένα έχει πει και ο κ. Τόμσεν.
Κατά τ' άλλα οφείλουμε όλοι μας να είμαστε πανευτυχείς γιατί ο ανεκδιήγητος Γκίκας και ο Σαμαράς αναγνώρισε τα "λάθη" του Εν.Φ.Α. και μετά την σικέ "ανταρσία" των βουλευτών της συμπολίτευσης δεν πρόκειται να υπερκοστολογήσουν τον συγκεκριμένο φόρο. Ουρά! Στο ερώτημα βέβαια με ποιο δικαίωμα φορολογούν και μάλιστα παντελώς αυθαίρετα το δικαίωμα της ιδιοκτησίας, αυτό το άφησαν να αιωρείται μιας και όπως λένε οι πιο ειλικρινείς αποτελεί "μνημονιακή υποχρέωση". Αποτελεί δηλαδή δέσμευση προς τους δανειστές να χάσει ο μέσος Έλληνας όχι μόνο τα όποια ακίνητα κατέχει, αλλά όλα τα εμπράγματα δικαιώματά του στη γη των πατέρων του.
    
Κι αυτό βιάζει. Γιατί άραγε οι κυβερνώντες ξεκίνησαν την είσπραξη του Εν. Φ. Α. μέσα στον Αύγουστο; Αναρωτηθήκατε γιατί; Ποιο νοικοκυριό έχει διαθέσιμο εισόδημα εν μέσω καλοκαιριού για να πληρώσει; Θα μου πείτε θα κάνει ρύθμιση. Και μόλις την κάνει θα του έρθει η επόμενη δόση για να εκτινάξει την οφειλή προς την εφορία ακόμη κι εκείνων των λίγων που δεν είχαν μέχρι σήμερα.
Ταυτόχρονα μέσα στον Αύγουστο πόσοι θα αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος που δημιουργεί ο Εν.Φ.Α. ειδικά για εκείνους που έχουν δανειστεί για να αγοράσουν πρώτη κατοικία και σήμερα με τα χίλια ζόρια εξυπηρετούν τα τραπεζικά δάνεια; Οι κυβερνώντες επενδύουν στα "μπάνια του λαού". Κι όταν τα νοικοκυριά συνηδειτοποιήσουν τι τους έχει συμβεί θα είναι αργά να ασκήσουν ακόμη και προσφυγές στη δικαιοσύνη.
Όχι μόνο λόγω Αυγούστου, αλλά γιατί από τον Σεπτέμβριο - όπως μας πληροφορεί το ΔΝΤ - πρόκειται να κατατεθεί προς ψήφιση ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, που θα προβλέπει διαδικασίες αστραπής για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, αλλά και θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο τα κόστη προσφυγής στη δικαιοσύνη. Όπως και να το δει κανείς ήρθε η ώρα της αλήθειας. Ο μέσος Έλληνας έχει ήδη υποβιβαστεί σε δουλοπάροικο των δανειστών και των τραπεζών με σέμπρο το πολιτικό προσωπικό της χώρας. Και θα πρέπει να αποδεχθεί τη νέα κοινωνική του υποτέλεια, θέτοντας την όποια ιδιοκτησία του στη διάθεση των νέων αρχόντων, των κλεπτοβαρώνων του χρήματος.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΖΑΚΗΣ

Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

7 Αυγούστου: Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ασσυρίων




Η ιστορία της σφαγής και του ξεριζωμού. Στο pontos-news.gr μιλά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων, Κυριάκος Μπατσάρας. 
Κάθε χρόνο στις 7 του Αυγούστου τιμάται από τις απανταχού κοινότητες των Ασσυρίων η μνήμη του Ασσύριου Μάρτυρα και της Γενοκτονίας των Ασσυρίων.
Εφέτος οι εκδηλώσεις έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς συμπίπτουν με τα 100 χρόνια από τη συστηματική εκδίωξη των Ασσυρίων από τους Τούρκους το 1914. Θύματα και αυτοί του μένους κατά των Χριστιανών, είτε ήταν Πόντιοι, είτε Αρμένιοι...
Η σφαγή στη Σιμέλε
Γιατί όμως τιμάται η συγκεκριμένη ημέρα; Γιατί το 1933, στο νεοσύστατο κράτος του Ιράκ, Ασσύριοι χωρικοί στην πόλη Σιμέλε σφαγιάστηκαν από Ιρακινούς στρατιώτες και Κούρδους ατάκτους, σε ένα μακελειό που άρχισε στις 7 Αυγούστου. Πάνω από 3.000 Ασσύριοι –άντρες, γυναίκες και παιδιά– δολοφονήθηκαν. 
Το ασσυριακό διεθνές πρακτορείο ειδήσεων AINA σταχυολογεί για τη σφαγή της Σιμέλε μαρτυρία του Καθολικού Πατριάρχη της Ασσυριακής Εκκλησίας της Ανατολής Μαρ Εσάι Σιμούν XXIII: «κορίτσια βιάστηκαν και υποχρεώθηκαν να βαδίζουν γυμνά μπροστά στους Ιρακινούς διοικητές. Παιδιά σαρώθηκαν από τις ρόδες στρατιωτικών οχημάτων. Έγκυες γυναίκες ανασκολοπίστηκαν. Παιδιά πετάχτηκαν στον αέρα και έγιναν στόχοι των αιχμών δοράτων. Ιερά βιβλία χρησιμοποιήθηκαν για το κάψιμο των σφαγιασθέντων». 
Το περιστατικό καλύφθηκε εκτενώς από τα δυτικά ΜΜΕ και αποτέλεσε τη βάση για την ανάπτυξη του όρου «Γενοκτονία» από τον Πολωνοεβραίο νομικό Ραφαήλ Λέμκιν, ο οποίος συνέγραψε Το έγκλημα της βαρβαρότητας και το παρουσίασε στην Κοινωνία των Εθνών μερικούς μήνες μετά τη σφαγή. 
Η Γενοκτονία των Ασσυρίων δεν αναγνωρίστηκε ποτέ, οι Ασσύριοι όμως επέλεξαν την 7η Αυγούστου για να τιμούν τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων συνανθρώπων τους που σφαγιάστηκαν από τον οθωμανικό στρατό και Τούρκους ατάκτους την εποχή της Γενοκτονίας των Χριστιανών, πριν από το 1920. 
Οι Έλληνες Ασσύριοι 
Χιλιάδες κατατρεγμένοι Ασσύριοι κατέληξαν και στην Ελλάδα πριν από δεκάδες χρόνια. Σήμερα αρκετές εκατοντάδες ζουν στη χώρα, και πέραν των συνηθειών τους που προσπαθούν να διατηρήσουν, και τη γλώσσα τους που επιχειρούν να κρατήσουν ζωντανή, συνδράμουν καθημερινά ανθρώπους από την ιστορική τους πατρίδα. 
Μιλώντας στο pontos-news.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων Κυριάκος Μπατσάρας δήλωσε:
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων Κυριάκος Μπατσάρας
 «Εμείς δεν είμαστε οικονομικοί μετανάστες, όπως ήταν οι Έλληνες που έφυγαν με τη θέλησή τους για να βρουν μια καλύτερη τύχη στη Γερμανία, αλλά πρόσφυγες που εκδιωχθήκαμε από την πατρίδα μας το 1914, όπως οι Έλληνες το 1922 από τη Μικρά Ασία. Δεν πάμε να μοιράσουμε τα δίκαια του κόσμου. Ανήκουμε, όμως, στις χαμένες πατρίδες» μας είπε. 
Οι Ασσύριοι της Ελλάδας προγραμματίζουν να αποκαλύψουν μνημείο αφιερωμένο στον Ασσύριο Μάρτυρα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στην Αθήνα. 
Η Ένωσή τους έχει σήμερα τη δική της ιδιόκτητη στέγη στο Αιγάλεω (Σαμψούντος 6), που εξωτερικά θυμίζει τις πύλες της Νινευή, της αρχαίας πρωτεύουσας των Ασσυρίων. Μνημεία για τη Γενοκτονία των Ασσυρίων, ή κοινά που είναι αφιερωμένα και στη Γενοκτονία των Αρμενίων, υπάρχουν σε διάφορες χώρες. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mνημείο στο Λος Άντζελες
Η προσπάθεια για τη δημιουργία της ιδιόκτητης έδρας των Ασσυρίων στο Αιγάλεω ξεκίνησε από το 2003, για να ολοκληρωθεί σήμερα μετά από πολλούς αγώνες και με ίδια μέσα. Το κτίριο δημιουργήθηκε για να στεγάσει τα γραφεία του συλλόγου, το ιστορικό αρχείο και τη βιβλιοθήκη, και να λειτουργήσει ως πολιτιστικό κέντρο και ως χώρος συνεύρεσης των μελών.
Μοσχάτο 1926
Η Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων ιδρύθηκε το 1926 στο Μοσχάτο. Το 1934 αναγνωρίστηκε και επίσημα από το ελληνικό κράτος, και από τότε μέχρι σήμερα λειτουργεί με έδρα το Αιγάλεω. 
 
 
 
Μαθήματα ελληνικών σε μέλη του συλλόγου
 Μέλη μπορούν να γίνουν όλοι οι Ασσύριοι, και οι δραστηριότητες απευθύνονται τόσο σε αυτούς όσο και σε όλη την τοπική κοινωνία και τους υπόλοιπους πρόσφυγες. 
Τον Μάρτιο του 1998 ο σύλλογος επαναδραστηριοποιήθηκε με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Ασσύριοι πρόσφυγες (κυρίως στέγασης, τροφής και ρουχισμού), και την υποστήριξη για την προσαρμογή τους στην ελληνική κοινωνία.
Με άξονα την επικοινωνία με τις υπόλοιπες προσφυγικές κοινότητες αγωνίζεται για την αναγνώριση της Γενοκτονίας τόσο των Ασσυρίων, όσο και των Ελλήνων και των Αρμενίων.
Από τη Νινευή, τη σημερινή Μοσούλη
Το αρχαίο κράτος των Ασσυρίων βρισκόταν στο σημερινό Ιράκ και είχε πρωτεύουσα τη Νινευή, τη σημερινή Μοσούλη, την αρχαιότερη πόλη στον κόσμο. Οι Ασσύριοι έγιναν χριστιανοί τον 1ο αιώνα μ.Χ. και γλώσσα τους είναι η αραμαϊκή, η γλώσσα που μιλούσε και ο Χριστός. Η Μοσούλη μάλιστα είναι η πόλη του προφήτη Ιωνά.
Στις αρχές του 20ού αιώνα (1913-14) κατοικούσαν εκεί περίπου 4-5 εκατομμύρια Ασσύριοι. Για την άρνησή τους να ασπαστούν το Ισλάμ, τους επιφυλάχθηκε η ίδια τύχη με τους Ποντίους: τιμωρήθηκαν με διωγμούς, ξυλοδαρμούς, κακοποίηση, πυρπολήσεις και εκτελέσεις.
Ο Πατριάρχης των Ασσυρίων Μάρσιμον ήρθε τότε σε επαφή με τον Τσάρο της Ρωσίας, τον οποίο γνώριζε προσωπικά, και ζήτησε την άδειά του για να μεταναστεύσουν στη Ρωσία. Η άδεια δόθηκε και μέσα σε έξι μήνες οι Ασσύριοι είχαν εξαπλωθεί σε κάθε πόλη της Ρωσίας, αλλά και σε χώρες όπως η Ουκρανία και η Γεωργία. Έζησαν τη Ρωσική Επανάσταση του 1917 και μέχρι το 1922 είχαν συγκεντρωθεί στην πόλη Νοβροσίνσκι ελπίζοντας να γυρίσουν πίσω στην πατρίδα.
Μακρόνησος-Κερατσίνι-Καλαμάτα-Αθήνα 
Εντέλει εκείνη τη χρονιά του ξεριζωμού οι Ασσύριοι, με ένα χρυσό νόμισμα για εισιτήριο, ξεκίνησαν ένα εξαντλητικό ταξίδι με το ελληνικό πλοίο «Κιβίσκι». Οι Τούρκοι όμως δεν επέτρεψαν την προσέγγιση σε τουρκικό λιμάνι, κι έτσι, μετά από αγγλοελληνική συμφωνία, το πλοίο αγκυροβόλησε στη Μακρόνησο. Στο νησί του μαρτυρίου αντιμετώπισαν πείνα, κακουχίες και αρρώστιες, με αποτέλεσμα καθημερινά να πεθαίνουν 9-10 άνθρωποι.
Επόμενος σταθμός των Ασσυρίων ήταν το Κερατσίνι, όπου έμειναν σχεδόν οκτώ μήνες πριν μετακινηθούν στην Καλαμάτα, όπου τους περίμενε ακόμα ένα κακό: χτυπήθηκαν από τρομερή επιδημία που ξεκλήρισε ολόκληρες οικογένειες. Οι εναπομείναντες μετακινήθηκαν στην Αθήνα, όπου δημιούργησαν μια προσωρινή κατασκήνωση στον σταθμό Λαρίσης. Ο δρόμος τους τελείωσε σε Αιγάλεω και Μοσχάτο, όπου πια δημιούργησαν τα νοικοκυριά τους. 
Γνωρίζοντας ότι η επιστροφή στην ιστορική πατρίδα ήταν σχεδόν αδύνατη, έζησαν και ζουν σεβόμενοι τους ελληνικούς νόμους και συνεισφέροντας ενεργά στην ελληνική οικονομική ζωή με διάφορες δραστηριότητες στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Οι περισσότεροι από τους Ασσύριους πρόσφυγες μάλιστα κατατάχτηκαν εθελοντικά στον ελληνικό στρατό και πολέμησαν για την Ελλάδα στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. 
Οι Έλληνες Ασσύριοι σήμερα αριθμούν περισσότερες από 300 οικογένειες που έχουν πια ελληνοποιηθεί.

Η ώρα της αμείλικτης επιλογής πλησιάζει κι ο καθένας μας ας κάνει το κουμάντο του...

του Δημήτρη Καζάκη
Ο Αύγουστος αυτός από πολλές απόψεις μοιάζει με τον Αύγουστο του 2007. Να θυμηθούμε ότι τότε άρχισαν να καταρρέουν οι χρηματιστικές αγορές λόγω της μαζικής εκποίησης τίτλων με εγγυήσεις τα δάνεια υψηλού ρίσκου των ΗΠΑ. Ήταν το πρελούδιο που τελικά οδήγησε στο κραχ του Οκτωβρίου 2008 μετά την κατάρρευση της τράπεζας Lehmann Brothers. Από τότε η παγκόσμια οικονομία και κυρίως τα δυο μεγαλύτερα κέντρα της, οι ΗΠΑ και η Ευρωζώνη, έχουν επιδοθεί σ' έναν απεγνωσμένο αγώνα δρόμου να απομακρύνουν ένα νέο καταστροφικό κραχ.
Τι κατάφεραν μετά από σχεδόν 6 χρόνια παγκόσμιας κρίσης; Να εκτινάξουν τον όγκο του πλασματικού κεφαλαίου, δηλαδή των χρηματαγορών, παγκόσμια σε επίπεδα που ξεπερνούν πια το ύψος ρεκόρ του 2007, ενώ η παγκόσμια οικονομία έχει συρρικνωθεί από τότε κατά το μέγεθος μιας Γερμανίας. Να δημιουργήσουν τέτοια επίπεδα κοινωνικής ανισότητας και υποβάθμισης της ζωντανής εργασίας, που έχουν οδηγήσει την πραγματική οικονομία σε μια πρωτόγνωρη ύφεση δίχως δυνατότητα διαφυγής.
Η ανισότητα υπονομεύει την όποια ανάκαμψη...
Το γεγονός αυτό αναγκάζει ακόμη και τυπικούς εκπροσώπους των χρηματαγορών να κρούουν...
τον κώδωνα του κινδύνου. Μόλις χθες ο οίκος Standard & Poor's δημοσίευσε μια μελέτη με τον χαρακτηριστικό τίτλο: Πώς η αυξανόμενη εισοδηματική ανισότητα υπονομεύει την οικονομική άνοδο των ΗΠΑ... Για φανταστείτε σε τι αδιέξοδο βρίσκεται το παγκόσμιο σύστημα και οι ίδιες οι ΗΠΑ, για να φτάνει μέχρι και η S&P να ομολογεί το προφανές.
Σ' αυτήν αναφέρει χαρακτηριστικά: "Υψηλότερα επίπεδα εισοδηματικής ανισότητας αυξάνουν την πολιτική πίεση, αποθαρρύνοντας το εμπόριο, τις επενδύσεις και τις προσλήψεις... Εκτός από τις ακραίες διακυμάνσεις της οικονομίας, τέτοιες ανισορροπίες στο εισόδημα τείνουν να αμβλύνουν την κοινωνική κινητικότητα και να παράγουν ένα λιγότερο εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό, το οποίο δεν μπορεί να ανταγωνιστεί σε μια μεταβαλλόμενη παγκόσμια οικονομία. Αυτό μειώνει τις μελλοντικές προοπτικές εισοδήματος και τις δυνατότητες μακροπρόθεσμης ανάπτυξης, παγιώνονται οι πολιτικές επιπτώσεις και επεκτείνονται τα προβλήματα."
Και καταλήγει στο συμπέρασμα: "Η επισκόπησή μας των δεδομένων, καθώς και ο πλούτος της έρευνας για το θέμα αυτό, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το τρέχον επίπεδο της εισοδηματικής ανισότητας στις ΗΠΑ επηρεάζει αρνητικά την αύξηση του ΑΕΠ, σε μια εποχή που η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου πασχίζει να ανακάμψει από τη Μεγάλη Ύφεση [εννοεί αυτή που ξέσπασε με το κραχ του 2008] και η κυβέρνηση είναι σε ανάγκη από κεφάλαια για να υποστηρίξει τη γήρανση του πληθυσμού."
Αν αυτά ισχύουν - και ισχύουν, όπως πολύ καλά γνωρίζουν όσοι ασχολούνται σοβαρά με το θέμα - για τις ΗΠΑ, τότε τι πρέπει να πούμε εμείς στην Ελλάδα, αλλά και οι άλλοι λαοί στην ευρωζώνη, όπου οι πολιτικές οριζόντιων περικοπών και εισοδηματικής ανισότητας προκειμένου να διασωθεί το ευρώ και οι τράπεζες, είναι πολύ χειρότερες απ' ότι στις ΗΠΑ; Μάλιστα πρόσφατα το Economist (19/7) σε μια κρίση πανικού και υστερίας μπροστά στη νέα διαφαινόμενη επιδείνωση της αμερικανικής οικονομίας, στο κεντρικό άρθρο του ζητά από τις ΗΠΑ να μιμηθούν την Ευρώπη στον τρόπο ολοκληρωτικής διάλυσης του κοινωνικού κράτους και των δικαιωμάτων της εργασίας.
Εντός των πλαισίων, το πλήρες αδιέξοδο...
Το δυστύχημα όμως για το παγκόσμιο σύστημα, για το σύστημα που αντιπροσωπεύουν οι ΗΠΑ και η ευρωζώνη, δεν είναι δυνατόν πλέον να υπάρξει διορθωτική πολιτική που να αντιμετωπίζει τις ανισότητες. Ούτε καν με τους όρους που έγινε την εποχή του μεταπολεμικού "κοινωνικού συμβολαίου" στην Ευρώπη και αλλού. Δεν το επιτρέπει το μέγεθος των διεθνών χρηματαγορών και των τραπεζών.
Σήμερα ο εξέχων εκπρόσωπος του παγκόσμιου καπιταλισμού, ο κατ' εξοχήν "συλλογικός κεφαλαιοκράτης" - για να θυμηθούμε έναν όρο του Μαρξ - δεν είναι ούτε το κράτος, ούτε ο επιχειρηματίας. Είναι η τράπεζα και ο επενδυτής της χρηματαγοράς. Κι αυτούς δεν τους αφορά η οικονομία με όρους ενεργούς ζήτησης και προσφοράς. Τα κέρδη τους δεν εξαρτώνται από τις επενδύσεις στην παραγωγή, τις πωλήσεις εμπορευμάτων και την μισθωτή απασχόληση. Το δικό τους κέρδος μετριέται από τις αποδόσεις χαρτιών στο χρηματιστήριο και τις αγορές χρήματος. Πράγμα που έχει οδηγήσει στην σχεδόν απόλυτη κυριαρχία της χρηματιστικής κερδοσκοπίας σε βάρος ακόμη και των πιο παραδοσιακών μορφών καπιταλιστικού κέρδους.
Κι έτσι μέσα στα 6 χρόνια της παγκόσμιας ύφεσης που κατάφερε στις πλάτες μιας τερατώδους αναδιανομής εισοδήματος και πλούτου διεθνώς, με την πραγματική οικονομία να γνωρίζει τις χαμηλότερες ιστορικά επιδόσεις της, τουλάχιστον για έναν ολόκληρο αιώνα, ο σημερινός "συλλογικός κεφαλαιοκράτης" κατόρθωσε να εκτινάξει τις αποδόσεις της χρηματαγοράς σε επίπεδα υψηλότερα του 2007. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργήσει μια ακόμη πιο αδύναμη οικονομία με χρηματαγορές πολύ πιο επιρρεπείς και ανοιχτές στα κραχ.
Σε αναμονή ενός νέου μεγάλου κραχ...
Σήμερα, ακόμη και η πιο περιορισμένη "διόρθωση" της χρηματιστικής αγοράς, είναι σε θέση να πυροδοτήσει ένα παγκόσμιο κραχ πολύ πιο ισχυρό από αυτό του 2008, αλλά και του 1929-33. Κι απ' ότι φαίνεται βρισκόμαστε ήδη σε μια τέτοια τροχιά.
Ξεκίνησε μ' ένα κύμα εκποιήσεων μετοχών στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης την προηγούμενη εβδομάδα. Συνεχίζεται από την Δευτέρα με πτώση των χρηματιστηρίων στην Ευρώπη, όπου τα χρηματιστήρια της Ιταλίας και της Ισπανίας πλήττονται ιδιαίτερα. To ίδιο και στην Ασία. Μέχρι και η Κίνα νιώθει τη θερμότητα της χρηματιστικής κρίσης.
Οι αναλυτές αποδίδουν αυτή τη "διόρθωση" - όπως ελπίζουν - των αγορών στις γεωπολιτικές εντάσεις και σε άλλους συγκυριακούς παράγοντες. Δεν έχουν εντελώς άδικο. Όντως οι γεωπολιτικές εντάσεις θα ενισχύσουν την αστάθεια. Όμως και οι γεωπολιτικές εντάσεις με τη σειρά τους είναι προϊόν όχι απλά κάποιων "κακών" ή "άστοχων" πολιτικών επιλογών, αλλά της ίδιας της ανάγκης πρόσθετων ευκαιριών κέρδους στις χρηματαγορές σε συνθήκες παγκόσμιας ύφεσης.
Η  αλήθεια λοιπόν είναι ότι μάλλον βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τεράστιο κύμα εκποίησης χαρτιών ανάλογο με εκείνο του Αυγούστου 2007. Ίσως και μεγαλύτερο. Καταμεσής μιας παγκόσμιας ύφεσης. Αυτοί που γνωρίζουν ήδη κρατούν την αναπνοή τους, καθώς βλέπουν να συνεχίζεται η καθοδική τάση των αγορών.
Οι γνωρίζοντες δεν αγωνιούν μόνο για ένα πιθανό κραχ, που τελικά είναι σίγουρο ότι η παγκόσμια οικονομία δεν θα το γλυτώσει, αλλά και για την "φούσκα" των παραγώγων, που αισίως έχει ξεπεράσει κατά πολύ το ύψος του 2007 και βρίσκεται κοντά στα 700 τρις δολάρια διεθνώς. Το κραχ του 2008 δεν πυροδότησε την κατάρρευση της αγοράς παραγώγων κι έτσι τα κράτη κατόρθωσαν να διασώσουν τις παγκόσμιες τράπεζες και χρηματαγορές. Βέβαια με τρομακτικές επιπτώσεις στους λαούς και στην κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, την οποία βύθισε σε μια πρωτοφανή Μεγάλη Ύφεση.
Τι θα γίνει τώρα, αν τελικά καταρρεύσει η αγορά παραγώγων μετά από ένα ενδεχόμενο κραχ; Κανένα κράτος, ή συνδυασμός κρατών δεν θα μπορέσει να περισώσει τις μεγάλες τράπεζες και τα επενδυτικά κεφάλαια που κερδοσκοπούν στις χρηματαγορές. Μόνο η γνωστή Deutsche Bank διαθέτει στα χαρτοφυλάκιά της περί τα 75 τρις δολάρια σε παράγωγα. Μαζί με την Goldman Sachs, η οποία διαθέτει άλλα 45 τρις δολάρια σε παράγωγα, υπερβαίνουν το παγκόσμιο ΑΕΠ σχεδόν κατά 160%. Φανταστείτε μόνο τι θα γίνει αν και όποτε καταρρεύσει η αγορά παραγώγων.
Τι σημαίνει κραχ για τους λαούς;
Αν κοιτάξει κανείς το πρόβλημα από την σκοπιά των λαών, θα διαπιστώσει ότι το πρόβλημα δεν είναι αυτό καθαυτό το κραχ. Αντίθετα, το κραχ μαζί με μια ενδεχόμενη κατάρρευση της αγοράς παραγώγων, αποτελεί μια βίαιη αναπροσαρμογή ισορροπιών σε μια οικονομία με τόσο βαθιές ανισορροπίες που χωρίς κραχ και επαναλαμβανόμενες μεγάλες υφέσεις, δεν μπορεί ούτε καν να συνεχίσει όπως είναι. Το κορυφαίο πρόβλημα για τους λαούς είναι οι πολιτικές αποτροπής του κραχ και διάσωσης του "συλλογικού κεφαλαιοκράτη".
Αν σκάσει η μπόμπα ενός παγκόσμιου κραχ είναι σίγουρο ότι η ευρωζώνη και οι τράπεζές της θα υποστούν τις μεγαλύτερες ζημιές, μιας και λόγω της νομισματικής ένωσης έχουν ελάχιστους βαθμούς ελευθερίας κίνησης σε επίπεδο οικονομικών πολιτικών. Τα επιτελεία της ευρωζώνης είναι καταδικασμένα να ακολουθούν νομισματικές μεθόδους για να αντιμετωπίσουν μια κρίση που απαιτεί ριζικά άλλου είδους πολιτικές στο επίπεδο της λαϊκής κατανάλωσης και της παραγωγής.
Επομένως ένα πιθανό κραχ θα οδηγήσει αναγκαστικά στο κλείσιμο πολλών τραπεζών. Πρωτίστως σε χώρες όπως η Ελλάδα.
Σε μια τέτοια περίπτωση οι κυβερνώντες κατά τη συνήθη τους πρακτική θα προχωρήσουν σε αναστολή πληρωμών προς το εσωτερικό σε μισθούς και συντάξεις, προκειμένου να διασώσουν τους ολιγάρχες και τους τραπεζίτες. Οι καταθέσεις θα κάνουν φτερά και ο πληθυσμός θα κληθεί να τα φέρει βόλτα όπως-όπως.
Φυσικά οι κυβερνώντες θα επικαλεστούν και πάλι "έκτακτες συνθήκες" για να επιβάλουν τώρα πια καθεστώς πολιορκίας με ντόπιες και ξένες δυνάμεις εξ Ευρώπης, αλλά και με το κοινοβούλιο να λειτουργεί όπως και τώρα ώστε η αντιπολίτευση να κάνει το καθήκον της - να καταγγέλλει κρατώντας τα προσχήματα - αλλά χωρίς να βάζει εμπόδια στην πράξη.
Και τότε ο Έλληνας θα κληθεί να αποφασίσει. Ή να ζήσει σε κατάσταση πλήρους αποκτήνωσης, ή να σηκωθεί όρθιος για να διεκδικήσει την χώρα του. Με ή χωρίς παγκόσμιο κραχ, αυτή η ώρα της αμείλικτης επιλογής για τον καθένα από εμάς δεν θα αργήσει να έλθει. Το τι θα γίνει τελικά θα εξαρτηθεί από το αν το 10-20% του λαού μας που υπολογίζω ότι δεν έχει χάσει τις αισθήσεις του, τον πατριωτισμό του, τη θέλησή του να παλέψει για ένα καλύτερο αύριο, δικό του και των παιδιών του, θα εγκαταλείψει τα κομματικά μαντριά, τους ιδεολογικούς φραγμούς για να ενωθεί σ΄ ένα αυθεντικά εθνικό απελευθερωτικό κίνημα με σκοπό να φέρει τον λυτρωμό. Διαφορετικά η Ελλάδα και ο λαός της, όπως έχουν ταυτιστεί ως έθνος ιστορικά μέχρι σήμερα, θα σβήσουν από τον οικονομικοπολιτικό χάρτη του πλανήτη.
 ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ Ε.ΠΑ.Μ.

USAID: "Ο Β. Πούτιν είναι ένας αδιάφθορος και ευφυής πατριώτης"

ΟΛΗ Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΚΡΥ "ΧΕΡΙ" ΤΗΣ CIA
“Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής ένωσης, οι Αμερικανικές ΜΚΟ έκαναν πλιάτσικο στην Ρωσία. Ένας νεος, αναπληρωτής δημαρχος στην Αγ. Πετρούπολη όμως, μας είχε εντυπωσιάσει. Ηταν αδιάφθορος, ευφυής και πατριώτης” αυτό είναι δήλωση της Sharon Tennison,πρωτεργάτριας της γνωστής USAID, που αποτελεί το "μακρύ" χέρι της CIA και του βαθέως αμερικανικού κράτους σε όλο τον πλανήτη. 
 
Η συγκεκριμένη είχε σταλθεί στη Ρωσία με σκοπό να βοηθήσει στην αμερικανοποίηση της χώρας και στο τέλος στην απορρόφησή της από τον δυτικό κόσμο, ώστε να μην υπάρξει αντίπαλον δέος στο μέλλον που να αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ.
 
Δειτε τι γράφει για τον ηγέτη της Ρωσιας η Sharon Tennison, και ο λόγος της μετράει παραπάνω από οποιουδήποτε Αμεικανού επισήμου της Ουάσιγκτον καθώς η γυναίκα υτή έζησε στην Σοβιετική Ένωση-μετέπειτα Ρωσία για περίπου 30 χρόνια έχοντας συνανατροφές με Ρώσους και από τις 11 χρονικές ζώνες.Αυτό που της έμεινε πάνω απ'όλα ήταν ο πτριωτισμός του Β.Πούτιν, και το ότι ήταν αδιάφθορος, έξυπνος, μεθοδικός, με στρατηγική αντίληψη. Το συγκεκριμένο στέλεχος της USAID είχε κατανοήσει ότι οι ΗΠΑ είχαν βρει έναν πολύ ισχυρό αντίπαλο μπροστά τους που δεν μπορούσαν να τον εξαγοράσουν και για αυτό χρησιμοποίησαν τα δυτικά ΜΜΕ για να τον διαβάλουν.
 
Η Sharon Tennison όλα αυτά τα χρόνια που τον γνώριζει κράταγε επιμελώς σημειώσεις για την προσωπικότητα του Ρώσου ηγέτη δείγμα πόσο ενδιέφερε την αμερικανική διπλωματία να μαθαίνει ότι μπορούσε. Πάντως η Sharon Tennison κερδίθηκε από την προσωπικότητα του Β.Πούτιν και βρίσκεται και αυτή στην όχθη των αμερικανικών προσωπικοτήτων, όπως ο Oliver Stone, o Paul Craig Roberts και ο Steven Seagal που αμφισβητούν την αμερικανική πολιτική και την στάση τους απέναντι στον Ρώσο πρόεδρο.
 
" Ο Β.Πούτιν προφανώς έχει ελαττώματά και κάνει και λάθη. Με βάση την προηγούμενη εμπειρία μου με αυτόν, αλλά και εμπειρίες έμπιστων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των αξιωματούχων των ΗΠΑ που έχουν εργαστεί στενά μαζί του κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αρκετών ετών, ο Πούτιν είναι ένα ευθύ, αξιόπιστο και εξαιρετικά εφευρετικό άτομο. Είναι προφανώς ένας μακροπρόθεσμος στοχαστής και σχεδιαστής και έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας εξαιρετικός αναλυτής και στρατηγός. Είναι ένας ηγέτης που μπορεί να λειτουργήσει αθόρυβα ως προς τους στόχους του, κάτω από βουνά κατηγορίών που εκτοξεύθηκαν εναντίον του από τότε που έγινε ο δεύτερος πρόεδρος της Ρωσίας. 
 
Παρακολουθούσα σιωπηλά βλέποντας την δαιμονοποίηση του Πούτιν να αυξάνεται από τότε που ξεκίνησε την προεδρία του στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Συγκέντρωσα τις σκέψεις και τις ανησυχίες μου, ελπίζοντας τελικά να τις συμπεριλάβω σε ένα βιβλίο (το οποίο δημοσιεύθηκε το 2011). Το βιβλίο εξηγεί τις παρατηρήσεις μου πιο καλά από ό, τι αυτό το άρθρο. Όπως και άλλοι που είχαν άμεση εμπειρία με αυτόν τον ελάχιστα γνωστό άνθρωπο, έχω δοκιμάσει εις μάτην να αποφύγω να χαρακτηριστώ ένα "απολογητής του Πούτιν». Αν κάποιος είναι έστω και ουδέτερος γι 'αυτόν, θεωρείται "υπέρ του Πούτιν» από ειδήμονες, κυνηγόσκυλα ειδήσεων, και δυστυχώς ο μέσος πολίτης ενημερώνεται από αυτούς στο CNN, Fox και MSNBC. 
 
Δεν ισχυρίζομαι ότι είμαιαι ειδικός,απλά είμαι στο πρόγραμμα ανάπτυξης της ΕΣΣΔ/μετέπειτα Ρωσίας τα τελευταία 30 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ​​ειχα πολύ πιο άμεση, επαφή με Ρώσους όλων των αποχρώσεων σε 11 χρονικές ζώνες από οποιοδήποτε δυτικό δημοσιογράφο ή οποιοδήποτε από τους αξιωματούχους της Ουάσιγκτον.
 
Έχω μείνει στη χώρα αρκετό καιρό και γνώρισα τη ρωσική ιστορία και τον ρωικό πολιτισμό βαθιά, έχω μελετήσει την ψυχολογία τους, και κατανοήσει τις σημαντικές διαφορές μεταξύ των αμερικανικών και ρωσικών νοοτροπίών που τόσο έχουν περιπλέξει τις πολιτικές μας σχέσεις με τους ηγέτες τους. Όπως και με τις προσωπικότητες σε μια οικογένεια ή μια ομάδα πολιτών ή σε ένα δημαρχείο, χρειάζεται κατανόηση και συμβιβασμός για να δημιουργηθεί ένα σύνολο σχέσεων, όταν βασικές συνθήκες είναι διαφορετικλες. Η Ουάσιγκτον ήταν εμφανώς αδιάφορη στην κατανόηση αυτών των διαφορών και δεν προσπαθεί να συναντήσει την Ρωσία στα μισά του δρόμου. 
 
Εκτός από την προσωπική μου εμπειρία με τον Πούτιν, είχα πολλές συζητήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους και επιχειρηματίες των ΗΠΑ οι οποίοι είχαν χρόνια εμπειρίας και συνεργάστηκαν με τον ίδιο και πιστεύω ότι είναι ασφαλές να πούμε ότι κανένας δεν θα τον περιγράψει ως "βάναυσο" ή "βίαιο ", ή ότι άλλο συκοφαντικό επίθετο και ουσιαστικό, χρησιμοποείται κατ 'επανάληψη σε δυτικά μέσα ενημέρωσης. 
 
Γνώρισα τον Πούτιν χρόνια πριν ονειρευτεί ότι θα είναι ο πρόεδρος της Ρωσίας, όπως έκαναν πολλοί από εμάς που εργάστηκαν στην Αγία Πετρούπολη κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990.
 
Λόγο της συκοφαντίας εναντίον του έχω αποκτήσει εμμονή με την κατανόηση του χαρακτήρα του. Νομίζω ότι έχω διαβάσει κάθε σημαντική ομιλία που έδωσε. Έχω προσπαθήσει να εξακριβώσω αν έχει αλλάξει προς το χειρότερο από τότε που ανέβηκε στην προεδρία, ή αν είναι ένας ευθύς χαρακτήρας σε ένα ρόλο που δεν περίμενα και χρησιμοποιεί τεράστια εξυπνάδα για να προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε με την Ουάσιγκτον κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Εάν η τελευταία αυτή είναι η περίπτωση, και νομίζω ότι είναι, θα πρέπει να πάρει υψηλή βαθμολογία για τις επιδόσεις του κατά τα τελευταία 14 χρόνια. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το Forbes ανέδειξε ως τον ισχυρότερο ηγέτη του 2013 αντικαθιστώντας τον Ομπάμα ο οποίος έλαβε τον τίτλο για το 2012 
 
Τα παρακάτω είναι η προσωπική μου εμπειρία με τον Πούτιν. 
 
Το έτος ήταν το 1992 ... 
 
Ήταν δύο χρόνια μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού. O τόπος ήταν η Αγία Πετρούπολη. Για χρόνια είχα την ευθύνη δημιουργίας προγραμμάτων για το άνοιγμα των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και ελπίζω να βοηθήσα τον σοβιετικό λαό για να δει πέρα από τις παγιωμένες νοοτροπίες του. Μια νέα δυνατότητα του προγράμματος εμφανίστηκε στο κεφάλι μου. Επειδή περίμενα ότι θα μπορούσε να απαιτήσει μια υπογραφή από το δημαρχειο Marienskii, ειχε διοριστεί ο φίλος μου Volodya Shestakov και εμφανίστηκα σε μια πλαϊνή πόρτα εισόδου του κτιρίου Marienskii. Βρεθήκαμε σε ένα μικρό, θαμπό καφέ γραφείο, που το χειρόταν ένας μάλλον αλλόκοτος άνθρωπος σε ένα καφέ κοστούμι. Ρώτησε για το λόγο που ήρθαμε. Μετά το "σκανάρισμα" της πρότασης μου, άρχισε να ρωτάει έξυπνα ερωτήματα. Μετά από κάθε μία από τις απαντήσεις μου, ρώτησε την επόμενη σχετική ερώτηση. Συνειδητοποίησα ότι αυτή η συνέντευξη ήταν διαφορετική από τις άλλες με τους σοβιετικούς γραφειοκράτες που πάντα ηθελαν φιλικές συνομιλίες με τους ξένους με την ελπίδα δωροδοκίας σε αντάλλαγμα για τα αιτήματα των Αμερικανών. Η CCI (παρακλάδι της USAID) στήθηκε με την αρχή ότι δεν θα δίναμε ποτέ μίζες. Αυτός ο γραφειοκράτης ήταν ανοιχτός, ερευνητικός, και απρόσωπος στη συμπεριφορά.
 
 Μετά από περισσότερο από μία ώρα από προσεκτικών ερωτήσεων και απαντήσεων, ο ίδιος ήσυχα εξήγησε ότι είχε προσπαθήσει σκληρά να μάθει αν η πρόταση ήταν νόμιμη, στη συνέχεια είπε ότι, δυστυχώς, αυτή τη στιγμή δεν ήταν. Λίγα καλά λόγια για την πρόταση εκφράστηκαν. Αυτό ήταν όλο. Έτσι απλά και ευγενικά μας έδειξε την πόρτα. Στο πεζοδρόμιο, εγώ και ο συνάδελφός μου, ο Volodya, λέγαμε μεταξύ μας ότι "αυτή είναι η πρώτη φορά που έχουμε ασχοληθεί ποτέ με σοβιετικό γραφειοκράτη που δεν μας ζητήσε ένα ταξίδι στις ΗΠΑ ή κάτι πολύτιμο!" Θυμάμαι κοιτάζοντας την κάρτα του στο φως του ήλιου - - διαβάσαμε το όνομα  Vladimir Vladimirovich Putin
 
1994 
 
O B.Πούτιν αντιδήμαρχος της Αγίας Πετρούπολης στις αρχές της δεκαετίας του '90. 
 
O Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ Jack Gosnell μου κάνει μια SOS κλήση στην Αγία Πετρούπολη. Είχε 14 μέλη του Κογκρέσου και το νέο Αμερικανού Πρέσβη στη Ρωσία, Thomas Pickering, που έρχοντουσαν στην  Αγία Πετρούπολη στις επόμενες τρεις ημέρες. Χρειαζόταν άμεση βοήθεια. Έτρεξα πάνω στο Προξενείο και έμαθα ότι ο Τζακ είχε σκοπό να τους αναλάβω εγώ. Ήμουν έκπληκτη, αλλά εκείνος επέμενε. 
 
Ήρθαν από τη Μόσχα και ήταν έξαλλοι για το πώς η χρηματοδότηση των ΗΠΑ χανόταν κυριολεκτικά εκεί.Ο Τζακ ήθελε να ακούσει "καλά νέα" για τα προγράμματα του CCI (παρακλάδι της USAID)  που δείχνουν καλά αποτελέσματα. 
 
31, Δεκεμβρίου, 1999 
 
Με καμία προειδοποίηση, κατά την αλλαγή του έτους, ο Πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν έκανε την ανακοίνωση στον κόσμο ότι από την επόμενη ημέρα και εμπρός εκκένων το γραφείο του και άφηνε τη Ρωσία στα χέρια ενός άγνωστου Βλαντιμίρ Πούτιν. Όταν άουσα την είδηση​​, σκέφτηκα σίγουρα ότι δεν είναι ο Πούτιν που θυμήθηκα, ποτέ δεν θα μπορούσε να οδηγήσει τη Ρωσία. Την επόμενη μέρα ένα άρθρο των NYT είχε μια φωτογραφία. Ναι, ήταν ο ίδιος ο Πούτιν που είχα γνωρίσει χρόνια πριν! 
 
Σοκαρίστηκα και λυπήθηκα, λέγοντάς σε φίλους, "Αυτό είναι μια καταστροφή για τη Ρωσία, έχω περάσει χρόνο με αυτόν τον τύπο, είναι πολύ εσωστρεφής και πολύ έξυπνος ποτέ  δεν θα είναι σε θέση να συνδέθει με τις μάζες της Ρωσίας." Περαιτέρω, είπα: «για να πάρει τη Ρωσία στα γόνατά του, δύο πράγματα πρέπει να συμβούν: 1) Οι αλαζόνες νέοι ολιγάρχες πρέπει να απομακρυνθούν δια της βίας από το Κρεμλίνο, και 2) Ένας τρόπος πρέπει να βρεθεί για να αφαιρέσει τα περιφερειακά αφεντικά (κυβερνήτες) από τα φέουδα τους σε 89 περιοχές της Ρωσίας ". Ήταν σαφές για μένα ότι ο άνθρωπος με το καφέ κοστούμι δεν θα είχε τα ένστικτα ή τα κότσια να αντιμετωπίσει επιτακτικώς  τις δύο μεγάλες προκλήσεις της Ρωσίας. 
 
Φεβρουάριος 2000 
 
Σχεδόν αμέσως ο Πούτιν άρχισε βάζοντας τους ολιγάρχες της Ρωσίας στην άκρη. Τον Φεβρουάριο μια ερώτηση σχετικά με τους ολιγάρχες έφερε και την απάντησή του: «Ποια πρέπει να είναι η σχέση με τους λεγόμενους ολιγάρχες; Το ίδιο όπως και οποιοσδήποτε άλλος. Η ίδια ως ιδιοκτήτης ενός μικρού αρτοποιείου ή ένα κατάστημα επιδιόρθωσης υποδημάτων. Αυτό ήταν το πρώτο σήμα ότι οι μεγιστάνες δεν θα είναι πλέον σε θέση να "λυγίζουν" κυβερνητικούς κανονισμούς ή να υπολογίζουν σε ειδική πρόσβαση στο Κρεμλίνο. Έκανε επίσης και τους καπιταλιστές της Δύσης νευρικούς. 
 
Τέσσερις μήνες αργότερα, ο Πούτιν κάλεσε μια συνάντηση με τους ολιγάρχες και τους έδωσε την συμφωνία του: Θα μπορούσαν να κρατήσουν τον παρανόμως αποκτηθέντα πλούτο που παράγουν οι σοβιετικές επιχειρήσεις τους και δεν θα πρέπει να εθνικοποιηθούν .... ΑΝ μέρος των εσόδων τους δοθεί σε φόρους και αν προσωπικά μείνουν έξω από την πολιτική. 
 
Αυτή ήταν η πρώτη από τις «κομψές λύσεις» του Πούτιν στις σχεδόν αδύνατες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η νέα Ρωσία. Όμως, η συμφωνία έθεσε επίσης τον Πούτιν στο στόχαστρο των ΜΜΕ των ΗΠΑ και αξιωματούχν οι οποίοι, στη συνέχεια, υπερασπιζόντουσαν τους ολιγάρχες, όπως ο  Μιχαήλ Χοντορκόφσκι. Ο τελευταίος ανακατεύτηκε με την  πολιτική, δεν πλήρωνε φόρους, και πριν να συλληφθεί και να φυλακιστεί ήταν στη διαδικασία της πώλησης ενός σημαντικού μεριδίου της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας πετρελαίου της Ρωσίας, της Yukos Oil, στην Exxon Mobil (είναι η ίδια υπόθεση για την οποία η Ρωσία καταδικάστηκε να πληρώσει πρόστιμο μαμούθ 50 δισ δολάρι μόλις πριν λίγες μέρες). Δυστυχώς, για τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ο Χοντορκόφσκι έγινε μάρτυρας (και παραμένει έτσι μέχρι σήμερα). 
 
Μάρτιος 2000 
 
Έφτασα στην Αγία Πετρούπολη. Ένας Ρώσος φίλος (ψυχολόγος) από το 1983, ήρθε για συνηθισμένη επίσκεψη. Η πρώτη μου ερώτηση ήταν, "Λένα τι πιστεύετε για το νέο πρόεδρο σας;" Εκείνη γέλασε και απάντησε, "Πήγα στο σχολείο με αυτόν! "Άρχισε να περιγράψει τον Πούτιν ως ένα ήσυχο παιδί, φτωχό, λάτρη των πολεμικών τεχνών, ο οποίος βοήθαγε τα παιδιά  που έπεφταν θύματα εκφοβισμού στις παιδικές χαρές. 
 
Τον θυμόμαστε ως ένα πατριώτη νέο που αιτήθηκε να μπει στην KGB πρόωρα μετά την αποφοίτησή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (τον έστειλαν μετά στο πανεπιστήμιο). Πήγε στη Νομική, και αργότερα επανέλαβε την αιτηση όπου καιέγινε δεκτή. Η Λένα είπε, "Sharon εκείνες τις ημέρες όλοι θαύμαζαν την KGB και πίστευαν ότι όσοι εργάστηκαν εκεί ήταν πατριώτες και κρατούσαν τη χώρα ασφαλή. Νομίζαμε ότι ήταν φυσικό για κάποιον να επιλέξει αυτή την καριέρα". Η επόμενη ερώτησή μου ήταν, «Τι νομίζετε ότι θα κάνει με τους εγκληματίες του Γέλτσιν στο Κρεμλίνο;" "Αν αφεθεί στην κανονική συμπεριφορά του, θα τους παρακολουθήσει για μια στιγμή για να βεβαιωθεί τι συμβαίνει, τότε θα ρίξει μερικές φωτοβολίδες για να τους αφήσει να γνωρίζουν ότι ο ίδιος παρακολουθεί. Αν δεν ανταποκριθούν, θα τους αντιμετωπίσει προσωπικά, στη συνέχεια, αν οι συμπεριφορές δεν αλλάξουν κάποιοι θα είναι στη φυλακή σε δύο χρόνια "Την συνεχάρη μέσω email όταν οι προβλέψεις της άρχισαν να πραγματοποιούνται σε πραγματικό χρόνο. . 
 
Καθ 'όλη τη δεκαετία του 2000 
 
Πολλοί απόφοιτοι του CCI της Αγίας Πετρούπολης πέρασαν από συνέντευξη για να καθορίσουν το πρόγραμμα επιχειρηματικής κατάρτισης και πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε την εμπειρία των ΗΠΑ πιο πολύτιμη για τις νέες μικρές επιχειρήσεις τους.
 
Οι περισσότεροι πίστευαν ότι το πρόγραμμα ήταν πάρα πολύ σημαντικό, ακόμα και για αλλαγή ζωής. Τελευταία,ο κάθε ένας απο αυτούς ρωτήθηκε, "Λοιπόν, τι νομίζεις για τον  νέο προέδρο σας;" (είναι εμφανές ότι οι Αμερικανοί είχαν ανησυχήσει από την αρχή και ήθελαν να μάθουν τι πίστευε ο απλός κοσμος για τον Β.Πούτιν). Κανένας δεν απάντησε αρνητικά, ακόμα και αν εκείνη τη στιγμή οι επιχειρηματίες μισούσαν τους γραφειοκράτες της Ρωσίας. Οι περισσότεροι απάντησαν ομοίως, "Ο Πούτιν καταχώρησε την  επιχείρησή μου πριν από μερικά χρόνια». Επόμενη ερώτηση, "Λοιπόν, πόσο το έκανε να σας κοστίσει;" Ένα άτομο απάντησε, «Ο Πούτιν δεν χρεώνει τίποτα". Ένας είπε, «Πήγαμε στο γραφείο του Πούτιν, διότι οι άλλοι που παρέχουν οι εγγραφές στο Marienskii είχαν είχαν γίνει πλούσιοι από τις θέσεις τους. "
 
Αργά 2000 
 
Στο πρώτο έτος του Πούτιν ως προέδρου της Ρωσίας, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι το θεωρουσαν ύποπτο ότι θα ήταν αντίθετος με τα συμφέροντα της Αμερικής ,κάθε κίνηση του αμφισβητήθηκε σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. 
 
Έτος 2001 
 
Ο πρέσβης Jack Gosnell εξήγησε τη σχέση του με τον Πούτιν, όταν ο τελευταίος ήταν αναπληρωτής δήμαρχος της Αγίας Πετρούπολης. Οι δυο τους συνεργάστηκαν στενά για τη δημιουργία κοινοπραξιών και άλλους τρόπους για την προώθηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
 
Ο Jack αναφέρει ότι σχετιζόταν με τον Πούτιν  ήταν πάντα κατ 'ευθείαν επάνω, ευγενικός και εξυπηρετικός. Όταν η σύζυγος του Πούτιν, Λουντμίλα, έπαθε ένα σοβαρό αυτοκινητιστικό ατύχημα, ο Jack πήρε την ελευθερία (πριν από την ενημέρωση του Πούτιν) για να κανονίσει τη νοσηλεία και αεροπορικά ταξίδια για να πάρει ιατρική περίθαλψη στη Φινλανδία. Όταν ο Jack το είπε στο Πούτιν, ανέφερε ότι επρόκειτο για πολύ γενναιόδωρη προσφορά, αλλά κατέληξε λέγοντας ότι ο ίδιος δεν θα μπορούσε να δεχτεί αυτή τη χάρη, και ότι η Ludmila θα πρέπει να ανακάμψει σε ένα ρωσικό νοσοκομείο αν και ιατρική περίθαλψη στη Ρωσία ήταν απαίσια στη δεκαετία του 1990. 
 
Ένας ανώτερος αξιωματικός της CSIS που είμασταν φίλοι τη δεκαετία του 2000 συνεργάστηκε στενά με τον Πούτιν για μια σειρά από κοινές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990. Ανέφερε ότι δεν είχε σχέσεις με τον Πούτιν που θα τον εξέθεταν, αλλά τον σέβονταν και πίστευε ότι δέχοταν ένα άδικο πόλεμο από αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Μάλιστα, ο ίδιος έκλεισε την πόρτα στο γραφέιο της CSIS, όταν αρχίσαμε να μιλάμε για τον Πούτιν. Υπέθεσα τα σχόλιά του δεν θα ήταν αποδεκτλα αν οι άλλοι άκουγαν.
 
 
Ένας άλλος πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ που δεν θα αναφέρω το όνομά του, ανέφερε, επίσης,ότι συνεργάζεται στενά με τον Πούτιν, λέγοντας ότι δεν υπήρξε ποτέ καμία υπόδειξη δωροδοκίας, ή πίεσης, αλλά μόνο αξιοσέβαστες συμπεριφορές και εξυπηρετικότητα. 
 
Είχα δύο συναντήσεις το 2013 με αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τον Πούτιν: 
 
Στο πρώτο, ένιωσα ελεύθερη να ρωτήσω: «Γιατί ο Β.Πούτιν δεν είναι αποδεκτος από τους αξιωματούχους της Ουάσιγκτον; Χωρίς να διστάσει η απάντηση ήρθε άμεσα: ".« Τα μαχαίρια βγήκαν όταν ανακοινώθηκε ότι ο Πούτιν θα είναι ο επόμενος πρόεδρος »ρώτησα ΓΙΑΤΙ; Η απάντηση: «Δεν μπόρεσανα μάθω ποτέ το γιατί" - "ίσως επειδή ήταν KGB." Ανάφερα ότι ο Μπους ο Πρεσβύτερος, ήταν επικεφαλής της CIA. Η απάντηση ήταν, «Αυτό δεν θα έκανε καμία διαφορά, αν ήταν άνθρωπός μας." 
 
Ο δεύτερος ήταν ένα πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με τον οποίο μοιράστηκα πρόσφατα μια ραδιοφωνική συνέντευξη για τη Ρωσία. Στη συνέχεια, όταν κουβεντιάζαμε, μου παρατήρησε, "Μπορεί να σας ενδιαφέρει ότι σε περίοδο πολών ετών ρώτησα πολλούς ανθρώπους για τον Β.Πούτιν και όλοι λένε ότι δεν είχαν αρνητικές εμπειρίες μαζλι του και δεν υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία για δωροδοκία ». "Κανείς δεν μπόρεσε να τον κατηγορησει για δωροδοκία.
 
Από το 2001 μέχρι σήμερα, έχω παρακολουθήσει τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης με αρνητική τοποθέτηση εναντίον του Πούτιν .... ακόμη και κατηγορίες δολοφονιών, δηλητηριάσεις, και συγκρίσεις του με τον Χίτλερ. Κανείς όμως δεν έχει καταλήξει σε συγκεκριμένα στοιχεία για αυτούς τους ισχυρισμούς. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ​​έχω ταξιδέψει σε όλη τη Ρωσία αρκετές φορές κάθε χρόνο, και έχω παρακολουθήσει τη χώρα να αλλάζει σιγά-σιγά κάτω από το ρολόι του Πούτιν.
 
Οι φόροι μειώθηκαν, ο πληθωρισμός μειώνεται, και οι νόμοι μπαίνουν σιγα σιγά στη θέση τους. Τα σχολεία και τα νοσοκομεία άρχισαν να βελτιώνονται. Οι μικρές επιχειρήσεις αυξάνονται, η γεωργία εμφανίζει βελτίωση, και τα καταστήματα είναι εφοδιασμένα με τρόφιμα. Οι προκλήσεις με αλκοόλ ήταν λιγότερο εμφανείς, το κάπνισμα είχε απαγορευτεί εντός κτίρίων, και το προσδόκιμο ζωής άρχισε να αυξάνεται. Αυτοκινητόδρομοι κατασκευάστηκαν σε όλη τη χώρα, νέες σιδηροτροχιές και σύγχρονα τρένα εμφανίστηκαν, και ο τραπεζικός κλάδος έχει γίνει αξιόπιστος. Η Ρωσία είχε αρχίσει να μοιάζει με μια αξιοπρεπή χώρα σίγουρα όχι όσο οι Ρώσοι ήλπιζαν να είναι μακροχρόνια, αλλά βαθμιαία βελτίωση για πρώτη φορά στη μνήμη τους. 
 
Είναι εκπληκτικό για μένα πόσο πολύ πρόοδο η Ρωσία έχει κάνει τα τελευταία 14 χρόνια από τότε που ένας άγνωστος άνδρας με καμία εμπειρία ανέλαβε την προεδρίας της"